Etablering af Aftenskolernes Hus og ændring af case om flytning af borgerservice til Nørrebrohallen - efter høring
Indstilling
Indstilling om,
- at ændringerne i business casen "Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej til BIBLIOTEKET samt flytning af Borgerservice fra BIBLIOTEKET til Nørrebrohallen", jf. bilag 4, godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 30. januar 2020, at forslag til ændringer i den oprindelige business case "Etablering af Aftenskolernes Hus og ændringer af business case om flytning af borgerservice til Nørrehallen" (bilag 1) blev sendt i høring i Nørrebro og Bispebjerg Lokaludvalg.
Forslag til ændringerne i business casen har nu været i høring, og lokaludvalgene har afgivet deres høringssvar (bilag 2 og 3).
Løsning
De væsentligste forslag til ændringer i den reviderede business case "Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej til BIBLIOTEKET samt flytning af Borgerservice fra BIBLIOTEKET til Nørrebrohallen (revideret februar 2020)" (bilag 4) er:
- Borgerservice forbliver på BIBLIOTEKET, Rentemestervej
- Lygten Station opgraderes med fokus på plads til flere forskellige aktiviteter
- Der indrettes ét møde- og aktivitetslokale på BIBLIOTEKET mod tidligere forslag om tre lokaler
- Forbedrede møde- og aktivitetsmuligheder i Nørrebrohallen
- Der etableres et Aftenskolernes Hus på 1.800 kvadratmeter
Tilsammen vil ændringerne indfri de besparelser og indtægtskrav, der lå til grund for den oprindelige business case, hvorfor den økonomiske ramme forbliver uændret.
Et Aftenskolernes Hus på 1.800 kvadratmeter giver mulighed for at etablere forskellige typer af værksteder, udvide aftenskoleaktiviteterne i Bispebjerg og samle interesserede aftenskoler under ét tag.
Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg tilkendegiver, at der principielt burde være borgerservice i alle bydele. Konkret, for så vidt angår Nørrebrohallen, anerkender lokaludvalget imidlertid, at der er for lidt plads til de mange aktiviteter i Nørrebrohallens foyer, og at der heri ligger et argument for at fastholde borgerservice på Rentemestervej.
For så vidt angår bydelen Bispebjerg er det Nørrebro Lokaludvalgs forhåbning, at der findes en løsning, der tilgodeser alle parter, herunder at der tages højde for Bispebjerg Lokaludvalgs bekymring for fraflytning af kulturhusaktiviteter fra kulturhuset på Tomsgårdsvej.
Høringssvar fra Bispebjerg Lokaludvalg
Bispebjerg Lokaludvalg har ingen indsigelser mod, at borgerservice ikke flyttes fra Rentemestervej til Nørrebrohallen. For så vidt angår en omdannelse af Tomsgårdsvej 35 til et Aftenskolernes Hus, henviser lokaludvalget til en aftale fra den 10. april 2008 (bilag 5). Med afsæt i aftaleteksten peges der på, at man oprindeligt som bydel afgav 1.607 kvadratmeter kulturhus på Rentemestervej til Ungdomshuset. Modydelsen var bl.a. lokaler i Kulturhuset på Tomsgårdsvej.
Lokaludvalget indgår gerne i en videre dialog og peger i den forbindelse på følgende mulige løsninger:
- En kombinationsløsning på Tomsgårdsvej, hvor en del af huset fortsætter som kulturhus
- At stueetagen på Dortheagården undersøges som mulig placering for kultur- og foreningsaktiviteter
- At der uafhængigt af den valgte løsning igen tilknyttes minimum ét årsværk til stedets/kulturhusets drift
Tilbagemelding på Bispebjerg Lokaludvalgs høringssvar
For så vidt angår Bispebjerg Lokaludvalgs forslag til løsninger, er det sigtet at huset forsat er et mangfoldigt kulturhus, der i sin nye form vil tage udgangspunkt i aftenskolernes aktiviteter. Aftenskolerne arbejder på, at der vil være en sekretariatsfunktion i huset, hvilket sikrer tilstedeværelsen af personale.
Økonomiforvaltningen har oplyst, at hele Dortheagården er blevet disponeret med Budget 2020. I bygningen skal der være flygtningeboliger og i stueetagen et Welcome House samt forskellige aktiviteter for ældre i regi af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Opfølgende dialog med aftenskolerne
Aftenskolerne vil komme til at stå for at gennemføre renoveringen af Tomsgårdsvej 35 og vil herefter stå for driften og være ansvarlige for dags- og aftenaktiviteterne i huset.
I forlængelse af høringssvarene har aftenskolerne tilkendegivet, at de ønsker at skabe et hus, som åbner sig mod og tager farve af lokalområdet. Det vil ske med et bredt aftenskoleudbud samt ved at koordinere med øvrige aktiviteter i de omkringliggende bydele.
Idégruppen bag Aftenskolernes Hus og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil samarbejde med lokaludvalgene og områdefornyelsen om gode idéer, der kan skabe spændende aktiviteter, bringe nye kursister ind i huset og sikre, at det fungerer godt i forhold til nærmiljøet.
Den ændrede case og Aftenskolernes Hus
Samlet set betyder det, at der med ændringerne i casen og etableringen af Aftenskolernes Hus kan skabes et bedre og større grundlag for kultur- og fritidslivet på Nørrebro og Bispebjerg. Ændringerne vil også kunne understøtte en muliggørelse af casens indtægtskrav og bidrage til en endnu større mangfoldighed i kultur- og fritidsudbudet i de berørte områder.
Der forventes også et stort potentiale i at skabe synergier i kultur- og fritidstilbudene gennem et tæt samarbejde mellem aftenskolerne, BIBLIOTEKET og andre kultur- og fritidsaktører i området.
Økonomi
Ændringerne i business casen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med Aftenskolernes Hus og business casen i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning.
Mette Touborg /Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ændringerne i business casen "Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej til BIBLIOTEKET samt flytning af Borgerservice fra BIBLIOTEKET til Nørrebrohallen", jf. bilag 4, godkendes.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2020
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen til den 2. april 2020.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning (skriftlig votering i perioden 27. - 31. marts 2020)
Indstillingen blev godkendt.
Jonas Bjørn Jensen, Tue Hækkerup og Henrik Appel Esbensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"Aftenskolernes hus er et meget spændende kulturelt løft til både aftenskolerne i København og til Bispebjerg. Med den ændrede case, vil der være et behov for, at der findes en løsning på det lokale behov for at kunne benytte mødefaciliteter, som hidtil har været tilvejebragt i huset på Tomsgårdsvej. Derfor ønsker Socialdemokratiet, at der hurtigt findes en afklaring af behov og laves en aftale om muligheden for at benytte faciliteter i aftenskolernes hus til det behov. En sådan afklaring og aftale bør søges med Bispebjerg lokaludvalg.
Derudover ser Socialdemokratiet gerne, at der indledes dialog mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Lokaludvalget om muligheden for brug af Dortheagården til relevante kulturelle begivenheder.
Endelig ser Socialdemokratiet frem til at Lokaludvalget frem mod Budget2021 kommer med yderligere visioner for en styrkelse af kulturhusfunktionen på Bispebjerg."
Christopher Røhl Andersen, Rikke Lauritzen og Jens Kjær Christensen tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiforvaltningen bemærker, at Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre noterer sig, at Økonomiforvaltningen i sagsfremstillingen oplyser, at hele Dortheagården er blevet disponeret med Budget 2020, og at der i bygningen skal være flygtningeboliger og i stueetagen et Welcome House samt forskellige aktiviteter for ældre i regi af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Venstre noterer sig, at Økonomiforvaltningen i sagsfremstillingen oplyser, at hele Dortheagården er blevet disponeret med Budget 2020, og at der i bygningen skal være flygtningeboliger og i stueetagen et Welcome House samt forskellige aktiviteter for ældre i regi af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.”