Mødedato: 14.03.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tingbjerg-Husum og Amager Partnerskaber for tryghed og kriminalitetsforebyggelse

Se alle bilag

I Budget 2013 bevilges midler til udvidelse af Tingbjerg Partnerskab til Tingbjerg-Husum Partnerskab og til etablering af et nyt Amager Partnerskab. Partnerskaberne skal arbejde for tryghed og kriminalitetsforebyggelse.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at udmøntning af 2 mio. kr.(p/l 2013) årligt i 2013 - 2016 til Tingbjerg-Husum Partnerskab godkendes, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat med budget 2013,
  2. at udmøntning af 0,75 mio. kr. (p/l 2013) i 2014, samt 1,5 mio. kr. (p/l 2013) årligt i 2015 og 2016 til Amager Partnerskab godkendes, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat i budget 2013,
  3. at udmøntning af 0,6 mio. kr. (p/l 2013) årligt i 2013 - 2016 til sekretariatsbetjening af Tingbjerg-Husum og Amager Partnerskaber godkendes, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat i budget 2013,
  4. at  Amager Partnerskabs midler kan anvendes uden for partnerskabets geografiske område, såfremt formålet er at forebygge kriminalitet hos beboere inden for partnerskabets geografiske område,
  5. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til efter indstilling fra Tingbjerg-Husum Partnerskabs Styregruppe at anvende op til 0,5 mio. kr. af Tingbjerg-Husum Partnerskabs bevilling for 2013 til fortsættelse og udvidelse af den eksisterende kommunikationsindsats i Tingbjerg Partnerskab,
  6. at Partnerskabernes opgaver med rådgivning og støtte til borgerne i de udsatte by- og boligområder i hhv. Tingbjerg-Husum og på Amager løses i et tæt samarbejde imellem Partnerskaberne og de boligsociale fora.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Tingbjerg Partnerskab er et forpligtende samarbejde mellem Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København samt de lokale boligorganisationer om en helhedsorienteret tryghedsindsats i Tingbjerg/Utterslevhuse. Tingbjerg Partnerskab blev etableret i 2010, og der har årligt været afsat 2 mio. kr. (2010 p/l) i drift til tryghedsindsatsen. Bevillingen til Tingbjerg Partnerskab udløb med udgangen af 2012.

Partnerskabet i Tingbjerg peger på, at denne tværgående samarbejdsmodel er både effektiv og økonomisk. Tingbjerg Partnerskab har i sin funktionsperiode:

  • Bidraget til en positiv udvikling og mere ro i området.
  • Understøttet et tættere, tværgående samarbejde mellem partnerskabets parter i området.
  • Bidraget til et fald i antallet af anmeldelser af hærværk i Tingbjerg/Utterslevhuse på 25 % i perioden fra 2009 til 2011.
  • Bidraget til et fald i antallet af anmeldelser af narkotikarelaterede overtrædelser med 74 % i perioden fra 2009-2011.
  • Bidraget til et fald i antallet af indbrud i Tingbjerg/Utterslevhuse i julemånederne 2011 på 65,3 % i forhold til samme periode 2010.

Partnerskabets indbrudskampagne blev gennemført i julemånederne 2011 og 2012 i tæt koordination med Københavns Politis øvrige indbrudsindsatser. Der er imidlertid også kriminalitetstyper, hvor der er sket en beklagelig stigning i antallet af anmeldelser. Fx steg antallet af anmeldte vold og trusler med 10,5 % i perioden fra 2009 til 2011. Også Tryghedsindekset for 2012 viser, at der fortsat er et markant behov for tryghedsskabende indsatser i Tingbjerg og resten af Husum (Distrikt 18 i Tryghedsindekset for 2012).

På Amager har der siden 2003 været et forpligtende samarbejde mellem Boligforeningen 3B, Københavns Kommune, beboerne og boligorganisationer samt institutioner i lokalområdet. Fra 2007 har der været en boligsocial helhedsplan. Området har demografiske og socioøkonomiske ligheder med Tingbjerg i forhold til størrelse, beboersammensætning og udfordringer med kriminalitet og utryghed. Det velfungerende samarbejde i boligsocialt regis i Urbanplanen mangler i forhold til Tingbjerg Partnerskab deltagelse fra Københavns Politi og SSP København. Områdeløftet for Sundholmskvarteret udløber med udgangen af 2014, hvorefter der vil være behov for at forankre og fortsætte flere af Områdeløftets tryghedsskabende aktiviteter i et Partnerskab for tryghed og kriminalitetsforebyggelse.

Løsning

I forlængelse af bevillingen givet med budget 2013, foreslås det, at Tingbjerg Partnerskab fortsættes og udvides til at dække hele Tingbjerg og den nordlige del af Husum, svarende til det geografiske område for Udviklingsplanen (Politik for udsatte byområder) for Tingbjerg-Husum, bilag 1.

Desuden foreslås det, at etablere et nyt partnerskab på Amager efter samme model, men med tilpasninger i forhold til lokale forhold og behov. Amager Partnerskab dækker samme geografiske område som det eksisterende Partnerskab i Urbanplanen – nogenlunde svarende til det geografiske omfang af Tingbjerg Partnerskab, jf. bilag 2, hvor også det udsatte byområde på Amager er indtegnet sammen med Områdeløftet for Sundholmskvarteret.

Partnerskabsformen foreslås, fordi den erfaringsmæssigt har vist sig særlig egnet til at styrke den lokale koordinering mellem kommunens forvaltninger, Københavns Politi, SSP-København og boligselskaberne. Samtidig kan Partnerskaber gennemføres med relativt beskedne ressourcer. Endelig kan der også i Partnerskabsmodellen indgås strategiske samarbejder med andre relevante parter fx Københavns Brandvæsen, eksterne fonde, virksomheder i området, brancheorganisationer og statslige institutioner fx Ministeriet for Børn og Undervisning.

Partnerskabsmidlerne skal anvendes med udgangspunkt i de lokale, tværgående udfordringer og behov med respekt for og i dialog med den eksisterende kernedrift. Som eksempel på en typisk partnerskabsaktivitet kan nævnes fælles indsats imod indbrud i området, fælles kommunikationsindsatser rettet imod omverdenen, fælles borgerinddragelsesaktiviteter, fælles kompetenceudvikling af det faglige personale mv. Partnerskabet kan i samarbejde med SSP agere hurtigt ifht kritiske situationer og med bred involvering af alle forvaltninger. Særligt for Amager Partnerskab gælder det at partnerskabets geografiske område ikke dækker hele det udsatte byområde og den geografiske placering af tilbud til børn og unge fra partnerskabsområdet, hvorfor det foreslås at partnerskabets midler også kan anvendes uden for partnerskabets geografiske område og således kan følge partnerskabets beboere fx børn og unge fra partnerskabsområdet som burger en bestemt nærliggende klub eller idrætsfacilitet.

Med henblik på at sikre kontinuiteten i den målrettede eksterne kommunikationsindsats for Tingbjerg-Husum, foreslås det, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at anvende op til 500.000 kr. af partnerskabsmidlerne i 2013 til at fortsætte den eksisterende eksterne kommunikationsindsats, som er igangsat i regi af det hidtidige Tingbjerg Partnerskab, og samtidig udvide denne indsats til at dække hele partnerskabsområdet. Anvendelsen kan alene ske efter forudgående godkendelse fra Tingbjerg-Husum Partnerskabs Styregruppe.

Partnerskabernes foreslås givet et bredere fokus, hvor der arbejdes med forhold, som kan virke kriminalitetsforebyggende på længere sigt, fx manglende forsørgelsesgrundlag, gæld, helbredsproblemer og ledighed. En del af disse opgaver løses allerede i regi af de eksisterende helhedsplaner i områderne, såvel som i de boligsociale fora. Dette bredere fokus foreslås derfor realiseret ved, at Partnerskaberne indgår i et tæt organisatorisk og praktisk samarbejde med de boligsociale fora (Forslag til organisering af samarbejdet er beskrevet i bilag 3).

Økonomi

Budget 2013 omfatter bevilling til at opretholde og gennemføre aktiviteter i to partnerskaber i henholdsvis Tingbjerg-Husum og Amager.

I Tingbjerg-Husum afsættes 2,0 mio. kr. årligt (p/l 2013) i drift i 2013-2016, beløbet svarer til bevillingen til Tingbjerg Partnerskab, idet det er forventningen at allerede høstede erfaringer kan skabe effektivisering.

Til Amager Partnerskab afsættes 0,75 mio. kr. i 2014, hvor der kan igangsættes fælles aktiviteter med Områdeløftet Sundholmskvarteret der fortsat i drift med egne aktivitetsmidler, hvorfor afsættes et mindre beløb. I årene 2015 og 2016 afsættes der fulde aktivitetsmidler på 1,5 mio. kr. svarende til at effektiviseringer opnået i Tingbjerg Partnerskab forventes realiseret i Amager Partnerskab.

I alle årene 2013 til 2016 afsættes 0,6 mio. kr. svarende til et årsværk, der fordeles ligeligt imellem de to partnerskaber.

Midlerne foreslås udmøntet på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, service, funktion 06.45.51.1.

Det bemærkes, at indstillingen fsva den særlige indsats med rådgivning og støtte til Partnerskabernes beboere må forventes at medføre øgede afledte udgifter fx efter Serviceloven og Lov om aktiv socialpolitik.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Partnerskaberne blive etableret med hver en styregruppe (direktionsniveau) og arbejdsgruppe (lokalt niveau) med deltagere fra samtlige kommunens forvaltninger, Københavns Politi, SSP København og de lokale boligorganisationer. Forpligtende partnerskabsaftaler og forslag til anvendelse af partnerskabsmidlerne i årlige tryghedsplaner vil blive udarbejdet og forelagt Økonomiudvalget til godkendelse senest april 2013 på baggrund af forudgående behandling i styregrupperne for de to partnerskaber.



Claus Juhl                    /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende udmøntning af 2 mio. kr.(p/l 2013) årligt i 2013 - 2016 til Tingbjerg-Husum Partnerskab, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat med budget 2013,
  2. at godkende udmøntning af 0,75 mio. kr. (p/l 2013) i 2014, samt 1,5 mio. kr. (p/l 2013) årligt i 2015 og 2016 til Amager Partnerskab, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat i budget 2013,
  3. at godkende udmøntning af 0,6 mio. kr. (p/l 2013) årligt i 2013 - 2016 til sekretariatsbetjening af Tingbjerg-Husum og Amager Partnerskaber, jf. økonomiafsnittet. Bevillingen er afsat i budget 2013,
  4. at godkende, at Amager Partnerskabs midler kan anvendes uden for partnerskabets geografiske område, såfremt formålet er at forebygge kriminalitet hos beboere inden for partnerskabets geografiske område,
  5. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til efter indstilling fra Tingbjerg-Husum Partnerskabs Styregruppe at anvende op til 0,5 mio. kr. af Tingbjerg-Husum Partnerskabs bevilling for 2013 til fortsættelse og udvidelse af den eksisterende kommunikationsindsats i Tingbjerg Partnerskab,
  6. at godkende, at Partnerskabernes opgaver med rådgivning og støtte til borgerne i de udsatte by- og boligområder i hhv. Tingbjerg-Husum og på Amager løses i et tæt samarbejde imellem Partnerskaberne og de boligsociale fora.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top