Mødedato: 13.11.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nørre Kvarter, evaluering af trafikforsøg

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anbefalinger til justeringer af trafikforsøget samt den videre projektudvikling for ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog” skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der frigives en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til den videre projektudvikling af bylivsaksen og gennemførelse af projektudvikling og anlægsprojekt af Vestergade og Studiestræde. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg. Anlægsprojektet medfører, at der samlet set nedlægges 4 parkeringspladser i rød zone. Periodisering af anlægsbevillingen og de bevillingsmæssige konsekvenser vedrørende nedlæggelse og oprettelse af parkeringspladserne fremgår af bilag 4.

Det bemærkes, at der som følge af de opdaterede bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 4, skal tilføres servicemåltal på 0,284 mio. kr. i 2014 til servicebufferpuljen. Det bemærkes endvidere, at Teknik- og Miljøudvalget tilføres servicemåltal for 0,155 mio. kr. i 2015 fra servicebufferpuljen.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 12. august 2013 ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog”, og godkendte samtidigt at gennemføre et trafikforsøg i kvarteret. Trafikforsøget er gennemført for få belyst, om indsatserne beskrevet i idékataloget har den ønskede trafikale effekt.

På baggrund af høringssvarene og evalueringen af trafikforsøget skal Teknik- og Miljøudvalget godkende, at der foretages en række justeringer i de beskrevne indsatser i ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog”.

Løsning

I Budget 2014, besluttet i Borgerrepræsentationen den 3. oktober 2013 (Socialdemokraterne (A), Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (F), Dansk Folkeparti (O) og Enhedslisten (Ø)), er der afsat 9 mio. kr. til at realisere de afsnit i idékataloget, der vedrører ”Vestergade”, ”Studiestræde”, ”biler i Nørre Kvarter” og ”Bylivsaksen (Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde, Kattesundet)”.

Forvaltningen anbefaler, at de beskrevne indsatser i ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog” justeres på baggrund af erfaringerne fra trafikforsøget samt de afgivne bemærkninger og ønsker fra ”Følgegruppen til Trafikforsøg i Nørre Kvarter”, jf. bilag 2.

Gennemføres projekterne i de berørte gader, er det forvaltningens vurdering, at der opnås en forbedring af fremkommeligheden for cykler og fodgængere i Nørre Kvarter. Cyklisternes sikkerhed øges f.eks. ved, at der etableres et overskueligt trafikkryds mellem Studiestræde og Larsbjørnsstræde, og ved at Vestergade forbliver cykelgade. De væsentligste tiltag i området vil være:
  • At Vestergade forbliver cykelgade.
  • At den vendte ensretning i Vestergade beholdes.
  • At ensretningen i Studiestræde omlægges således at hele gaden får ensretning mod Nørregade.

For oversigt over samtlige tiltag henvises til bilag 2.

Forvaltningen har gennemført trafiktællinger over hele døgnet i Nørre Kvarter. Det vurderes på den baggrund, at de i denne indstilling anbefalede indsatser, vil have en reducerende effekt på den uønskede taxa-nattekørsel rundt i kvarteret.

Parkering
I forbindelse med projektet inddrages 15 parkeringspladser i rød zone, hvilket blev godkendt med Budget 2014 (A, F, B, Ø og O). Samtidig oprettes der 11 nye pladser i Vestergade, hvoraf et antal målrettes varelevering mv. i dagtimerne. Belægningsprocenter i området ligger hen over døgnet mellem 88 % og 113 % (pr. marts 2014). Der henvises til bilag 3, parkeringsredegørelse, og bilag 4 for de bevillingsmæssige konsekvenser vedr. oprettelse og nedlæggelse af parkeringspladserne.

Høring af følgegruppen
I perioden 13. maj 2014 – 16. juni 2014 var materiale om trafikforsøg i Nørre Kvarter i høring i projektets følgegruppe, Indre by Lokaludvalg, Beboerforeningen for Nørre Kvarter og Dansk Cyklist Forbunds københavnerafdeling, samt to beboere i Nørre Kvarter har fremsendt deres bemærkning til høringsmaterialet. Følgegruppen har generelt udtrykt tilfredshed med de anbefalede justeringer. Se bilag 2 for forvaltningens vurdering af følgegruppens bemærkninger, samt til følgegruppens sammensætning. Københavns Politi har ikke haft bemærkninger til ”Høringsmateriale om trafikforsøget i Nørre Kvarter - 13. maj 2014 – 16. juni 2014”.

Økonomi

I Budget 2014 (Æ203) blev der afsat 9,0 mio. kr. til ”Bedre bymiljø i Stræderne/Nørre Kvarter”. Heraf blev 1,0 mio. kr. stjernemarkeret, og disse midler er derfor frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2014 (BR 3/10 2013). De 1,0 mio. kr. blev fordelt med 0,4 mio. kr. i 2014 og 0,6 mio. kr. i 2015. For at gennemføre ombygningen af Vestergade og Studiestræde samt udvikle et program for Bylivsaksen ønskes 4,0 mio. kr. frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 3,0 mio. kr. i 2015 og 1,0 mio. kr. i 2016. Der henvises til bilag 4 for en detaljeret gennemgang.

I forbindelse med oprettelse og nedlæggelse af p-pladserne i Nørre Kvarter skal Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal nedskrives med 0,284 mio. kr. i 2014, opskrives med 0,155 mio. kr. i 2015 og 0,644 mio. kr. i 2016 samt nedskrives med 0,592 mio. kr. i 2017 og frem. Se også bilag 4.

Videre proces

Umiddelbart efter behandling af denne indstilling vil trafikforsøget blive afsluttet og tilpasset Teknik- og Miljøudvalgets beslutning, herunder fjernelse af ”betongrisen” i krydset Studiestræde og Larsbjørnsstræde.

Ultimo 2015 bliver Teknik- og Miljøudvalget præsenteret for et program for omdannelse af Bylivsaksen. Dette udarbejdes i dialog med områdets interessenter. Når programmet præsenteres for Teknik- og Miljøudvalget vil forvaltningen samtidigt søge om at få frigivet de resterende 4 mio. kr. af den bevilligede anlægssum på 9 mio. kr.

Udviklingen af de endelige projekter vil blive koordineret med det igangværende projekt ”Bedre cykelparkering fase 2” jf. beslutning på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. marts 2014.

 

Pernille Andersen                             /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens anbefalinger til justeringer i ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog” gennemføres.
  2. at endelig projektudvikling og anlæg af idékatalogets afsnit om ”Vestergade”, ”Studiestræde” og ”biler i Nørre Kvarter – scenarie 1”, gennemføres.
  3. at der udarbejdes program for den fysiske udvikling af bylivsaksen i Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet.
  4. at der nedlægges 15 parkeringspladser i Larsbjørnsstræde og Studiestræde i rød zone, hvoraf 11 parkeringspladser reetableres i rød zone i Vestergade, jf. bilag 3.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    5.   at der frigives en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til den videre projektudvikling af bylivsaksen 
          og gennemførelse af projektudvikling og anlægsprojekt af Vestergade og Studiestræde. 
          Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg. 
          Anlægsprojektet medfører, at der samlet set nedlægges 4 parkeringspladser i rød zone. 
          Periodisering af anlægsbevillingen og de bevillingsmæssige konsekvenser vedrørende 
          nedlæggelse og oprettelse af parkeringspladserne fremgår af bilag 4.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2014

Indstillingens 1.-4. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

Indstillingen 5. at-punkt blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme. 

For indstillingen stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Ingen undlod at stemme.

C og V afgav protokolbemærkning:
”Vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser og frygter stigende omvejskørsel.

Vi frygter at området breder sig til et stort festområde i beboelsesområder”.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der som følge af de opdaterede bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 4, skal tilføres servicemåltal på 0,284 mio. kr. i 2014 til servicebufferpuljen. Det bemærkes endvidere, at Teknik- og Miljøudvalget tilføres servicemåltal for 0,155 mio. kr. i 2015 fra servicebufferpuljen.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre mener, at det er afgørende, at der i udviklingen af et program for bylivsaksen tages højde for beboernes bekymringer om støj og gener som følge af øget byliv.”

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. september 2014:

”Vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser og frygter stigende omvejskørsel.

Vi frygter, at området breder sig til et stort festområde i beboelsesområder”.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. november 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser og frygter stigende omvejskørsel. Vi frygter, at området breder sig til et stort festområde i beboelsesområder”.

 

 

Radikale Venstre, Socialdemokraterne, enhedslisten og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Partierne mener, at det er afgørende, at der i udviklingen af et program for bylivsaksen tages højde for beboernes bekymringer om støj og gener som følge af øget byliv.”

 

 

 

Til top