Håndtering af skybruddet den 2. juli 2011
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at der gives en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr.og 1,4 mio. kr. i driftsudgifter i 2011 til iværksættelse af tiltag til håndtering af skybruddet. Anlægsbevillingen finansieres ved overførsel af midler fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til Moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Rammebelagt drift funktion 5.32.32.1 til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg funktion 5.32.32.3. Driftsbevillingen afholdes på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Rammebelagt drift funktion 5.32.32.1.
Det bemærkes, at skybrudsskaderne under Sundheds- og Omsorgsudvalget håndteres via driftsmidler fra Moderniseringsplanen, som blev vedtaget med budget 2005. Det øvrige mindreforbrug fra Moderniseringsplanen i 2012-14 indgår i budgetforhandlingerne vedr. budget 2012.
Det bemærkes endvidere, at overførslen af midler fra drift til anlæg under Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget vil øge servicebufferpuljen under Økonomiudvalget med 13,4 mio. kr. (jf. beslutning på Økonomiudvalgets møde d.20.01.09 punkt 2, bilag 1).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Storkøbenhavn blev lørdag aften den 2. juli 2011 ramt af et kraftigt skybrud med store følger som oversvømmede kældre, veje og viadukter. Dette voldsomme skybrud havde i større eller mindre grad konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens institutioner/bygninger samt i hjemmeplejen.
Løsning
Hjemmeplejen
Lørdag aften den 2. juli blev det konstateret, at forvaltningens nødkaldesystem ikke kunne modtage nødkaldene fra borgerne som følge af druknede telefonlinier i Nørrebrocentralen. På grund af manglende nødkaldesystem blev hjemmeplejeenhederne kontaktet med henblik på opfølgende kontakt/besøg hos særligt sårbare borgere med nødkald. Hjemmeplejeenhederne tog kontakt med disse borgere telefonisk eller ved besøg. Søndag morgen udsendtes en pressemeddelelse via radioen med opfordring til pårørende og naboer til udsatte borgere om at være behjælpelige med kontakt og eventuel assistance. Ved middagstid var Webnødkald igen fungerende, men på grund af fortsatte strømsvigt forskellige steder i byen fik de sidste ældreboliger først funktionsdueligt nødkald kort før midnat søndag.
I perioden med svigtende nødkald valgte enkelte borgere i stedet at ringe 112. Alle disse borgere fik i umiddelbar forlængelse heraf besøg af hjemmeplejen. Efterfølgende opfølgning i hjemmeplejen har vist, at en enkelt borger i lokalområde VKV var faldet på badeværelset. Borgeren havde sin mobiltelefon på sig og kontaktede familien, som kontaktede hjemmeplejen, der hjalp borgeren. Borgeren havde på det tidspunkt ligget i ca. 1 time.
Ingen borgere har lidt overlast som følge af skybrud, strømsvigt eller manglende funktionsdygtigt nødkaldesystem.
Plejehjem/bygninger
På plejehjemmene blev situationen håndteret i overensstemmelse med de lokale udfordringer og forhold. De fleste steder skete der alene vandskader i kælderregioner, og en del steder var elevatorerne uvirksomme som følge af kortslutninger eller strømudfald. En enkelt borger (respirationsbruger) måtte evakueres til Bispebjerg Hospital som følge af strømsvigt, og enkelte borgere måtte evakueres fra eget hjem til akut-pladser på plejehjemmet Vigerslevhus. Disse flytninger foregik problemløst. På alle institutioner indledtes arbejdet med skadesopretning søndag.
Centralkøkkenet i De Gamles By
Som alle andre bygninger i De Gamles By blev også Centralkøkkenet skadet af skybruddet som følge af opstigende kloakvand. Det indebar, at mange madvarer måtte kasseres og en særlig rengøring/desinficering var påkrævet. Køkkenet var dog hurtigt derefter tilbage i normal drift.
Søndag den 10. juli viste det sig, at der efterfølgende var trængt kloakvand igennem vægge og i isoleringen på kølerummet i kælderen (efterforurening), hvorfor den rengøring og desinficering der tidligere på ugen var blevet foretaget af ISS, ikke havde været tilstrækkelig.
Ligeledes viste der sig at være en gammel skakt i kælderen, som i perioden har stået med kloakvand - dette vand var trængt igennem væggene til den centrale trappe og dermed øget risikoen for forurening af hele køkkenet. Der blev derfor udarbejdet nødplan for i givet fald at flytte produktionen til Bystævneparken.
I løbet af mandag den 11. juli blev køkkenet gen-desinficeret, elevatorerne bragt til at virke. Københavns Ejendomme indhentede samme dag udtalelse fra Fødevarekontrollen om, at de tiltag der er iværksat er fuldt tilstrækkelige i forhold til de arbejdsforskrifter og retningslinier, som skal følges i forbindelse med madproduktion. Rengøring, desinficering og affugtning af kølerummet har fjernet den konstaterede skimmelsvamp, og Fødevarestyrelsen gav den 15. juli tilladelse til ibrugtagning af rummet. Det vil således være muligt at starte skolemadsproduktion som planlagt efter sommerferien.
Der er ikke i perioden med efterforurening meldt om borgere eller medarbejdere, som er blevet syge efter at have spist mad fra Centralkøkkenet.
Forebyggelsescenter Vesterbro
Her viste skaderne sig at være ret omfattende, hvorfor man besluttede at afsøge mulighederne for at forlægge aktiviteterne til en anden del af byen. Det viste sig hurtigt muligt at finde midlertidige lokaler i Vanløse. Borgerne er orienteret herom, og tilbageflytning af aktiviteten til Vesterbro vurderes at kunne ske til september.
Beredskab/Erfaring
På trods af strømsvigt i dele af byen om natten mellem den 2. og 3. juli og et ustabilt telefonnet var der forholdsvis få problemer med kommunikationen mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningens beredskab, Døgnbasen og hjemmeplejen. De centrale personer blev kontaktet tidligt i forløbet og på baggrund af den gode krisekommunikation med Døgnbasen som omdrejningspunkt, valgte beredskabsansvarlige direktør ikke at indkalde krisegruppen eller foreslå den Administrative stab indkaldt.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens beredskabsplaner og kontaktrelationer virkede efter hensigten. Der var ingen borgere, der led overlast under skybruddet den 2.- 3. juli. Alle situationer blev håndteret professionelt af personalet på både plejehjem og i hjemmeplejen. Udfordringerne fra de store vandmasser blev håndteret dygtigt og med fokus på borgernes tryghed og tarv.
Mandag den 4. juli blev alle Sundheds- og Omsorgsforvaltningens institutioner endvidere orienteret om særlige forholdsregler for rengøring af lokaler, der er forurenet med kloakvand. Denne hygiejnevejledning udarbejdede Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på baggrund af rådgivning fra Embedslægeinstitutionen og Statens Seruminstitut.
Håndtering af konsekvenser af skybruddet
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er ved at gøre de økonomiske konsekvenser af det samlede skadesomfang op med henblik på at udbedre skaderne. Udover dette har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foretaget en første erfaringsopsamling af forløbet med henblik på at identificere tiltag, der kan iværksættes for i fremtiden at reducere skader på bygninger og løsøre som følge af skybrud/oversvømmelser. Blandt disse tiltag vil være:
- Investering i egne pumper, vandstøvsugere og affugtningsapparater til opbevaring i alle forvaltningens bygninger.
- Undersøgelse af om en bedre vandsikring af elevatorer er mulig.
- Undersøgelse af mulighederne for installering af tilbageløbsventiler i kloakerne.
- Investering i nødkald.
- Bygningsmæssige foranstaltninger der skal forhindre fremtidige oversvømmelser.
- Sikring og evt. omlægning af el-installationer.
Økonomi
I forbindelse med udarbejdelse af halvårsregnskab og prognose for 2011 er der afsat 15 mio. kr. til dækning af ekstraordinære udgifter som følge af skybruddet, heraf 13,6 mio. kr. i anlægsudgifter og 1,4 mio. kr. i driftsudgifter.
Videre proces
-
Hanne Baastrup
/Lars Matthiesen
Oversigt over politisk behandling
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om håndteringen af skybruddet den 2. juli 2011 til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at der gives en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr.og 1,4 mio. kr. i driftsudgifter i 2011 til iværksættelse af tiltag til håndtering af skybruddet. Anlægsbevillingen finansieres ved overførsel af midler fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til Moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Rammebelagt drift funktion 5.32.32.1 til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg funktion 5.32.32.3. Driftsbevillingen afholdes på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Rammebelagt drift funktion 5.32.32.1.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. august 2011
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at skybrudsskaderne under Sundheds- og Omsorgsudvalget håndteres via driftsmidler fra Moderniseringsplanen, som blev vedtaget med budget 2005. Det øvrige mindreforbrug fra Moderniseringsplanen i 2012-14 indgår i budgetforhandlingerne vedr. budget 2012.
Økonomiudvalget bemærker endvidere, at overførslen af midler fra drift til anlæg under Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget vil øge servicebufferpuljen under Økonomiudvalget med 13,4 mio. kr. (jf. beslutning på Økonomiudvalgets møde d.20.01.09 punkt 2, bilag 1).
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.