Indstilling af seks personer til Politiklagenævnet
Indstilling af seks personer til Politiklagenævnet
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 13. november 2003
BR 521/03
Indstilling af seks personer til Politiklagenævnet
Indstilling af seks personer til Politiklagenævnet
Indstilling om, at Borgerrepræsentationen indstiller 6 personer – tre kvinder og tre mænd – til hverv som medlem eller suppleant i Politiklagenævnet.
(Kultur- og Fritidsforvaltningen)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Borgerrepræsentationen indstiller 6 personer – tre kvinder og tre mænd – til hverv som medlem eller suppleant i Politiklagenævnet.
RESUME
Der henvises til sagsbeskrivelsen.
SAGSBESKRIVELSE
I medfør af retsplejelovens § 1021 er der oprettet 6 politiklagenævn i Danmark, et for hver af de seks regionale statsadvokater. Hvert politiklagenævn består af en advokat som formand og to lægmænd. Medlemmerne udpeges af justitsministeren for et tidsrum af 4 år regnet fra en 1. januar. De nuværende medlemmer (lægmænd) og disses suppleanter blev udpeget pr. 1. januar 2000 og der skal derfor pr. 1. januar 2004 udpeges nye lægmænd og suppleanter for disse.
Det fremgår af retsplejelovens § 1021, stk. 4, at lægmændene udpeges efter indstilling fra amtsrådene, Københavns Borgerrepræsentation, kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og Bornholms Regionsråd, der hver indstiller seks personer, heraf tre kvinder og tre mænd, som skal have bopæl i vedkommende amt eller kommune.
På denne baggrund har Justitsministeriet ved skrivelse af 22. oktober 2003 anmodet Borgerrepræsentationen om at indstille seks personer – tre kvinder og tre mænd – til hverv som medlem eller suppleant i Politiklagenævnet.
Efter retsplejelovens § 1021, stk. 5, kan lægmændene ikke samtidig med hvervet som medlem af politiklagenævnet være medlem af en kommunalbestyrelse, et amtsråd eller Folketinget. Udelukkede fra hvervet er endvidere ministre, advokater, advokatfuldmægtige, centraladministrationens, domstolenes, anklagemyndighedens, overøvrighedens, politiets og fængselsvæsenets tjenestemænd og øvrige personale samt sognefogeder og folkekirkens og de anerkendte trossamfunds gejstlige, jf. retsplejelovens § 70.
Efter retsplejelovens § 1021, stk. 7, kan en person, der inden for den 4-årige periode fylder 70 år ikke udpeges som medlem.
Endelig fremgår af bemærkningerne til retsplejelovens § 1021, at de personer, der indstilles som lægmænd, skal være alment respekterede og nyde bred tillid i det område, hvor de skal virke. De pågældende må endvidere have betydelig indsigt i almindelige samfundsforhold og bør så vidt muligt udgøre et repræsentativt udsnit af befolkningen med hensyn til alder, uddannelse og erhverv. De pågældende skal udpeges i kraft af deres integritet og personlige egenskaber og ikke som repræsentanter for bestemte interessegrupper.
Genudpegning af medlemmer af politiklagenævn kan finde sted én gang. En person kan således højst virke i et politiklagenævn i 8 år.
Efter retsplejelovens § 1021, stk. 9, fastsætter justitsministeren nærmere regler om vederlag til medlemmerne af politiklagenævn. I medfør af denne bestemmelse er udstedt cirkulæreskrivelse af 7. september 1998 om vederlæggelse af formænd for og medlemmer af politiklagenævn.
Justitsministeriet anmoder – til brug for den videre behandling af indstillingerne – om en nærmere redegørelse for de enkelte indstilledes baggrund mv., jf. foranstående bemærkninger om lægmændenes personlige egenskaber.
Justitsministeriet anmoder om at modtage indstillingerne senest fredag den 14. november 2003.
MILJØVURDERING
Ingen bemærkninger.
ØKONOMI
Ingen bemærkninger.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
bemærkninger.
HØRING
Ingen bemærkninger
BILAG
Ingen
Carsten Haurum
/Preben Rohde