Mødedato: 13.12.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Store Torv, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Store Torv. Lokalplanen skal muliggøre byudvikling og fortætning omkring Store Torv.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Store Torv” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015 en byudviklingsstrategi for Tingbjerg-Husum, som har til formål at løfte Tingbjerg-Husum fra udsat byområde til et attraktivt og varieret byområde. Boligselskaberne fsb og SAB ønsker at etablere og/eller sælge grunde til nye og mere tidssvarende bygninger til boliger, erhverv, plejecenter og daginstitution. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 30. november 2017. På mødet afgav et flertal en protokolbemærkning om, at forvaltningen i det videre arbejde skal planlægge for et alment seniorbofællesskab i Tingbjerg (A, B, F, V og Ø). Lokalplanen har været i høring fra den 15. december 2017 til den 9. februar 2018. Forvaltningen har modtaget 23 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, jf. afsnittet Løsning. Efter den offentlige høring har Økonomiforvaltningen på grund af en grundejers indsigelse bedt om at få sagen sat i bero.  

Løsning

Lokalplanen muliggør opførelse af et etageareal på ca. 30.000 m2 blandet nybyggeri i tre-fire etager, samt at der kan etableres særlige boformer, fx almene bofællesskaber. For at skabe plads til nybyggeriet nedrives ca. 5.500 m2, som indeholder butikker, det tidligere bibliotek og tomme butikslejemål. Vedrørende protokolbemærkningen afgivet ved seneste behandling i Teknik- og Miljøudvalget bemærker forvaltningen, at lokalplanen muliggør, at der kan etableres særlige boformer, som fx almene bofællesskaber. Det bemærkes, at den almene boligandel er over 93 % i skoledistriktet, jf. bilag 9. Derudover er seniorbofællesskaber ikke en boligtype i almenboligloven, der kan stilles krav om. Hvis en almen boligorganisation indsender en ansøgning til Københavns Kommune om at etablere et seniorbofællesskab, vil Borgerrepræsentationen få projektet til beslutning i forhold til tildeling af midler til grundkapitaltilskud. 

Forslag til ændringer

Forvaltningen foreslår blandt andet, at bestemmelsen om begrønning af tagene suppleres med eksempler på beplantningstyper, som foreslået af lokaludvalget, i tråd med forvaltningens standard. Endvidere ændres kantzonen mod gården på tegning nr. 5, så den er i overensstemmelse med ønskerne for plejecentret og daginstitutionen, som foreslået af Børne- og Ungeforvaltningen. Det overdækkede kørselsareal i underområde I foreslås udvidet med seks meter på tegning nr. 2, 3 og 4, således at der kan etableres parkeringspladser tæt på dagligvarebutikken og plejecentret. Derudover foretages tekniske ændringer, jf. bilag 7.

Borgermøde

På borgermødet den 23. januar 2018 deltog ca. 110 borgere. Mange gav udtryk for utilfredshed med planerne om fortætning, højden på byggeriet samt manglende tryghed i det overdækkede parkeringsareal, og at der bliver for få parkeringspladser i nærområdet, jf. bilag 6. Bemærkningerne var stort set de samme som i borgernes høringssvar, der er kommenteret nedenfor.

Høring

I høringsperioden modtog forvaltningen 23 henvendelser, jf. bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkterne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 10.

Brønshøj-Husum Lokaludvalg er generelt positiv overfor den foreslåede udvikling af området, men udtrykker bekymring for højden på byggeriet og for, om der anlægges tilstrækkeligt med parkeringspladser. Lokaludvalget ønsker ændringer i bestemmelsen om begrønning af tage og skybrudssikring samt mulighed for at etablere lægepraksis og alment seniorbofællesskab.

Forvaltningens bemærkninger: Det er i lokalplanen muliggjort, at der kan etableres lægepraksis og alment seniorbofællesskab. Lokaludvalgets øvrige synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

1. Der er i ti henvendelser fokus på bebyggelsens omfang, herunder højden på byggeriet, fortætningen i området, nybyggeriets betydning for dagslysforholdene og mulige indbliksgener.

2. Syv henvendelser har bemærkninger om, at størrelsen på byrummene og områdets grønne præg reduceres, og at funktionerne, som placeres på Store Torv, ikke vil tilføre mere byliv i området.

3. Ni henvendelser vedrører trafik og støj. De ønsker tilstrækkelige parkeringsmuligheder, men har modstand mod hhv. overdækket parkering og åbning af gaderne Midtfløjene.

4. Fire henvendelser indeholder kritik af borgermødet, hvor deltagerne ikke føler, at de fik svar på deres spørgsmål, samt en kritik af kommunens orientering om høringsprocessen, som naboerne modtog i e-boks. Det blev opfattet som om, at det kostede penge at afgive høringssvar.

5. Øvrige berørte emner er regulering af bestemmelserne om kantzoner, grønne tage og skybrud.

6. Ejeren af den ejendom, hvor plejecentret ønskes placeret (matr.nr. 3619), gør indsigelse mod lokalplanforslaget og vil ikke tilslutte sig lokalplanen, da den overvejende del af byggeretten, på hans ejendom, foreslås anvendt til plejecenter. Hvis lokalplanen vedtages, vil grundejeren overveje, om han vil forlange ejendommen overtaget af kommunen.

Forvaltningens bemærkninger

1. Byggeri i fire etager vil være højere end resten af Tingbjerg, som er i max tre etager, og nogle beboere vil få naboer tættere på, når der fortættes. Det nye byggeri vil kaste skygge i dele af gårdrummene i eftermiddags- og aftentimerne. Forvaltningen vurderer, at hvis byudviklingsstrategien skal realiseres, er det nødvendigt at fortætte og bygge i op til fire etager på Ruten. På den måde kan området få tilført et tilstrækkeligt antal kvadratmeter og flere beboere, så der skabes en markant forandring. Ændres højden på byggeriet til tre etager, skal projektet reduceres med ca. 4.500 m2, svarende til 20 boliger af 95 m2 og 2.700 m2 plejecenter, da byggeriets fodaftryk ikke kan udvides, da der så ikke vil være plads til friarealer og parkering.

2. Forvaltningen vurderer, at daginstitution, plejecenter og butikker vil give mere liv på Ruten, da forældre, børn, gæster samt handlende skal til og fra området. Derudover vurderes det, at området tilføres ca. 220 nye arbejdspladser. Da bebyggelsen rykkes frem på den nuværende parkeringsplads, reduceres gårdrummene ikke, men forøges samlet set med ca. 800 m2, og der er bestemmelser i lokalplanen, som sikrer områdets grønne præg.

3. Forvaltningen vurderer fortsat, at en parkeringsnorm på 1 parkeringsplads pr. 150 m2 for boliger og serviceerhverv vil opfylde parkeringsbehovet inden for lokalplanområdet, jf. bilag 10. Der skal til det foreslåede byggeri i alt anlægges mellem 168-181 parkeringspladser alt efter, hvilke funktioner der etableres. Planloven muliggør ikke at regulere indretningen af det overdækkede parkeringsområde, men der skal være plads til det forudsatte antal parkeringspladser. Bygherren kan arbejde med god belysning og andre tiltag, for at parkeringsområdet bliver trygt for beboerne. Hvis det foreslåede nybyggeri skal opføres, kan overdækningen af parkeringsarealet ikke sløjfes, da taget på parkeringsområdet anvendes til at opfylde krav til friareal. Hvis man ønsker at fjerne den overdækkede parkering, som indeholder ca. 80 parkeringspladser, skal projektet derfor reduceres med 8-12.000 m2 med den valgte parkeringsnorm. Forvaltningen vurderer, at åbningen af gaderne Midtfløjene bør fastholdes, da det skaber øget tryghed og flere øjne på gaden at samle trafikanterne, således at ingen trafikanter færdes alene som i dag, hvor bilister og bløde trafikanter er adskilt.

4. Forvaltningen beklager, at flere af deltagerne på borgermødet ikke føler, at de fik svar på deres spørgsmål. Forvaltningen bestræbte sig på at svare alle, men da deltagerne havde mange spørgsmål, var det vanskeligt at komme lige grundigt omkring alle emner. Vedrørende opfattelsen af, at det koster penge at afgive høringssvar beror det på en misforståelse. Gebyret, der gav anledning til misforståelsen, vedrører muligheden for at klage over forvaltningens afgørelse om ikke at udarbejde miljørapport. Forvaltningen ser på, om høringsbrevet, som borgerne modtog i e-boks, skal justeres.

5. Forvaltningen foreslår, at tegning nr. 5 om kantzoner ændres, så der ikke skal anlægges kantzone mod gården ved institutionen og plejecentret. Bestemmelsen om grønne tage suppleres med en beskrivelse af typer af beplantning, jf. bilag 7. Det vurderes ikke at have konsekvens for byggeriet. Bestemmelser om skybrud ændres ikke, da disse er i tråd med praksis for, hvordan det beskrives.

6. Forvaltningen gør opmærksom på, at når en ejendom udlægges til offentligt formål, er der en risiko for, at kommunen kan blive mødt af et overtagelseskrav. Lokalplanlægning er i udgangspunktet erstatningsfri regulering, hvilket betyder, at tab i forbindelse med, at en ejendom omfattes af en lokalplan ikke udløser erstatning. Planlovens § 48 giver dog mulighed for, når en lokalplan har udlagt en ejendom til offentligt formål, at ejeren kan forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning. Overtagelsespligten påhviler kun kommunen, hvis det pågældende areal ikke kan udnyttes på en økonomisk rimelig måde i overensstemmelse med den faktiske udnyttelse af de omliggende ejendomme.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Der skal dog gøres opmærksom på, at Københavns Kommune kan blive mødt af et overtagelseskrav fra den grundejer, hvor der udlægges plejecenter i og med, at grunden udlægges til offentlige formål.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.  

 

Pernille Andersen                    Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Store Torv” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2018  

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1): 

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.” 

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme. 

 

For stemte: C og I.  
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2): 
”At der ikke åbnes for gennemkørsel i Midtfløjene.” 

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. En undlod at stemme. 

 

For stemte: Ø og Å. 
Imod stemte: A, B, C, I og O. 
Undlod at stemme: F. 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning: 
”Partierne ønsker at støtte, at der gives muligheder for etablering af et seniorbofællesskab og ønsker at fremme dette, hvis der ansøges om denne mulighed af et alment boligselskab.” 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning: 
”Enhedslisten ønsker, at de lokale høringssvar så vidt muligt imødekommes, det er ikke sket.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2018

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra mødet den 19. november 2018:

 

"Partierne ønsker at støtte, at der gives muligheder for etablering af et seniorbofællesskab og ønsker at fremme dette, hvis der ansøges om denne mulighed af et alment boligselskab."

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. november 2018:

 

"Enhedslisten ønsker, at de lokale høringssvar så vidt muligt imødekommes, det er ikke sket."

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2018

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At der ikke åbnes op for gennemkørende biltrafik igennem Midtfløjene”

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 35 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.

 

Det af Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 41 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker at støtte, at der gives mulighed for etablering af et seniorbofællesskab og ønsker at fremme dette, hvis der ansøges om denne mulighed af et alment boligselskab”.

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkningen fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten ønsker, at de lokale høringssvar så vidt muligt imødekommes, det er ikke sket”

Til top