Mødedato: 14.03.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om frisættelse af folkeskolen

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at undersøge muligheden for at ansøge Børne- og Undervisningsministeriet om frisættelse fra reglerne om afgangseksamen i folkeskolen, således, at den karakter (årskarakteren eller afgangseksamenskarakteren), som er højest, er den, som gælder på afgangsbeviset. Børne- og Ungdomsforvaltningen skal vende tilbage med en sag til politisk behandling i Børne- og Ungdomsudvalget, der beskriver muligheder, konsekvenser og videre,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at undersøge muligheden for at ansøge Børne- og Undervisningsministeriet om muligheden for at aflægge afgangsprøven i 9. klasse over flere år, så eleven fx kan afslutte nogle fag et år og det næste år afslutte de resterende fag. Således at hele fagrækken afsluttes over flere år. Børne- og Ungdomsforvaltningen skal vende tilbage med en sag til politisk behandling i Børne- og Ungdomsudvalget, der beskriver muligheder, konsekvenser og videre.

(Stillet af SF)

 

Motivering

Tiden med corona viste, hvor meget personalet i kommunens tilbud kan løfte i flok, og finde på fagligt gode tiltag og ordninger, når de mødes med tillid til deres faglighed. Derfor er det centralt for SF, at medarbejderne mødes med tillid og til friheden til at arbejde med deres faglighed i samarbejde med forældrene.

Under coronaepidemien blev det muligt at ophæve elevernes seneste standpunktskarakter til prøvekarakter, hvis den var højere end prøvekarakteren. Det betød, at eleven ikke behøvede at frygte, at han/hun ikke klarede sig godt til afgangsprøverne, fordi man altid kunne falde tilbage til standpunktskarakteren. Der var bekymring for, om eleverne ikke ville tage afgangsprøverne alvorligt, men den bekymring blev gjort til skamme. Eleverne arbejdede lige så seriøst, som de plejede, men nu var der ro på, for der var altid mulighed for at falde tilbage på standpunktskaraktererne.

I en tid hvor flere og flere børn og unge mistrives bl.a. grundet præstationspres, kunne dette være et tiltag til at tage noget af presset fra de unge mennesker og fastholde, at afgangsprøven netop er en afprøvning uden, at det skal være afgørende for det unge menneskes fremtid.

Der kan være elever, som har brug for et reduceret skema. Hvis det vurderes at være til elevens bedste, kan fagrækken fraviges bortset fra undervisning i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. I disse fag skal der undervises i et omfang, så fagenes mål og kravene ved prøverne kan opfyldes.

Eleven skal gå til prøve i fagene, men kan ikke tage de resterende fag året efter. Hvis eleven ønsker en fuld 9. klasse, så skal eleven gå op i hele 9. klasse, og dermed gå op i disse fag endnu en gang. For at opnå Folkeskolens afgangseksamen skal vedkommende udover disse fire fag også aflægge prøven i praktisk /musisk valgfag i 8. klasse samt to udtræksprøver (humanistiske og naturfaglige fagrække). Eleven skal have undervisning i disse fag for at kunne aflægge prøve.

Man kan således ikke for nuværende dele 9. klasses fagpakke over to skoleår, da man skal undervise elever på det niveau, der er tilsvarende elevens skolealder. Skolealderen er udtryk for det antal skoleår, som en elev har været undervist i. Det følger af henholdsvis Folkeskolelovens 12 og § 14, at eleverne skal undervises på det klassetrin i grundskolen, der svarer til deres skolealder. Hertil kan skolens leder efter samråd med forældrene bestemme, at en elev rykkes et klassetrin op eller undervises på samme klassetrin i 2 år, hvis det er til elevens bedste. Klassetrinsindplaceringen kan ske i forbindelse med skoleårets start eller i løbet af skoleåret.

Ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin skal eleverne aflægge folkeskolens afgangseksamen og 9.-klasseprøver. For en elev, der rykkes et klassetrin op, eller undervises på samme klassetrin i 2 år, bortfalder elevens tidligere karakterer. Eleven skal derfor aflægge prøven/prøverne på ny.

I SF ønsker vi, at det er muligt at afprøve, hvordan en fordeling af folkeskolens afgangsprøve over flere år vil give en anderledes og mere rolig afslutning på folkeskolen. Dette som et led i et forsøg på at skabe ro på og afprøve nye former for afslutning på folkeskolen til gavn for de unge mennesker.

Der er lige nu et stort fokus på folkeskolen: Statsministerens åbningstale omhandlede da også både afgangsprøver og mulige ændringer af folkeskolen, således er der momentum for at ansøge om forsøg i folkeskolen. Ligesom undervisningsministeren har præsenteret et nyt folkeskoleudspil med bl.a. fokus på afgangsprøverne og udskolingen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2024

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som nyt 3. at-punkt:

”at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at undersøge muligheden for at ansøge Børne- og Undervisningsministeriet om frisættelse fra reglerne om minimumstimetal for fagene dansk og matematik i folkeskolen, således at skoledagen forkortes, således at der frigøres ressourcer til bedre undervisning i de to helt afgørende fag gennem co-teaching, to-lærerordning og lærer-pædagogordning, samt således at en højere kvalitet af undervisningen i folkeskolen muliggør at flere kan bestå folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Børne- og Ungdomsforvaltningen skal vende tilbage med en sag til politisk behandling i Børne- og Ungdomsudvalget, der beskriver muligheder, konsekvenser og videre.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev godkendt med 29 stemmer imod 25. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, B, og Å.

Imod stemte: A, C, V, I og O.

 

Det således ændrede medlemsforslag blev vedtaget med 29 stemmer imod 25. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, B, og Å.

Imod stemte: A, C, V, I og O.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ser afgangsprøve i folkeskolen som en god mulighed for afgangseleverne til at prøve kræfter med hvordan eksamener fungere og hvordan man forbereder sig til disse - vi mener at vi gør vores børn en bjørnetjeneste ved ikke at give dem en mulighed for at forberede sig på hvordan tingene fungere på ungdomsuddannelser såvel som på de videregående uddannelser og endnu længer frem jobsøgning efter endt uddannelse.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre mener, at det er afgørende at bevare eksamener i folkeskolen. De fleste unge møder eksamener på et senere tidspunkt i deres liv og derfor er det vigtigt at blive fortrolig med eksamener allerede i folkeskolen.”

Til top