Status på måltal for ligestilling 2018 og proces for afklaring af fremtidige måltal og initiativer på ligestillingsområdet
Med denne indstilling gives den årlige afrapportering af status på måltal for kønsbalanceret ledelse (kønsfordelingen blandt niveau 1- og 2-ledere sammenholdt med rekrutteringsgrundlaget). Overordnet er målene på området ikke opfyldt. Siden den nuværende måltalsperiodes begyndelse i 2016 har Københavns Kommune bevæget sig et stykke længere væk fra at opfylde målet i forhold til niveau 1-ledere (adm. direktører og direktører), mens status i forhold til niveau 2-ledere (chefer, der refererer til en direktion) viser, at kommunen har bevæget sig lidt tættere på at opfylde dette mål.
Herudover gives en status på det andet måltal i forhold til ligestilling på personaleområdet - målet i forhold til fædres brug af barsel - idet den 6-årige måltalsperiode for måltallet udløber i 2019. I forhold til dette mål ses en ikke ubetydelig fremgang i forhold til status i 2013, men der er fortsat et stykke vej til opfyldelse af målet.
Der lægges op til, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at status på måltallene tages til efterretning. På baggrund af, at målene aktuelt ikke er opfyldt, og at det ikke er realistisk at opfylde målene inden måltalsperiodernes udløb, lægges der op til at iværksætte en proces med henblik på afklaring af fremtidige måltal og relevante initiativer, der vil kunne bidrage til en opfyldelse af disse.
Indstilling
Indstilling om,
- at status på måltal for kønsbalanceret ledelse 2018 tages til efterretning,
- at status på måltal for fædre på barsel 2018 tages til efterretning.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 15. december 2016, at de hidtidige 3-årige måltal for kønsbalanceret ledelse, fastsat ved BR's beslutning af den 22. august 2013, skulle forlænges, således at de gælder i en ny 3-årig periode indtil 2019. Der er tale om følgende måltal:
1. et samlet måltal for hele Københavns Kommune (KK) om, at der ikke er mere end 10 procentpoints forskel i kønsandelen mellem niveau 1-ledere (adm. direktører og direktører) og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere).
2. et måltal om, at der ikke i nogen forvaltninger er over 10 procentpoints forskel i kønsandelen mellem niveau 2-ledere (ledere, der refererer til en direktion) og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere).
Det blev samtidig besluttet, at status afrapporteres årligt med en endelig afrapportering om målopfyldelse ultimo 2019.
Af den oprindelige BR-beslutning af den 22. august 2013 fremgik det ligeledes, at der skulle gælde et 6-årigt måltal for fædres brug af barsel. Målet er, at 40 % af fædre ansat i KK afholder mindst 14 ugers barsel, og at 95 % fædre ansat i KK afholder mindst 8 ugers barsel.
Der blev ikke truffet beslutning om afrapportering. Idet måltallet udløber i 2019, forelægges dog hermed også den aktuelle status for dette mål.
Løsning
Status på kønsbalanceret ledelse 2018
I forhold til lederniveau 1 (adm. direktører og direktører) viser den foretagne opgørelse, at der aktuelt er 23 niveau 1-ledere i KK, hvoraf 6 (svarende til 26 %) er kvinder, og 17 (svarende til 74 %) er mænd (den ene af de tre direktørstillinger i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) er, og var på tidspunktet for opgørelsen, vakant og indgår derfor ikke i opgørelsen). I den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere i KK) er andelen af kvinder 65 %, mens andelen af mænd er 35 %. Forskellen mellem niveau 1-ledergruppen og rekrutteringsgrundlaget er således på 39 procentpoint, og måltallet om maksimalt 10 procentpoints forskel er dermed ikke opfyldt, ligesom det ikke vil være realistisk, at målet kan opfyldes inden måltalsperiodens udløb i 2019. Siden den nuværende måltalsperiodes begyndelse i december 2016 er forskellen steget med 5 procentpoint. Det bemærkes i denne sammenhæng, at gruppen af niveau 1-ledere er meget lille, og at blot få udskiftninger derfor vil kunne have stor effekt på den kønsmæssige sammensætning.
I forhold til lederniveau 2 (chefer, der refererer til en direktion) kan en oversigt over de enkelte forvaltningers målopfyldelse ses i bilag 1. Den foretagne opgørelse viser, at der aktuelt er 4 forvaltninger, der opfylder målet om maksimalt 10 procentpoints forskel mellem forvaltningens niveau 2-ledergruppe og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere i forvaltningen), mens der ved den nuværende måltalsperiodes begyndelse var 3 forvaltninger, der opfyldte målet. Disse forvaltninger er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF), Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) og SUF. De øvrige 3 forvaltninger opfylder ikke måltallet. I Socialforvaltningen er der en uændret kønsfordeling set i forhold til måltalsperiodens begyndelse. Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har bevæget sig 4 procentpoint længere væk fra at opfylde målet. Økonomiforvaltningen (ØKF) har bevæget sig 10 procentpoint længere væk fra at opfylde målet. Det samlede mål om, at ingen forvaltninger overstiger 10 procentpoints forskel mellem kønsfordelingen i niveau 2-ledergruppen og i rekrutteringsgrundlaget er således fortsat ikke opfyldt, og heller ikke her forventes det, at målet vil kunne opfyldes inden måltalsperiodens udløb i 2019.
Status på fædres brug af barsel 2018
En aktuel opgørelse foretaget i 2018 viser, at for børn født i 2017 holder 35 pct. af alle fædre ansat i KK mindst 14 ugers barsel, mens 62 pct. afholder mindst 8 ugers barsel. Ved måltalsperiodens begyndelse i 2013 var det 11 pct. af fædre ansat i KK, der afholdt mindst 14 ugers barsel, mens 32 pct. afholdt mindst 8 ugers barsel. Målopfyldelsen er således forbedret med 24 procentpoint, når der ses på, hvor stor en andel af fædrene, der afholder mindst 14 ugers barsel, og med 30 procentpoint, når der ses på, hvor stor en andel af fædrene, der afholder mindst 8 ugers barsel. Det gælder dog ligeledes her, at måltallet ikke er opfyldt og ikke forventes at kunne blive opfyldt, inden dette måltal ligeledes udløber i 2019.
I forhold til den anvendte metode bemærkes, at den aktuelle opgørelse tager afsæt i den del af barslen, som er afviklet eller registreret i lønsystemet pr. den 15. november 2018. Det bemærkes videre, at tallet vil kunne stige ved senere opgørelser, idet det er muligt at afvikle barslen frem til barnet fylder 9 år. Opgørelsen omfatter en række orlovstyper, omfattende fædreorlov, barsel med og uden løn og barselsdagpenge, hvilket er den almindelige måde at opgøre fædrebarsel på.
Proces for identifikation af fremtidige initiativer på ligestillingsområdet
Som følge af, at hverken måltallene vedrørende kønsbalanceret ledelse eller fædre på barsel aktuelt er opfyldt eller forventes at kunne blive opfyldt, inden måltalsperioden udløber, lægger ØKF op til, at der frem mod den endelige afrapportering i november/december 2019 gennemføres en proces med henblik på at afklare fremtidige måltal i forhold til ligestilling på personaleområdet og afdække hvilke konkrete initiativer, der kan iværksættes for at bidrage til en opfyldelse af disse.
Processen indeholder bl.a. dialog med en ekstern konsulentvirksomhed og Det Centrale Ligestillingsudvalg (der består af repræsentanter på medarbejderniveau fra kommunens forvaltninger samt repræsentanter for de faglige organisationer) om forslag til fremtidig håndtering, hvorefter der vil ske en drøftelse i kredsen af HR-chefer i kommunen (HR-kredsen), i kredsen af administrerende direktører i kommunen (7-dir.-kredsen) og i Det Centrale Samarbejdsudvalg.
ØKF lægger op til, at der herefter - på baggrund af de resultater, processen fører til - vil blive fremlagt et oplæg med konkrete forslag til fremtidige måltal og relevante initiativer på området for ØU og BR. Dette vil ske i forbindelse med den endelige forelæggelse af status på måltal for ligestilling for det politiske niveau november/december 2019.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis indstillingen tiltrædes, vil ØKF i forlængelse heraf i samarbejde med fagforvaltningerne igangsætte den nævnte proces for identifikation af fremtidige initiativer på ligestillingsområdet.
Som en del af denne proces vil ØKF frem mod forelæggelsen af den endelige status på måltal for ligestilling i november/december 2019 udarbejde et oplæg med konkrete forslag til fremtidige måltal og relevante initiativer på området. Resultaterne af processen og ØKF’s anbefaling på baggrund heraf vil blive forelagt Økonomiudvalget og BR samtidig med afrapporteringen.
Peter Stensgaard Mørch /Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at status på måltal for kønsbalanceret ledelse 2018 tages til efterretning,
- at status på måltal for fædre på barsel 2018 tages til efterretning.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Liberal Alliance mener, at det er udtryk for et forældet og sexistisk samfundssyn at vurdere folk ud fra deres kromosomsammensætning og andre arbitrære, medfødte forhold. Vi støtter således ikke op om indsatsen på ligestillingsområdet, som er udtryk for et reaktionært samfunds- og kønssyn.”