Mødedato: 14.03.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indstilling vedr. omdannelse og samarbejdsaftale med Københavns Madhus

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende beslutning i Fonden Københavns Madhus (FKM) om omdannelse til en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål (EFKM) og en ny 3-årig samarbejdsaftale mellem fonden og kommunen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at omdannelse af FKM til EFKM godkendes på de i indstillingen anførte betingelser, herunder at der fremover ikke vil være kommunal repræsentation i bestyrelsen for EFKM,
  2. at en nettoformue i FKM ved omdannelse til EFKM, som skal anvendes efter kommunens bestemmelse, reserveres til lignende formål for senere disponering, samt
  3. at kommunens indgåelse af en 3-årig samarbejdsaftale med EFKM godkendes på de i bilag 1 beskrevne hovedvilkår.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 13-12-2012 (BR2012-143281), at FKM med respekt af sine vedtægter ved opløsning kan overdrage rettigheder og forpligtelser til EFKM.

Samtidig blev Økonomiforvaltningen bemyndiget til i dialog med berørte forvaltninger og FKM at udarbejde en 3-årig samarbejdsaftale mellem kommunen og EFKM til erstatning for den 1-årige resultatkontrakt  med FKM, der løbende er fornyet i forbindelse med budgetvedtagelserne. Der er opnået enighed om indholdet af samarbejdsaftalen (bilag 1).

Bestyrelsen for FKM har i sit møde den 08-02-2013 truffet beslutning om Madhusets fremtid (bilag 2), dog således at FKM ikke opløses, men omdannes til EFKM med virkning fra dato for EFKMs  registrering i Erhvervsstyrelsen, forventeligt medio 2013. Som én af flere betingelser herfor skal kommunen godkende beslutningen.

Løsning

Omdannelse af FKM til EKFM

Omdannelse af FKM til EKFM skal sidestilles med en opløsning med den følge, at kommunen efter vedtægterne for FKM skal meddele sin godkendelse samt træffe bestemmelse om anvendelse af fondens midler, jf. nedenfor under økonomi.

EFKM vil få aktiviteter udover rammerne for FKM men skal fortsat bidrage til at højne kvaliteten af de måltider, for hvilke kommunen bærer ansvaret. Samtidigt vil EFKM fortsat medvirke til at løfte de politiske beslutninger henholdsvis ”Køkkenløftet” (BR 2009-6100037) samt målsætning for økologi i kommunen, som fremgår af ”Miljømetropolen” (BR 531/07).

Myndighedsbehandling og betingelser for godkendelse

Under hensyn til, at der ved omdannelse af FKM til EFKM videreføres aktiviteter, som kommunen har været med til at igangsætte, men som nu udvides med aktiviteter, som ikke er forenelige med reglerne for kommunal virksomhed, er kommunens godkendelse betinget af, at Statsforvaltningen Hovedstaden ikke har bemærkninger. Der foreligger et positivt forhåndsudsagn fra Statsforvaltningen. Endelig tilbagemelding forventes marts 2013.

Omdannelsen forudsætter tilladelse i Civilstyrelsen. Civilstyrelsen har d. 18.02.2013 givet tilladelse til vedtægtsændringerne (Bilag 3). EFKM skal herefter registreres og godkendes hos Erhvervsstyrelsen. Borgerrepræsentationens godkendelse af omdannelsen er heraf. Herefter vil EFKM ikke længere henhøre under kommunalt tilsyn men statsligt tilsyn under Erhvervsstyrelsen.

For at undgå inhabilitet vedr. opgaver for kommunen, vil der ikke være kommunal repræsentation i bestyrelsen for EFKM. De af kommunen udpegede medlemmer af bestyrelsen for FKM udtræder, når omdannelse er godkendt af Borgerrepræsentationen.

Samarbejdsaftale

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med FKM og repræsentanter fra relevante forvaltninger udarbejdet en 3-årig samarbejdsaftale (bilag 1).

Samarbejdsaftalen indgås i overensstemmelse med Udbudsdirektivets bestemmelser om Bilag IIB ydelser samt Tilbudsloven (bilag 4). Aftalen indeholder ydelser, som ligger inden for Udbudsdirektivets Bilag IIA med 2.7 mio. kr. og ydelser, som ligger inden for Udbudsdirektivets Bilag IIB med 9.5 mio. kr. Dermed konkluderes jf. bilag 3, at de samlede ydelser og dermed den samlede kontrakt skal behandles som værende indkøb af bilag IIB ydelser, hvilket indebærer, at aftalen ikke skal i udbud.

Der er foretaget uvildig markedsundersøgelse samt overvejelse om evt. grænseoverskridende interesse. Det er vurderet, at EFKM vil levere de ønskede ydelser til en pris, der er svarende til markedsniveauet således at de nuværende aktiviteter og forpligtelser kan overføres fra FKM til EFKM indenfor den i forvejen afsatte økonomiske ramme jf. afsnit om økonomi.

Da EFKM ikke længere vil være under kommunens tilsyn er samarbejdsaftalen tilført følgende styringsmekanismer: Der vil blive afholdt halvårlige drifts- og statusmøder, hvor parternes samarbejde samt leverandørens opgavevaretagelse evalueres. Til brug for drifts- og statusmøderne skal EFKM udarbejde og fremsende en indsats- og aktivitetsplan for det kommende halvår, samt måltalsopgørelse over de i forrige halvår opnåede mål. EFKM skal samtidigt udarbejde en opgørelse over fremdriften i relation til de af kommunen angivne punkter på dagsordenen. De relevante forvaltninger inddrages i udarbejdelse af aktivitetsplaner og opfølgning. EFKM forpligtes ydermere til at udarbejde en årlig statusrapport.

Vederlaget betales fremover månedsvis bagud den 25. I måneden som følge af EFKMs status som ekstern samarbejdspartner og er beregnet til 15 årsværk pr. budgetår. På den baggrund er EFKM ved social klausul forpligtet til under aftalens løbetid at beskæftige ledige borgere i virksomhedspraktik eller støttet beskæftigelse i et omfang, der er svarende til 3 fuldtidsansatte per år. Krav om elevpladser er i denne sammenhæng ikke relevant jf. at EFKMs ydelser ikke omfatter opgaver relateret til erhvervsfaglige uddannelser.

Der er foretaget en fordeling af årsværkene på EFKMs tre hovedopgaver: ”Køkkenløftet”, ”økologi” samt øvrige opgaver, hvilket ligeledes skal sikre gennemsigtigheden i EFKMs opgavevaretagelse for kommunen.

Samarbejdsaftalen vil træde i kraft pr. den 1. efter EFKMs registrering i Erhvervsstyrelsen.

Økonomi

Omdannelse af FKM til EFKM er ikke forbundet med ekstraordinære udgifter for kommunen. Ny 3-årig samarbejdsaftale med EFKM vil holde sig indenfor den økonomiske ramme, som er afsat for FKM i 2013-2016, jfr. nedenfor samt BR-beslutning af 13-12-2013.

 

Tabel 1. Samlet* bevilling vedr. samarbejdsaftale med EFKM i 2013-2016 (2013 p/l)

 

2013

2014

2015

2016

 

Samlet bevilling

12.258.000

12.135.420

12.014.066

11.893.925

*) Ekskl. bilaterale aftaler

Ved omdannelse til EFKM skal nettoformue i FKM anvendes efter kommunens bestemmelse. På grundlag af udkast til regnskab for FKM for 2012 og indhentet revisorerklæring vedr. tidligere år, men med forbehold for driften i 2013 indtil omdannelsesdagen, forventes der at restere et beløb på ca. 300.000 kr. Evt. midler fra omdannelsen foreslås reserveret til lignende formål for senere disponering.

Videre proces

Tids- og procesplan 

Februar-april 2013

Behandling i Statsforvaltning og Civilstyrelsen samt efterfølgende Erhvervsstyrelsen

05-03-2013

Forelæggelse af indstilling for Økonomiudvalget

14-03-2013

Behandling af indstilling i Borgerrepræsentationen

Medio 2013

Samarbejdsaftale træder i kraft pr. den 1. I måneden efter registrering af EFKM i Erhvervsstyrelsen

 

 

 

Claus Juhl                                       /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at omdannelse af FKM til EFKM godkendes på de i indstillingen anførte betingelser, herunder at der fremover ikke vil være kommunal repræsentation i bestyrelsen for EFKM,
  2. at en nettoformue i FKM ved omdannelse til EFKM, som skal anvendes efter kommunens bestemmelse, reserveres til lignende formål for senere disponering,
  3. at kommunens indgåelse af en 3-årig samarbejdsaftale med EFKM godkendes på de i bilag 1 beskrevne hovedvilkår.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2013

 

Indstillingen blev anbefalet med 8 stemmer imod 0. 2 medlemmer undlod at stemme for indstillingen.

For stemte: A, F og Ø.

Undlader: V og O.

 

Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Dansk Folkeparti undlader at stemme i denne sag, da vi helt grundlæggende ikke mener, at Københavns Kommune skal bruge midler på Københavns Madhus. Pengene kunne bruges bedre i de enkelte institutioner.”

 



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2013

Der blev begæret delt afstemning om indstillingens at-punkter således, at der stemtes samlet om 1. og 2. at-punkt og separat om indstillingens 3. at-punkt.

 
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 42 stemmer imod 0. 6 undlod.

For stemte: A, B, C, F, I, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: O og V.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 35 stemmer imod 4. 6 undlod.

For stemte: A, B, F, I, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C.
Følgende undlod at stemme: O og V.

  

Venstre og Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Venstre og Dansk Folkeparti undlader at stemme i denne sag, da vi helt grundlæggende ikke mener, at Københavns Kommune skal bruge midler på Københavns Madhus. Pengene kunne bruges bedre i de enkelte institutioner.”

Til top