Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 13. november 2003
BR 508/03
Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov
Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige
behov
Indstilling om, at forslag til Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov godkendes.
De fire programmer i Københavns Kommunes Satspuljeansøgning "Med familien i centrum – for positiv integration i samfundslivet: nye veje i indsatsen for socialt udsatte og handicappede børn og unge" (september 2003)" skal indgå aktivt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens implementering af sektorplanen for børn, unge og forældre med særlige behov.
Det forudsættes, at
afledte udgifter afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme.
(Familie-
og Arbejdsmarkedsudvalget)
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til Sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov godkendes.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 1. oktober 2003
Kontorchef Anders Kirchhoff og fuldmægtig Marlene Sværke deltog under punktets behandling.
Udvalget besluttede at følgende hensigtserklæring knyttes til sektorplanen for børn, unge og forældre med særlige behov:
"De fire programmer i Københavns Kommunes Satspuljeansøgning "Med familien i centrum – for positiv integration i samfundslivet: nye veje i indsatsen for socialt udsatte og handicappede børn og unge" (september 2003) skal indgå aktivt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens implementering af sektorplanen for børn, unge og forældre med særlige behov."
Udvalget ønskede på et kommende møde at få en drøftelse af metoder for vidensopsamling.
Indstillingen blev med ovenstående ændringer tiltrådt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med
følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har
ingen indvendinger mod, at nærværende forslag søges gennemført, idet det
forudsættes, at afledte udgifter afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets
ramme."
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2003
Anbefalet.
RESUME
På ordinært udvalgsmøde den 13. august 2003 drøftede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov, hvortil der blev stillet og vedtaget tre ændringsforslag. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indarbejdet ændringsforslagene i sektorplanen. I sektorplanen er de økonomiske konsekvenser ift. realisering af de enkelte kvalitetsmål blevet præciseret.
Der er vedlagt udkast til forord til sektorplanen.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøftede på ordinært udvalgsmøde den 13. august 2003 høringsudkast til sektorplan for børn, unge og forældre med særlige behov.
På mødet blev følgende besluttet:
"Bo Asmus
Kjeldgaard (F), Frank Hedegaard (F), Finn Rudaizky (A), Taner Yilmaz (A), Rikke
Fog-Møller (Ø) og Manu Sareen (B) stillede følgende ændringsforslag:
"Der skal en gang
årligt laves en vurdering af behovet for døgnpladser til unge, herunder
omkostninger ved etablering og drift, således at det kan indgå i de årlige
budgetdrøftelser".
Et enigt udvalg
tiltrådte ændringsforslaget.
Udvalget fremhævede, at godkendelsen af sektorplanen betyder, at der fremover også skal udarbejdes mere konkrete retningslinier for den helhedsorienterede indsats således at skoler, institutioner, forvaltning og politiet arbejd er tættere sammen for at styrke den forebyggende indsats. Det betyder f.eks. at lærere, forældre og andre samarbejdspartnere sætter sig sammen, når der viser sig problemer med et barn.
Med ovenstående
bemærkninger blev indstillingen tiltrådt.
Det blev ligeledes besluttet, at sætningen om "at ungdomspensionerne blev lukket, fordi de ikke var tidssvarende" bliver slettet.
Ændringsforslag 1 betyder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen årligt foretager en vurdering af behovet for døgnpladser til børn og unge, samt at vurderingen indeholder oplysninger om udgifter til etablering og drift.
Ændringsforslag 2 medfører, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder konkrete retningslinier for den helhedsorienterede indsats, således at skoler, institutioner, forvaltning og politiet arbejder tættere sammen for at styrke den forebyggende indsats.
Ændringsforslag 3 betyder, at sætningen om "…at ungdomspensionerne blev lukket, fordi de ikke var tidssvarende" er blevet slettet.
Ændringsforslagene er markeret med en kasse i højre margin, som har en henvisning til det enkelte ændringsforslag.
I kapitel 4 "Perspektivering" er det i forbindelse med underafsnittet "Opkvalificering af de tværfaglige team" blevet præciseret, at kompetenceudviklingsmidlerne ikke sikrer den nødvendige faglige opkvalificering af børnefamilieteamene ift. at sikre en hel eller delvis opnåelse af sektorplanens kvalitetsmål.
I samme kapitel er der i afsnit 4.2.1 om "Omlægning af familieplejen" blevet tilføjet tekst vedrørende slægtsanbringelser. Endvidere er beskrivelserne om ændret vederlagsniveauer og ændrede tillægsydelser slettet, da forvaltningen på baggrund af den aktuelle økonomiske situation samt strukturkommissionens arbejde ikke finder det hensigtsmæssigt at iværksætte forsøg på dette område p.t. Endeligt er det præciseret, at en forudsætning for at etablere en koordinerende familieplejeenhed er, at der i budget 2005 og frem afsættes midler hertil.
I kapitel 5 "Kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål" er kvalitetsmålene 4.3 og 4.4, som følge af lovændringen om udvidet høring af børn og unge i forbindelse med iværksættelse og ophør af en anbringelse eller andre forebyggende hjælpetilbud, blevet overflødige. Kvalitetsmål 4.2 er i stedet omformuleret, så det dækker både børn og unge. Kapitel 6 om "Nuværende målopfyldelse og handlingsplan" er blevet konsekvensrettet ift. de tre mål.
I kapitel 5 er der tilføjet et nyt kvalitetsmål 14.2 med følgende ordlyd, jf. ovenstående ændringsforslag 2:
"Ultimo 2004 fremlægger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen et forslag til retningslinier for, hvordan lokalcentre og institutioner ved at indgå i et tættere samarbejde med forældre, skoler, politiet og andre samarbejdspartnere kan skærpe den forebyggende indsats".
Kapitel 6 om "Nuværende målopfyldelse og handlingsplan" er blevet konsekvensrettet ift. kvalitetsmål 14.2.
Endelig er der sket en præcisering af de økonomiske konsekvenser, ligesom der afslutningsvis i kapitel 5 er tilføjet en samlet opgørelse heraf.
Ovenstående ændringer er markeret med en sort streg i højre margin.
Med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse kan sektorplanen forelægges til endelig godkendelse i Økonomiudvalget den 28. oktober 2003, og efterfølgende til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen den 13. november 2003.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at medføre væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
I 2003 og 2004 er der afsat 3,5 mill. kr. til kompetenceudvikling, som både retter sig mod opkvalificering af børnefamilieteamene og af døgninstitutionsområdet. Forventningen er, at der vil være et øget fokus på deres samarbejde, og dermed at kompetenceudviklingsmidlerne prioriteres hertil. Fordelingen af de afsatte kompetenceudviklingsmidler vurderes ikke at være tilstrækkelig i forhold til at sikre den nødvendige faglige opkvalificering af børnefamilieteamene med henblik på en fuld realisering af kvalitetsmålene 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, 6.1, 7.1, 8.1. En fuld realisering heraf forudsætter, at der iværksættes et fagligt opkvalificerende 2-årigt uddannelsesforløb for ca. 180 teammedarbejdere i børnefamilieteamene med en økonomisk konsekvens på 4 mill. kr. i 2005 og 4 mill. kr. i 2006.
En anden økonomisk konsekvens af gennemførelse af sektorplanens kvalitetsmål, jf. kvalitetsmålene 5.3, 7.2, 12.1, 13.1, 16.1, 17.1, 18.1, 21.1, 22.2, er, at det er nødvendigt at gennemføre en række brugerundersøgelser i 2005 og 2006. Brugerundersøgelserne skal sikre viden om brugernes oplevelse af indsatsen. En konsekvent gennemførsel af brugerundersøgelserne nødvendiggør inddragelse af uvildig ekstern konsulentbistand. Dette vil betyde, at der i alt skal afsættes 0,5 mill. kr. i 2005 og 0,2 mill. kr. i 2006.
Forudsætningen for at etablere en koordinerende familieplejeenhed, jf. kvalitetsmålene 13.1-13.3, er, at der i budget 2005 afsættes 2,1 mill. kr. til etablering og drift, samt at der fra 2006 og frem afsættes 2,3 mill. kr. årligt til drift.
Såfremt ovenstående budgetbehov ikke imødekommes, vil der kun kunne ske en delvis realisering af de anførte kvalitetsmål.
De øvrige kvalitetsmål forudsættes realiseret inden for den nuværende budgetramme.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Der er gennemført en skriftlig høring i perioden 18. december 2002 til 7. februar 2003 samt afholdt et offentligt høringsmøde den 26. februar 2003.
BILAG
· Sektorplan for børn, unge og forældre (september 2003).
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen