Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
1. at Borgerrepræsentationen pålægger alle forvaltninger at udføre en systematisk opfølgning på leverandørers overholdelse af de krav, som stilles i kommunens kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb, samt
2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiudvalget at udarbejde nærmere retningslinier samt modeller for, hvordan opfølgningen skal finde sted.
(Stillet af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten)
MOTIVERING
Borgerrepræsentationen vedtog i 2011 at stille krav om sociale og etiske hensyn ved alle kommunale indkøb for over 1 mio. kr. herunder krav vedr.:
- Menneskerettigheder
- Arbejdstagerrettigheder
- Miljø
- Anti-korruption
I forbindelse med besvarelsen af en henvendelse fra Fagbladet 3F har det vist sig, at der ikke sker en systematisk opfølgning på, hvorvidt kommunens leverandører rent faktisk lever op til kravene om sociale og etiske hensyn. Tværtimod får man indtryk af, at opfølgning kun finder sted i sjældne tilfælde, typisk i forbindelse med at pressen har fået øjnene op for en sag.
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten ønsker, at Københavns Kommune skal være en ansvarlig indkøber og gøre en aktiv indsats for at modvirke social dumping. Det giver ikke mening, at kommunen på den ene side stiller en række krav til sine leverandører, men på den anden side ikke følger op på, om kravene overholdes. Derfor ønsker vi med dette forslag at sikre, at alle forvaltninger systematisk følger op på overholdelsen af kravene til sociale og etiske hensyn.
Beslutning
Det Radikale Venstre stillede forslag om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget.
Venstre stillede fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen (Æ1):
”Det foreslås, at 1. at-punkt erstattes af følgende at-punkt:
”at Borgerrepræsentationen pålægger alle forvaltninger at indgå i gensidigt forpligtende samarbejder med byggeriets parter med henblik på opfølgning på leverandørers overholdelse af de krav, som stilles i kommunens kontraktsbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb.”
Venstre stillede fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen (Æ2):
”Det foreslås, at 2. at-punkt udgår af indstillingen.”
Forslaget fra Det Radikale venstre om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget blev forkastet med 38 stemmer imod 7.
For stemte: B og O.
Imod stemte: A, C, F, I, V, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Ændringsforslaget (Æ1) fra Venstre blev forkastet med 28 stemmer imod 13. 3 undlod.
For stemte: B, C, I og V.
Imod stemte: A, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: O.
Ændringsforslaget (Æ2) fra Venstre blev forkastet med 36 stemmer imod 9.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Medlemsforslaget blev herefter vedtaget med 36 stemmer imod 9.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod stemte: C, I og V.
Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne mener, at kontrol i sig selv ikke kommer alle brodne kar til livs.Partierne mener, at der frem for kontrol bør indgås gensidigt forpligtende samarbejder mellem byggeriets parter – herunder Københavns Kommune. Tillid og forpligtende samarbejder er efter partiernes opfattelse den mest meningsfulde og effektive måde at sikre sociale og etiske hensyn på kommunens byggepladser fremover.”