Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Udskydelse af opkrævning af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsejendomme i 2020

Se alle bilag

Den 26. marts 2020 indgik Regeringen og KL en række aftaler, som skal understøtte dansk økonomi under coronakrisen. I aftalerne opfordrede regeringen kommunerne til at udskyde betalingen af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsdrivende.

Med denne indstilling udskydes opkrævningen af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsejendomme.

Det bemærkes, at der på Økonomiudvalgets møde den 21. april 2020 blev truffet beslutning om model 2. Se hertil bilag 2 vedrørende en nærmere beskrivelse samt konsekvenser af model 2.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at opkrævningen af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsejendomme udskydes til betaling i to rater sammen med 1. og 2. rate af dækningsafgiften for 2021.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Af aftalen ”Tiltag vedr. kommunernes økonomi i lyset af COVID-19”, der er indgået mellem regeringen og KL den 26. marts 2020, fremgår det, at Regeringen opfordrer kommunerne til at anvende muligheden for at udsætte betalingen af dækningsafgift for erhvervsejendomme for at medvirke til at afhjælpe likviditetsproblemer hos private virksomheder. Desuden fremgår det af et notat udarbejdet af KL, at en udskydelse kan tage afsæt i to scenarier: 1) Udsætte betalingen til senere i 2020 og 2) Udsætte betalingen til 2021, f.eks. ad to lige store rater sammen med 1. og 2. rate for 2021.

Løsning

Det fremgår af ejendomsskattebilletterne, der er udsendt umiddelbart før årsskiftet, at 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsdrivende har forfaldsdato 1. august 2020 med betalingsfrist 5. august 2020.

Med denne sag indstilles det, at der vælges en model, hvor forfaldsdatoen udskydes til 1. december 2020 med betalingsdato 7. december 2020, altså scenarie 1, jf. ovenfor. Som en yderligere håndsrækning til de erhvervsdrivende foreslås det, at der ikke opkræves renter ved for sen betaling. I bilag 1 til denne indstilling beskrives begge scenarier mere detaljeret, ligesom fordele og ulemper ved de respektive modeller præsenteres.

Model 1 vil dels give virksomhederne en likviditetsmæssig fordel i nogle måneder, og dels give dem bedre mulighed for at nå at indgå aftaler med banker mv. om finansieringen, hvis de har behov for dette.

Der vurderes at være følgende fordele ved at lave udskydelsen til december 2020:

  • Det er bedre i overensstemmelse med dækningsafgiftens formål, som er at dække udgifter i budgetåret.
  • Trængte virksomheder kan omkostningsfrit vente med betalingen til begyndelsen af 2021, idet det indgår i forslaget, at der ikke opkræves renter og rykkerne først udsendes i februar måned 2021.
  • Det er et krav, at fakturaerne udsendes i november måned 2020, da forfaldsdatoen skal være 1. december 2020. Det vurderes lettere at kommunikere på en god måde, at en faktura udsendt i november har betalingsfrist i december måned end først i henholdsvis februar og august måned 2021.

Økonomi

Der vil være følgende omkostninger ved forslaget:

  • En likviditetsforskydning fra august 2020 til december 2020. Likviditetsforskydningen vil løbende udgøre ca. 483 mio. kr. Ved en forrentning på 1 pct. p.a. i kommunens investeringsforening (budgetforudsætning) svarer det ca. til 0,4 mio. kr. pr. måned.
  • Systemmæssige omkostninger til KMD på op til ca. 250.000 kr., der måske i et vist omfang kan deles med andre kommuner.
  • Tab på renteindtægter. Der er ikke skønnet over niveauet, men der opkræves 0,4 pct. pr. påbegyndt måned, virksomhederne ikke har betalt.
  • Øgede tab på virksomheder, der når at gå konkurs, inden de betaler, som eventuelt opvejes af, at der er flere virksomheder, som overlever, grundet at betalingen udskydes, og at der ikke opkræves renter. Kommunen kommer dog højere i prioritetsrækkefølgen end private kreditorer i forbindelse med en eventuel konkurs, hvilket medvirker til at begrænse kommunens tab.

Systemomkostningerne på op til ca. 250.000 kr. afholdes af Økonomiforvaltningen.

Videre proces

Under forudsætning af, at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen, vil den blive forelagt for Borgerrepræsentationen den 14. maj 2020. KMD har meddelt, at beslutningen om en eventuel udskydelse skal træffes senest 15. maj 2020 af hensyn til, at de kan nå at standse opkrævningen af 2. rate, der efter planen sker i august måned.

 

Søren Hartmann Hede        / Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at opkrævningen af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsejendomme, der er budgetteret til 483 mio. kr., udskydes fra august 2020 til december 2020,
  2. at der ikke opkræves renter ved for sen betaling af 2. rate.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2020

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning for at-punkterne:

 

”at opkrævningen af 2. rate af dækningsafgiften for erhvervsejendomme udskydes til betaling i to rater sammen med 1. og 2. rate af dækningsafgiften for 2021.”

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev vedtaget med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Å, B, V, C og O.

Imod stemte: Ø og F.

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter  anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi ser gerne, at dækningsafgiftens anden rate i 2020 slet ikke opkræves, men eftergives.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Indstillingen blev godkendt med 44 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Å, B, F, C, V, C, I og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: Ø.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi ser gerne, at dækningsafgiftens anden rate i 2020 slet ikke opkræves, men eftergives.”

Til top