Mødedato: 14.03.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nørrebrogade 2. etape

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen forelægges en evaluering af Nørrebrogadeprojektets 1. etape og bemærkninger fra følgegruppen til etape 2. Borgerrepræsentationen skal derudover frigive anlægsmidler til projektering af 2. etape af projektet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at evalueringsrapporten om Nørrebrogadeprojektets 1. etape, jf. bilag 1, tages til efterretning og indgår i udarbejdelsen af projektets 2. etape
  2. at vurderingsnotatet med følgegruppens bemærkninger til projektets etape 2, jf. bilag 2, tages til efterretning og indgår i udarbejdelse af Nørrebrogadeprojektets 2. etape
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. (2013 p/l) til projektering af 2. etape. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 fordelt med 3,5 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014.

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som foreligges Økonomiudvalget den 11.06.2013.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Evalueringen af Nørrebrogadeprojektets 1. etape og et vurderingsnotatet med følgegruppens bemærkninger fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen til efterretning.

Borgerrepræsentationen skal godkende, at der  frigives anlægsmidler til gennemførelse af projektering for etape 2 af Nørrebrogadeprojektet.

Løsning

Nørrebrogade er fra september 2010 til januar 2012 blevet omlagt på strækningen fra Søtorvet til Nørrebros Runddel som en 1. etape. Projektet skal nu følges op af 2. etape, der strækker sig fra Nørrebros Runddel til krydset Nørrebrogade/Borgmestervangen.

Forvaltningen fremlægger herved en evaluering af projektets 1. etape og et høringssvar fra følgegruppen i overensstemmelse med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra 28. august 2012 om beslutningsprocessen for Nørrebrogades 2. etape.

Teknik- og Miljøforvaltningen har med deltagelse af Økonomiforvaltningen i efteråret 2012 udarbejdet en evalueringsrapport, som indeholder en beskrivelse af de fysiske ombygninger, effekter af ombygningerne samt anbefalinger til projektets etape 2 (bilag 1).

Følgegruppen for Nørrebrogadeprojektet har givet sine bemærkninger til udførsel af projektets etape 2, og forvaltningen har foretaget en vurdering heraf (bilag 2).

Grundlaget for udarbejdelsen af projektforslaget for Nørrebrogadeprojektets 2. etape vil bestå af:

  • Helhedsplan for Nørrebrogade, model 4. juni 2008, om trafikale virkemidler og forbedrede forhold for fodgængere, cyklister og busser, som blev godkendt i Borgerrepræsentationen i august 2008
  • Omlægningen af Nørrebrogade etape 1, afsluttet i januar 2012
  • Etablering af en busgade i midlertidig udformning ved Nørrebro station – med adgang for busser og cykler. Besluttet i Teknik- og Miljøudvalget i maj 2011
  • Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget i august 2012 om at gennemføre etape 2 i en sammenhængende 2-årig proces fra efteråret 2012 til udgangen af 2014.

Evaluering af Nørrebrogadeprojektets 1. etape

Anlæggelsen af etape 1 blev færdig i januar 2012. Siden oktober 2008 er der på strækningen testet tre forskellige trafikale løsninger. I evalueringen af ombygningens effekter, må der tages forbehold for, at projektet reelt kun har stået færdig i knapt et år. F.eks. evalueres der i forbindelse med trafiksikkerhedsprojektet og ændringer i trafikflow over perioder på op til 3 – 5 år. Forvaltningen mener dog, at der kan uddrages tilstrækkelig læring til det videre arbejde med etape 2.

Effekterne er overvejende positive i forhold til projektets tre overordnede indsatsområder:

  • Byrummet skal forskønnes og bylivet styrkes
  • Cyklisternes forhold skal forbedres på belastede strækninger
  • Den kollektive transport skal styrkes ved at skabe mulighed for kortere rejsetid og øget regularitet for busserne

I evalueringen peges der bl.a. på bedre fremkommelighed, komfort og opholdsmuligheder for fodgængerne, ved Dronning Louises Bro er der tre gange så mange, der opholder sig i forhold til 2008, og der er dagligt op til 40.000 cyklister og 7.500 fodgængere på Dronning Louises Bro. Endelig er biltrafikken reduceret med 45%. Effekten er 45% færre trafikuheld, og cyklisterne oplever mere tryghed og bedre flow på cykelstierne. Busserne kører med op til 10% kortere rejsetid og forbedret regularitet. Endelig opfattes støjniveauet som halveret.

Økonomiforvaltningen foretager i samarbejde med Københavns Erhvervsservice en undersøgelse af udviklingen i erhvervslivet med fokus på detailhandel og liberalt erhverv på 6 københavnske handelsgader (de fire brogader og Strøget/Købmagergade samt Gl. Kongevej) i årene fra 2005 til 2010. På Nørrebrogade blev der fra oktober 2008 til juni 2010 afholdt et trafikforsøg.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på baggrund af de foreløbige tal fra undersøgelsen, at antallet af arbejdssteder på de 5 københavnske gader generelt er stigende, dog er der variation gaderne imellem. Således er der for Nørrebrogade tale om en stigning på 27 arbejdssteder fra 2005 til 2010, hvilket svarer til ca. 10%. Samme stigning ses på Østerbrogade og Vesterbrogade, mens f.eks. Amagerbrogade har oplevet et fald. Det er primært liberale erhverv, der bærer udviklingen. Detailhandlen er øget med ét arbejdssted på ydre del af Nørrebrogade, men er reduceret med 9 arbejdssteder på den indre del af Nørrebrogade.

Tallene er dog forbundet med en vis statistisk usikkerhed som følge af den korte periode, der er tilgængelig data at analysere på. Herudover er der også en række erhverv, der ikke findes data for f.eks. frisører og pengeinstitutter.

Når rapporten kommer, vil den kunne vise udviklingen af erhvervslivet på 6 københavnske handelsgader i betydeligt flere detaljer.”

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen anbefaler en række tekniske justeringer, som vil forbedre trafiksikkerheden, fremkommelighed, tilgængeligheden og de byrumsmæssige kvaliteter ved etape 2.  F.eks. at der specifikt arbejdes med krydset ved Stefansgade for at hindre uheld med højresvingende biler og at der ses på mulighederne for yderligere beplantning i sidegaderne. Justeringerne fremgår af anbefalingerne til etape 2 i evalueringsrapporten (bilag 1).

Følgegruppens bemærkninger til etape 2

Fra følgegruppen har Nørrebro Lokaludvalg, Nørrebro Handelsforening, Nørrebro Miljøpunkt og Dansk Cyklist Forbund (Københavnsafdelingen) afgivet bemærkninger til Nørrebrogadeprojektets etape 2.

Følgegruppens bemærkninger omhandler generelle og konkrete ønsker til etapen, herunder at omlægningen sker i en sammenhængende anlægsproces med fokus på bedre forhold for kollektiv trafik og cykler, bedre byrum, lokalt handelsliv og Lokal Afledning af Regnvand (LAR). Bemærkningerne og forvaltningen vurdering af bemærkningerne fremgår af bilag 2.

Sammenhæng med andre projekter

Udviklingen af den endelige Busgade ved Nørrebro Station bliver løftet og projekteret i et selvstændigt projekt i sammenhæng med busfremkommelighed på Frederikssundsvej. Projektet koordineres endvidere med Metroforpladsprojektet og Nørrebrogadeprojektet.

I forbindelse med anlæg af Nørrebrogades etape 2 vil busgaden som start blive etableret i en midlertidig udformning, der sikrer adgang for busser/cykler, samt arbejdskørsel i forbindelse med anlæg af Cityringen. Der er på nuværende tidspunkt ikke finansiering til en permanent etablering af busgaden.

Økonomi

Der ønskes 5,0 mio. kr. (2013 p/l) frigivet til projektering af Nørrebrogades 2. etape. De 5,0 mio. kr. (2013 p/l) er finansieret af de 33,5 mio. kr. (2012 p/l), der blev afsat i Overførselssagen 2011-2012 (BR 10/5 2012) til ombygning af Nørrebrogades 2. etape.

De 5,0 mio. kr. (2013 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. De forventede udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 1: Udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg (2013 p/l)

Udgifter (mio.kr.)

2013

2014

I alt

Ekstern rådgivning

3,0

1,0

4,0

Internt lønforbrug

0,5

0,5

1,0

Anlæg

0,0

0,0

0,0

Total

3,5

1,5

5,0

Videre proces

Forvaltningen vil løbende inddrage den allerede nedsatte følgegruppe fra 1. etape i det videre arbejde. Forvaltningen vil desuden oprette en projekthjemmeside hvor der løbende vil blive informeret om arbejdet, samt udarbejde en kommunikationsplan, der skal sikre kommunikationen til de berørte parter i projektet fra start til slut. Herunder sikre, at berørte borgere og handelsdrivende bliver informeret i god tid om de forestående anlægsarbejder. I efteråret2013 vil forvaltningen fremlægge et projektforslag til godkendelse, der skal danne grundlag for det endelige anlægsudbud og samtidig anmode om frigivelse af midler til de endelige anlægsarbejder.

 

         Jens Elmelund

                                                                  /Mette Agander

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at evalueringsrapporten om Nørrebrogadeprojektets 1. etape, jf. bilag 1, tages til efterretning og indgår i udarbejdelsen af projektets 2. etape
  2. at vurderingsnotatet med følgegruppens bemærkninger til projektets etape 2, jf. bilag 2, tages til efterretning og indgår i udarbejdelse af Nørrebrogadeprojektets 2. etape
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. (2013 p/l) til projektering af 2. etape. Bevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 fordelt med 3,5 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 25. februar 2013:

Der blev stemt om indstillingens 1. og 2. at-punkt:

For indstillingens 1. og 2. at punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: B, A, Ø, SF og Signe Goldmann (løsgænger)
Imod indstillingens 1. og 2. at punkt stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og I
1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.

Der blev stemt om indstillingens 3. at-punkt:

For indstillingens 3. at punkt stemte 9 udvalgsmedlemmer: I, SF, Ø, B, A og Signe Goldmann (løsgænger)
Imod indstillingens 3. at punkt stemte 2 udvalgsmedlemmer: O og C
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning: ”Vi mener ikke, at evalueringsrapporten giver et retvisende billede. Trafikken er ikke forsvundet, men blot flyttet andre steder hen og givet øget trængsel i kvarteret. Der er lukket mange butikker og dermed arbejdspladser på Nørrebrogade. Busfremkommeligheden er øget, men det er sket ved at lukke og fjerne stoppested.”

Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning: ”Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er af den opfattelse, at evalueringsrapporten viser, at Handelsstandsforeningens udtalelse, som borgmesteren tilsyneladende ikke har lyttet til, 45 % færre trafikuheld, fordi trafikken er reduceret. Hvem siger at antallet i fremtiden ville være i denne størrelse. Forvaltningen burde have revurderet forslaget undervejs.”


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som foreligges Økonomiudvalget den 11.06.2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2013

 

Indstillingen blev anbefalet med 8 stemmer imod 2.

For stemte: A, F og Ø.

Imod: V og O.

 

Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”Vi mener ikke, at evalueringsrapporten giver et retvisende billede. Trafikken er ikke forsvundet, men blot flyttet andre steder hen og givet øget trængsel i kvarteret. Der er lukket mange butikker og dermed arbejdspladser på Nørrebrogade. Busfremkommeligheden er øget, men det er sket ved at lukke og fjerne stoppested.

 

”Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at evalueringsrapporten viser, at Handelsstandsforeningens udtalelse, som borgmesteren tilsyneladende ikke har lyttet til, 45 % færre trafikuheld, fordi trafikken er reduceret. Hvem siger at antallet i fremtiden ville være i denne størrelse. Forvaltningen burde have revurderet forslaget undervejs.”

 

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningerne. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2013

Der blev begæret delt afstemning om indstillingens at-punkter således, at der stemtes samlet om 1. og 2. at-punkt og separat om indstillingens 3. at-punkt.


Et forslag fra Det Konservative Folkeparti om at henvise indstillingen til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 37 stemmer imod 12.

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 37 stemmer imod 12.

For stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C, I, O og V.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 38 stemmer imod 10.

For stemte: A, B, F, I, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C, O og V.

 
Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi mener ikke, at evalueringsrapporten giver et retvisende billede. Trafikken er ikke forsvundet, men blot flyttet andre steder hen og givet øget trængsel i kvarteret. Der er lukket mange butikker og dermed arbejdspladser på Nørrebrogade.  Busfremkommeligheden er øget, men det er sket ved at lukke og fjerne stoppested.”

 
Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte ligeledes følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er af den opfattelse, at evalueringsrapporten viser, at Handelsstandsforeningens udtalelse, som borgmesteren tilsyneladende ikke har lyttet til, 45 % færre trafikuheld, fordi trafikken er reduceret. Hvem siger at antallet i fremtiden ville være i denne størrelse. Forvaltningen burde have revurderet forslaget undervejs.”

Til top