Medlemsforslag om at inkludere særligt fokus på kriminalitet blandt ikke-vestlige i kommunens årlige tryghedsundersøgelse
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at man fra 2023 og fremover inkluderer et undersøgelsesfokus på kriminalitet blandt ikke-vestlige i vurderingen af kommunens tryghed og kriminalitet i den årlige tryghedsundersøgelse. Fokusset skal fungere som tillæg til de allerede eksisterende undersøgelsesparametre.
(Stillet af Nye Borgerlige)
Motivering
Det er meget glædeligt, at kriminaliteten generelt er faldende. Parallelt kan vi dog se, at kriminalitet blandt ikke-vestlige medborgere er stigende. For selvom en faldende andel unge med ikke-vestlige baggrunde begår kriminalitet, så stiger den samlede mængde kriminalitet begået af ikke-vestlige i samfundet, fordi antallet af ikke-vestlige stiger. Faktum er, at ikke-vestlige stadig er meget mere kriminelle end danskere. Og det er en problematik, vi bør have fokus på. Med denne voksende og kriminelle gruppe af ikke-vestlige borgere i vort samfund, er det kun på sin plads, at vi inkluderer de fakta, når kommunen årligt skal vurdere tryghed og kriminalitet i vores by. På den måde ser vi sandheden i øjnene og bliver bedre til kriminalpræventivt arbejde. Samtidig bør vi ændre på den diskurs, der desværre for nuværende er misvisende. For det er ærgerligt men ikke desto mindre sandt, at der på 18 år er sket en stigning på 650% i antallet af ikke-vestlige efterkommere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven. I Tryghedsundersøgelsen 2022 er bandekriminalitet nævnt 51 gange, men der er ikke et eneste ord om etnicitet, selvom tendensen er indlysende for enhver.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. oktober 2022
Venstre fremsatte forslag om udvalgshenvisning til Økonomiudvalget.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af medlemsforslagets 1. at-punkt:
”at man fra 2023 og fremover afdækker de kriminelles oprindelse i kommunens årlige Tryghedsundersøgelse ved i Tryghedsundersøgelsen at afdække kriminaliteten blandt københavnere fra; a) Vestlige lande, b) MENAPT-lande, c) Øvrige ikke-vestlige lande og d) københavnere med dansk oprindelse”
Et forslag fra Venstre om at udvalgshenvise forslaget til Økonomiudvalget blev forkastet med 35 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V, I, D og O
Imod stemte: Ø, A, B, F og Å
Det af Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 36 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V, D og O
Imod stemte: Ø, A, B, F, Å og I
Selve medlemsforslaget blev herefter forkastet med 43 stemmer imod 1. 8 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: D
Imod stemte: Ø, A, C (Line Ervolder, Peter Bjerregaard), B, F, V (Cille Hald Egholm, Claus Buch, Heidi Wang, Louise Theilade Thomsen), Å og I
Undlod at stemme: C (Helle Bonnesen, Helle Jønch, Jakob Næsager, Karina Bergmann, Mathilde Kastbjerg, Morten Melchiors), V (Jens-Kristian Lütken) og O
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er ikke sagligt belæg for, at tryghedsundersøgelsen skal have et nyt fokus på kriminalitet blandt bestemte danske befolkningsgrupper. Det er unødvendig brug af kommunens ressourcer, og hertil mener Alternativet, at ordlyden i dette medlemsforslag bidrager til yderligere mistænkeliggørelse af danskere med hudfarve. I øvrigt hæfter Alternativet sig ved, at det allerede er muligt at finde kriminalitetsstatistikker opdelt på oprindelse, som forslagsstillerne kan anvende.”
Det Konservative Folkeparti, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne har meget svært ved at se det kontroversielle i at inkludere oplysninger som i meget høj grad kan trækkes i offentligt tilgængelige databaser.”