Medlemsforslag om stop for tilskud til Copenhagen Pride
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og fritidsforvaltningen at undersøge, om tilskuddet til Copenhagen Pride kan stoppes med henvisning til ændrede forudsætninger for bevilling via Festivalpuljen.
(Stillet af Dansk Folkeparti)
Motivering
Københavns Kommune og Dansk Folkeparti støtter Copenhagen Pride via kommunens `Festivalpulje´, og der gives tilskud på baggrund af 10 kriterier - eksempelvis ”relevans for København”, ”samarbejde”, ”aktivering”, ”bæredygtighed” og ”mangfoldighed”.
I Copenhagen Prides ansøgning til Festivalpuljen fra juni 2021, skriver de: ”Mangfoldighed er hele vores eksistens. Vores mission er at arbejde for en verden, hvor enhver kan elske frit og i tryghed.”
I kommunens beskrivelse af Copenhagen Prides festival hedder det videre, at ”det er en årlig festival med fokus på rettigheder, liv og udfordringer for LGBTI+ personer. Festivalen søger samtidigt at nå ud til alle københavnere og skabe fokus på mangfoldighed, inklusion og antidiskrimination. Festivalen består af et menneskerettigheds- og kulturprogram med centrum på Rådhuspladsen i København, som afholdes over seks dage i august måned.”
Kommunen yder på baggrund af ansøgningen tilskud på 1,25 mio. kr. om året i en tre-årig periode fra 2022-2024, som derfor skal fornys, hvis det skal forsætte i 2025 og frem.
I en udtalelse på Copenhagen Prides Facebookside skriver arrangørerne den 21. februar 2024: ”Sidste års partnerskaber er lige nu ved at blive genforhandlet for 2024, og vi er i gang med at stille spørgsmål til alle vores kommercielle partnere om deres interesser og aktiviteter i Israel og Palæstina. (…) enhver partner, der ikke kan give os et tilfredsstillende svar på de spørgsmål og bekymringer, vi rejser, vil ikke være vores partner i 2024.” (bilag 1)
Efter Dansk Folkepartis opfattelse opfylder Copenhagen Pride derfor hverken kravet om mangfoldighed eller kravet om antidiskrimination. Det modsatte er tilfældet.
Tivoli, som er en af sponsorerne af Copenhagen Pride, har til Berlingske den 25. februar 2024 udtalt: ”Hvis spørgsmålet går på at sammenkoble vores deltagelse i Prideparaden, som Tivoli deltog i for første gang sidste år, og konflikten mellem Israel og Palæstina, så er vi ærlig talt uforstående” (bilag 2).
Det skal understreges, at udenrigspolitik ikke er en kommunal opgave.
Formanden for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, har udtalt: “Naturligvis spørger Copenhagen Pride sine kommercielle partnere ind til deres aktiviteter” (bilag 3).
Den selvfølgelighed er ikke tydelig for alle. I stedet hober der sig en masse spørgsmål op. Er det en forretningshemmelighed, hvilket spørgsmål man stiller til sponsorerne? Efter hvilke kriterier frasorteres en sponsor? Hvor meget kontakt eller handel med staten Israel, skal man have for at være med? Eller alternativt for ikke at kunne være med? Efter hvilke kriterier i relation til godkendelse af sponsorer undersøger man hvorvidt de pågældende bidrager til krænkelse af menneskerettigheder? Tjekker Copenhagen Pride også sponsorer eller organisationer, som støtter Hamas?
Bevillingen til Copenhagen Pride er givet fordi de i deres ansøgning slår sig op på mangfoldighed, på antidiskrimination og ligestilling - og på at der skal være plads til alle, uanset seksuel orientering eller religion. Men er det forsat tilfældet efter at Copenhagen Pride har ændret væsentligt i de vilkår, som bevillingen er givet på baggrund af? Og endda uden at Københavns Kommune er blevet inddraget.
Copenhagen Pride løser med andre ord ikke længere deres kerneopgave, og de er i kampen om at arbejde for en højere sags tjeneste blevet moraliserende og måske endda diskriminerende.
Det er et snæversyn under påskud af mangfoldighedens forsvar.
Med udgangspunkt i den uheldige udvikling, som Copenhagen Pride har sat sponsorer herunder Københavns Kommune i, foreslår Dansk Folkeparti, at man undersøger, om man kan stoppe bevillingen fra Festivalpuljen, da der efter Dansk Folkepartis opfattelse, er sket en ændring i vilkårene.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2024
Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF1):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at undersøge om kriterierne for bevilling af Festivalpuljen kan tydeliggøres yderligere.”
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF2):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at gå i dialog med Copenhagen Pride om, hvordan Copenhagen Pride kan være inkluderende og ikke diskriminere pga. nationalitet, religion og politik m.v.”
Det af Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 39 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V, I og O.
Imod stemte: Ø, A, F, B og Å.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 40 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V og I.
Imod stemte: Ø, A, F, B, Å og O.
Medlemsforslaget blev forkastet med 54 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: O.
Imod stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, og I.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”For Venstre er det vigtigt at bakke op om lgbt+-miljøet og kampen for, at alle kan leve det liv, de ønsker. Derfor er vi meget skuffede over Copenhagen Prides udmelding, der kobler kampen for lgbt+ sammen med konflikten i Gaza. De to ting har intet med hinanden at gøre.
Fordi Copenhagen Pride har trukket deres udmelding tilbage, ønsker vi fortsat at støtte priden. Vi vil dog gerne tydeliggøre kriterierne i festivalpuljen, samt gøre Copenhagen Pride yderligere opmærksom på, at vi kun støtter festivaler, der er inkluderende.”