Overtagelse af Amagerbanen
Overtagelse af Amagerbanen
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. juni 2000
BR 285/2000
Overtagelse af Amagerbanen
Overtagelse af Amagerbanen. (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Københavns Kommune overtager den nedlagte Amagerbanes arealer fra Amagerfælledvej til Vermlandsgade vederlagsfrit
at arealerne overtages som de forefindes
at arealerne administreres af Bygge- og Teknikforvaltningen som et parkbånd med mulighed for etablering af en fremtidig stiforbindelse
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2000
Anbefalet
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen beslutter, at Bygge- og Teknikudvalget indarbejder udgifterne til de miljømæssige afværgeforanstaltninger på arealet samt driftsudgifterne til vedligeholdelse af arealet i udvalgets budget inden for budgetrammen for 2001."
Økonomiudvalgets beslutning den 30. maj 2000
Anbefales.
RESUME
Banedriften på Amagerbanens tracé fra Amager Fælledvej frem til Vermlandsvej er ophørt. DSB har derfor givet tilsagn om, at arealerne kan overdrages til Københavns Kommune for 0 kr. Arealerne er udlagt i kommuneplanen til fritidsformål mm. (O1-område). Bygge- og Teknikforvaltningen ønsker på sigt at etablere et parkbånd med en stiforbindelse på arealerne.
Arealoverførselsskødet (bilag 1) er fremsendt fra Økonomiforvaltningen til DSB Ejendomme. I skødet forudsættes, at kommunen overtager ejendommen matr.nr. 445 Amagerbro Kvarter og 4.711 m2 umatrikuleret baneareal, samt 2 bomhuse, i den tilstand som de forefindes, mod at betale 0 kr.
I 1999 har Økonomiforvaltningen gennemført en miljøundersøgelse af området. Miljøkontrollen foreslår, at man ved anlæggelse af et parkbånd afgraver så lidt jord som muligt og udlægger signalnet efterfulgt af 25 cm ren jord. En sådan afværgeforanstaltning anslås at koste mellem 0,5 og 1,1 mio. kr.
De fremtidige driftsudgifter for arealet anslås at være ca. 85.000 kr. årligt. En istandsættelse af arealet anslås at koste ca. 250.000 kr.
SAGSBESKRIVELSE
Banedrift på Amagerbanes tracé fra Amager Fælledvej frem til Vermlandsvej er ophørt. DSB har derfor givet tilsagn om, at arealerne kan overdrages til Københavns Kommune vederlagsfrit. Arealerne er udlagt til fritidsformål mm. (O1-område) i Københavns Kommuneplan.
Arealerne henligger forsømte og utiltalende, men udgør en unik mulighed for - i det tætbebyggede Sundby - at skabe et grønt parkbånd med en stiforbindelse i stedet for det nuværende baneareal, som i dag deler bydelen.
På baggrund af de erfaringer, Vej & Park har gjort gennem realiseringen af Nørrebro Cykelruten, anbefales følgende:
- at der udarbejdes og vedtages en helhedsplan
- at der i udviklingen af en helhedsplan for området tages hensyn til de miljømæssige forhold og de omkostninger, disse kan pålægge projektet
- at der nedsættes en projektgruppe med borgerdeltagelse, når arealerne er overdraget, således at de lokale beboere kan indgå i en konstruktiv dialog om den fremtidige udformning
- at der ikke må udlejes arealer til ikke-fritidsorienterede formål - herunder til parkering - før der foreligger en helhedsplan for arealerne, og at der kun udarbejdes tidsbegrænsede lejekontrakter for de eksisterende bomhuse (eller lejekontrakter med kort (fx 1 måneds) opsigelse)
- at der i forbindelse med budgetforhandling for 2001 søges opnået en udvidelse af den budgetmæssige ramme med et beløb svarende til de ren- og vedligeholdelses omkostninger, som er forbundet med arealets fremtidige drift (85.000 kr.)
I 1999 har Økonomiforvaltningen fået gennemført en miljøundersøgelse af området. Miljøundersøgelsens resultater og konklusioner er beskrevet i brev fra Miljøkontrollen af 13. september 1999 (bilag 2).
Arealerne er generelt forurenet over de af Miljøstyrelsen udsendte jordkvalitetskriterier med bl.a. bly, cadmium, benzo(a)pren, total PAH samt kulbrinte. Desuden har der tidligere været en benzinstation på Amagerbrogade 19 A.
Det er forudsat, at DSB rydder op på arealerne, men ikke at DSB fjerner forureningen. Ifølge miljøundersøgelsen kan det koste mellem 1 og 10 mio. kr. at fjerne forureningen på arealerne. De økonomiske konsekvenser ved at skulle fjerne forureningen afhænger af den kommende arealanvendelse og udformning. Følges Miljøkontrollens anbefaling om at fjerne mindst muligt jord, udlægge signalnet og tilføre 25 cm. ren komprimeret jord, vil udgiften udgøre mellem 0,5 og 1,1 mio. kr.
Inden for de næste år kan der foretages en midlertidig renovering. Mellem banens skinner kan udlægges lerstampet grus og derefter fyldes jord op til terræn mellem sporlegemet og de omgivende privatveje. En sådan nødtørftig istandsættelse anslås at koste i gennemsnit 50 kr. pr. m2, i alt ca. 250.000 kr. Forslaget vil gøre det muligt for arealerne at fungere og samtidig lette det årlige vedligehold. Det vil være hensigtsmæssigt at træffe aftale med de private grundejere om at nedtage hegn ud til banen og erstatte det med en kantsten (bemærk at hegnene langs banearealet - i henhold til normal praksis langs jernbaner - tilhører de tilstødende grundejere, som også har ansvaret for hegnenes vedligeholdelse). Dette vil åbne arealet mod omgivelserne, uden at arealet får vejadgang til de private fællesveje.
På sigt vil Vej & Park arbejde for at etablere en grøn cykelrute i parkbåndet. Cykelrutens detaljerede udformning (herunder problematikken omkring krydsningen af de store færdselsårer) og projektets finansiering skal konkretiseres nærmere, inden et projektforslag kan forelægges for Bygge- og Teknikudvalget.
På strækningen findes 3 bomhuse, hvoraf de to for tiden er udlejet. I henhold til Bydelsatlas Amager har bomhusene lav eller ingen bevaringsværdi.
DSB tilbyder, at kommunen kan overtage arealerne vederlagsfrit. Banearealerne og matrikel 445 (også baneareal) er undtaget fra vurdering. Den samlede ejendomsværdi for bomhuse og bygningsgrunde er fastsat til 301.800 kr.
Vej & Park vil søge arealerne friholdt for skattepligt, hvilket er sædvanlig praksis for kommunens parkarealer.
Udgifterne til afværgeforanstaltninger mod forurening er i henhold til miljøundersøgelsen og Miljøkontrollens anbefalinger anslået til mellem 0,5 og 1,1 mio. kr.
Udgifterne til en nødtørftig istandsættelse af arealet anslås til 250.000 kr.
Engangsudgifterne til de miljømæssige afværgeforanstaltninger og til en istandsættelse af arealet vil blive optaget som anlægsønsker på Vej & Parks investeringsplan. Det er ønskeligt at gennemføre disse tiltag så hurtigt som muligt. Det skønnes imidlertid at være acceptabelt, at afværgeforanstaltningerne gennemføres inden for de nærmeste år.
Et fremtidigt anlæg bør udformes sådan, at der er en klar adskillelse mellem parkbåndet og de tilstødende private fællesveje. Såfremt der i et kommende nyt projekt bliver vejadgang fra de private fællesveje til parkbåndet kan det medføre krav om en medfinansiering af vedligeholdelsen af de tilstødende private fællesveje.
Tinglysningsudgiften udgør 19.508 kr., som afholdes af Vej & Park.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Arealoverførselsskøde
Bilag 2: Forureningsundersøgelse og økonomisk overslag på eventuelle afværgeforanstaltninger for arealet matr.nr. 445, Amagerbro, samt umatrikuleret baneareal - forbindelsesbanen. Miljøkontrollen 13. september 1999.
Bilag 3: Kort over arealerne
Ole Bach