Endelig vedtagelse af lokalplan Amager Strandpark, Amager Øst
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Amager Strandpark. I forhold til det første lokalplanforslag, der var i høring i efteråret 2018, reducerer det reviderede lokalplanforslag de nye byggemuligheder i Amager Strandpark.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende lokalplan Amager Strandpark (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Foreninger og brugere med tilknytning til Amager Strandpark har et ønske om øgede byggemuligheder i strandparken. På den baggrund blev der i 2017 igangsat en ny planlægning for området. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 17. september 2018 at sende forslag til lokalplan Amager Strandpark i offentlig høring. I høringen indkom en indsigelse fra erhvervsministeren, da lokalplanforslaget blev vurderet i strid med den da gældende Fingerplan 2017. Et revideret lokalplanforslag i overensstemmelse med Fingerplan 2019 blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 16. september 2019 og har været i høring fra den 1. november 2019 til den 6. december 2019. Det reviderede lokalplanforslag muliggør en udvidelse af byggemulighederne på strandøen ift. den hidtil gældende lokalplan.
Forvaltningen har modtaget 31 henvendelser i høringsperioden. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, som har været sendt i supplerende høring hos Amager Øst Lokaludvalg og Parkbrugerrådet for Amager Strandpark fra den 7. januar 2020 til den 28. januar 2020. Forvaltningen har modtaget tre henvendelser i den supplerende høring.
Løsning
I overensstemmelse med Fingerplan 2019, fredningen af Amager Strandpark og udviklingsplanen for Amager Strandpark har det reviderede lokalplanforslag til formål at udvide byggemulighederne på strandøen fra 3.500 m2 til 5.800 m2. Det reviderede lokalplanforslag omfatter den oprindelige strand og strandøen i Amager Strandpark.
Udover byggeri på den oprindelige strand og i de i fredningen afgrænsede byggefelter kan der opstilles telte, scener, portaler og andre konstruktioner midlertidigt til arrangementer flere steder i området. Det samme gælder midlertidige boder og stadepladser samt rekreative anlæg. Opførelse af nybyggeri på den oprindelige strand og etablering af rekreative anlæg generelt forudsætter, at Fredningsnævnet dispenserer fra fredningen.
Forslag til ændringer af det reviderede lokalplanforslag
På baggrund af to høringssvar fra høringsperioden foreslår forvaltningen en udvidelse af byggefeltet på den nordligste del af strandøen, som skal muliggøre, at nybyggeri i byggefeltet kan placeres nord for den eksisterende bebyggelse. Ændringsforslaget er i overensstemmelse med Fingerplan 2019, fredningen, udviklingsplanen og designmanualen for Amager Strandpark. Det præcise forslag til ændring af byggefeltet fremgår af bilag 8.
Høring
De i alt 34 modtagne henvendelser i høringsperioden og den supplerende høring vedlægges i bilag 4 og 6. I bilag 5 og 7 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Efter aftale med Amager Øst Lokaludvalg blev der afholdt borgermøde om det første lokalplanforslag for Amager Strandpark, men ikke det reviderede lokalplanforslag.
Amager Øst Lokaludvalgs hovedsynspunkter
Lokaludvalget har indsendt høringssvar i både høringsperioden og i den supplerende høring. Lokaludvalget har ikke bemærkninger til det reviderede lokalplanforslag, da planforslaget generelt tager højde for de bemærkninger, som lokaludvalget tidligere har fremsendt. Desuden tilslutter lokaludvalget sig den foreslåede udvidelse af byggefeltet i den nordlige del af Amager Strandpark. Forvaltningen har ingen bemærkninger til lokaludvalgets to høringssvar.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Seks borgere ser positivt på byggemulighederne i det reviderede lokalplanforslag, mens 14 borgere ikke synes, at det skal være muligt at opføre yderligere byggeri i strandparken. Derudover stiller tre borgere forskellige forslag om ændrede byggemuligheder.
- Syv borgere er modstandere af mulighederne for at opstille stadepladser i området.
Forvaltningens bemærkninger
- Byggemulighederne i det reviderede lokalplanforslag er reduceret i forhold til det første lokalplanforslag for Amager Strandpark, der var i offentlig høring i efteråret 2018. Det bemærkes desuden, at det reviderede lokalplanforslag fastlægger byggemuligheder i overensstemmelse med Fingerplan 2019 samt fredningen af Amager Strandpark og udviklingsplanen for Amager Strandpark.
- Udviklingsplanen for Amager Strandpark er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Kommune og Parkbrugerrådet for Amager Strandpark. Udviklingsplanen lægger op til stadepladser i bestemte zoner i strandparken, hvorfor det reviderede lokalplanforslag også muliggør dette.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Amager Strandpark (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at forvaltningen efter endelig vedtagelse af lokalplanen arbejder på, at der i højere grad etableres korttidsparkering i Amager Strandpark”.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020
Indstillingen blev godkendt med 54 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, C, V, O og I.
Imod stemte: Niko Grünfeld (Løsgænger).
Niko Grünfeld (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:
”Den oprindelige strand er naturpræget strandområde, med en urørt og grøn karakter med strandeng og profil. Lokalplanen kan åbne mulighed for etablering af byggeri og anlæg i modstrid med områdets karakter, hvilket igen vil indskrænke naturen og københavnernes mulighed for åndehuller.”