Mødedato: 13.12.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedtagelse af Restaurationsforskriften

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til vedtagelse af Forskrift for Indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune (Restaurationsforskriften) efter endt høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forskrift for Indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune med de anførte ændringer, vedtages endeligt,
  2. at forskriften tydeliggør, at der dispenseres fra forskriftens bestemmelser i tilfælde, hvor restaurationers drift ikke vurderes at medføre gener jf. bilag 8.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Restaurationsforskriften (bilag 2) beskriver Københavns Kommunes miljøkrav i forbindelse med indretning og drift af restaurationer for at give færrest mulige miljøgener for de omkringboende, og sikre forudsigelige og ensartede rammer for virksomhedernes drift. Forskriften regulerer virksomhedernes daglige drift, mens enkeltstående arrangementer fx i forbindelse med en årlig fest ikke omfattes.

Borgerrepræsentationen godkendte den 24. august 2017 Restaurations- og Nattelivsplanen og besluttede, at forvaltningerne skulle præsentere forslag til, hvordan praksis på nattelivsområdet ville kunne strammes yderligere med henblik på at mindske generne for beboerne. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde på den baggrund forslag til ændringer i Restaurationsforskriften, som Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 29. oktober 2018. Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen mhp. at undersøge dispensationsmuligheder og muligheden for at sikre mere fleksibilitet. 

Løsning

Borgerrepræsentationen vedtog den 3. maj 2018 at sende Restaurationsforskriften med stramninger/ændringer i høring. Forskriften har været i offentlig høring fra den 18. maj til 19. august 2018.

Følgende væsentlige ændringer af forskriften har været i høring:

  1. Præcisering af, at alle restaurationer, der spiller højere end baggrundsmusik, dvs. musik med et lydniveau, som man kan tale sammen ved, skal have etableret lydsluse. I den gældende forskrift er kravet for lydsluser alle restaurationer i ”boligområder” bortset fra spiserestauranter. Da begrebet ”boligområder” kan forveksles med den lokalplantekniske term, er begrebet taget ud, så det nu er tydeligt, at lydsluser er et krav alle steder, hvor restaurationer med høj musik kan give gener (se bilag 2, § 4 stk. 6).
  2. Krav om at alle musikanlæg reguleres til det tilladte støjniveau og plomberes, hvis der spilles andet end baggrundsmusik. I den gældende forskrift gælder kravet kun for faste anlæg, mens den nye version også omfatter fx mobile anlæg, som restaurationen benytter.
  3. Der indføres generelt forbud mod, at restaurationer, som en del af den daglige drift, afspiller musik udendørs på offentlige arealer, fx højtalere sat op ved en udeservering. Forbuddet gælder offentlige arealer, men ikke fx restaurationens gårdhave. Sådanne arealer reguleres fortsat kun, hvis der er en klage og overskridelse af støjgrænserne.

Ændringerne gælder den daglige drift, men ikke fx:

  • Enkeltstående arrangementer ved særlige lejligheder (hvor der typisk er givet en lejlighedstilladelse fra bevillingspolitiet).
  • Enkeltstående musikarrangementer på offentlige arealer omfattet af Forskrift for Udendørs Musikarrangementer, fx ved Jazz-festival og lignende jf. bilag 9.

Forvaltningens forslag til forskrift efter høring

Forvaltningen har justeret høringsudkastet, så krav om lydsluser gælder ved nyetableringer samt præciseret, at dispensation kan gives fra alle forskriftens bestemmelser, idet miljømyndigheden allerede i dag skal dispensere ud fra en konkret vurdering. Forvaltningen vurderer således hver sag konkret og regulerer ikke restaurationer, hvis de ikke kan være til gene for omgivelserne, jf. bilag 8. Hvis der ikke er støj fra restaurationen på gaden pga. den konkrete indretning og placering af højtalere vil der fx ikke kræves en lydsluse.

Forvaltningen vurderer, at ændringerne forebygger støjgener fra restaurationerne og skaber en større tydelighed og forudsigelighed om reguleringen til gavn for både borgere og erhverv. Hvis Borgerrepræsentationen ikke mener, der er et behov for præcisering, kan man undlade at ændre forskriften på en eller flere af de ovennævnte tre hovedpunkter.

Den fleksibilitet, der i praksis kan udvises, gælder afholdelse af enkeltstående arrangementer, fx virksomhedens fødselsdag eller et jubilæum. Enkeltstående arrangementer kan afholdes både udenfor og indenfor, men det kræver at der søges en lejlighedstilladelse. Derimod anses gentagende eller fortløbende arrangementer for at være en del af virksomhedens drift, og skal derfor kunne afholdes indenfor forskriftens bestemmelser.

Generelt er forskrifter et redskab til at skabe klare rammer og ligebehandling for borgere og virksomheder, hvorved fleksibiliteten begrænses. Imidlertid skal støjgrænserne altid måles ved mest støjbelastede beboelse, hvorfor en virksomhed beliggende langt fra boliger vil blive mødt med færre krav om støjisolering, ligesom forvaltningen ikke kræver en støjmålerapport, hvis det er åbenlyst, at støjgrænserne overholdes. Tilsvarende undersøger forvaltningen ikke restaurationers indretning i forhold til revner eller beder om driftsjournaler for ventilationsanlæg, med mindre der er en konkret anledning i form af en nabohenvendelse.

Herved sikres fleksibiliteten, uden at det går ud over ligebehandlingen og skaber ulige konkurrencevilkår. På baggrund af høringen anbefaler forvaltningen, at forslaget til Restaurationsforskriften vedtages med de anførte ændringer og præciseringer, som høringen har afstedkommet, jf. bilag 2.

Høringssvar

Forvaltningen har indenfor høringsperioden modtaget 37 høringssvar, hvoraf de fleste svar er fra borgere bosiddende i Indre By. Seks høringssvar er overvejende kritiske over for ændringerne, 28 er overvejende positive, og tre er hverken eller. Et høringsnotat med en oversigt over alle pointer fra høringssvar og forvaltningens kommentarer er vedlagt i bilag 3. Alle høringssvar i deres fulde længde kan ses i bilag 5. Efter endt høringsperiode har forvaltningen yderligere modtaget en spørgeskemaundersøgelse fra Indre By Lokaludvalg med besvarelse fra beboere i bydelen, samt endnu en underskriftsindsamling på vegne af DRC med underskrifter fra gæster i nattelivet (bilag 6 og 7). Forvaltningen bemærker, at oplægget til underskriftsindsamling fra DRC er behæftet med faktuelle fejl. Fx fremstilles forskriftens grænseværdier for støj som nye til trods for, at de har været gældende siden 2003.

Borgere, beboergrupper og lokaludvalg

Både borgere og lokaludvalgene er meget positive overfor ændringerne, med undtagelse af Nørrebro Lokaludvalg, der udtrykker bekymring for bydelens små spillesteder. Overordnet bliver der givet udtryk for følgende:

  1. Beboerne ønsker mere håndhævelse og konsekvens, i form af tilbagekaldelse af bevillinger.
  2. Beboerne ønsker en udvidelse af Støjvagten.
  3. Indre By Lokaludvalg ønsker at forskriften skal omfatte restaurationsskibe, food trucks, pop-up etablissementer, youth hostels og partybusser.
  4. Beboerne ønsker, at der skal sættes rammer for varelevering.
  5. Den største gene er mennesker ude foran restaurationerne.
  6. Christianshavn Lokaludvalg foreslår en støj-app til at lette klageindgangen.
  7. Nørrebro Lokaludvalg foreslår et samarbejdsforum for Nørrebro.

Forvaltningens kommentarer

  1. Forvaltningen håndhæver efter de redskaber, der findes i miljøbeskyttelseslovens regler, dvs. indskærpelser, forbud mod drift og politianmeldelser. Forvaltningen arbejder desuden sammen med politi og bevillingsnævnet i Kultur- og Fritidsforvaltningen og indrapporterer væsentlige overtrædelser af forskriften til bevillingsnævnet, men har ikke hjemmel i miljøbeskyttelsesloven til at fratage bevillinger.
  2. Der føres i dag tilsyn i weekenden om aftenen og natten (kaldet støjvagt), hvilket blev videreført med Budget 2018. Denne indstilling indebærer ikke midler til øget tilsyn, og der er generelt ikke udsigt til flere tilsynsressourcer i forvaltningen som følge af budgettet for 2019.
  3. De af Indre By foreslåede restaurationsvirksomheder er allerede reguleret efter forskriften. Det er blevet præciseret, at forskriften også omfatter restaurationsskibe. Partybusser er trafik, som reguleres via Færdselsloven.
  4. Støj fra varelevering på restaurationers matrikler er omfattet af forskriften, hvorimod varelevering på offentlig vej er et ureguleret område.
  5. Generne fra mennesker uden for restaurationer, som nævnes i Indre Bys undersøgelse (bilag 7) som den væsentligste gene, kan ikke lovligt reguleres af forvaltningen.
  6. og 7. Udvikling af en støjapp samt en udvidelse af samarbejdsfora til at omfatte flere bydele vil kræve en særskilt bevilling. Udvikling af en app eller andet lettilgængeligt værktøj til klager og information om arrangementer, lader til at være et stort ønske fra borgerne i Indre By.

Brancheorganisationer og virksomheder

Brancheorganisationer og virksomhedsejere er meget kritiske. Særligt på følgende punkter:

  1. Ændringerne anses for indgribende, unødige og dyre og fjerner ikke det virkelige problem: ”festen i gaden”.
  2. Der mangler overgangsregler.
  3. Det er urimeligt at pålægge branchen en så økonomisk tung og byrdefuld forpligtelse, som det vil være at etablere lydsluser og udarbejde støjrapporter.
  4. Kommunen har ikke hjemmel i lovgivningen til at stille de krav, der er opstillet. Det vil være skøn under regel.

Forvaltningens kommentarer

  1. Det er forvaltningens erfaring, at restaurationer, der spiller højere end baggrundsmusik, generelt støjer mere end de fastsatte støjkrav, hvis deres anlæg ikke er reguleret, og hvis der ikke er en lydsluse. Udendørs højtalere giver støj i det offentlige rum, og manglende lydsluser vil også bringe støj ud på gaden til gene for naboerne og bidrage til festen i gaden. I de tilfælde, hvor kravene ikke vil give miljømæssig mening, vil forvaltningen kunne dispensere som praksis også er i dag jf. bilag 8.
  2. Forvaltningen har imødekommet synspunktet om, at krav om lydsluser i alle restaurationer er for indgribende og indført overgangsregler. Således er det præciseret, at bestemmelsen gælder ved nyetableringer, samt hvis Københavns Kommune konstaterer væsentlige gener i form af gentagne og/eller markante overskridelser af støjgrænserne i omgivelserne. Præciseringen ved nyetableringer gør det tydeligt, at det i højere grad skal overvejes om bygningen vil være egnet til den ønskede drift, så det undgås at der fx etableres natklubber i fredede ejendomme, hvor etablering af lydsluse er vanskelig.
  3. Ligesom i dag er restaurationer, hvor der kun spilles baggrundsmusik, ikke omfattet af kravet om fx indregulering af anlæg og lydsluser. Det er derfor ikke nødvendigt med udgifter til lydsluse og indregulering, hvis musikken dæmpes til baggrundsniveau. Indstillingen vil dog have økonomiske konsekvenser for de restaurationer der ønsker at spille højt, og ikke allerede har lydsluse og er indreguleret. Der kan evt. være tabt fortjeneste, de steder hvor udendørs musik udgør en del af kundetiltrækningen.
  4. Forvaltningens faglige vurdering er, at kravet om lydsluser er både rimeligt og proportionalt, når praksis med at muliggøre dispensationer fortsætter jf. bilag 8. Der er specifik hjemmel i lovgivningen til at beslutte generelle regler, men reglerne skal være proportionale. Dvs. at de generelle krav i støjforskriften skal være relevante i forhold til at undgå støjforurening fra de omfattede restaurationer, jf. vurdering fra Horten (bilag 4). Restaurationer, der pga. indretning eller beliggenhed ikke medfører væsentlige gener i omgivelserne, er derfor undtaget fra bestemmelsen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen annoncere forskriften, hvorefter den vil træde i kraft.

 

Pernille Andersen                               / Hans Christian Karsten

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forskrift for Indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune med de anførte ændringer, vedtages endeligt,

  2. at forskriften tydeliggør, at der dispenseres fra forskriftens bestemmelser i tilfælde, hvor restaurationers drift ikke vurderes at medføre gener jf. bilag 8.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. december 2018

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At forbuddet mod musikafspilning på udendørsarealer udgår, således at afspilningen her er underlagt de generelle støjgrænser.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med to stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og Å.
Imod stemte: A, B, F, Ø.

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At kravet om etableringen af lydsluser ikke skal være generelt men kun være gældende, såfremt støjforureningen kan dokumenteres.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med to stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B og Å.
Imod stemte: A, C, F og Ø.

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet mener, at kravet om etablering af lydsluser og forbud mod udendørsafspilning er en al for stram regulering, som begrænser udviklingen af små spillesteder og beværtninger i hovedstaden.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2018

Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, C, O og 1 medlem af Å (Kim Hjerrild)

Imod stemte: I og 4 medlemmer af Å (Niko Grünfeld, Badar Shah, Franciska Rosenkilde og Kåre Traberg Smidt)

 

Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Alternativet mener, at kravet om etablering af lydsluser og forbud mod udendørsafspilning er en al for stram regulering, som begrænser udviklingen af små spillesteder og beværtninger i hovedstaden”.

Til top