Fjernelse af dækningsgrave år 2002
Fjernelse af dækningsgrave år 2002
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 14. marts 2002
BR 148/02
Fjernelse af dækningsgrave år 2002
Fjernelse af dækningsgrave år 2002
Indstilling om, at der gives en kapitalbevilling på 750.000 kr. i 2002, finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3) til fjernelse af udvalgte dækningsgrave.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 750.000 kr. i 2002, finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3) til fjernelse af udvalgte dækningsgrave
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 20. februar 2002
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Mange af de tilbageværende dækningsgrave i København er dagligt årsag til gener i byen, i form af hindringer for især fodgængertrafik og blokering af pladsrum. En lang række af anlæggene bidrager også til forgrimmelse af byen.
I forbindelse med Bygge-og Teknikudvalgets godkendelse af Vej & Parks Investeringsplan 2001-0006 den 4. april 2001 reserveredes 0,75 mio. kr. om året til fjernelse af generende dækningsgrave. For prioriteringen af indsatsen er der udarbejdet en liste over anlæg der ønskes fjernet. De afsatte midler anvendes til nedrivning samt etablering af ny belægning svarende til den omgivende eksisterende belægning.
Processen påbegyndtes i år 2001 med fjernelse af anlæg på tre forskellige lokaliteter.
For år 2002 foreslås følgende anlæg fjernet:
Nr. 544-545 Dantes plads – Indre By
Nr. 348 Rungsted Plads, nord v Nærumgade – Ydre Nørrebro
Nr. 140 (og evt. 139) Sankt Jacobs Plads – Indre Østerbro
SAGSBESKRIVELSE
Dækningsgravene er hovedsagelig anlagt under anden verdenskrig i perioden 1943-45 og i forbindelse med Korea-krigen i 1952. De er placeret på såvel offentlige gadearealer såvel som private fællesveje, på pladser, i parker og anlæg samt i private gårde og haver. De er gerne lagt synligt for nemt at kunne benyttes af byens trafikanter, til hvem de er beregnet.
I dag giver anlæggene gener i byen, i form af hindringer for især fodgængertrafik, forgrimmelse og blokering af pladsrum. Med tiden er anlæggene i mange henseender forældet. Den tekniske værdi i forhold til moderne våben og krigsførelse kan således diskuteres.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Det er Bygge- og Teknikforvaltningens opfattelse, at dækningsgrave, der æstetisk eller funktionelt er til gene i byens rum, bør fjernes. Anlæggene foreslås nedrevet efter en prioriteringsliste. Det er især anlæg, der generer men ellers ikke kan forventes at kunne fjernes i forbindelse med større anlægsprojekter, der er optaget på nedenstående prioriteringsliste.
For år 2002 foreslås følgende anlæg fjernet:
Nr. 544-545 Dantes plads – Indre By
Nr. 348 Rungsted Plads, nord v Nærumgade – Ydre Nørrebro
Nr. 140 (og evt. 139) Sankt Jacobs Plads – Indre Østerbro
Prioriteringsliste for fjernelse af dækningsgrave de efterfølgende år:
Følgende emner prioriteres foreløbigt til fjernelse over de efterfølgende år. Det årlige omfang er baseret på, at der afsættes 0,75 mio. kr. årlig på Vej & Parks anlægsramme til formålet. Prioriteringslisten baseres på henvendelser fra borgere samt kommunens forvaltninger. Listen er foreløbig og vil kunne ændres løbende under hensyn til nye projekter og henvendelser. Forvaltningen vil hvert år fremlægge ansøgning om en kapitalbevilling med detaljeret beskrivelse af årets projekter.
2003: Øster Søgade – Nr. 74-78, 5 rør
Nyboder Nr. 15, 16 og17, 3 rør
2004-05: Nyboder Nr. 3-4, 5, 7, 9-10, 12-14, 10 rør
Enghavevej/Brevtoftegade Nr. 581, 1 kuppel
Grønlands Torv (v Nyboder) Nr. 18-20, 4 kupler
2006: Sjællandsgade 17-23 Nr. 303-305, 6 kupler
Majporten/ Ved Svinget Nr. 750-752, 8 kupler
2007: Ved Grøndalskirken Nr. 401, 4 kupler
Vanløsevej/ Sallingvej Nr. 414-415, 3 kupler
For år 2002 foreslås følgende anlæg fjernet
Nr. 544-545 Dantes Plads - Indre By. Fjernelse af dækningsgravene vil give bedre passage for fodgængere, der færdes i grupper, især ved Tietgensgade. Anlæggene er pt. forskønnet med rosenbede, men de dækker for trappen og forpladsen til Glyptoteket, ligesom de skjuler de smukke havehegn. Fjernelsen af anlæggene vil fremhæve de to sigtelinier fra Christiansborg over Dantes Plads og forbi Glyptoteksbygningen.
Anlæggene er allerede regulerede og vurderes som ubrugelige som sikringsrum i den eksisterende tilstand. Arealet vil blive retableret med fortovsbelægning som eksisterende omgivelser.
Nr. 348 Rungsted Plads – Ydre Nørrebro. Rungsted Plads ligger mellem Nærumgade og Humlebækgade. Der er to anlæg med dækningsgrave på pladsen, hvoraf den ene, nærmest Nærumgade, ønskes nedlagt. Der er tale om et eksisterende grønt anlæg på offentligt vejareal. Pladsen indgår i Kvarterløft Nørrebro Park. Kvarterplanen forventes forelagt for udvalget til godkendelse i 2002. Kvarterløftsekretariatet har afsat 1 mio. kr. i 2002 til nyindretningen af pladsen.
Kvarterløft-projektgruppen ønsker en plads med mere åbenhed og hvor de store bevaringsværdige træer beholdes. Det ene af anlæggene med dækningsgrave beholdes, da det giver legemuligheder som terrænform. Fjernelsen af det andet anlæg giver mulighed for, at der indrettes en samlet åben græsflade til ophold og f.eks. boldleg.
Anlægget nærmest Nærumgade bestående af tre kupler nedrives. Der regnes med genbrug af en stor del af den eksisterende jord, til retablering af græsbelægningen.
Nr. 140 Sankt Jacobs Plads (og evt. nr. 139) – Indre Østerbro. På pladsen findes to adskilte anlæg med én kuppel hver, anlæggene nr. 139 og nr. 140. Bydelsrådet har i samarbejde med en borgergruppe arbejdet for en omlægning af pladsen. Der er gennemført en udvidelse af pladsarealet ved lukning af Skt. Jacobs Gade ud mod Østerbrogade. Fjernelse af de to adskilte anlæg muliggør skabelsen af en samlet plads.
Forvaltningen vurderer at nr. 140, den dækningsgrav der dominerer pladsen, med fordel vil kunne prioriteres til nedrivning allerede i 2002. Derimod nedrives nr.139, det anlæg der ligger op ad bygningen mellem Skt. Jacobs Gade og Rothesgade, kun hvis der er dækning indenfor årets bevilling. Alternativt udskydes fjernelsen til en evt. fremtidig pladsomlægning. Denne dækningsgrav er dybt placeret og generer derfor ikke brugen af pladsen.
Anlæg nr 140 nedrives i 2002, og der retableres med træplantning i ny belægning svarende til den omgivende med fortovsfliser og granitstensbånd. Hvis det er muligt indenfor den økonomiske ramme af kapitalbevillingen, fjernes også den synlige del af nr. 139.
Økonomi
Nedenstående beløb dækker rydning af udstyr der opbevares i rummene, nedrivning inkl. projektering og tilsyn, retablering til færdig terræn med belægning eller til græssåning, som angivet.
Nr. 544-545 Dantes Plads – Indre By I dette projekt indgår nedrivning af to anlæg med hver én kuppel, samt retablering med fortovsfliser, men ikke flytning af belysningsmaster eller trafikskab etc. Flytning af Glyptotekets udhængsskabe mv. bæres af museet selv. |
330.000 kr. |
Nr. 348 Rungsted Plads, nord v Nærumgade – Ydre Nørrebro Et anlæg bestående af tre kupler nedrives, jord genbruges delvis, der retableres til græsbelægning. |
210.000 kr. |
Nr. 140 Sankt Jacobs Plads – Indre Østerbro Et anlæg bestående af en kuppel nedrives og der retableres med belægning svarende til eksisterende omgivelser (fortovsfliser og fortovssten) |
210.000 kr. |
Sum: |
750.000 kr. |
Nedrivnings- og anlægsomkostningerne finansieres af Vej & Parks anlægsramme for år 2002 (konto 0.21.3).
Miljøvurdering
Støj, støv og energiforbrug ved nedrivning kan ikke helt undgås. Nedrivningsmetode vælges for hvert projekt under hensyn til nærhed til bebyggelse og situation i øvrigt Der vil blive stillet krav til, at entreprenøren er miljøgodkendt, og at arbejder udføres indenfor normal arbejdstid.
Materialer: Omfanget af til- og frakørsel søges begrænset ved at jord genbruges på pladsen, hvis den ikke er forurenet, og hvis det ikke er i strid med den fremtidige funktion. Betonrester fra dækningsgraven bortkøres til nærmeste godkendte modtager.
Nærmiljøet forbedres ved at der skabes bedre opholdsmuligheder, og det visuelle miljø bliver forbedret ved oprydningen af elementer, der ikke længere er funktionelle i byrummet.
Høring
Fjernelsen af anlæggene på Dantes plads er forhandlet med Glyptoteket som i mange år har ønsket dækningsgravene fjernet.
Fjernelsen af anlæggene på Rungsted plads er besluttet af projektgruppen som forudsætning for den videre projektering af pladsomlægningen under Kvarterplanen.
Fjernelsen af anlæggene på Skt. Jacobs Plads er fremført af Indre Østerbro bydelsråd, der har samarbejdet om pladsomlægning med en borgergruppe.
Andre konsekvenser
Dantes Plads ønskes på sigt omlagt. Fjernelsen af dækningsgravene vil ikke foregribe en evt. senere pladsomlægning eller et belysningsprojekt.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1 Dantes Plads - fotos og oversigt mål 1:2000
Bilag 2 Rungsted Plads, nord - fotos og oversigt mål 1:1000
Bilag 3 Sankt Jacobs Plads - fotos og oversigt mål 1:500
Ole Bach