Medlemsforslag om nulemissionszoner
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger at afsøge mulighederne for, at Københavns Kommune kan få dispensation til at oprette flere nulemissionszoner end den ene, som er muliggjort i aftalen om nulemissionszoner fra februar 2024.
(Stillet af Radikale Venstre)
Motivering
Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen har vedtaget, at København Kommune skal arbejde for at være fri for fossile biler senest i 2030. Nulemissionszoner, hvor fossilbiler ikke er tilladt, er et afgørende redskab i kampen for at nedbringe CO2-udslippet, begrænse luftforurening og skærme københavnerne fra skadelige partikler fra bilos.
Det er positivt, at der netop er vedtaget en aftale om nulemissionszoner i februar 2024. Problemet er dog, at aftalen kun tillader én nulemissionszone pr. kommune som en forsøgsordning, der skal evalueres i 2027. Det spænder ben for, at Københavns Kommune kan nå sit mål om at blive fri for fossile biler i 2030. Trafikken står for 75% af kommunens CO2-udledning (Jf. CO2-regnskab for Københavns Kommune 2022), derfor bør København afsøge alle muligheder for at få dispensation til at lave flere nulemissionszoner. Der er flere steder i Københavns Kommune, hvor det kunne være oplagt at lave nulemissionszoner. Middelalderbyen er et eksempel på et område, hvor det kunne være oplagt at lave en nulemissionszone, men nye byudviklingsområder kunne man med fordel også indrette som nulemissionszone fra starten eller lave nulemissionszone i områder med mange dagtilbud og skoler.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2024
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt at-punkt:
”Det pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen at afsøge mulighederne for at når Københavns Kommune opretter nulemissionszoner, så oprettes zonerne således at de kun gælder for udefrakommende køretøjer; altså således at biler der er indregistreret i København friholdes.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.
Medlemsforslaget blev vedtaget med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, F, B og Å.
Imod stemte: C, V, I og O.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti støtter indførelsen af en by dækkende nulemissionszone i 2030 eller når det er muligt derefter, men er også meget opmærksomme på den sociale slagside ved nulemissionszoner, da mange børnefamilier ikke har råd til at skifte til en elbil fra den ene dag til den anden. Derfor finder vi det kun rimeligt at ændringer, der har en så indgribende karakter på københavnerne hverdag, meldes ud i god tid, så Borgerrepræsentationen giver københavnerne mulighed for at tilpasse sig. Derfor ønsker det Konservative Folkeparti i forbindelse med indførslen af mindre nulemissionszoner, at få indført en model der sikre dispensation for københavnerne, således at københavner frem til et totalt forbud, imod fossilbiler, fortsat har mulighed for at kunne bruge deres nuværende bil i deres egen by og parker ved deres bopæl, da vi ikke ønsker at indføre en meget socialskæv ordning, desuden ønsker vi at sikre en gradvis udfasning af de københavnske fossilbiler for ikke at belaste de københavnske familier unødigt hårdt.”
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre ønsker ikke at bruge millioner af kroner på dele byen op i en mange forskellige nulemissionszoner, som det her forslag ytrer ønske om. Vi har allerede brugt flere millioner kr. på at lukke 30 meter af Stefansgade for gennemkørsel for benzin- og dieseldrevne biler. Det skaber i stedet mere omkørsel og udledning af CO2. Ligesom det sjældent overholdes, fordi politiet ikke har ressourcer til det, og fordi mange bilister ikke genkender skiltningen. Venstre bakker derimod op om beslutningen om en fossilfri by senest i 2030 og en løbende og hurtigere udbygning af ladeinfrastrukturen over hele byen.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt for Enhedslisten, at Teknik- og miljøforvaltningen fortsætter den igangværende dialogproces om nulemissionszoner, så de først etableres efter grundig dialog med borgere og erhvervsliv, så det fx sikres, at mennesker med behov for handicapbil enten får mulighed for at skifte til en elbil eller kan få dispensation. Og tilsvarende at kravet om nulemissionszone for erhvervskørsel indføres så det på den ene side tilskynder virksomheder til at skifte til el og på den anden side sker i et tempo, hvor det reelt er muligt at skifte til el. Herunder at der er ladekapacitet – også til de tunge køretøjer. Desuden at der sikres en varslingsperiode, der gør at borgere generelt har en reel mulighed for at skifte til el-bil, eller allerhelst at den kollektive trafik og cykelinfrastrukturen forberedes så meget, at det for langt flere bliver et godt alternativ til bil i hverdagen.”