Godkendelse af Fodgængerstrategien
Udkastet til fodgængerstrategien ”Flere går mere” har været i offentlig høring fra den 24. januar 2011 til den 27. marts 2011. Borgerrepræsentationen skal nu godkende den endelige fodgængerstrategi med de ændringsforslag, som høringen har afstedkommet.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at opsamlingen på høringsfasen tages til efterretning (Flere går mere – hvidbog med høringssvar, bilag 1), samt
-
at den endelige fodgængerstrategi godkendes (bilag 3).
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
TMU vedtog 29. november 2010 at sende udkast til fodgængerstrategi i høring.
Der er nu afholdt høring, og forvaltningen har i den forbindelse modtaget i alt 37 høringssvar fra lokaludvalg, borgere, interesseorganisationer og forbund.
I høringsperioden har flere lokaludvalg og Dansk Fodgænger Forbund afholdt forskellige arrangementer og borgermøder for at få borgernes ideer til lokale indsatser i fodgængerstrategien. Af denne grund er høringssvarene ret omfattende og indeholder mange forslag til indsatser.
Alle høringssvar er publiceret på fodgængerstrategiens hjemmeside under Metropol for Mennesker (www.kk.dk/metropolformennesker )
For at forvaltningen kan gå videre med implementeringen af fodgængerstrategien, skal udvalget nu tage høringens resultater til efterretning, samt godkende den endelige version af selve fodgængerstrategien.
Løsning
I hvidbogen er samtlige temaer behandlet og vurderet. Formålet med høringen var at få forslag til projekter og indsatser til fodgængerstrategien, hvorfor meget af materialet i høringssvarene er ideer til både generelle og lokale indsatser. Alle de indkomne indsatser søges fremmet i det videre arbejde, i allerede igangværende projekter, eller i den daglige drift. En række forslag kræver imidlertid selvstændig finansiering.
Forvaltningen har opdelt de indsatser, der kræver selvstændig finansiering i to grupper: Større enkeltprojekter, hvor forbedringer for fodgængerne er et element i en samlet forbedring af en gade eller plads, samt en gruppering af mindre projekter i en samlet fodgængerpakke i stil med de senere års budgetters cykelpakker.
Opsummering på høringssvar
Overordnet er afsenderne af høringssvarene overvejende positive. Især lokaludvalgene samt diverse forbund ser potentialer i strategiens indsatser og tilbyder samarbejde omkring disse. Generelt indeholder høringssvarene en lang række konkrete forslag til indsatser i fodgængerstrategien.
I forhold til udvikling af gå-kulturen fremhæver flere høringssvar, at oplevelser kan bruges til at fremme antallet af fodgængere. Derudover pointeres vigtigheden af, at København er en miljøvenlig storby med et højt niveau af renhold og god luftkvalitet. Kampagner og arrangementer som temavandringer i bydelene kan ligeledes være en måde til at tiltrække flere fodgængere.
Fodgængerruter har været det største tema i høringssvarene. Således udpeger flere høringssvar steder, hvor der mangler fodgængerforbindelser og gode fodgængerruter. Derudover er det vigtigt, at fodgængerarealerne bliver vedligeholdt for at sikre tilgængeligheden. Den grønne by er ligeledes et tema, der gentagne gange bliver nævnt og særligt i forbindelse med fodgængerruter.
Især lokaludvalgene påpeger vigtigheden af at have mødesteder i forbindelse med fodgængerruter. Der er et udbredt ønske om opstilling af flere bænke, særligt i forbindelse med fodgængerruterne, steder hvor der er liv og oplevelser at kigge på, ved trafikknudepunkter og på strøggaderne.
I forbindelse med strøggader og trafikknudepunkter efterspørges bedre cykelparkering for at undgå henslængte cykler, der reducerer fremkommeligheden for fodgængere.
Tilgængelighed og trafiksikkerhed er ligeledes nævnt i mange høringssvar. Især påpeges det, hvor vigtigt disse temaer er, for at få flere til at gå mere.
Ændringer i fodgængerstrategien
Som følge af høringen samt at den endelige fodgængerstrategi godkendes, ændres og tilføjes følgende: (Alle ændringer kan ses i detaljer i bilag 2.)
• Tilføjelser af forslag til indsatser frem mod 2015.
• Ensretning af data i forhold til Bylivsregnskabet.
• Nyt forord.
• Den videre proces med fodgængerstrategien opdateres.
Økonomi
Videre proces
Forvaltningen anbefaler, at der på baggrund af høringen og den endelige vedtagelse af fodgængerstrategien arbejdes videre med de enkelte forslag som følger:
- Konkrete større projekter foreslås af forvaltningen i de kommende års budgetforhandlinger, som fx forbedring af større pladser.
- Forvaltningen udarbejder et fodgængerruteprojekt, et forslag til ”Større sammenhæng for fodgængere i København” som en konkretisering af den allerede foreslåede fodgængerpakke i forbindelse med budget 2012. Det foreslås, at budgetforslaget konkretiseres til at omhandle etableringen af to konkrete sammenhængende fodgængerrute i hhv. Valby og på Østerbro, samt udarbejdelse af en plan for fodgængerruter i de øvrige bydele. Valby og Østerbro Lokaludvalg har på eget initiativ udarbejdet planer for et sammenhængende rutenet i de to bydele. Indsatsen vil således indeholde udvælgelse af dele af disse netværk og etablering af forbedringer i form af sikre krydsningspunkter, bedre belægning, bedre belysning, beplantning, bænke, aktiviteter osv.
- Konkrete indsatser indarbejdes i TMF’s daglige drift, så vidt driftsbevillinger giver mulighed for det, som fx: Flere bænke, mere grønt, mulighed for udendørs aktiviteter, bedre vedligeholdelse af fortove, flere toiletter, bedre renhold.
- Forvaltningen forankrer mulige forbedringer for fodgængere i aktuelle og kommende projekter, som fx: Metroforpladser, Helhedsplan for Nørrebro St., Ydre del af Nørrebrogade, Storbyhaver, Basisanalyse for Havnen m.fl.
Fodgængerstrategien vil efter godkendelse blive trykt i et begrænset oplæg og gjort tilgængelige på kommunens hjemmeside. Forvaltningen vil endvidere producere relevante budgetindspil i de kommende års budgetforhandlinger som skitseret ovenfor.
Hjalte Aaberg /Niels Tørsløv
Oversigt over politisk behandling
1. at opsamlingen på høringsfasen tages til efterretning (Flere går mere – hvidbog med høringssvar, bilag 1)
2. at den endelige fodgængerstrategi godkendes (bilag 3).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2011
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte: A, B, Ø og F
Imod indstillingen stemte: C, I og O
Ingen undlod at stemme
For stemte 7, imod stemte 3 og 0 undlod at stemme
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med 37 stemmer imod 11.
For stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C, I, O og V.