Anvendelsen af arbejdsklausulen og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet
Indstilling
Indstilling om,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets ændringsforslag på eget ressortområde, til retningslinjer for at anvende arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet, godkendes,
- at evalueringen af arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet tages til efterretning.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Den 17. marts 2016 vedtog Borgerrepræsentationen, at ”kommunen i videst muligt omfang anvender sociale klausuler og arbejdsklausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud m.m. fra Københavns Kommune”. Borgerrepræsentationen pålagde ved samme lejlighed fagudvalgene at udarbejde forslag til en handlingsplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område og herunder fastsætte rammer og retningslinjer for, hvornår beslutningen om undladelse af brug af klausuler skal træffes af fagudvalget. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. november 2016 fagudvalgenes handlingsplaner og retningslinjer for brug af klausulerne på deres område. Endvidere besluttede Borgerrepræsentationen, at brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler evalueres, når kommunen yder økonomisk støtte og tilskud.
Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte evaluering, jf. bilag 1. I evalueringen fremgår det, at alle forvaltninger, undtagen Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, har implementeret arbejdsklausulen på de områder, hvor de oprindeligt identificerede, at klausulen kan implementeres. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kun delvist implementeret klausulen, da det har vist sig, at en arbejdsklausul på leverandøraftaler inden for hjælpemiddelområdet kan medføre en risiko for indskrænkning af borgerens ret til frit valg. Desuden kan Børne- og Ungdomsforvaltningen, som følge af ny lov om dagtilbud, ikke længere stille krav om at tiltræde kommunens arbejdsklausul overfor allerede godkendte private daginstitutioner. Disse daginstitutioner opfordres til frivilligt at efterleve kravene i arbejdsklausulen (jf. orientering til Borgerrepræsentationen om ændrede forudsætninger for anvendelse af arbejdsklausuler overfor private daginstitutioner).
Alle forvaltninger, med undtagelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, har implementeret de sociale klausuler på de identificerede områder. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kun delvist implementeret de sociale klausuler, da forvaltningen for en række bevillingsmodtagere har vurderet, at sociale klausuler ikke er relevant, da disse er drevet af frivillige med få eller ingen ansatte. Børne- og Ungdomsforvaltningen har ikke implementeret de sociale klausuler, grundet udfordringer med at rekruttere praktikanter fra erhvervsuddannelserne til de private daginstitutioner. Desuden kan forvaltningen, som følge af ny lov om dagtilbud, ikke længere stille krav om at tiltræde kommunens sociale klausuler overfor allerede godkendte private daginstitutioner (jf. orientering til Borgerrepræsentationen).
Økonomiudvalget vedtog den 12. juni 2018 at sende evalueringen i høring i fagudvalgene, for at give udvalgene mulighed for at vurdere, hvordan indsatsen forløber samt indstille eventuelle tilretninger af indsatsen på eget ressortområde.
Løsning
Økonomiudvalgets retningslinjer for anvendelsen af klausuler
Økonomiforvaltningen anbefaler overfor Økonomiudvalget at fastholde nuværende retningslinjer for anvendelsen af arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet, da evalueringen ikke har vist behov for at ændre dem. Det betyder at arbejdsklausulen som udgangspunkt indsættes i resultatkontrakter indgået med foreninger og samarbejdspartnere, der modtager støtte. Af hensyn til proportionalitetsprincippet anvendes arbejdsklausulen ikke ved tilskud mindre end 300.000 kr. Sociale klausuler anvendes ikke ved tilskud mindre end 3 mio. kr., som følger anvendelsen af sociale klausuler for udbudsområdet (jf. retningslinjerne for Økonomiudvalgets område, jf. bilag 2).
Ændringsforslag til retningslinjer for anvendelsen af klausulerne
I forbindelse med at evalueringen har været sendt i høring i fagudvalgene, har to forvaltninger indstillet ændringsforslag:
Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker fremadrettet ikke at stille krav om arbejdsklausul indenfor hjælpemiddelområdet, da forvaltningen vurderer, at dette vil være i strid med borgernes frie valg (jf. udvalgets høringssvar , jf. bilag 3).
Kultur- og Fritidsudvalget ønsker fremadrettet, at tilskudsmodtageren som minimum skal have lønmidler til et fuldt årsværk, før der stilles krav om arbejdsklausul, som forudsætning for tilskuddet, og lønmidler til minimum fem årsværk, før der kan stilles krav om de sociale klausuler, som forudsætning for tilskuddet (jf. udvalgets høringssvar, jf. bilag 4). Desuden indstiller Kultur- og Fritidsudvalget, at det i sager, hvor der ydes tilskud til anlægsprojekter, hvor der også er andre tilskudsgivere, skal være muligt at lade andre bygherrers sociale klausuler være styrende efter konkret vurdering og behandling af sagen i Kultur- og Fritidsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalget har endvidere foreslået at bagatelgrænserne ensrettes på tværs af forvaltningerne, således at tilskudsmodtagerne møder samme krav fra hele kommunen. Økonomiforvaltningen har tidligere drøftet dette forslag med forvaltningerne, og det har vist sig ikke at være hensigtsmæssigt at harmonisere retningslinjerne, da en harmonisering ikke vil tage hensyn til forvaltningernes forskellige ressortområder. Forvaltningernes ressortområder er underlagt forskellig sektorlovgivning og samarbejder med forskellige typer af tilskudsmodtagere, hvoraf forvaltningerne ved en harmonisering af retningslinjerne, ikke vil kunne efterleve Borgerrepræsentationens beslutning om, at ”kommunen i videst muligt omfang anvender sociale klausuler og arbejdsklausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud m.m. fra Københavns Kommune”. Derfor går Økonomiforvaltningen ikke videre med dette forslag.
De øvrige fagudvalg ønsker ikke at ændre retningslinjerne for anvendelsen af klausulerne (jf. udvalgenes høringssvar bilag 5-8). I bilag 9 og 10 fremgår et overblik over forvaltningernes nuværende retningslinjer samt indstillede ændringsforslag.
I evalueringen har en række forvaltninger desuden peget på ændrings- og forbedringsforslag, der kan håndteres administrativ, herunder forslag til det system hvor leverandøraftaler registreres og til kommunens intranetside vedrørende social dumping samt forslag til at arbejde med at sikre at sociale klausuler får lokal effekt. Økonomiforvaltningen er gået videre med at imødekomme disse forslag på administrativt plan.
Økonomi
Hvis Borgerrepræsentationen godkender Kultur- og Fritidsudvalgets foreslåede bagatelgrænser på området, forventer Kultur- og Fritidsforvaltningen, at administrative omkostninger forbundet med opgaven vil blive reduceret. Ellers har forslagene ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter denne indstilling har været forelagt Økonomiudvalget, skal den forelægges for Borgerrepræsentationen.
Peter Stensgaard Mørch /Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
1. at det godkendes, at Økonomiudvalgets vedtagne retningslinjer for anvendelsen af arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet fastholdes.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets ændringsforslag på eget ressortområde, til retningslinjer for at anvende arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet, godkendes,
3. at evalueringen af arbejds- og sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet tages til efterretning.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2 - 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.