Mødedato: 14.03.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at styrke den grønne omstilling for beboelsesejendomme i Københavns Kommune

 

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, at udarbejde et forslag til politisk behandling om at identificere forældede og uhensigtsmæssige barrierer for københavnske borgeres aktive deltagelse i den grønne omstilling, og derved sikre at Københavns Kommune bidrager til at realisere klimalovens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 på en måde, der ikke forudsætter offentlig økonomisk støtte,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at iværksætte en kommunikationsindsats, der skal gøre administratorer af københavnske beboelsesejendomme opmærksomme på det store potentiale i at inddrage beboerne aktivt i den grønne omstilling ved at tilskynde til at etablere solceller på de tagarealer, der er velegnede til at rumme solceller, og supplere med lokale batterilagre, der kan bidrage til at skabe den fleksibilitet i elforbruget, som den grønne omstilling vil øge behovet for i de kommende år frem mod 2030,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at rette henvendelse til social- og boligminister Pernille Rosenkrans-Theil om at få opdateret Sideaktivitetsbekendtgørelse nr.451 af 13/04/2015, så reguleringen af de almene boligorganisationers og dermed 60.000 almene boligers aktiviteter ligestilles med de øvrige beboelsesejendomme og dermed tilpasses behovet for en fremdrift i den grønne omstilling.

(Stillet af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Det Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti) 

 

Motivering

År 2025 nærmer sig med hastige skridt, og den københavnske målsætning om at blive verdens første klimaneutrale hovedstad i løbet af mindre end to år har det svært — ikke mindst fordi regeringen og Folketinget har forsømt at opdatere lovgivning og regulering med betydning for den grønne omstilling i nødvendigt omfang. For at skabe forudsætninger for en stærkere borgerdrevet indsats i den grønne omstilling af Københavns energiproduktion og -forbrug ønsker Det Konservative Folkeparti at skabe de bedste forudsætninger for at implementere solenergi på tagene af kommunens beboelsesejendomme; det være sig andelsboligforeninger, ejerboligforeninger, private udlejningsejendomme og almennyttige boligforeninger. Alene de næsten 60.000 almene boliger i kommunen, vil kunne levere et betydningsfuldt bidrag til realiseringen af kommunens klimahandlingsplan.

For at gøre disse klimavenlige investeringer i solenergi brugerøkonomisk rentable vil det være en fordel, hvis lokale batterilagre via certificerede aktører kan deltage aktivt i Energinets marked for hurtige systemydelser, det såkaldte FFR-marked. Med en stigende mængde vind og sol i elproduktionen øges behovet for hurtigt at kunne bistå både Energinet og netselskabet Radius med løbende at fastholde balancen mellem produktion og forbrug i elsystemet. Deltagelse i dette marked kan give de københavnske beboelsesejendomme en indtægt, der kan gøre de grønne investeringer økonomisk mere attraktive, og samtidig bidrage aktivt til et mere velfungerende elsystem.

For at skabe det stærkest mulige lokale engagement bør utidssvarende og meningsløse regulatoriske regler fjernes, så det bliver lettere og økonomisk mere attraktivt for almindelige borgere at deltage aktivt i den grønne omstilling. Den kan f.eks. gøres, hvis social- og boligministeren får indføjet en ny paragraf 19 a i Sideaktivitetsbekendtgørelsen, der gør det muligt for almene boligafdelinger at involvere sig i innovative grønne projekter til gavn for Københavns Kommunes klimamålsætning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2024

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne er enige i ambitionen om, at Københavns Kommune skal styrke den grønne omstilling fx ved at understøtte opstilling af solceller på byens tage og give borgerne mulighed for at deltage i den grønne omstilling. Enhedslisten konstaterer, at der allerede er iværksat en række tiltag på området, som der er bred enighed om i Borgerrepræsentationen. Det er bl.a. besluttet i vores solcellehandlingsplan. Det gælder bl.a. vejledning om solceller til boligforeninger, styrkelse af byggesagsbehandlingen om solceller. Desuden er der afsat puljer i budget 23 og budget 24 til screening for solcellepotentiale på beboelsesejendomme, som kan være med til at øge boligforeningers efterspørgsel efter solceller, når de skal renovere deres tag. Teknik- og miljøforvaltningen går i 2024 i dialog med en række aktører om, hvad der skal til for at solceller fremover bliver en integreret del af tagrenoveringer. Yderligere tiltag vil kræve yderligere finansiering. Fx som del af klimaplan 2035.”

Til top