Mødedato: 14.03.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om indsats mod varmeøer

Medlemsforslag 

Det foreslås,

  1. at Teknik-og Miljøforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen skal komme med forslag til, hvordan en indsats mod varmeøer kan indgå som en integreret del af al kommunens planlægning, ligesom håndtering af vandmasser fra skybrud har gjort i flere år. Fx at indsatsen mod varmeøer indskrives i kommuneplanen, indtænkes i lokalplaner, indgå i planer for områdefornyelser, planer for klimatilpasning af byen, vejgenopretningsprojekter, mv.,
  2. at i planer om indsats mod varmeøer skal vand indgå som et centralt element. Herunder bl.a de eksisterende søer, moser, kanaler, havnen mv., de eksisterende springvand mv. og etablering af nye vandelementer i byen, herunder åbning af åerne. Vand kan modvirke varmeøer, fungere som opsamlingsbassiner til vand fra skybrud, massiv nedbør, mv. Og kan fungere som vandreservoirer til tørkeperioder,
  3. at Teknik-og Miljøforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen skal komme med forslag til, hvordan der fremover kan analyseres på varmeøeffekten ved større anlægsprojekter, så det kan indgå i beslutningsgrundlaget om et anlægsprojekt vil forøge varmeøeffekten og hvad der så evt. kan gøres for at modvirke dette.                   

(Stillet af Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Alternativet)

Motivering

Varmeøer er en betegnelse for den effekt der opstår i byer som følge af, at overflader som asfalt, fliser, beton mv. holder på varmen, der er færre træer og mindre vegetation til at give skygge og til at afgive vand, der kan køle luften og der er mange bygninger, der forhindrer vind i at blæse varmen væk.

I fremtiden vil vi – på grund af klimaforandringerne – opleve flere hedebølger, og disse hedebølger vil blive forstærket af varmeøeffekten og gøre dele af byen ulidelig at opholde sig i, øge anvendelse af køling i bygninger og forringe luftkvaliteten. Det kan give alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for borgerne.

I nogle storbyer i verden har man etableret kølerum, hvor udsatte borgere, der ikke har køleanlæg derhjemme, kan komme og blive kølet ned. Dertil ønsker vi ikke at komme i København. I stedet skal vi se på, hvordan vi kan indrette byen, så vi modvirker de høje temperaturer. Ligesom vi klimatilpasser byen til de stigende vandmasser fra skybrud og store regnmængder.

Derfor ønsker vi at byplanlægge således, at effekterne af varmeøerne reduceres. F.eks. ved at sikre grønne områder, vandelementer og vind-fremkommelighed. Fx viser målinger at tiltagene med begrønning af Sankt Kjelds Plads i Klimakvarteret på Østerbro, nedbringer temperaturen flere grader, sammenlignet med en situation, hvor der fortsat var asfalt og anden hård belægning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2024

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Til top