Mødedato: 13.11.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtræden af Brøndby og Vallensbæk spildevandsforsyninger i HOFOR

Se alle bilag
Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommune har anmodet om, at kommunernes spildevandsforsyninger indtræder i HOFOR Spildevand Holding A/S.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om at udvide HOFOR Spildevand Holding A/S således, at Brøndby og Vallensbæk kommuner indtræder som medejere pr. den 31. december 2014,
  2. at Borgerrepræsentationen tiltræder de vedlagte ejeraftaler for HOFOR Spildevands-koncernen og HOFOR Vand-koncernen,
  3. at den nuværende observatørordning i HOFOR gøres permanent,
  4. at processen vedrørende optagelse af lån i HOFOR Spildevand-koncernen og HOFOR Vand-koncernen gøres mere praktisk anvendelig ved, at kompetencen til at optage lån flyttes fra generalforsamlingen til bestyrelsen i selskaberne,
  5. at Økonomiforvaltningen og HOFOR bemyndiges til at foretage det videre fornødne i forhold til at-punkter 1-4.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk kommuner samlede i juli 2012 deres vandselskaber i HOFOR Vand-koncernen.

Samme kreds, dog med undtagelse af Brøndby og Vallensbæk kommuner, samlede i december 2012 deres spildevandsselskaber i HOFOR Spildevands-koncernen, der således har 6 ejere. Brøndby og Vallensbæk kommuner indgik ikke i Spildevands-koncernen, da disse kommuners spildevandsselskaber historisk er blevet serviceret af Spildevandscenter Avedøre I/S.

De 6 kommuner, der stiftede HOFOR Spildevands-koncernen, herunder Københavns Kommune, tilkendegav i den oprindelige ejeraftale for koncernen, at man ønskede at flere spildevandsselskaber på sigt indtræder i koncernen.

Kommunalbestyrelserne i Brøndby og Vallensbæk kommuner har i forsommeren 2014 tilkendegivet, at man ønsker at lade sine respektive spildevandsselskaber indtræde i HOFOR Spildevands-koncernen pr. den 31. december 2014. Brøndby og Vallensbæk kommuner ønsker på denne måde at være med til at samle og styrke kompetencerne på spildevands- og klimasikringsområdet i HOFOR.

Serviceringen af de to spildevandsselskaber, herunder medarbejderne, er pr. den 1. juli 2014 overgået fra BIOFOS til HOFOR. Det eneste udestående er således nu at flytte de to selskaber ind i HOFOR Spildevands-koncernen.

Med denne indstilling træffes der beslutning om at udvide HOFOR Spildevands-koncernen ved at lade de to spildevandsselskaber indtræde i koncernen.

Løsning

Indtræden af to spildevandsselskaber

Hvis alle 8 kommuner tiltræder, at Brøndby og Vallensbæk kommuner indtræder som medejere af HOFOR Spildevands-koncernen, vil Brøndby Kloakforsyning A/S og Vallensbæk Kloakforsyning A/S blive datterselskaber til HOFOR Spildevand Holding A/S. Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommune vil hver få en plads i bestyrelsen i HOFOR Spildevand Holding A/S, hvor de pt. alene har observatørstatus.

Selskabsretligt vil udvidelsen af HOFOR Spildevands-koncernen blive effektueret ved, at Brøndby Kommune indskyder Brøndby Kloakforsyning A/S i HOFOR Spildevand Holding A/S. Til gengæld herfor modtager kommunen nyudstedte aktier i HOFOR Spildevand Holding A/S. Vallensbæk Kommune vil blive medejer på samme måde.

Ejerskabet af BIOFOS-koncernen

I samme forbindelse vil Brøndby og Vallensbæk kommuner også skyde deres aktier i BIOFOS-koncernen ind i HOFOR Spildevand Holding A/S. Kommunerne vil også for disse aktier modtage nyudstedte aktier i HOFOR Spildevand Holding A/S.

De to kommuner vil derved blive indirekte ejere af BIOFOS-koncernen på linje med de 6 andre ejerkommuner, herunder Københavns Kommune.

Der sker ikke ændringer i forhold til kommunernes udøvelse af deres (indirekte) ejerskab af BIOFOS-koncernen.

Ejerfordeling

Brøndby og Vallensbæk kommuner vil få en ejerandel af HOFOR Spildevand Holding A/S, der beregnes efter samme principper som de nuværende 6 ejerkommuners ejerandele er blevet fastsat. Brøndby Kommune får en ejerandel på 7,44 pct. og Vallensbæk Kommune får en ejerandel på 3,26 pct.

De nuværende 6 ejere af HOFOR Spildevands Holding A/S beholder deres nomielle antal aktier, men da der udstedes nye aktier til henholdsvis Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommune, vil de nuværende ejeres forholdsmæssige ejerandel blive mindsket.

Københavns Kommunes nuværende ejerandel af HOFOR Spildevands Holding A/S er 68,72 pct. og vil efter udvidelsen være 61,37 pct. I bilag 1 ses en oversigt med beregning af Brøndby og Vallensbæk kommuners ejerandele samt beregning af hidtidige ejeres nye ejerandele, og i bilag 2 ses revisionsselskabet Ernst & Youngs redegørelse for beregningerne i "Notat om kalkulation af ejerfordeling i HOFOR Spildevand Holding A/S efter tilgang af Brøndby Kloakforsyning A/S og Vallensbæk Kloakforsyning A/S samt aktier i BIOFOS Holding A/S" af den 11. august 2014.

Selskabsretlige dokumenter

I forbindelse med at HOFOR Spildevands-koncernen udvides, skal aftalegrundlaget for koncernen justeres.

Ejeraftalen for HOFOR Spildevands-koncernen bliver således ændret, så den omfatter Brøndby og Vallensbæk kommuner. Ejerandelene justeres, og der sker en generel opdatering af aftalen.

Derudover foreslås det, at observatørordningen gøres permanent. Observatørordningen giver en række kommuner, der ikke er medejere (Ballerup, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Høje-Taastrup og Ishøj kommuner), mulighed for hver at have en observatør i bestyrelsen for henholdsvis HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S. Observatørstatus vil i fremtiden blive betinget af, at observatørkommunen indgår en samarbejdsaftale med HOFOR.

Det foreslås også, at kompetencen til at optage lån i spildevandsselskaberne flyttes fra generalforsamlingen til bestyrelsen. Baggrunden er, at den nuværende ordning har vist sig at være uhensigtsmæssig i forhold til at overholde fristerne for at optage lån, for at få investeringstillæg i prislofterne.

Den foreslåede flytning af kompetence er på linje med den ordning, der er mellem Københavns Kommune og HOFOR (københavnerdelen).

De to spildevandsselskaber – Brøndby Kloakforsyning A/S og Vallensbæk Kloakforsyning A/S – får vedtægter, bestyrelse og direktion svarende til de øvrige HOFOR spildevandsselskaber. Herudover vil der blive udarbejdet selskabsretlig dokumentation i forbindelse med indskud af de to spildevandsselskaber og aktierne i BIOFOS Holding A/S.

Endelig vil der samtidigt blive gennemført en opdatering af ejeraftalen for HOFOR Vand-koncernen. I lighed med ejeraftalen for Spildevands-koncernen sker der en generel opdatering af aftalen.

Ejeraftalerne for HOFOR Spildevands-koncernen og HOFOR Vand-koncernen vedlægges som bilag 3 og bilag 4 med markering af ændringer.

Forvaltningens vurdering

Allerede ved etableringen af HOFOR Spildevands-koncernen blev det af de 6 kommuner tilkendegivet i ejeraftalen, at der var et ønske om at udvide HOFOR Spildevands-koncernen med flere spildevandsselskaber.

Forvaltningen vurderer, at en udvidelse af HOFOR Spildevand Holding A/S er en forudsætning for at løfte de udfordringer, som kommunerne står overfor på spildevandsområdet. Ved at udvide HOFOR Spildevands-koncernen vil HOFOR i endnu højere grad kunne løfte opgaverne, idet der herved opnås yderligere synergieffekter på tværs af kommunegrænserne, og muligheden for at sikre en hensigtsmæssig tværkommunal koordinering af tiltag i forhold til klimatilpasning øges.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Vedtages indstillingen i Borgerrepræsentationen samt lignende indstillinger i kommunalbestyrelserne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre og Rødovre kommuner forventes det, at Brøndby og Vallensbæk kommuner indtræder i HOFOR Spildevandskoncernen pr. den 31. december 2014.




Bjarne Winge                                 / Per Justesen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 
  1. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om at udvide HOFOR Spildevand Holding A/S således, at Brøndby og Vallensbæk kommuner indtræder som medejere pr. den 31. december 2014,
  2. at Borgerrepræsentationen tiltræder de vedlagte ejeraftaler for HOFOR Spildevands-koncernen og HOFOR Vand-koncernen,
  3. at den nuværende observatørordning i HOFOR gøres permanent,
  4. at processen vedrørende optagelse af lån i HOFOR Spildevand-koncernen og HOFOR Vand-koncernen gøres mere praktisk anvendelig ved, at kompetencen til at optage lån flyttes fra generalforsamlingen til bestyrelsen i selskaberne,
  5. at Økonomiforvaltningen og HOFOR bemyndiges til at foretage det videre fornødne i forhold til at-punkter 1-4.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. november 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top