Mødedato: 13.11.2003, kl. 17:30

Sti til Det Maritime Ungdomshus

Sti til Det Maritime Ungdomshus

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 13. november 2003

 

 

BR 494/03

Sti til Det Maritime Ungdomshus

Sti til Det Maritime Ungdomshus

 

 

Indstilling om, at der anlægges en sti fra Amager Strandvej til Det Maritime Ungdomshus, som beskrevet i nærværende indstilling, samt at der gives en anlægsbevilling på 1,4 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg).

(Bygge- og teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  der anlægges en sti fra Amager Strandvej til Det Maritime Ungdomshus, som beskrevet i nærværende indstilling

at  der gives en anlægsbevilling på 1,4 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg).

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2003

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til,

at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

Københavns Kommune udarbejdede i januar 1999 i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden en Kultur- og Idrætsplan for Holmbladsgadekvarteret, hvori projekt Det Maritime Ungdomshus indgår som et af planens projekter. Et andet element i planen er, at der skal være trygge og sikre adgange til de nye kultur- og idrætsanlæg.

I forbindelse med opførelsen af Det Maritime Ungdomshus nær vandet i udkanten af Sundby Sejlforenings område, er der rejst ønske om en sti fra Amager Strandvej til ungdomshuset, samt en forbedret overgang over Amager Strandvej.

Stien foreslås anlagt som en direkte linieføring fra den eksisterende Lergravssti til Det Maritime Ungdomshus, og anlægges som en asfaltsti i en minimumsbredde på 3 meter. Stien vil delvist forløbe på arealer, hvor der er blandede trafikformer, så sejlforeningens aktiviteter kan fortsætte på samme vilkår, som i dag. Når stien er anlagt vil der være stiforbindelse fra Holmbladsgade kvarteret til det nye ungdomshus. På Amager Strandvej etableres en trafiksikker overgang af midlertidig karakter, som senere optimeres ved den planlagte trafiksanering af hele Amager Strandvej. Bygge- og Teknikudvalget godkendte på møde den 10. september 2003 indstillingen om Amager Strandvej og har anbefalet etablering af 1. etape i 2004. Denne etape indbefatter dog ikke overgangen ved Sundby Sejlforening

Sundby Sejlforening er blevet hørt under projektudviklingen og har accepteret den anviste linieføring.

Projektet beløber sig til 1,4 mio. kr. og midlerne foreslås anvist som en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg).

Af kommunens økonomiske andel af Kultur- og Idrætsplanen for Holmbladsgadekvarteret har Bygge- og Teknikforvaltningen reserveret 7 mio. kroner på Vej & Parks investeringsplan. En del af denne reservation foreslås anvendt til finansiering af sti til Det Maritime Ungdomshus. Der er ligeledes reserveret midler til en omlægning af Prags Boulevard og en rundkørsel på Prags Boulevard til i alt 4,6 mio. kr. Den resterende 1 mio. kr. forventes anvendt til at forbedre adgangen fra kvarteret til Kløvermarken.

Projektet betyder øgede driftsomkostninger for Vej & Park med en anslået årlig udgift på cirka 10.000 kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune og Lokale og Anlægsfonden indgik i januar 1999 en aftale om en Kultur- og Idrætsplan for Holmbladsgadekvarteret, hvori Det Maritime Ungdomshus indgår som ét af planens projekter. Kultur- og Idrætsplanen for Holmbladsgade er i alt finansieret med 105 mio. kr. – henholdsvis 75 mio. kr. fra Københavns Kommune og 30 mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden. Bygge- og Teknikforvaltningen har i den sammenhæng reserveret 7 mio. kroner, som indgår i Vej & Parks investeringsplan. Et andet element i planen er, at der skal være trygge og sikre adgange til de nye kultur- og idrætsanlæg.

 

I takt med at idéen om Det Maritime Ungdomshus udviklede sig, er der rejst ønske om en sti fra Amager Strandvej til det nye ungdomshus. Da stien skal løbe gennem Sundby Sejlforenings område har placeringen været drøftet med sejlforeningen under projektforløbet.

 

Det Maritime Ungdomshus ventes indviet i november 2003.

 

 

Uddybning af indstilling

 

Eksisterende forhold

Sundby Sejlforening ligger ud til Øresund på udlejet matrikel ejet af Kultur- og Fritidsforvaltningen,  Københavns Kommune.  Det Maritime Ungdomshus er ved at blive opført nær vandet i udkanten af Sundby Sejlforenings område nord for havneløbet (bilag 1).

 

Fra landsiden er der adgang til sejlforeningen gennem en port, der er beliggende udfor den nordligste ende af Vølundgrunden på modsatte side af Amager Strandvej. Porten aflåses om natten, for at hindre uønskede gæster i området.

 

I området nord for indgangen er færdselsarealerne primært belagt med grus, dog er der enkelte steder udlagt asfalt og ved værkstedsbygningen er der betondæk. Der er megen aktivitet året rundt, hvor forårsmånederne og efterårsmånederne er særligt travle med både, der bringes i og op af vandet. Særligt er der megen færdsel omkring dokarealet ved værkstedsbygningen.

 

Trafikarterne er blandede, men der er regler for, at færdsel i motoriserede køretøjer skal foregå ved meget lav hastighed. Den lave hastighed er nødvendig for at undgå støvgener, for de bådejere, der maler/lakere deres både på området, samt af hensyn til sikkerheden.

 

 

Skitseforslag

Det foreslås at stien lægges i en direkte linieføring fra den eksisterende Lergravsvejssti til Det Maritime Ungdomshus (bilag 2). På grund af de havnerelaterede aktiviteter, er det ikke muligt at adskille trafikarterne, hvorfor stien på en stor del af strækningen vil blive brugt for såvel cyklister, gående, som køretøjer med ærinde langs havneløbet. Forvaltningen vurderer at dette ikke udgør en sikkerhedsrisiko, idet al færdsel med motoriserede køretøjer foregår ved meget lav hastighed.

 

Det foreslås, at der opstilles skilte og etableres rumlestriber i stiens belægning, ved overgangen til blandet trafik. Dette skal sikre at stiens brugere bliver opmærksomme på færdselsvilkårene.

 

Stien foreslås anlagt i en minimumsbredde på 3 meter og med en asfaltbelægning, der opfylder krav om tilgængelighed. Samtidig kan belægningen opfylde sejlforeningens behov for en kørestabil overflade ved bugsering af både og trailere på området. Da stien placeres henover et allerede eksisterende køreareal anbefales det at anlægge asfaltbelægningen i kørearealets fulde bredde, for at undgå at stiens kanter køres op.

 

Der er ikke indarbejdet en stibelysning langs stien, idet forvaltningen vurderer at den eksisterende belysning på Sundby Sejlforenings arealer er tilstrækkelig.

 

For at realisere projektet forudsættes det at Sundby Sejlforenings arealer kan omdisponeres, således at foreningen fortsat kan opmagasinere samme antal både som på nuværende tidspunkt. Da stien gennemskærer en aflukket trailerplads, foreslås en omdisponering, hvor trailerpladsen placeres i sejlforeningens nordvestligste hjørne.

 

Da realisering af stien og Det Maritime Ungdomshus betyder, at der fremover åbnes for offentlig adgang til området døgnet rundt, ønsker Sundby Sejlforening at der etableres foranstaltninger, som mindsker risikoen for tyveri. Det foreslås derfor, at der opsættes hegn på den første del af stistrækningen fra Amager Strandvej, for at hindre uønskede gæster i at komme uset ind på området. På stien opstilles endvidere en pullert, som kan hindre tyveri af bådtrailere.

 

På Amager Strandvej etableres en trafiksikker overgang af midlertidig karakter (bilag 3). Overgangen etableres som en helle midt på vejen, hvor bilerne ledes udenom ved hjælp af skiltning og afstribning. Ved trafiksanering af hele Amager Strandvej vil overgangen på et senere tidspunkt blive omdannet til et hastighedsdæmpende støttepunkt.

 

Sideløbende aktiviteter

Der arbejdes p.t. på en samlet lokalplan for området nord for Ny Amager Strandpark, hvilket også indbefatter Sundby Sejlforening. Her er der bl.a. oplæg til et 6 meter bredt grønt bælte langs Amager Strandvej. Den skitserede stiforbindelse vil fremgå af lokalplanforslaget som en direkte linieføring fra Lergravsstien til Det Maritime Ungdomshus.

 

Forvaltningen har udarbejdet en trafiksikkerhedsløsning for hele Amager Strandvej. Overgangen mellem Lergravsstien og stien til Det Maritime Ungdomshus indgår i denne planlægning, og er angivet som et todelt hastighedsdæmpende støttepunkt uden toronto-blink. Anlæg af denne overgang beløber sig til knap 1 mio. kroner. Bygge- og Teknikudvalget besluttede på møde den 10. september 2003, at igangsætte første etape, som dog ikke indbefatter overgangen ved stien til Det Maritime Ungdomshus.

 

Økonomi

Overslag:

 

Trafiksikker overgang

250.000

Øvrige anlægsomkostninger

850.000

Uforudsigelige udgifter, projekteringsomkostning mv.

300.000

I alt

1.400.000

 

Projektet foreslås realiseret ved en anlægsbevilling på 1,4 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg). Midlerne er reserveret på anlægsrammen i 2004. 

 

Af kommunens økonomiske andel af Kultur- og Idrætsplanen for Holmbladsgadekvarteret har Bygge- og Teknikforvaltningen reserveret 7 mio. kroner på Vej & Parks investeringsplan. En del af denne reservation foreslås anvendt til finansiering af sti til Det Maritime Ungdomshus, idet styregruppen for Kultur- og Idrætsplanen prioriterer stien og en trafiksikker overgang på Amager Strandvej højt. Der er ligeledes reserveret midler til en omlægning af Prags Boulevard og en rundkørsel på Prags Boulevard til i alt 4,6 mio. kr. Den resterende 1 mio. kr. forventes anvendt til at forbedre adgangen fra kvarteret til Kløvermarken.

 

Stien vil indgå i Vej & Parks drift og vedligeholdelse, hvor realisering af stien betyder en anslået årlig merudgift på cirka 10.000 kr.

 

Miljøvurdering

På stistykket fra vandet til værkstedsbygningen er den nuværende sti i så dårlig forfatning, at forvaltningen vurderer at en gennemgribende renovering må finde sted. Den eksisterende asfalt og forurenet jord fjernes og bortkøres til oprensning, hvorefter der opbygges en ny sti. Udgift til oprensning af den forurenede jord er medregnet i projektet.

Den øvrige del af stien anlægges på eksisterende bærelag af stabilgrus, hvor afgravning ikke er nødvendig.

 

Høring

Sundby Sejlforening

Sundby Sejlforening oplever p.t. at presset fra Ny Amager Strandpark fra syd og inddragelse af areal til opførelse af Det Maritime Ungdomshus, gør det vanskeligt at foretage en arealdisponering, der kan dække foreningens behov. Sejlforeningen har således haft meget vanskeligt ved at acceptere en stiføring, som betyder tab af areal.

 

Sejlforeningen foretrækker en stiføring på eller langs det eksisterende kørebaneareal, mens forvaltningen har argumenteret for en mere direkte stiføring ikke mindst af hensyn til overgangsforholdene på Amager Strandvej.

 

Forhandlingerne er mundet ud i en accept af en direkte stiføring, hvis Sundby Sejlforening i så fald ydes kompensation i form af dækning af udgifter ved en omdisponering af arealerne samt ved asfaltering på hele kørebanearealet, hvor stien føres igennem. Udgifter til omdisponeringen er indarbejdet i projektet.

 

Andre konsekvenser

For at sikre offentlighedens adgang til stien vil der blive udarbejdet et tillæg til lejeaftalen mellem Københavns Kommune og Sundby Sejlforening. Af denne vil det endvidere fremgå, hvordan den fremtidige drift og vedligehold fordeles mellem de to parter.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Eksisterende forhold

Bilag 2: Forslag til stiføring

Bilag 3: Illustration af midlertidigt helleanlæg

 

Ole Bach

 


Til top