Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Endelig vedtagelse af Helhedsplan for De Gamles By, Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Helhedsplan for De Gamles By og tilhørende miljørapport. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende Helhedsplan for De Gamles By (bilag 2) med tilhørende miljørapport (bilag 3).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 8. oktober 2019 at udsende helhedsplanen for De Gamles By med tilhørende miljørapport i høring. Helhedsplanen har været i høring fra den 21. oktober til den 16. december 2019. Forvaltningerne har modtaget 157 henvendelser, som i høj grad afspejler synspunkter fremkommet i den forudgående borgerinddragelse, og som vil indgå i det videre lokalplanarbejde

Løsning

Helhedsplanen angiver på et overordnet niveau anbefalinger og principper for, hvilke muligheder der er for at udvikle De Gamles By. Helhedsplanen skaber derved retning for og fungerer som inspiration til en kommende lokalplan og for de to kommende kommunale byggerier.

Høring
Forslag til helhedsplan har været i offentlig høring i perioden den 21. oktober til den 16. december 2019. I høringsperioden er der modtaget 157 høringssvar, der er vedlagt som bilag 5. I bilag 4 fremgår Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens bemærkninger til høringssvar.

Hovedsynspunkter fra Nørrebro Lokaludvalg

Lokaludvalget ser positivt på, at der er udarbejdet en helhedsplan. Udvalget mener dog, at

  1. der ikke er plads til en evt. senere udvidelse af Center for Diabetes i De Gamles By.
  2. der bør nedsættes en følgegruppe i relation til de nye kommunale byggerier og helhedsplanen.
  3. helhedsplanen indeholder mange gode tiltag, og at det er vigtigt, at der nu findes midler til realisering af tiltagene og udvikle en plejeplan for området.

Forvaltningernes bemærkninger til lokaludvalgets høringssvar:

  1. Selvom forekomsten af diabetes har været stigende de sidste mange år, er det Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventning, at kapaciteten på det nye center, vil være tilstrækkelig til at dække behovet langt ud i fremtiden, hvorfor der ikke forventes en udvidelse i fremtiden.  
  2. Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af helhedsplanen afsluttes denne del af processen, og der kan igangsættes en lokalplanproces omfattende De Gamles By og herunder for de to kommende nye bebyggelser. I den forbindelse vil lokaludvalget og andre interessenter blive inddraget til at følge lokalplanarbejdet og herunder de kommunale byggerier. Lokalplanforslaget skal desuden i offentlig høring.
  3. Teknik- og Miljøforvaltningen vil forud for forhandlingerne om Budget 2021 udarbejde et budgetnotat om planlægningsbevilling for anlæg af grønne tiltag i De Gamles By ud fra helhedsplanens anvisninger. Økonomiforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har desuden igangsat udarbejdelse af en pleje-/driftsplan for området med udgangspunkt i helhedsplanen.

Øvrige hovedsynspunkter fra den offentlige høring:

  1. 128 henvendelser er imod, at der skal bygges nyt i De Gamles By, herunder processen omkring placering af byggerierne. Miljøpunkt Nørrebro, Danmarks Naturfredningsforening og Københavns Ældreråd er dog positive overfor processen omkring udarbejdelsen af helhedsplanen og for planens anbefalinger.
  2. I 93 henvendelser bliver der udtrykt bekymring for, om de grønne arealer bliver reduceret som følge af ny bebyggelse.
  3. 80 henvendelser er imod opførelse af Center for Diabetes, herunder placeringen, og særligt de nærmeste naboer er bekymrede for byggeriets udformning, fremtidige lys- og støjforhold, udsigt og byggeriets forhold til de omkringliggende bebyggelser
  4. I 69 henvendelser bliver der udtrykt bekymring for mere trafik, herunder særligt biltrafik i området som følge af ny bebyggelse.

Forvaltningernes bemærkninger (se også bilag 4):

  1. Med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) vedtog Borgerrepræsentationen at afsætte midler til en skole og diabetescenter med placering i De Gamles By. Det blev samtidig vedtaget, at der skulle udarbejdes en helhedsplan, der skal sikre den rette balance mellem kommunale funktioner og grønne arealer i De Gamles By. For at løse det fremtidige behov for skolekapacitet på Nørrebro, er det nødvendigt at udvide med tre skolespor. Det er undersøgt flere placeringsmuligheder af skolekapacitet på Nørrebro. Center for Diabetes blev etableret i 2016 på Vesterbro i midlertidige lokaler, men grundet en forventet stigning i antallet af borgere med kronisk sygdom vil der i fremtiden mangle plads. De nuværende lokaler har desuden ikke tilstrækkelige arealer og faciliteter til gavn for brugere med diabetes. Med placeringen af Center for Diabetes i De Gamles By sikres en central og bymæssig placering med let adgang til offentlig transport. Desuden giver det mulighed for synergi mellem Center for Diabetes og øvrige sundheds- og forskningsinstitutioner i området. Den nærmere udformning af bebyggelserne vil blive fastlagt i den kommende lokalplan (samtidigt svar på punkt 3).
  2. Forvaltningerne vurderer, at den nuværende grønne balance i De Gamles By på trods af nybyggeriet opretholdes i stort set samme omfang som i helhedsplanen fra 2012. Dette baseres blandt andet på, at den eksisterende helhedsplans byggefelter udgår, og at der for skolen, idrætshal og Center for Diabetes bygges på i forvejen bebyggede arealer. Desuden anbefaler helhedsplanen en række konkrete initiativer for at styrke de grønne kvaliteter i De Gamles By, herunder etablering af flere træer, begrønning af befæstede arealer, fortætning af eksisterende grønt og at der skabes rammer for nye aktiviteter med naturen i centrum. Den grønne balance vil desuden være et tema i den kommende lokalplanproces.
  3. Se pkt. 1 for såvidt angår placeringen af Center for Diabetes. Lokalplanen vil fastlægge konkrete bestemmelser for ny bebyggelses udformning på baggrund af et konkret projekt. Projektet vil blive udarbejdet blandt andet på baggrund af helhedsplanen og de høringssvar, der er indkommet.
  4. Forvaltningerne har udarbejdet en trafikanalyse i forbindelse med helhedsplanen. Det vurderes heri, at skolen og Center for Diabetes vil medføre en trafikstigning fra 306 til 429 bilture om dagen. Den ekstra trafik forventes at kunne afvikles på det eksisterende vejnet. Der vil blive etableret parkering i forhold til nybebyggelserne, hvorfor de eksisterende parkeringspladser i området ikke forventes at blive belastet. Der forventes øget trafik fra gående og cyklister i området. Helhedsplanen anbefaler, at cykler fortsat kan køre igennem området, men med sænket hastighed samt at udviklingen sker med øje for tilgængelighed og med hensyntagen til forskellige brugere af De Gamles By.

Høring af Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget:
Sundheds- og Omsorgsudvalget
ønsker et øget fokus på tilgængelighed, tryghed, sanselige oplevelser, tydelig infrastruktur, parkering, skole og idræt. Udvalget forudsætter, at der afsættes finansiering, så helhedsplanen kan realiseres i sin helhed.

Kultur- og Fritidsudvalget mener, at helhedsplanen understøtter en række af Kultur- og Fritidsforvaltningens visioner, politikker, og indsatsområder. Udvalget anbefaler, at der afsættes midler til at realisere planen.

Børne- og Ungdomsudvalget mener, at ønsket om at sikre den rette balance mellem kommunale funktioner og grønne områder er opretholdt i helhedsplanen. Udvalget påpeger, at der kan være behov for justering af skolens volumen og udearealer. Udvalget betragter helhedsplanens tekst om skolen og skolegård som et inspirationsoplæg frem for et beslutningsgrundlag.

Forvaltningernes bemærkninger
Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde et budgetnotat forud for forhandlingerne om Budget 2021 med henblik på realisering af helhedsplanen, herunder initiativer for at styrke de grønne kvaliteter. Øvrige bemærkninger vil indgå i det videre arbejde med De Gamles By. I den videre planlægning af skolen vil antallet af etagemeter blive fastlagt efter det gældende behov.  

Borgerinddragelse

Helhedsplanen for De Gamles By er udarbejdet i tæt dialog med lokalområdet og med inddragelse af relevante fagforvaltninger. Der er afholdt 17 borgerrettede aktiviteter i forbindelse med udarbejdelsen af helhedsplanen (bilag 6). En referencegruppe har løbende bidraget til udarbejdelsen af helhedsplanen.

Lokaludvalget og referencegruppen ønsker, at referencegruppen bibeholdes med henblik på at følge arbejdet med den videre planlægning og realisering af helhedsplanen. Lokaludvalget har stillet forslag herom i forbindelse med deres budgetønsker til budget 2021. Teknik- og Miljøforvaltningen vil som i andre lokalplaner inddrage lokaludvalget og borgerne i lokalplanprocessen, fx i den otte ugers offentlige høring.

Anbefalinger til den videre planlægning

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i det videre arbejde særligt fokusere på følgende temaer:

  • At ny bebyggelse indpasses i den eksisterende bebyggelsesstruktur og stedets egenart.
  • At beplantningen skal fortættes og belagte områder beplantes, hvor det er muligt. I de nye byggezoner, skal der plantes nyt og Nordpolen skal fastlægges som grønt område i lokalplanen.
  • At rammen for at generationerne kan mødes både ude og inde skal dyrkes gennem nye synergier mellem de eksisterende og nye funktioner samt i relation til den omkringliggende by.
  • At trafikafvikling og parkering for de kommende funktioner skal indplaceres under hensyn til trafiksikkerhed, tilgængelighed, samt at der i videst mulige omfang ikke placeres bilparkering på eksisterende grønne arealer.
  • At lokaludvalget løbende vil blive inddraget i den videre planproces.
  • At der i lokalplanprocessen udpeges bevaringsværdige træer i De Gamles By.

Miljøvurdering

I henhold til miljøvurderingsloven er der udarbejdet en miljørapport for helhedsplanen (bilag 3), som sammen med helhedsplanen, har været i offentlig høring i otte uger. Miljøvurderingen af helhedsplanen har ikke identificeret væsentlige miljøpåvirkninger. Høringen har ikke resulteret i ændringer af miljøvurderingen.En sammenfattende redegørelse for miljøvurdering fremgår af rapporten i bilag 3 s. 4.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt helhedsplanen, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen en lokalplan, der forventes behandlet i Borgerrepræsentationen primo 2021 og endelig vedtaget medio 2021. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2021 udarbejde et budgetnotat med henblik på realisering af helhedsplanen.

 

Søren Hartmann Hede            Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende Helhedsplan for De Gamles By (bilag 2) med tilhørende miljørapport (bilag 3).

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  2. at der på baggrund af Helhedsplan for De Gamles By udarbejdes forslag til lokalplan for området.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2020

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at diabetescenter trækkes ud af helhedsplanen.”

 

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C, F, I og O.

 

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

 

”at der ikke etableres parkering på grønne arealer.”

 

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C, F, I og O.

 

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, I og O.

Imod stemte: Ø og Å.

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Partierne ønsker ikke parkering på grønne områder i De gamles By og ser frem til, at mulighederne for dette belyses i det kommende lokalplansarbejdet.”

 

 

Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Der er vigtigt, at Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Miljøpunkt og andre interessenter løbende inddrages i lokalplansarbejdet.”

 

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget vil partierne gerne have udarbejdet en ny redegørelse for parkeringsbehovet.”

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten stemmer for 1. at, fordi vi går ind for at flytte byggefeltet i helhedsplanen fra Nordpolen til Møllegade, hvor der allerede er byggeri. Enhedslisten stemmer imod 2. at, fordi vi er imod placeringen af et diabetescenter i De Gamles By. Enhedslisten vil i Børne- og Ungdomsudvalget følge udviklingen af børnetallet på Nørrebro og kapacitetsbehovet for en skole på Indre Nørrebro - samt i Økonomiudvalget fortsat undersøge alternative muligheder for placering af skolen.”

 

 

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker at værne om de grønne arealer i De Gamles By. Derfor ønsker vi også mest mulig parkering lagt ned under jorden. Vi forudsætter, at der etableres tilstrækkelig parkering også til de nye funktioner. Vi ser gerne, at det kommende diabetescenter skaber mindst mulig gene for opgivelserne - det vil vi have fokus på ved en kommende lokalplan.”

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020

Der var foretræde i sagen fra Ulrik Bandak, bestyrelsesformand i Andelsforeningen, AB-Trekanten.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:

”at diabetescenter trækkes ud af helhedsplanen.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 9 stemmer mod 3. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, F, V, C og O.

Undlod at stemme: Å.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”Der er vigtigt, at Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Miljøpunkt og andre interessenter løbende inddrages i lokalplansarbejdet.”

 

”I forbindelse med udarbejdelse af lokalplansforslaget vil partierne gerne have udarbejdet en ny redegørelse for parkeringsbehovet.”

 

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”Enhedslisten stemmer for 1. at, fordi vi går ind for at flytte byggefeltet i helhedsplanen fra Nordpolen til Møllegade, hvor der allerede er byggeri. Enhedslisten stemmer imod 2. at, fordi vi er imod placeringen af et diabetescenter i De Gamles By. Enhedslisten vil i Børne- og Ungdomsudvalget følge udviklingen af børnetallet på Nørrebro og kapacitetsbehovet for en skole på Indre Nørrebro - samt i Økonomiudvalget fortsat undersøge alternative muligheder for placering af skolen.”

 

 

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”Partierne ønsker at værne om de grønne arealer i De Gamles By. Derfor ønsker vi også mest mulig parkering lagt ned under jorden. Vi forudsætter, at der etableres tilstrækkelig parkering også til de nye funktioner. Vi ser gerne, at det kommende diabetescenter skaber mindst mulig gene for opgivelserne - det vil vi have fokus på ved en kommende lokalplan.”

 

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at diabetescenter trækkes ud af helhedsplanen.”

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At den nye skole, i forlængelse af Miljøpunkt Nørrebros høringssvar, bliver en tema-skole for Klima, Natur og Biodiversitet, med mulighed for etablering af et grønt læringsrum.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, B, F, C, V, O og I.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 46 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å, O og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, Ø, B, F, C, V og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 54 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C, V, O og I.

Imod stemte: Niko Grünfeld (Løsgænger).

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at den nye skole, i forlængelse af Miljøpunkt Nørrebros høringssvar, bliver en tema-skole for Klima, Natur og Biodiversitet, med mulighed for etablering af et grønt læringsrum.”

 

Niko Grünfeld (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Jeg stemmer nej til helhedsplanen for De Gamles By og det burde Københavns Borgerrepræsentation også gøre. København slår sig op på at være en grøn by, men man kan altså ikke bebygge sig til flere grønne opholdsrum. Københavnere har brug for rekreative og grønne lommer uden trafik og forurening, og Nørrebro er i forvejen den bydel med færrest antal grønne kvadratmeter. Mennesker, planter og arter har brug for lys, luft og ro, og De Gamles By giver mulighed for dette.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten og SF valgte at tilslutte sig:

”Partierne er varme tilhængere af etableringen af profilskoler og er derfor positive over for at kigge på mulighederne for at gøre en eventuelt kommende ny skole i De Gamles By til en profilskole. Hvilken profil en eventuel skole eventuelt kunne have, er en beslutning der skal træffes i tæt samarbejde med bydelens interessenter, og vi ser frem til at undersøge de nærmere muligheder i Børne- og Ungdomsudvalget sammen med de andre partier.”

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten stemmer for helhedsplanen, fordi vi går ind for at flytte byggefeltet i helhedsplanen fra Nordpolen til Møllegade, hvor der allerede er byggeri. Enhedslisten er imod placeringen af et diabetescenter i De Gamles By. Enhedslisten vil i Børne- og Ungdomsudvalget følge udviklingen af børnetallet på Nørrebro og kapacitetsbehovet for en skole på Indre Nørrebro - samt i Økonomiudvalget fortsat undersøge alternative muligheder for placering af skolen.”

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

“Partierne ønsker ikke parkering på grønne områder i De gamles By og ser frem til, at mulighederne for dette belyses i det kommende lokalplansarbejdet.”

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker at værne om de grønne arealer i De Gamles By. Derfor ønsker vi også mest mulig parkering lagt ned under jorden. Vi forudsætter, at der etableres tilstrækkelig parkering også til de nye funktioner. Vi ser gerne, at det kommende diabetescenter skaber mindst mulig gene for opgivelserne - det vil vi have fokus på ved en kommende lokalplan.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Der er vigtigt, at Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Miljøpunkt og andre interessenter løbende inddrages i lokalplansarbejdet.”

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”I forbindelse med udarbejdelse af lokalplansforslaget vil partierne gerne have udarbejdet en ny redegørelse for parkeringsbehovet.”

Til top