Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forbedrede cykelforhold i Tingbjerg-Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et projektforslag, som skal medvirke til at åbne kvarteret og øge tryghed og sikkerhed for cyklister i Tingbjerg, samt til sammenlægning og frigivelse af anlægsmidler.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at bevillingerne til projekterne Stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten og Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg sammenlægges, jf. økonomiafsnittet og bilag 7,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 13,8 mio. kr. til anlæg af det samlede projekt. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 7,
  3. at strækningen Trappegavl annulleres og der på den baggrund tilbageføres 0,65 mio. kr. til kommunekassen, jf. økonomiafsnittet og bilag 7.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Tingbjerg-Husum ligger ved Vestvolden, Utterslev Mose og Gyngemosen, og er i byudviklingsstrategien for området beskrevet som havende en række udfordringer i forhold til bl.a. trafikal isolation. Der er i Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) afsat 7,2 mio. kr. til en stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten (Budgetnotat TM13c, 2016), og i Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) er der afsat 8,8 mio. kr. til forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg (Budgetnotat TM30d, 2017,).

Da projekterne er indbyrdes forbundne, har forvaltningen udarbejdet et samlet projektforslag og foreslår, at bevillingerne sammenlægges, så styringen af anlæg og økonomi kan optimeres.

Løsning

Det samlede projektforslag indeholder en forbedret stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten og trafiktiltag, der vil forbedre sikkerheden og trygheden for cyklisterne i Tingbjerg, jf. bilag 4. Projektet indgår i Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi (BR 20. august 2015), hvis formål er at løfte Tingbjerg fra et udsat byområde til en aktiv og åben boligby bl.a. ved etablering af nye trafikforbindelser.

Stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten
På strækningen Hillerødmotorvejen til Langhusvej er der i dag to parallelle grusstier opdelt med en græsrabat, jf. bilag 3. Med forslaget ændres den ene grussti til en asfalteret dobbeltrettet cykelsti. Grusstien går gennem Gyngemosen, som er en del af den fredede Utterslev Mose. Fredningsnævnet for København har givet dispensation til anlæg af projektet i det naturbeskyttede område, så stiforløbet kan asfalteres og belyses med lygtepæle. Der etableres en cykelsti med en bredde på mellem 2-2,5 m, afhængig af, hvad den fredede beplantning muliggør. Det skal bemærkes, at der grundet fredningen ikke må saltes på stien om vinteren. På strækningen Langhusvej er der i dag to kørebaner og fortov. Med forslaget nedsættes hastigheden til 40 km/t og der etableres indsnævringer og busvenlige vejbump. Ved hvert vejbump anlægges cykelbaner for cyklister i begge retninger. Tiltagene vil sænke hastigheden, og dermed forøge sikkerheden og fremkommeligheden for cyklister på strækningen mellem stien i Utterslev Mose, Ruten og Husumforbindelsen, jf. bilag 4. I relation til Husumforbindelsen kan det oplyses, at der er en tematisk sammenhæng, idet begge projekter skal være med til at åbne Tingbjerg op, jf. Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi, og forbedre forholdene for de bløde trafikanter. Der er imidlertid ingen sammenhæng geografisk mellem de to projekter, ud over at de begge ligger i Tingbjerg. Projekterne er fra forskellige budgetter.

Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg
I projektforslaget indgår følgende trafiksikkerhedstiltag, bl.a.:

  • nedsættes hastigheden til 40 km/t på Gavlhusvej og til 30 km/t på Terrasserne
  • anlægges der indsnævringer og busvenlige vejbump på Gavlhusvej
  • anlægges der en helle som støttepunkt for bløde trafikanter i svinget Langhusvej-Gavlhusvej
  • anlægges der et chausséstensfelt med et fodgængerfelt i svinget Gavlhusvej-Terrasserne
  • anlægges der vejbump på Terrasserne, så modkørende bilister må holde tilbage for hinanden
  • anlægges der cykelbaner for cyklister i begge retninger ved alle fartnedsænkende tiltag

Strækningen Trappegavl indgik i budgetnotatet Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg (Budget 2017, TM30d). Forvaltningen er blevet opmærksom på, at Trappegavl er et internt privat færdselsareal, ejet af FSB, hvorfor Københavns Kommune ikke kan henvise cyklisterne hertil og Trappegavl indgår på den baggrund ikke i projektforslaget.

Konsekvenser for bil- og cykelparkeringspladser, samt busfremkommelighed
I budgetnotat TM13c (Budget 2016) er antallet af p-pladser, der må nedlægges ikke beskrevet.
Langhusvej nedlægges 15 p-pladser. I budgetnotat TM30d (Budget 2017) er det beskrevet, at der som minimum vil blive nedlagt 50-60 parkeringspladser. Der bliver på Gavlhusvej nedlagt 31 og på Terrasserne 22. Der bliver sammenlagt nedlagt 68 p-pladser. Belægningsgraden (kl. 22.00) på Langhusvej, Gavlhusvej og Terrasserne er i dag under 48 %. Med det fremtidige antal p-pladser vil belægningen (kl. 22.00) maksimalt være 55 %, jf. bilag 5. Området befinder sig udenfor parkeringszonen, hvorfor der ikke vil være et provenutab. I forbindelse med projektet opstribes parkeringsbåsene og i detailprojekteringen undersøges behovet og muligheden for at udvide antallet af cykelstativer. Indsnævringerne og vejbumpene, vil forringe bussernes fremkommelighed og forøge den lokale rejsetid, men dette vil ikke have konsekvenser for busøkonomien, jf. nedenstående høringsafsnit og bilag 6.

Konsekvenser for træer og beplantning
Alle eksisterende træer bevares. I svinget Langhusvej/Gavlhusvej erstattes et plantebed med lav beplantning med et robinietræ, og der plantes fire paradisæbletræer ved vejbump på Terrasserne, jf. bilag 4. Enkelte hække beskæres for at skabe bedre sigtbarhed.

Forsinkelse
Teknik- og Miljøudvalget berosatte den 7. januar 2019 projektet, men godkendte på mødet 29. april 2019 at igangsætte projektet i 2020. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 16. december 2019 det reviderede ibrugtagningstidspunkt september 2021. Oprindelig planlagt ibrugtagning var i efteråret 2019.

Høring
I forbindelse med projektet, er der foretaget høringer hos henholdsvis Brønshøj-Husum Lokaludvalg og hos Movia og Økonomiforvaltningen. Høringssvarene og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 6.

Brønshøj-Husum Lokaludvalg og Movia og Økonomiforvaltningen har følgende hovedsynspunkter:

  1. Brønshøj-Husum Lokaludvalg er generelt positive overfor projektet. Dog gør de forvaltningen opmærksom på, at pga. dårlige oversigtsforhold i svinget Gavlhusvej-Terrasserne, bør man beskære hækken på den vestlige side af Terrasserne og dermed skabe bedre sigtbarhed.
  2. Movia og Økonomiforvaltningen, som er ansvarlig for trafikplanlægningen, herunder busdriften, i København, og bemærker, at fremkommeligheden for busserne bliver forringet med cykelprojektet, men bemærker også at den øgede rejsetid ikke umiddelbart giver forøgede omkostninger. Økonomiforvaltningen foreslår, at de forsinkende elementer (vejbump) udgår.

Forvaltningens bemærkninger til hovedsynspunkterne:

  1. Forvaltningen vil i forbindelse med detailprojektering imødekomme Brønshøj-Husum Lokaludvalgs ønske om forbedret sigtbarhed, ved at beskære hækken vest for Terrasserne.
  2. Forvaltningen har undersøgt muligheden for alternative fartnedsættende tiltag og konkluderer, at kun med anlæg af vejbump vil projektets målsætning blive opfyldt.

Politiet havde i 2018 en indsigelse til projektforslaget vedrørende etablering af cykelbaner ved vinkelret parkering. Forvaltningen tilrettede projektet, og politiet gav herefter samtykke til projektet.

Økonomi

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) blev der afsat 7,2 mio. kr. (2016 p/l) til etablering af en stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten. I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) blev der afsat 8,748 mio. kr. (2017 p/l) til forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg. Som beskrevet i løsningsafsnittet indgår strækningen Trappegavl ikke i projektet og anlægsmidlerne der udgør 0,65 mio. kr. (2020 p/l) tilbageføres til kommunekassen, jf. bilag 7 tabel 1.  Med denne indstilling sammenlægges de to bevillinger, jf. bilag 7 tabel 1. Der resterer at blive frigivet 14,47 mio. kr. (2020 p/l), men da midlerne, som tilbageføres til kassen (0,65 mio. kr.) ikke frigives, skal der frigives 13,82 mio. kr. (2020 p/l), jf. bilag 7 tabel 2. Til det samlede projekt er afsat i alt 0,4 mio. kr. pr år fra 2019 og frem til afledt drift. Heraf blev der afsat 0,3 mio. kr. pr. år med Budget 2016 og 0,1 mio. kr. pr. år med Budget 2017. Forvaltningen vurderer, at de samlede afsatte midler er tilstrækkelige.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, udbydes projektet til hovedprojektering. Den forventede fysiske anlægsstart er primo 2021, afhængig af vejrforhold. Ibrugtagningstidspunkt forventes at være september 2021.

 

 Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for projektering og anlæg af projekterne Stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten og Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg, jf. bilag 4
  2. at der med projekterne nedlægges 68 parkeringspladser uden for betalingszonen.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at bevillingerne til projekterne Stiforbindelse fra Hillerødmotorvejen til Ruten og Forbedrede cykelforhold i det nordlige og østlige Tingbjerg sammenlægges, jf. økonomiafsnittet og bilag 7.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 13,8 mio. kr. til anlæg af det samlede projekt. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 7.
  5. at strækningen Trappegavl annulleres og der på den baggrund tilbageføres 0,65 mio. kr. til kommunekassen, jf. økonomiafsnittet og bilag 7.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2020

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at hastighedsnedsættelserne udgår af forslaget.”

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

”at de indsnævrede veje og vejbumpene udgår af forslaget.”

 

 

Ændringsforslagene (ÆF1 og ÆF2) blev ikke vedtaget med 1 stemmer mod 9. 1 undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Undlod: I.

 

 

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Indstillingens 3., 4., og 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen blev godkendt med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne støtter fuldt og helt etableringen af cykelstien.”

 

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Tidspunktet for gennemførelsen af projekterne skal koordineres med de almene boligorganisationer, så det sikres, at der tages fornødent hensyn til de øvrige arbejder i byudviklingsplanen for Tingbjerg, herunder opførelse af plejecenter, nye boliger, mulighed for midlertidig parkering, udskiftning af ledninger og anden infrastruktur m.v.”

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C.

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre kan stemme for - i forventning om, at nedlæggelsen af p-pladserne indgår i det samlede parkeringsregnskab i forbindelse med det igangværende lokalplansarbejde, der skal muliggøre de nye boliger.”

 

 

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”Partierne støtter fuldt og helt etableringen af cykelstien.”

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Indstillingen blev godkendt med 49 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V, O og Niko Grünfeld (Løsgænger).

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre kan stemme for - da Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at antallet af nedlagte af p-pladser i projektet indgår i det samlede parkeringsregnskab i forbindelse med det igangværende lokalplansarbejde, der skal muliggøre de nye boliger.”

 

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne støtter fuldt og helt etableringen af cykelstien.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Tidspunktet for gennemførelsen af projekterne skal koordineres med de almene boligorganisationer, så det sikres, at der tages fornødent hensyn til de øvrige arbejder i byudviklingsplanen for Tingbjerg, herunder opførelse af plejecenter, nye boliger, mulighed for midlertidig parkering, udskiftning af ledninger og anden infrastruktur mv.”

Til top