Mødedato: 14.06.2006, kl. 16:00

Lokalplan "Runddel-karreen" med tilhørende kommuneplantillæg

Se alle bilag

Lokalplan "Runddel-karreen" med tilhørende kommuneplantillæg

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 14. juni 2006

 

 

BR 374/06

Lokalplan "Runddel-karreen" med tilhørende kommuneplantillæg

Lokalplan "Runddel-karreen" med tilhørende kommuneplantillæg

 

 

Indstilling om,

at                         lokalplan "Runddel-karreen" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2005 vedtages endeligt.

                                                                 (Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Runddel-karreen" vedtages endeligt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Øk onomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til lokalplan "Runddel-karreen" hørende tillæg til Kommuneplan 2005 vedtages endeligt.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2006

Anbefalet

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. maj 2006

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Det offentliggjorte lokalplanforslag er foranlediget af et samtidigt vedtaget og offentliggjort forslag til byfornyelse for området/ karreen begrænset af Nørrebrogade, Jagtvej, Prinsesse Charlottes Gade og Fyensgade. Lokalplanen tilvejebringer den planmæssige forudsætning for gennemførelse af den samtidig forelagte indstilling om endelig vedtagelse af byfornyelsesforslaget. Kommuneplantillægget danner grundlag for gennemførelsen af lokalplanen.

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslagene til henholdsvis lokalplan og kommuneplantillæg er der modtaget 8 henvendelser. Heraf er 3 fra offentlige myndigheder, der ikke har bemærkninger til forslagene. De øvrige 5 henvendelser omfatter i hovedtræk skyggegener fra nybyggeri, anvendelse til andet end beboelse, lys og luft i karreen, bevaring af sidebygningen Jagtvej 52 B-E og mobiltelefonmaster.

 

Henvendelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå ændringer i planforslagene.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i mødet den 15. december 2005 (BR545/05) tiltrådt Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 9. november 2005 og Økonomiudvalgets indstilling af 29. november 2005 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Runddel-karreen" og det tilhørende kommuneplantillæg. Planområdet/ karreen er begrænset af Nørrebrogade, Jagtvej, Prinsesse Charlottes Gade og Fyensgade.

Offentliggørelsesmateriale omfattende indstillingerne samt orienteringspjece og -folder vedlægges til gennemsyn som bilag A. Materialet indeholder baggrund og indhold vedrørende forslagene til henholdsvis lokalplan og kommuneplantillæg, herunder tegninger med angivelse af gadenavne og lignende, hvortil der refereres i den efterfølgende tekst.

Lokalplanforslaget er foranlediget af det af Borgerrepræsentationen ligeledes i mødet den 15. december 2005 (BR 674/05) tiltrådte byfornyelsesforslag "Runddel-karreen". Lokalplanen tilvejebringer den planmæssige forudsætning for gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningen. Forslaget til lokalplan er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser om maksimal bebyggelsesprocent og friarealer, hvorfor der er udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg. Indstilling om byfornyelsesbeslutningen forelægges samtidig til endelig vedtagelse.

 

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget og forslaget til kommuneplantillæg har været offentliggjort i perioden 18. januar til 27. marts 2006. Der er udsendt i alt 531 foldere til ejere, lejere og brugere samt 41 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Heraf blev 250 foldere i fælles omslag med det samtidigt offentliggjorte byfornyelsesforslag omdelt/ udsendt til samtlige beboere, ejere og erhvervsdrivende i lokalplan- og byfornyelsesområdet. Alle tre forslag blev annonceret den 27. januar 2006 i Nørrebro Avis.

 

I offentliggørelsesperioden har der i Biblioteket Blågården været afholdt en udstilling med plancher, som har redegjort for forslagene til henholdsvis lokalplan og kommuneplantillæg tillige med det samtidig offentliggjorte byfornyelsesforslag.

 

Den 27. februar 2006, kl. 19-21, blev der i Kulturhuset Blågården afholdt et borgermøde om de tre offentliggjorte forslag. De fremmødte 13 borgere blev orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur og Byfornyelse København. Til stede ved mødet var et medlem af Teknik- og Miljøudvalget. Der vedlægges som bilag 1 et referat fra borgermødet samt som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, blev der i forhold til lokalplanen fortrinsvis drøftet skyggegener fra muliggjort nybyggeri, lejlighedssammenlægninger og friarealprocent. Ifølge evalueringen var der tilfredshed med mødets gennemførelse og form, mens der efterlystes mere politisk repræsentation.

 

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om planforslagene og byfornyelsesforslaget på en særlig hjemmeside. Denne indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslagene. Der har ikke været indlæg på debatsiden. Hjemmesiden indeholdt endvidere mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Muligheden blev udnyttet i to tilfælde.

 

Der er i offentliggørelsesperioden modtaget 8 henvendelser vedrørende planforslagene, hvoraf 3 er fra offentlige myndigheder. Henvendelserne med bilag vedlægges til gennemsyn som bilag B. En liste over de modtagne henvendelser vedlægges som bilag 3. Henvendelserne beskrives og kommenteres i de efterfølgende afsnit Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v. og Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

 

Henvendelserne fra sidstnævnte kategori omfatter i hovedtræk skyggegener fra nybyggeri, anvendelse til andet end beboelse, lys og luft i karreen, bevaring af sidebygningen Jagtvej 52 B-E og mobiltelefonmaster.

 

Flere af de modtagne henvendelser relaterer sig også til det offentliggjorte byfornyelsesforslag. Der henvises herom til den samtidig med nærværende indstilling forelagte indstilling vedrørende endelig vedtagelse af byfornyelse for Runddel-karren.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder

I.        Brev af 6. februar 2006 fra Københavns Stiftsøvrighed

Københavns Stiftsøvrighed oplyser, at der ikke er bemærkninger til forslaget til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

 

II.     Breve af 1. og 8. marts 2006 fra Københavns Bymuseum

Københavns Bymuseum henviser samlet til museets tidligere høringssvar af 20. oktober 2005, hvorefter museet ikke havde bemærkninger til planforslagene.

 

III.   E-mail af 9. marts 2006 fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)

HUR har i relation til regionplanen og de trafikale interesser ingen indsigelser eller bemærkninger til lokalplanforslaget.

 

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere interessegrupper m.fl.

1.      Brev af 27. januar 2006 fra Kuben Ejendomsadministration A/S

Kuben Ejendomsadministration A/S, der repræsenterer A/B Jagtvej 79-83, fremsætter indsigelse mod den muliggjorte bygning på ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59. Der henvises til, at en forøgelse fra den nuværende bygnings 2 etager til en muliggjort bygning på 4½ etager vil forringe lysforholdene i Jagtvej 79-83 væsentligt. Forhøjelse med 2½ etager menes ikke at overholde bestemmelsen om, at nybyggeri til erstatning af eksisterende facadebebyggelse i princippet skal opføres med samme placering og omfang som den eksisterende bebyggelse. Der efterlyses illustrationer af solskygger udover den allerede viste kl. 14 ved efterårsjævndøgn.

 

Bemærkninger

Forvaltningen har vurderet, at den eksisterende 2-etagers delvist fritliggende bebyggelse (børneinstitution) på hjørneejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 og Jagtvej vil kunne erstattes af en randbebyggelse langs Jagtvej i 4½ etage. Bygningen vil kunne opføres i forlængelse af nabobebyggelsen Jagtvej 52 og placeres i hele vejlinien langs Jagtvej til hjørnet mod Prinsesse Charlottes Gade med en åbning i randbebyggelsen mod denne gade. 

 

Mod Jagtvej vurderes karreen herved at fremtræde med en byarkitektonisk helstøbt og klar afslutning, der med placering af bebyggelsen i vejlinien tillige vil medvirke til en visuel opstramning af Jagtvejs gaderum. Bebyggelsen vil samtidig have en afskærmende virkning mod trafikstøjen fra Jagtvej. Mod Prinsesse Charlottes Gade vurderes en åbning i karrébebyggelsen, hvor gårdrummet møder gaden, at medføre en byarkitektonisk acceptabel udformning. Med en sådan åbning i randbebyggelsen fastholdes et vist lysindfald i karreens gård.

 

Den eksisterende 2-etages bygning er ikke fastlagt som bevaringsværdig ifølge lokalplanforslaget. Den er dermed ikke omfattet af forslagets bestemmelse om erstatningsbyggeri for eksisterende bevaringsværdig facadebebyggelse.

 

Ændringer af bygningstætheden i en storby er forhold, der må påregnes som en mulighed, og eksisterende lysforhold m.v. – også gennem længere tid – er som udgangspunkt ikke planmæssigt garanteret. I henhold til planloven har kommunen kompetence til ved vedtagelse af lokalplaner og den efterfølgende administration af disse at fastlægge bestemmelser for bebyggelsens omfang. En sådan lovlig regulering af ejendomsforholdene medfører i øvrigt ingen erstatningsforpligtelse, idet der ikke herved sker indgreb i tilsikrede rettigheder.

 

Som bilag 4 vedlægges solskyggediagrammer visende eksisterende forhold i karreen og fremtidige forhold muliggjort af lokalplanforslaget, begge ved efterårsjævndøgn kl. 10 (sommertid). Det fremgår heraf, at solskyggen ved nybyggeri i 4½ etage på ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 rammer den nederste del af facaden på ejendommen Jagtvej 81-83 det pågældende tidspunkt. Facaden vil ikke være påvirket af skygge senere på dagen grundet solens gang.

2.      Brev af 13. marts 2006 fra Cai Svendsen, Hvedemarken 19, 2860 Søborg

Cai Svendsen fremsætter et ændringsforslag på vegne af Institutionen Simeons Sogns Menighedshus, der ejer ejendommen Fyensgade 9, Prinsesse Charlottes Gade 49-51. Det foreslås, at eventuelt 20 % af ejendommens bygningsareal subsidiært en procentdel af det bebyggede areal fastlægges til foreninger, institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle, miljømæssige servicefunktioner, serviceerhverv m.v., som er forenelig med anvendelsen til boliger. Arealerne foreslås primært placeret i kælderetagen, eventuelt i stueetagen eller på 1. sal, dog ikke over beboelse.

 

Begrundelsen er, at lokalplanforslagets fastlæggelse af den underste etage (her kælderetagen) til serviceerhverv betragtes som en begrænsning i forhold til rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 2005. Endvidere er kælderens eksisterende anvendelse til værested og spejderlokaler m.v. ikke tilgodeset. Det anses for mere korrekt at fordele erhvervsarealer efter ejendommens arealer. Af et samlet areal af kælderetagen på 323 m² kan kun 216 m² anvendes til serviceerhverv, da det resterende areal på 102 m² er gennemgang samt fyr- og vaskerum. Det anføres, at af ejendommens 1.831 m² etageareal udgør de 216 m² 11,8 %. Med ændringsforslaget ønskes i det mindste mulighed for, at der i stueetagen anvendes 102 m² til ejerens formål (sociale og kulturelle formål), så ejendommen ligestilles med de øvrige ejendomme i karreen, der med lokalplanforslaget får en etage til andet formål end beboelse. Arealet på 323 m² udgør ca. 18 % af det samlede etageareal.

 

Bemærkninger

Lokalplanen hindrer ikke, at lovlig eksisterende anvendelse kan fortsætte. Ud over at fastlægge ejendommen til helårsbeboelse og den nederste etage (her kælderetagen) til serviceerhverv muliggør lokalplanforslaget, at der kan indrettes bl.a. sociale og kulturelle servicefunktioner også i den her omhandlede ejendom. Funktionerne må dog ikke ligge over etager med boliger. Placering af funktionerne i eksisterende boliglejemål vil forudsætte etablering af erstatningsbolig et andet sted, f.eks. i eksisterende erhvervslejemål eller i nybyggeri. Lokalplanen fastlægger anvendelse af den nederste etage i karreens ejendomme til serviceerhverv på grund af beliggenheden inden for det i henhold til kommuneplanen fastlagte bydelscenter omkring Nørrebrogade. En procentuel arealfordeling er derfor ikke relevant.

 

3.      E-mail af 19. marts 2006 fra Leonard Wassinger, Prinsesse Charlottes Gade 57, st.

Leonard Wassinger mener ikke, at der er sammenhæng mellem ønske om mere lys og luft i karreen og forøgelse af bebyggelsesprocenten til 340 og dermed mindske friarealet med 2-4 %. Det foreslås, at bebyggelsesprocenten forbliver uændret, da der inden for de rammer, efter nedrivning af Jagtvej 52 B-E, vil kunne bygges to nye opgange på ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 samt udnytte endnu ikke udnyttede loftsrum i karreen.

 

Bemærkninger

Bebyggelsesprocenten på 340 er fastlagt for området som helhed under hensyn til, at der lægges vægt på i vidt omfang at bevare karré- og bebyggelsesstrukturen samt bevaringsværdig bebyggelse. Dermed muliggøres erstatningsbyggeri som randbebyggelse inden for lokalplanens rammer i princippet med samme placering og omfang som den eksisterende bebyggelse. Den eksisterende bebyggelsesprocent for karreen under ét er 323. En forøgelse af bebyggelsesprocenten hænger bl.a. sammen med muligheden for indretning af boliger i de eksisterende uudnyttede tagetager i overensstemmelse med kommunens boligpolitik. Da eventuelle fremtidige nedrivninger af sidebygninger i karreen ikke vil kunne erstattes af nybyggeri, vil der på længere sigt være mulighed for forbedring af karreens forhold med hensyn til lys og luft. De ubebyggede arealer skal i videst muligt omfang anlægges som opholdsarealer og indgå i fællesanlæg.

 

4.      E-mail af 26. marts 2006 fra Carsten Møller, Aldersrogade 41 A, 3. tv.

Carsten Møller fremsætter indsigelse mod lokalplanforslaget, da det muliggør nedrivning af sidebygningen til ejendommen Jagtvej 52 A-E samt nedlæggelse af den vedliggende "passage". Da det ikke menes, at lignende bygning og passage findes i kommunen, bør de bevares på grund af deres store værdi for bymiljøet. Derved vil kommunen kunne leve op til sin boligpolitik om, at satse på byens særlige herlighedsværdier og bymæssige kvaliteter.

 

Bemærkninger

Sidebygningen Jagtvej B-E er ifølge Bydels Atlas Nørrebro, der er udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen og Københavns Kommune i 1996, klassificeret med middel bevaringsværdi. I den forbindelse er bygningen vurderet til trin 5 i en skala fra 1-9, hvor trin 1 er det højeste. Under henvisning hertil og til bygningens beliggenhed i karreen er bygningen ikke omfattet af den bebyggelse, der i henhold til lokalplanen indgår i en bevaringsværdig sammenhæng.

 

5.   E-mail af 27. marts 2006 fra Kamma Sander, Nørrebrogade 151 A, 1 tv.

Kamma Sander ønsker på baggrund af tre allerede opsatte antennemaster til mobiltelefoni på karreens bebyggelse mod Nørrebros Runddel mere ambitiøse bestemmelser for placering af sådanne master, da de er meget synlige i bybilledet. Det anføres, at pladser og åbne rum som Nørrebros Runddel bør friholdes for master, og at de i stedet bør placeres mindre synlige steder eksempelvis mod smalle gader. Der efterlyses i øvrigt en beplantningsplan for Nørrebros Runddel eller en permanent torvebod.

 

Bemærkninger

Allerede lovligt opsatte antennemaster er ikke omfattet af lokalplanen. Ifølge lokalplanforslaget må antenner alene placeres på tag. Placering og udformning skal med hensyn til den arkitektoniske karakter i bybilledet ske så diskret som muligt og i øvrigt under hensyntagen til den enkelte bygnings arkitektoniske udtryk. Disse forhold vil indgå i byggesagsbehandlingen af eventuelle ansøgninger om antennemaster, herunder master til mobiltelefoni. Nørrebros Runddel indgår ikke i lokalplanområdet. Overvejelser om beplantningsplan og permanent torvebod her er derfor ikke aktuelle i forbindelse med lokalplanen.

 

Sammenfatning

På baggrund af ovenstående finder forvaltningen ikke anledning til at foreslå en ændring af forslaget til lokalplanen og til kommuneplantillægget.

 

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har tidligere udtalt sig om sagen på grundlag af høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med udarbejdelse af forslaget til lokalplanen. Der henvises herom til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget.

 

Det offentliggjorte forslag er omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Som anført i afsnittet Miljøvurdering i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget har forvaltningen vurderet, at forslaget ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er offentliggjort i Nørrebro Avis.

 

Nærværende indstilling er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG (Publiceret på nettet)

1.      Referat fra borgermøde.

2.      Resultat af evaluering.

3.      Liste over modtagne henvendelser.

4.      Solskyggediagrammer.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Offentliggørelsesmateriale omfattende indstillinger samt orienteringspjece og -folder.

B.     Kopi af de i bilag 3 nævnte henvendelser.

 

 

Claus Juhl                                                  Mette Lis Andersen

 

Til top