Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til projektering af daginstitution på Gerlevvej 3, Brønshøj

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til projektering af en integreret daginstitution med 8 grupper på en kommunal grund beliggende på Gerlevvej 3 i Brønshøj.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 6.431.465 kr. (2012 p/l) til projektering af en ny daginstitution med 8 grupper på den kommunale grund Gerlevvej 3, Brønshøj. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

For at sikre pladsgarantien på daginstitutionsområdet i Københavns Kommune har Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksat en række tiltag for at skaffe det nødvendige antal daginstitutionspladser. Blandt disse tiltag indgår opførelsen af en ny daginstitution med 8 grupper på Gerlevvej 3 i område Vanløse/Brønshøj-Husum. Det er hensigten, at institutionen på Gerlevvej skal være en udvidelse af den eksisterende, nærtliggende institution, Muldager, der med sine 2 børnehavegrupper ikke er økonomisk og strukturelt bæredygtig.

Grupperne indgår sammen med 5 grupper på Bellahøjvej 48 (BR 23/8 2012) og en kommende institution med 10 grupper på Ålekistevej som planlagt kapacitet i den seneste behovsprognose fra juni 2012 (BUU 20/6 2012). Prognosen viser herefter, at behovet for daginstitutionsgrupper i Vanløse/Brønshøj-Husum vil være dækket fra 2014 og fremefter. Indtil da kan det kortsigtede behov dækkes via tidlig opstart af kommende anlægsprojekter, om- og opnormeringer i de eksisterende institutioner eller ved stigning i antallet af børn i de private ordninger.

Der er tidligere givet anlægsbevilling til tidlig opstart af 7 af de 10 grupper, der vil blive etableret på Gerlevvej 3 i Vanløse/Brønshøj-Husum (BR 9/2 2012). Der er p.t. etableret 6 af disse, jf. nedenfor.

På grund af planmæssige udfordringer på matriklen, er der i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen igangsat udarbejdelse af en lokalplan samt kommuneplantillæg for området. Forslag til lokalplanen, der tager sigte på at muliggøre byggeriet af de 8 grupper, forventes vedtaget på Borgerrepræsentationens møde medio maj 2013.

Byggesagen er budt ud som en totalentreprisekonkurrence, hvor 5 totalentreprenører byder ind med et projekt. Der indgås kontrakt med den valgte totalentreprenør ultimo 2012. Kontrakten med entreprenøren underskrives næsten 5 måneder før lokalplanen vedtages. For at optimere projektets fremdrift har BUF valgt at opdele anlægsbevillingen i to separate indstillinger: den nu fremlagte indstilling vedr. projekteringsdelen og en for selve anlægsdelen. På den måde kan entreprenøren påbegynde projekteringen i perioden frem til medio maj 2013, hvor lokalplanen og den sidste indstilling på anlægsdelen forventes vedtaget i Borgerrepræsentationen.

Løsning

Der opføres en ny daginstitution på, en kommunal grund, Gerlevvej 3 i Brønshøj. Grunden er beliggende på matr. nr.17a Husum, København. Grundarealet er på ca. 2.285 m² og matriklen er i Kommuneplantillæg 2012 udlagt som ramme B2, hvor det er tilladt at bygge daginstitutioner. Udarbejdelse af plangrundlag for området pågår og forventes vedtaget medio maj 2013. Der har tidligt i processen været forhåndsdialog med Center for Byggeri, Center for Bydesign, Center for Byudvikling samt Center for Trafik, som alle er bekendt med sagen.

Der forventes ibrugtagning af den permanente institution i juni 2014. For øjeblikket er der etableret en "tidlig opstart" på matriklen, hvor 6 børnegrupper er opstartet i pavilloner. "Den tidlige opstart" skal benyttes frem til ibrugtagning af den permanente institution, hvor pavillonerne fjernes og legepladsen om- og tilbygges i forhold til den permanente institution.

Det er hensigten, at institutionen på Gerlevvej skal være en udvidelse af den eksisterende, nærliggende institution, "Muldager", som i dag består af i alt 26 børn. Fremover skal de gamle lokaler bruges som satellit for en børnegruppe med opsamlingssted på Gerlevvej.

Netto etableres der derfor 8 nye 0-6 års grupper på Gerlevvej 3 med en fordeling på 4 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper.

Projektet udbydes i totalentreprise med omvendt licitation, hvilket betyder at anlægsprojektet udbydes med en fast økonomisk ramme, som er kendt af tilbudsgiverne. Tilbudsgiverne konkurrerer derfor ikke på økonomien, men på parametre som arkitektur, funktionalitet, tid og kvalitet. Der ud over udbydes projektet på baggrund af et specifikt byggeprogram samt BUF's standardbyggeprogram. Disse grundlag fastlægger de overordnede rammer for byggeriets placering og udformning samt indretningen af udearealerne.

I tilbudsperioden designer og beregner de bydende totalentreprenører hver sit forslag til daginstitutionsbyggeriet herunder udeareal. Tilbuddene afleveres på en fastsat licitationsdato, hvorefter de overgår til bedømmelsesudvalget repræsenteret af Børne- og Ungdomsforvaltningen, KEjd, Center for Bydesign og bygherrerådgivere. Ud fra de indkomne tilbud vælger bedømmelsesudvalget det bedste projekt på baggrund af de kriterier, der er udmeldt i udbudsmaterialet. Disse kriterier omfatter økonomi, arkitektur, energi og miljø, kvalitet af byggeteknik og tekniske anlæg, organisation og proces.

Projektbeskrivelse

Under opførelsen af den permanente institution vil grunden være opdelt i to. På den ene halvdel vil den "tidlige opstart" med dertil hørende legeplads være placeret, og på den anden etableres byggeplads til opførelse af den permanente institution. Der afskærmes med et tæt, sikkerhedsmæssigt forsvarligt hegn fra byggepladsen, hvor børnene gennem plexiglasruder kan følge med i tilblivelsen af deres nye institution.

Institutionen får et bruttoetageareal på ca. 1300 m² og et tilhørende legeområde svarende til min. 10 m² pr. barn. Institutionen indeholder 8 grupperum med tilhørende toilet- og puslerumsfaciliteter, garderober, fællesrum, nærdepoter, kontor, personalerum og samtalerum. Der etableres produktionskøkken, fællesdepot, rengørings- og vaskerum samt handicaptoilet, og der etableres elevatoradgang til alle plan i bygningen.

På udenomsarealet anlægges legeplads, adgangsareal, parkering, liggehaller og skure mm.

Brugerinddragelse

I de indledende planlægningsfaser har et engageret byggeudvalg, bestående af klyngeleder, pædagogisk leder fra "Muldager", pædagogisk konsulent fra området i samarbejde med projektledere fra KEjd og Børne- og Ungdomsforvaltningen, været med til at forme og præge institutionen for at sikre trygge og veldefinerede rammer for børnene.

Høringssvar fra Københavns Ejendomme

KEjds høringssvar giver ikke anledning til bemærkninger.

Tidsplan

Frem til medio april 2012 har der været brugerprocesser og workshops, hvor byggeudvalget deltog i udarbejdelse af byggeprogram.

Udvælgelse af tilbudsgivere er sket ultimo august 2012. Tilbuddene modtages primo november 2012 og bedømmelsesudvalget tager stilling til, hvilket projekt der skal køres videre med. Det forventes, at der kan indgås kontrakt med totalentreprenør ultimo december 2012 med byggestart primo august 2013 og ibrugtagning i juni 2014.

Økonomi

Der blev i budget 2012 afsat i alt 468,6 mio. kr. til etablering af 110 daginstitutionsgrupper. Projekteringbevillingen til institutionen på Gerlevvej finansieres af disse midler. Det samme gælder den efterfølgende anlægsbevilling på forventet 27,2 mio. kr.

Anlægsudgiften finansieres og udmøntes således:

Tabel 1

Udvalg

Bevilling

Funktion

2012 (2012 p/l)

2013 (2013 p/l)

Finansiering

BUU

Anlæg

5.25.14.3

904.425

5.615.473

Udmøntning

BUU

Anlæg

5.25.14.3

4.425

27.473

Udmøntning

KFU

KEjD Anlæg

5.25.14.3

900.000

5.588.000

Anlægsbevilling i alt

904.425

5.615.473

 

Benchmark

På baggrund af et forventet budget på 33,6 mio. kr. kan gruppeprisen opgøres til 4,2 mio. kr. Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution med 10 grupper er 3,9 mio. kr. pr. gruppe ekskl. grund/ejendomskøb. Udarbejdelse af plangrundlaget samt ekstra omkostninger i forbindelse med etablering af sprinkling og fjernvarme har betydet, at gruppeprisen set i forhold til nøgletallet bliver noget højere.

Driftsøkonomi

Omregnet til vuggestuepladser vil der være 95 pladser på Gerlevvej 3. De samlede årlige driftsudgifter ekskl. husleje forventes at blive 12.118.261 kr., svarende til 127.334 kr. pr. vuggestueplads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift have været 13.076.581 kr. Det svarer til 137.404 kr. pr. plads. De lavere driftsudgifter skyldes, at institutionen opføres, så der ikke udløses kompensationstimer.

Videre proces

Efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i bevillinger vedr. anlægssager sendes indstillingen til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget og herefter fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.




Else Sommer                /Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 6.431.465 kr. (2012 p/l) til projektering af en ny daginstitution med 8 grupper på den kommunale grund Gerlevvej 3, Brønshøj. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 31. oktober 2012

Indstillingen blev godkendt.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Med forbehold for Kultur- og Fritidsforvaltningen § 15 forudsætter Økonomiudvalget, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 
Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:  

”Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ingen bemærkninger har til, at sagen om  

·         Anlægsbevilling til projektering af daginstitution på Gerlevvej 3, Brønshøj  

gennemføres i den foreliggende form. Der henvises til Kultur- og Fritidsforvaltningens administrative høringssvar.”.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. november 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance ønsker, at der i lokalplanforslaget ”Forslag til lokalplan Gerlevvej” indarbejdes yderligere parkeringspladser på institutionens egen grund, idet 8 parkeringspladser til en institution med 135 børn er for få i tidsrummet, hvor der sker aflevering og afhentning. Institutionens parkeringsbehov bør ikke gå udover naboerne”

Til top