Mødedato: 14.06.2000, kl. 16:00

AVU (almen voksenuddannelse) og enkelt-fags-hf

AVU (almen voksenuddannelse) og enkelt-fags-hf

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. juni 2000

 

BR 277/2000

AVU (almen voksenuddannelse) og enkelt-fags-hf

Deltagerbetaling på AVU (almen voksenuddannelse) og enkelt-fags-hf. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at deltagerbetalingen fastsættes til 300 kr. pr. fag på AVU, 400 kr. pr. fag på enkeltfags-hf og 450 kr. pr. fag for selvstuderende på både AVU og enkeltfags-hf

at deltagerbetalingen for edb-fag på AVU fastsættes til 300 kr. pr. halvår

at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme for 2000 reduceres med den opnåede merindtægt

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 26. april 2000:

Udvalget udsatte sagen.

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2000

Forvaltningens indstillinger blev vedtaget med 8 stemmer for og 3 imod. For stemte A, B, V og O. Imod stemte Ø og F.

Per Bregengaard, Morten Kabell og Charlotte Wieth-Klitgaard havde følgende bemærkning:

"Enhedslisten og SF finder, at uddannelse bør være gratis og især for de mindre priviligerede grupper. Lovgivningen om deltagerbetaling er endvidere unødig bureaukratisk og omkostningstung at administrere. Enhedslisten og SF har derfor stemt imod forslaget."

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført."

./. Der henvises i øvrigt til vedlagte notat.

Økonomiudvalgets beslutning den 30. maj 2000

Anbefales.

Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard og Per Bregengaard tog forbehold og videreførte SF og Enhedslistens bemærkning fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget; Lars Hutters tilsluttede sig.

 

 

RESUME

Der skal i dag betales startgebyr for at deltage i undervisning på fag både på almen voksenuddannelse og enkeltfags-hf. På AVU er startgebyret 200 kr. pr. skoleår, uanset hvor mange fag man vælger. På enkeltfags-hf er startgebyret 200 kr. for det første fag og 100 kr. for hvert af de øvrige.

Den 21. marts 2000 vedtog Folketinget "Lov om ændring af lov om almen voksenuddannelse og lov om kursus til højere forberedelseseksamen og om studieforberedende enkeltfagsundervisning m.v." (VUC-loven). VUC-loven indebærer, at startgebyrerne hæves fra 1. august 2000. For enkeltfags-hf bliver startgebyret hævet til 300 kr. for det første fag og 100 kr. for hvert af de efterfølgende fag, mens startgebyret for AVU hæves til 300 kr. i alt, uanset hvor mange fag der vælges.

Samtidig kan der indføres en egentlig deltagerbetaling på fag, der ikke er centrale grundfag på AVU og hf. De fag, der indføres deltagerbetaling på, bliver til gengæld startgebyrfri. Det er Borgerrepræsentationen, der fastsætter deltagerbetalingens størrelse. I henhold til VUC-loven må betalingen højst udgøre 900 kr. pr. fag.

Det indstilles på denne baggrund, at deltagerbetalingen fastsættes til 300 kr. pr. fag på AVU, 400 kr. pr. fag på enkeltfags-hf og 450 kr. pr. fag for selvstuderende. Der anbefales endvidere en særregel for edb-faget på AVU, således at betalingen for at deltage i edb-fag udgør 300 kr. pr. halvår.

Forslaget indebærer en merindtægt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Det er imidlertid ikke muligt på nuværende tidspunkt præcist at opgøre denne merindtægt. Det forslås derfor, at der efterfølgende sker en regulering af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2000. Det skal understreges, at kommunens bloktilskud reduceres som følge af omlægningen. Det er imidlertid ikke aftalt endnu, hvor meget det drejer sig om.

SAGSBESKRIVELSE

Folketinget vedtog den 21. marts 2000 "Lov om ændring af lov om almen voksenuddannelse og lov om kursus til højere forberedelseseksamen og om studieforberedende enkeltfagsundervisning m.v." (VUC-loven). VUC-loven indebærer, at startgebyrerne hæves fra 1. august 2000. For enkeltfags-hf hæves startgebyret til 300 kr. for det første fag og 100 kr. for hvert af de efterfølgende fag, mens startgebyret for AVU hæves 300 kr. i alt, uanset hvor mange fag der vælges.

Samtidig skal der indføres en egentlig deltagerbetaling på fag, der ikke er centrale grundfag på AVU og hf. De fag, der indføres deltagerbetaling på, bliver til gengæld startgebyrfri. Det er Borgerrepræsentationen, der fastsætter deltagerbetalingens størrelse. I henhold til VUC-loven må betalingen højst udgøre 900 kr. pr. fag.

Startgebyret fastsættes i VUC-loven til 300 kr. på HF-niveau for det første fag og 100 kr. for hvert af de efterfølgende og på AVU til 300 kr. i alt uanset, hvor mange fag der vælges.

Det indstilles på denne baggrund, at deltagerbetalingen fastsættes til 300 kr. pr. fag på AVU, 400 kr. pr. fag på enkeltfags-hf og 450 kr. pr. fag for selvstuderende. Der anbefales endvidere en særregel for edb-faget på AVU, således at betalingen for at deltage i edb-fag fastsættes til 300 kr. pr. halvår.

I forbindelse med fastsættelsen af deltagerbetalingens størrelse er det så vidt muligt tilstræbt, at der ikke skabes uhensigtsmæssige økonomiske barrierer for de kursister, der ønsker at kvalificere sig til videre uddannelse gennem AVU og hf, og at der generelt ikke pålægges uddannelsesinteresserede og motiverede kursister en for stor økonomisk belastning, når de søger til en uddannelsesinstitution.

Fag på AVU-niveau

Ifølge VUC-loven indføres deltagerbetalingen på fag, der ikke er centrale grundfag. Følgende fag pålægges således deltagerbetaling på AVU:

  • Billedkunst, edb-fag, filosofi, latin, mediefag, psykologi samt samarbejde og kommunikation

Følgende fag friholdes for deltagerbetaling:

  • Dansk, engelsk, fransk, matematik, naturfag, samfundsfag, tysk, som alle er kernefag, samt dansk som andetsprog og historie, som begge er tilbudsfag

Fag på hf

De fag, der pålægges deltagerbetaling på hf, er følgende:

  • Datalogi, design, dramatik, erhvervsøkonomi, film og TV, idræt, italiensk, japansk, musik, oldtidskundskab, russisk og spansk, latin, psykologi og teknikfag

De fag, der friholdes for deltagerbetaling, er følgende:

  • Biologi, dansk, engelsk, fransk, fysik/kemi, geografi, historie, kemi, matematik, religion, samfundsfag og tysk - uanset om det drejer sig om fællesfagsniveau, tilvalgsniveau eller højeste gymnasiale niveau

Kursister, som tager en fuld hf-eksamen, skal have deltagerbetalingen tilbage efter endt kursus. Dette gælder også for hf-kursister, som gennemfører særlige fagsammensætninger, der er adgangsgivende til visse videregående uddannelser som for eksempel uddannelsen til sygeplejerske eller pædagog. Kursister, der modtager SU, kan få supplerende stipendium på op til 85% af udgiften til deltagerbetaling. Personer, der modtaget VUS (voksenuddannelsesstøtte), kan få 100% dækning af udgiften.

Edb på AVU

AVU-faget 'edb-fag' adskiller sig fra de andre deltagerbetalingsfag på AVU. Edb-fag består af flere mindre moduler på flere niveauer. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller derfor, at der for edb-faget indføres en overgrænse for deltagerbetalingen, således at betalingen for at deltage i edb-fag udgør 300 kr. pr. undervisningshalvår, uanset hvor mange moduler der følges.

 

Økonomiske konsekvenser

Den nye lov indebærer en merindtægt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Det er imidlertid ikke muligt at opgøre dette endnu på grund af den usikkerhed, der er forbundet med nyordningen, jf. nedenfor.

I det følgende opridses de forventede økonomiske konsekvenser af indførelse af deltagerbetaling. I fremstillingen indgår tre modeller, hhv. en gratis-model, hvor der ikke indføres deltagerbetaling, en model – som indstillet - med indførelse af deltagerbetaling på hhv. 400 kr. på ikke-centrale grundfag på hf og 300 kr. på ikke-centrale grundfag på AVU samt endelig en tredje model med indførelse af en deltagerbetaling på 900 kr. på hhv. hf-fag og AVU-fag.

De følgende beregninger baserer sig på, at kursisternes adfærd ikke ændrer sig ved indførelse af deltagerbetaling. Der må dog forudses ændringer i søgemønstret som følge af ændringer i deltager- og startgebybetalingen. I den forbindelse vil eventuelle forskellige takster imellem de tre amtskommuner få væsentlig indflydelse på søgningen til de enkelte kurser.

I forhold til tabellen skal det bemærkes, at hvis man, som tidligere nævnt, ikke opkræver deltagerbetaling, så overgår faget til modellens såkaldte startgebyrfag.

Holdkursistantal Indtægt

Uddannelses-

Institution

Hf

Vesterbro Enkeltfags hf og Efterslægten

AVU

VUC København

v. gratis-model

v. 300-400 kr. model

v. 900 kr. model

Kursister på

Betalingsfag

2.500

 

1.500

Hf: 0 kr.

AVU: 0 kr.

hf: 1.000.000 kr.

AVU:

450.000 kr.

hf:

2.250.000 kr.

AVU:

1.350.000 kr.

Kursister på

ikke-betalingsfag (startgebyrfag)

7.000

2.000

Hf:

2.100.000 kr.

AVU:

600.000 kr.

hf:

2.100.000 kr.

AVU:

600.000 kr.

hf:

2.100.000 kr.

AVU:

600.000 kr.

Selvstuderende på betalingsfag *

Vesterbro:

200

Efterslægten:

20

VUC København: 10

Hf: 0 kr.

AVU: 0 kr.

Hf: 99.000 kr.

AVU: 4.500 kr.

Hf: 99.000 kr.

AVU: 4.500 kr.

Selvstuderende på ikke betalingsfag

(startgebyrfag)

Vesterbro:

300

Efterslægten: 130

VUC København: 20

Hf: 129.000 kr.

AVU: 6.000 kr.

Hf: 129.000 kr.

AVU: 6.000 kr.

Hf: 129.000 kr.

AVU: 6.000 kr.

Samlet indtægt på selvstuderende

-

-

135.000 kr.

238.500 kr.

238.500 kr.

Samlet indtægt ved startgebyr- og deltagerbetaling

-

-

2.835.000 kr.

4.388.500 kr.

6.538.500 kr.

*) Indtægten er beregnet ved en deltagerbetaling på 0 kr. ved gratismodellen og 450 kr. både ved 300-400 kr. model samt ved 900 kr. modellen.

De samlede indtægter ved gratismodellen er således: 2.835.000 kr.

De samlede indtægter ved 300/400 kr. modellen er således: 4.388.500 kr.

De samlede indtægter ved 900 kr. modellen er således: 6.538.500 kr.

Det foreslås, at der ved påbegyndelsen af skoleåret 2000/2001 foretages en opgørelse af de opnåede merindtægter og en deraf følgende regulering af budgetrammen for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Kommentarer til modellen:

Gratismodellen

Startgebyrerne stiger både på hf og AVU, og hermed er indtægten på gratismodellen beregnet ud fra antallet af deltagere ganget med startgebyrindtægten.

Antal holdkursister på betalingsfag og ikke-betalingsfag

Det samlede antal holdkursister på enkeltfags-hf er 9.500. Holdkursisantallet på betalingsfag er 2.500 og på ikke betalingsfag 7.000. På AVU er antallet af holdkursister på betalingsfag i alt 1.500, mens det er i alt 2.000 holdkursister, som er på ikke–betalingsfag.

For kursister, som færdiggør en samlet hf-eksamen, tilbagebetales deltagerbetalingen. Hvor mange kursister, der skal have deres deltagerbetaling betalt tilbage, vil først fremstå om nogle år.

Høring

Forslaget er drøftet med lederne af de tre uddannelsesinstitutioner i Københavns Kommune.

Andre konsekvenser

Forvaltningerne i Københavns og Frederiksberg Kommune og Københavns Amt har af hensyn til ligestilling af kursisterne i det fælles optagelsesområde søgt at koordinere deltagerbetalingen. På nuværende tidspunkt er sagen ikke politisk færdigbehandlet, og såfremt forudsætningerne for denne indstilling ændrer sig, vil sagen blive genforelagt udvalget.

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegård

Til top