Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Terapihave på Vestre Kirkegård, Vesterbro – Kongens Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til dispositionsforslag og frigivelse af midler til etablering af terapihave på Vestre Kirkegård, som skal bruges til nye forebyggende sundhedsforløb og som tilbud for besøgende på kirkegården.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives 3,6 mio. kr. til projektering og anlæg af terapihave på Vestre Kirkegård. De 3,6 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2019 (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat midler til Sundheds- og Omsorgsudvalget til etablering af terapihave på Vestre Kirkegård. Hovedformålet med terapihaven er at give mulighed for, på andre måder end i dag, at afvikle en række af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forebyggende forløb på fx stress-og diabetesområdet. Terapihaven skal tillige være et tilbud til besøgende på kirkegården.

Midlerne er overført fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen, der anlægger terapihaven (BR 19. september 2019).

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et dispositionsforslag for terapihaven med inddragelse af rådgiver med specialiseret viden om terapihaver, herunder forskere og landskabsarkitekter tilknyttet Københavns Universitet. Forskning viser, at ophold i natur har en restituerende effekt på krop og sjæl, uanset om man er diagnosticeret med stress eller ej.

Dispositionsforslaget, jf. bilag 4, danner grundlag for den efterfølgende udarbejdelse af hovedprojektet.

Terapihaven tager udgangspunkt i den eksisterende beplantning på kirkegården med store træer og græs, der suppleres med mindre anlæg af opholdspladser, drivhus og skur.

I dispositionsforslaget er der otte naturrum til ophold, jf. bilag 4.

Indgangen til terapihaven foregår gennem en portal i Ankomstrummet, jf. bilag 4. Ankomstrummet vil være åbent for kirkegårdens besøgende, når der ikke er terapeutiske forløb. Besøgende på kirkegården kan således primært benytte terapihaven om aftenen og i weekenderne indenfor kirkegårdens normale åbningstid. Når der i dagtimerne er terapeutiske forløb, vil portalen være afspærret for at sikre de meditative forløb mod forstyrrelser.

Terapihaven er afgrænset af et træhegn. Hegnet er højt og tæt omkring det meste af terapihaven for at det kan afskærme brugerne mod forstyrrelser. Ved naturrummet Engen er hegnet lavt, så besøgende på kirkegården kan se, hvordan terapihaven benyttes. Dette skal sikre, at de besøgende ikke blot oplever terapihaven som en barriere med et hegn, der begrænser deres færdsel, men som et afgrænset rum på kirkegården, som er dedikeret til brugere i behandlingsforløb og fordybelse.

Da der er behov for toiletfaciliteter til borgerne, som er visiteret til et forløb i terapihaven, benyttes et mindre beløb af bevillingen, under 100.000 kr., på at forbedre de eksisterende toiletfaciliteter i Østre Kapel, så helårsbrug er mulig. Herved skal der ikke anlægges særskilt toilet i terapihaven.

Konsekvenser for træer og beplantning
Der tages udgangspunkt i det nuværende skovmiljø med over 20 eksisterende træer samt områder med ca. 15 taks- og thuja buskads, som er vokset fra kirkegårdshække til træhøjde. Der plantes ca. 40 nye træer og derudover buske, stauder og planter. Ca. 20 træer plantes i anlægsområdet og ca. 20 træer plantes på den modsatte side af hegnet ud mod kirkegården. Der fældes en allé med 10 gamle birketræer, hvoraf seks er placeret på anlægsområdet. Træerne er over 30 år gamle og har en vurderet restlevetid på 0-3 år. De har tydelige tegn på sygdom og knækkede grene, hvilket gør det usikkert at færdes under dem.

Et 30 år gammelt nåletræ (taks) er placeret uhensigtsmæssigt for naturrummet Engens funktion som samlingssted i de terapeutiske forløb. Dette samlingssted kan ikke flyttes pga. klimatilpasningsprojektet på naboarealet. Der tages endelig stilling til fældning af dette træ, når der afprøves terapiforløb i haven med Engen som samlingssted. En eventuel fældning besluttes i forbindelse med den fremtidige drift af arealet, som varetages i et samarbejde mellem kirkegårdens drift og Social- og Omsorgsforvaltningen.

Inddragelse
I forbindelse med udarbejdelse af dispositionsforslaget er der afholdt workshops og behovsafklaring med terapeutisk personale hos Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt personale fra Teknik- og Miljøforvaltningen med viden om drift, beplantning og kirkegårde. Desuden er fire borgere, som har gennemført stressforløb, blevet interviewet om deres forslag til indretningen af terapihaven. Forslagene er blevet indarbejdet i projektet, herunder bl.a. afskærmning af terapihaven for at imødegå forstyrrelser under de terapeutiske forløb. Forvaltningen har været i løbende dialog med Kongens Enghave Lokaludvalg, der er positive over for projektet om terapihaven. Øvrige interessenter vil blive orienteret om anlægsstart og ibrugtagning.

Projektet for terapihaven koordineres med klimatilpasningsprojektet på kirkegården.

Økonomi

I Budget 2019 blev der afsat 3,9 mio. kr. til at etablere en terapihave til fremme af mental sundhed. Af de 3,9 mio. kr. er 3,8 mio. kr. blevet overført til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) i forbindelse med indstillingen om bevillingsmæssige ændringer for tredje kvartal 2019 (BR 19. september 2019). 0,3 mio. kr. af de 3,8 mio. kr. er stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med vedtagelse af Budget 2019. De resterende 3,5 mio. kr. skal frigives med denne indstilling, jf. tabel 1 nedenfor. De 3,5 mio. kr. (2019 p/l) svarer til 3,6 mio. kr. i 2020 p/l.  

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2020 p/l)

2020

TMU

Projektering og anlæg af terapihave på Vestre Kirkegård

2000 - Ordinær anlæg

0.28.20.3

3.567

I alt

 

 

 

3.567

Der er afsat budget til den afledte drift og vedligehold af terapihaven (0,7 mio. kr. fra 2020 og frem). Midlerne tilgår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2020, som forvalter driftsmidlerne, så udgifterne til koordination, vedligehold og gartnerarbejde kan blive finansieret. Driftsmidler til vedligehold og gartnerarbejde vil blive overført til Teknik- og Miljøforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen skal anmode om midlerne, når haven går i drift, jf. videre proces.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen igangsætte projektering og udbud. Fysisk anlæg igangsættes i efteråret 2020 og forventet ibrugtagning er primo 2021.


Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

   1. at dispositionsforslaget danner grundlag for projektering og anlæg af terapihave, jf. bilag 4.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

   2. at der frigives 3,6 mio. kr. til projektering og anlæg af terapihave på Vestre Kirkegård. De 3,6 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2020

 

Indstillingens 1.at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top