Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nordhavnsvejs tilslutning til Helsingørmotorvejen, ekspropriationer og kompenserende besparelser

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om at omgøre beslutning om et signalreguleret tilslutningsanlæg mellem Helsingørmotorvejen og Nordhavnsvej (BR 9/2 2012) til en niveaufri ”flyover”-løsning med rampeanlæg som tilslutning mellem Nordhavnsvej og Helsingørmotorvejen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

1.              at der vælges en ”flyover-løsning” som tilslutningsanlæg mellem Nordhavnsvej og Helsingørmotorvejen i stedet for et signalreguleret kryds, som besluttet på Borgerrepræsentationens møde den 9. februar 2012. (bilag 1)

2.              at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at igangsætte de nødvendige permanente og midlertidige ekspropriationer som følge af ovenstående beslutning, (bilag 2)

3.              at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe den endelige beslutning om ekspropriation.

4.              at der inddrages en del af det af kommunen ejede og fredet areal mellem haveforeningen og Lyngbyvej. (bilag 2)

5.              at det forventede merforbrug på i alt 75 mio. kr. (2012 p/l) finansieres ved

a.       at projektet til indretning af de grønne arealer ved Ryparken tilpasses, så den afsatte bevilling på 20 mio.kr. reduceres med 10 mio.kr.,

b.      at anvende allerede iværksatte optimeringer og besparelser, hvilket svarer til en finansiering på 10 mio. kr. (2012 p/l),

c.       at der omdisponeres 12,9 mio. kr. (2012 p/l) fra projekterne vist i Økonomiafsnittet, som en rådighedsbevilling til Nordhavnsprojektet,

d.      at anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. (2012 p/l) vedr. støttemur for Ryvangs Allé (BR 31/05 2012) overføres til Nordhavnsprojektet og udføres som integreret del af Vej & Tunnelentreprisen,

e.   at projektet tilføres 26, 8 mio kr. (2012 p/l) i 2014, som finansieres med midler fra Økonomiudvalgets pulje vedr. uforudsete anlægsudgifter. Derfor overføres 26,8 mio kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles anlægspuljer, funktion 6.45.51.3 i 2012 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær Anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014. Beløbet mellem finansieres over kassen

f.      at projektets ”ikke øremærkede” reserver reduceres med 9,1 mio.kr. (2012 p/l)

6.              at det under 5 a) anførte finansieringsforslag på 10 mio.kr. vedrørende indretning af grønne arealer søges tilbageført til projektet i forbindelse med forhandlingerne om overførselssag 2012-2013 eller i forbindelse med forhandlingerne om budget 2014.

Det bemærkes, at der med sagen omprioriteres midler fra projekter vedtaget med tidligere budgetaftaler.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede 9. februar 2012, at Nordhavnsvejs tilslutningsanlæg til Helsingørmotorvejen skal udføres som et signalreguleret kryds, hvilket medførte en besparelse på 87 mio. kr. Vejdirektoratet har imidlertid 5. oktober 2012 givet afslag på denne løsning. Af hensyn til aftalen med staten om at anlægget skal være færdigt ultimo 2015 er det nødvendigt at anlægge tilslutningsanlægget udformet som den oprindelige ”fly-overløsning” med niveaufri ramper. Dette medfører at der skal findes yderligere besparelser/alternativ finansiering for i alt 75 mio. kr. (jf. Bilag 1). Endvidere skal der hurtigst muligt gennemføres midlertidige og permanente ekspropriationer, da der skal foretages omfattende ledningsomlægninger.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget er løbende blevet orienteret om korrespondancen mellem Københavns Kommune, Staten og Vejdirektoratet om tilslutningen til Helsingørmotorvejen. Herudover er der udarbejdet en redegørelse for uenighed mellem Københavns Kommune og Vejdirektoratet om trafikale forudsætninger for tilslutning af Nordhavnsvej til Helsingørmotorvejen. Bilag 4.

 

Tilslutningsanlægget udformes som en ’fly-over’ med tilhørende rampeanlæg. Bilag 5. Projektforslaget for rampeanlægget forventes fremsendt til Vejdirektoratet til myndighedsbehandling inden udgangen af året.

 

Dette medfører, at der skal foretages ekspropriationer samt inddrages et fredet areal ejet af kommunen.

 

Som det fremgår af bilag 2, bliver det nødvendigt at foretage nogle permanente ekspropriationer til tilslutningsanlægget. Herudover skal der eksproprieres for etablering af jordankre for støttemure mellem Lyngbyvejen og Helsingørmotorvejen. Desuden skal der midlertidigt eksproprieres nogle arealer til arbejdsplads.

 

Det bliver ligeledes nødvendigt at inddrage en mindre del af det areal som ligger mellem haveforeningen og Lyngbyvej permanent samt en del af arealet midlertidigt til rampe for cykelruten. Disse arealer er ejet af Københavns Kommune og fredet. Der er givet dispensation af fredningsmyndighederne. Herudover inddrages yderligere nogle arealer ejet af Københavns Kommune. Dette fremgår ligeledes af bilag 2

 

Det fremgår af bilag 3, at der i alt i hele området skal inddrages 5 offentlige og 17 private P-pladser permanent samt 61 offentlige P-pladser og 33 private P-pladser midlertidigt for at give plads til tilslutningsanlæg og til arbejdspladser.

 

Nedlæggelserne vil ske udenfor betalingszonen og randområdet. Den nærmeste tællezone (nr. 43 mellem Rovsingsgade og Jagtvej) har belægningsgrad på 83 %. Der er i området mange p-pladser til brug for beboere og berørte p-pladser er sjældent i brug.  Det vurderes, at de fem permanente nedlæggelserne af offentlige p-pladser ikke vil have større betydning for parkeringssituationen i området, mens der kan være en vis negativ konsekvens af de 61 midlertidige nedlæggelser. P-pladserne nedlægges ved byggestart ultimo 2013. 17 pladser retableres allerede primo 14, mens de øvrige 44 pladser først forventes reetableret medio 2015.

 

Beslutningen medfører endvidere, at der skal findes yderligere besparelser/alternativ finansiering for i alt 75 mio. kr. (jf. Bilag 1).

 

Der er identificeret følgende muligheder for besparelser:

Indretning af grønne arealer ved Ryparken. Det afsatte beløb hertil (20 mio. kr.) reduceres med 10 mio.kr. Projektet forringes, men elementet indgår ikke i aftalen med staten. Elementet er oprindelig medtaget i budgettet for at ’give området noget’ i forbindelse med etableringen af vej- og tilslutningsanlæg. Tilbageføring af de 10 mio.kr. med henblik på at gennemføre det oprindelige projekt kan indgå i næste års forhandlinger i forbindelse med overførselssag 2012 – 2013 eller i budgetforhandlingerne for 2014 som et park-, natur- og afvandingsprojekt.

 

Vej- tunnelentreprisen er blevet ’optimeret’ i samarbejde med entreprenøren Nordhavnsvej Konsortiet, bygherren og bygherrens rådgiver Rambøll. Dette har resulteret i en del økonomiske reduktioner, en mere robust tidsplan og minimering af gener. Endvidere har projektledelsen været entreprisen igennem med en tættekam for at identificere eventuelle besparelser i forhold til det af rådgiveren projekterede med det formål at opbygge reserverne. Dette skal også ses i lyset af, at nye krav (primo 2012) til myndighedsprocessen i forhold til Banedanmark og Trafikstyrelsen har medført en voldsom fordyrelse (rådgivning og Banedanmark). Endelig er der en økonomisk udfordring ved, at P/L reguleringen ikke modsvarer den relevante prisudvikling og den kontraktuelle prisregulering i Vej- & Tunnelentreprisen. Den manglende dækning i forhold til P/L reguleringen skal derfor dækkes indenfor projektets reserver.

 

Ovenstående taget i betragtning vil det være behæftet med risiko at reducere prognosen på nuværende tidspunkt, men efter omstændighederne kan følgende bidrage

  • allerede iværksatte optimeringer og besparelser (ca. 10 mio. kr. i 2012 p/l)
  • ”Ikke øremærkede” reserver reduceres med 9,1 mio.kr. (2012 p/l)

 

Endvidere kan der uden for projektet anvises finansiering ved

 

  • omdisponering af 12,9 mio. kr. (2012 p/l) fra anlægsprojekterne nævnt i Økonomiafsnittet

 

Borgerrepræsentationen har 31. maj 2012 godkendt en anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. (2012 p/l) til en Støttemur for Ryvangs Allé. Det foreslås, at denne bevilling overføres til projektet og arbejdet udføres i regi heraf. Baggrunden herfor er at en delstrækning af det ’sideophængte’ fortov på sydsiden af Ryvangs Allé skal nedtages i forbindelse med udgravningerne for Nordhavnsvej. I forbindelse med den senere retablering af krydset Strandvejen/ Ryvangs Allé, vil der ske en tilpasning af de oprindelige svingbaner fra Ryvangs Allé, hvilket vil betyde, at fortovet og dermed støttemuren ikke skal retableres i fuld udstrækning. Der skal til gengæld foretages en tilpasning til det nye kryds samt det eksisterende fortov som indeholder installationer for fjernvarme mm som skal bevares. Udformningen/tilpasningen er endnu ikke endeligt besluttet, men da det ligger i en naturlig forlængelse af Nordhavnsvejsprojektet vil det være naturligt at lade det udføre i projektets regi. En renovering er i høj grad påkrævet.

 

Herudover indstilles det, at projektet tilføres 26,8 mio. kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets pulje vedr. uforudsete anlægsudgifter

Prognosen for færdiggørelsen af Vej- & Tunnelentreprisen ligger i øjeblikket et halvt år forud for tidsplanen, med beslutningen om en ’fly-over’ vil dette forspring ikke kunne nyttiggøres i forhold til en tidligere ibrugtagning og det medfører tillige risiko for den lovede ibrugtagning december 2015.

Økonomi

Der omdisponeres 12,9 mio. kr. (2012 p/l) som en rådighedsbevilling til Nordhavnsprojektet fra følgende projekter:

Tabel 1: Omdisponering af 12,9 mio. kr.

 Projekt

Beløb til omdisponering (1.000 kr.)

 Vindmølleanalyse

288

 Thomas Koppels Allé

398

 Thors Have

135

 Trafiksikkerhedsplan 2009-2010 - Tagensvej

1.058

 Fodboldbaner i Urbanplanen

40

 Badested i Svanemøllebugten

1.079

 BaNanna Park

177

 Digitalisering af byggesagsbehandling

1.415

 Mosaisk Gravplads

11

 Lovliggørelse af gadebelysningen

6.030

 Nørrebrogade - Belysning

324

 Broåbning

1.774

 Gadebelysning på Christians Havn

75

 Erhvervscenter, etablering fra ØKF

110

  I alt

12.914

Finansiering af forventet merforbrug på i alt 75 mio. kr. (2012 p/l) fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2: Finansiering af forventet merforbrug på i alt 75 mio. kr.

Indretning af de grønne arealer ved Ryparken

10 mio.kr.

Besparelser og optimeringer

10,0 mio. kr.

Omdisponering af anlægsmidler, jf. tabel 1

12,9 mio.kr.

Overførsel af bevilling støttemur Ryvangs Alle

  6,2 mio.kr.

Pulje vedr. udforudsete anlægsudgifter

26,8 mio.kr.

”Ikke øremærkede” reserver

9,1 mio.kr.

I alt

75,0 mio.kr.

Videre proces

Forvaltningen vil vende tilbage til udvalget primo 2013 med en indstilling vedr. endelige ekspropriationer og medio 2013 med en indstilling til den fremtidige drift og vedligeholdelse, herunder om Nordhavnsvej Konsortiet skal varetage de første 5 års driftsansvar for de tekniske anlæg, eller om muligheden skal fravælges.

Anlægsregnskaberne for projekterne nævnt i Økonomiafsnittet fremlægges i forbindelse med sagen Anlægsregnskaber 2012, der forventes på Teknik- og Miljøudvalgets møde 17. december 2012.


                        Hjalte Aaberg                            /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

1.                  at der vælges en ”flyover-løsning” som tilslutningsanlæg mellem Nordhavnsvej og Helsingørmotorvejen i stedet for et signalreguleret kryds, som besluttet på Borgerrepræsentationens møde den 9. februar 2012. (bilag 1)

2.                  at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at igangsætte de nødvendige permanente og midlertidige ekspropriationer som følge af ovenstående beslutning, (bilag 2)

3.                  at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe den endelige beslutning om ekspropriation.

4.                  at der inddrages en del af det af kommunen ejede og fredet areal mellem haveforeningen og Lyngbyvej. (bilag 2)

5.                  at det forventede merforbrug på i alt 75 mio. kr. (2012 p/l) finansieres ved

a.       at projektet til indretning af de grønne arealer ved Ryparken tilpasses, så den afsatte bevilling på 20 mio.kr. reduceres med 10 mio.kr.,

b.      at anvende allerede iværksatte optimeringer og besparelser, hvilket svarer til en finansiering på 10 mio. kr. (2012 p/l),

c.       at der omdisponeres 12,9 mio. kr. (2012 p/l) fra projekterne vist i Økonomiafsnittet, som en rådighedsbevilling til Nordhavnsprojektet,

d.      at anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. (2012 p/l) vedr. støttemur for Ryvangs Allé (BR 31/05 2012) overføres til Nordhavnsprojektet og udføres som integreret del af Vej & Tunnelentreprisen,

e.       at projektet tilføres 26,8 mio. kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets pulje vedr. uforudsete anlægsudgifter.

f.       At projektets ”ikke øremærkede” reserver reduceres med 9,1 mio.kr. (2012 p/l)

6.                  at det under 5 a) anførte finansieringsforslag på 10 mio.kr. vedrørende indretning af grønne arealer søges tilbageført til projektet i forbindelse med forhandlingerne om overførselssag 2012-2013 eller i forbindelse med forhandlingerne om budget 2014.





Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2012

Signe Goldmann (løsgænger) stillede ændringsforslag til indstillingen om:

”at de 20 mio. kr. til de grønne arealer ved Ryparken skal fastholdes, og de 10 mio. kr. der skulle tages fra det grønne, i stedet tages fra bufferpuljen.”

For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: Ø og Signe Goldmann (løsgænger). Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, B, og F.

3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: C, I og O.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F og O.

Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.

Indstillingen blev anbefalet.

Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

”S, SF og R kan stemme for indstillingen for at sikre, at projektet kan videreføres efter tidsplanen. Den anviste besparelse på 10 mio.kr. på de grønne arealer ved Ryparken er imidlertid ikke rimelig, ikke mindst i forhold til de omkringboende. Partierne kan derfor tilslutte sig 6. at-punkt og har aftalt, at der i forbindelse med forhandlingerne om overførselssag 2012-2013 eller i forbindelse budget 2014 afsættes midler, så dette projekt fortsat gennemføres som oprindeligt planlagt. Partierne er samtidig enige om, at denne tilbageføring af midler til arealerne ved Ryparken ikke må medføre en reduktion af midler til andre grønne projekter”



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at der med sagen omprioriteres midler fra projekter vedtaget med tidligere budgetaftaler.

Økonomiudvalget anbefaler endvidere, at at-punkt  nr. 5e udgår og erstattes af følgende:

”e. at projektet tilføres 26, 8 mio kr. (2012 p/l) i 2014, som finansieres med midler fra Økonomiudvalgets pulje vedr. uforudsete anlægsudgifter. Derfor overføres 26,8 mio kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles anlægspuljer, funktion 6.45.51.3 i 2012 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær Anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014. Beløbet mellem finansieres over kassen”.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev godkendt med 11 stemmer imod 1. 

For stemte: A, F, B, V, O og C

Imod stemte: Ø

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. november 2012.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012


Signe Goldmann (løsgænger) genfremsatte sit ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

”Det foreslås, at de 20 mio. kr. til de grønne arealer ved Ryparken skal fastholdes, og de 10 mio. kr. der skulle tages fra det grønne, i stedet tages fra bufferpuljen.”

 

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 48 stemmer imod 1. 1 undlod.

 

For stemte: Signe Goldmann (løsgænger).

Imod stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø.

Følgende undlod at stemme: Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 43 stemmer imod 6. 1 undlod.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O og V.

Imod stemte: Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Følgende undlod at stemme: Jaleh Tavakoli (løsgænger)

 

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”S, SF og R kan stemme for indstillingen for at sikre, at projektet kan videreføres efter tidsplanen. Den anviste besparelse på 10 mio.kr. på de grønne arealer ved Ryparken er imidlertid ikke rimelig, ikke mindst i forhold til de omkringboende. Partierne kan derfor tilslutte sig 6. at-punkt og har aftalt, at der i forbindelse med forhandlingerne om overførselssag 2012-2013 eller i forbindelse budget 2014 afsættes midler, så dette projekt fortsat gennemføres som oprindeligt planlagt. Partierne er samtidig enige om, at denne tilbageføring af midler til arealerne ved Ryparken ikke må medføre en reduktion af midler til andre grønne projekter.”
Til top