Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Pædagogisk udviklingsdag og øget forskningstilknytning i dagtilbud

Der skal tages stilling til, hvordan midlerne, der er afsat i budget 2013, udmøntes til en pædagogisk udviklingsdag samt til øget forskningstilknytning på dagtilbud.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til faglig udmøntning af midler til en pædagogisk udviklingsdag i alle dagtilbud 0-18 år og øget forskningstilknytning på dagtilbud godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme. 

(Børne- og Ungdomsudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Med budget 2013 er der blandt andet afsat midler til finansiering af en pædagogisk dag i alle dagtilbud 0-18 år samt til øget forskningstilknytning på dagtilbudsområdet. De to initiativer er en del af pakken om Kvalitet i dagtilbud, som udvalget behandlede den 10.10.2012 (2012-129017).

Løsning

Finansiering af pædagogisk udviklingsdag i alle dagtilbud 0-18 år
En af forudsætningerne for styrket pædagogisk kvalitet er tid og rum til refleksion og sparring blandt det pædagogiske personale. Der er derfor med budget 2013 afsat midler til finansiering af pædagogiske udviklingsdage. Midlerne foreslås udmøntet til vikarkompensation og lønmidler ved overarbejde, når personalet afholder en pædagogisk udviklingsdag på lukkedage eller i weekender, således at personalet kan mødes om institutionens faglig udvikling. Dermed kan serviceniveauet til kerneydelsen opretholdes.

Med baggrund i anbefalingerne fra Pædagogisk Kvalitetsudvalg skal institutionerne arbejde med institutionens faglige metoder og tilgange samt de politisk vedtagne pejlemærker, når der afholdes pædagogisk dag. Institutionerne tilrettelægger selv dagen, sådan at den rummer et eller flere af pejlemærkerne, jf. BUU 10.10.2012 (2012-129017). For at styrke dialogen mellem institutioner og politikere inviteres institutionerne desuden til at deltage i evalueringsfællesskaber. Evalueringsfællesskabet er en proces, hvor institutionerne arbejder med læringshistorier i egen institution. Læringshistorierne drøftes på tværs af institutionerne i et pædagogisk evalueringsfællesskab, hvor man drøfter hvilke metafortællinger, der kan bringes ind i et kommunalt evalueringsfællesskab. I det kommunale evalueringsfællesskab mødes ledere, pædagoger, forældre og politikere og drøfter udvikling og udfordringerne for institutionerne. Det første evalueringsfællesskab, der afholdes i BUU i november 2013, vil have fokus på pejlemærket om forældrepartnerskaber, og input fra de institutioner, der har arbejdet med dette pejlemærke, vil danne grundlag for evalueringsfællesskabet i BUU.

For klyngerne beslutter klyngelederen i samråd med de relevante parter, herunder eksempelvis områdechefen, samarbejdsudvalget i klyngen og/eller forældrebestyrelsen, hvad indholdet på den pædagogiske dag skal være, og hvorvidt den pædagogiske udviklingsdag skal afholdes som en fælles dag i klyngen eller individuelt i hver enkelt enhed. KKFO'er og klubber udenfor klynger afholder den pædagogiske dag i egen institution. For de selvejende instittuioner afholdes den pædagogiske dag i den enkelte institution. Netværket kan dog beslutte at afholde en fælles pædagogisk dag.

Forvaltningen vil følge op på, hvorvidt institutionen har afholdt den pædagogiske dag i det løbende tilsyn.

Øget forskningstilknytning i dagtilbud
Der er fra 2013 afsat midler til varetagelsen af opgaven i BUF med at være bindeled
mellem institutionerne og forskningsverdenen. Formålet er, at der genereres mere praksisbaseret forskning og viden, der er umiddelbar anvendelig i det pædagogiske arbejde og kan udbredes i hele kommunen til gavn for andre dagtilbud. Det skal være lettere og mere attraktivt for institutionerne at deltage i forskningsprojekter og/eller samarbejde med relevante uddannelsesinstitutioner. Institutionerne skal kunne henvende sig og få viden om løbende aktiviteter på forskningsinstitutioner, udbud af puljer og midler fra fonde m.fl., ligesom institutionerne skal kunne give input til ønsker og behov for forskningstilknytning. De konkrete forskningssamarbejder skal knyttes tæt til praksis i dagtilbuddene og skal bygge på data fra institutionernes daglige arbejde. Selve deltagelsen i forskningsprojekterne forventes at være udgiftsnetutralt for Københavns Kommune.

Som et vigtigt område kan nævnes, at der i forbindelse med forslaget om chanchelighed fra Pædagogisk Kvalitetsudvalg, blev foreslået, at der igangsættes en hypotesetestning af, hvilken effekt forskellige, længerevarende tiltag har for udsatte børn. Eksempler på tiltag kunne være: Måltidets betydning og ernæringens sammenhæng med social udsathed, betydningen af uddannet personale, betydningen af flere medarbejdere/mindre børnegrupper eller et godt forældresamarbejde. Det er oplagt, at der kobles forskning på denne proces, sådan at der kan udledes evidensbaseret viden om, hvad der virker i forhold til udsatte børn.

Det foreslås, at der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, der bidrager til at udforme arbejdsbeskrivelsen for opgaven. Sparringsgruppen skal også
løbende være med til at pege på, hvilke indsatsområder/emner, der skal være særligt fokus på. 

Økonomi

Bevillingen til pædagogiske dage udgør 11,6 mio. kr. Midlerne indregnes i pladsprisen for alle 0-18 års dagtilbud (vuggestuer, børnehaver, fritidshjem, KKFO’er, fritids- og juniorklubber samt klubber). Midlerne lægges ind med samme procentvise stigning i alle pladspriser for alle typer dagtilbud. Det vil sige at midlerne udmeldes efter antal børn i institutionen. For klyngernes vedkommende udmeldes midlerne på klyngeniveau. For en gennemsnitsklynge med 4 enheder vil deres andel være omkring 100.000 kroner med forbehold for de enkelte klyngers børnesammensætning og størrelse.

Bevillingen til øget forskningstilknytning udgør 0,3 millioner årligt fra 2013 og udmøntes på funktion 06.45.51.1 Administration.

Videre proces

Der udarbejdes en konkret vejledning til institutionerne i forbindelse med udmelding af midlerne. Vejledningen vil indeholde en præcisering af, at midlerne til den pædagogiske dag skal anvendes enten i overensstemmelse med reglerne for lukkedage, herunder på en lovlig planlagt lukkedag, eller en weekenddag.

BUU vil blive orienteret om status vedr. den pædagogiske udviklingsdag ultimo 2014, når alle tilsyn er gennemført. BUU vil blive orienteret om status på arbejdet med øget forskningstilknytning primo 2014, når opgaven har været igang i et år.


                   Else Sommer                          /Camilla Niebuhr
                        

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender forslag til faglig udmøntning af midler til en pædagogisk udviklingsdag i alle dagtilbud 0-18 år og øget forskningstilknytning på dagtilbud .

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2012

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte ingen.

2 medlemmer undlod at stemme: C og V.

Rasmus Jarlov (C) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi finder det uklart hvordan vi kommer fra metafortællinger til konkret politisk arbejde".

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) benyttede sig af standsningsretten. Sagen skal således behandles i BR. Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte ingen.

2 medlemmer undlod at stemme: C og V.

Rasmus Jarlov (C) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi finder det uklart hvordan vi kommer fra metafortællinger til konkret politisk arbejde".

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) benyttede sig af standsningsretten. Sagen skal således behandles i BR.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme. 


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 21. november 2012. Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

 Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012

Et forslag fra Venstre om at tilbagevise indstillingen til fornyet behandling i Børne- og Ungdomsudvalget blev forkastet med 38 stemmer imod 12. 1 undlod.

 

For stemte: C, O og V.

Imod stemte: A, B, F, I, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Følgende undlod at stemme: Jaleh Tavakoli (løsgænger)

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top