Mødedato: 13.10.2005, kl. 17:30

Indstilling om politik for aktivt ejerskab herunder høringssvar fra forvaltningerne

Se alle bilag

Indstilling om politik for aktivt ejerskab herunder høringssvar fra forvaltningerne

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 13. oktober 2005

 

 

BR 544/05

Indstilling om politik for aktivt ejerskab herunder høringssvar fra forvaltningerne

Indstilling om politik for aktivt ejerskab herunder høringssvar fra forvaltningerne

 

 

Indstilling om, at det reviderede udkast til aktivt ejerskab vedtages, samt at der pr. 1. januar 2006 oprettes en selskabsenhed som beskrevet i indstillingen

Det præciseres, at arbejdsdelingen mellem forvaltningerne og selskabsenheden bliver som beskrevet i bilag 8 (fællesnotat fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen).

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

 

·        tager høringssvarene fra udvalgene til efterretning

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at

·        Det reviderede udkast til aktivt ejerskab vedtages

·        At der pr. 1. januar 2006 oprettes en selskabsenhed som beskrevet i indstillingen

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2005

Overborgmesteren foreslog, at det præciseres "at arbejdsdelingen mellem forvaltningerne og selskabsenheden bliver som beskrevet i bilag 8 (fællesnotat fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen)."

 

Søren Pind (V) stillede ændringsforslag om, at "selskaberne placeres ressortmæssigt sammen med selskabsenheden under Økonomiforvaltningen."

 

Økonomiudvalget stemte om Søren Pinds ændringsforslag.

For stemte 4 medlemmer: B, C og V

Imod stemte 6 medlemmer: A, F og Ø

1 medlem undlod at stemme: O

Ændringsforslaget blev således forkastet.

 

Herefter stemte udvalget om forvaltningens indstilling incl. overborgmesterens præcisering.

For stemte 7 medlemmer: A, B, C og F

Imod stemte 2 medlemmer: Ø

2 medlemmer undlod at stemme: O og V

 

Forvaltningens indstilling blev således anbefalet overfor Borgerrepræsentationen, idet det præciseres, at arbejdsdelingen mellem forvaltningerne og selskabsenheden bliver som beskrevet i bilag 8 (fællesnotat fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen).

 

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning.

 

 

 

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede den 4. maj 2004, at Økonomiforvaltningen skulle igangsætte udarbejdelsen af en politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

I efteråret 2004 gennemførte Rambøll Management en interviewundersøgelse blandt et udsnit af Københavns Kommunes bestyrelsesrepræsentanter. Rambøll udarbejdede på den baggrund et analysebidrag til det videre arbejde med at formulere et udkast til aktivt ejerskabspolitik.

Den 7. december 2004 besluttede Økonomiudvalget, at afholde en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune. Konferencen blev afholdt mandag den 17. januar 2005.

Økonomiforvaltningen har med udgangspunkt i de temaer, der blev drøftet på konferencen udarbejde et udkast til en politik for aktivt ejerskab.

Økonomiforvaltningen har desuden inddraget konklusionerne fra den undersøgelse Rambøll Management har foretaget blandt et udvalg af kommunens bestyrelsesmedlemmer i det videre arbejde.

Økonomiforvaltningen har desuden fulgt op på Økonomiudvalgets beslutning om at  indarbejde synspunkterne om retningslinierne for en opdateringen af budget- og regnskabshåndbogen fra KPMG's undersøgelse af varetagelsen af København Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet i politik for aktivt ejerskab.

Økonomiudvalget besluttede på mødet den 14. juni 2005 at sende udkastet til politik for aktivt ejerskab i høring i udvalgene i perioden frem til den 1. september. Udvalgenes høringssvar er vedlagt indstilling som bilag.

Det indstilles på den baggrund at høringssvarene tages til efterretning.

Udkastet til politik for aktivt ejerskab er ændret som følge af en afklaring af reglerne for at uddelegering af udpegningskompetencen i henhold til en udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Det indstilles, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at det reviderede udkast til politik for aktivt ejerskab vedtages.

En overordnet konklusion, der kan drages af Økonomiforvaltningens udkast til en politik for aktivt ejerskab, er, at der er behov for at kommunen styrker sin indsats for at varetage rollen som ejer i de større selskaber, som for eksempel Københavns Energi, Byggemodningsselskabet Sluseholmen P/S og i det kommende Sjællandske Trafikselskab.

Forslaget om en selskabsenhed følger op på en lignende udvikling i staten. I Finansministeriet og Transport- og Energiministeriet har man efter anbefaling fra blandt andet Rigsrevisionen ligeledes oprettet selskabsenheder ud fra en målsætning om at styrke og samle de forvaltningsmæssige kompetencer med henblik på at kunne give selskaberne et professionelt med - og modspil.

Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet et fælles notat, der beskriver hvilke opgaver, der er knyttet til de forskellige selskabstyper samt forslag til fordelingen af forvaltningsopgaverne såfremt det besluttes, at oprette en selskabsenhed. Notatet er vedlagt indstillingen som bilag 8.

På den baggrund indstilles det, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at der pr. 1. januar 2006 oprettes en selskabsenhed som beskrevet i indstillingen.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Økonomiudvalget besluttede den 4. maj 2004, at Økonomiforvaltningen skulle igangsætte udarbejdelsen af en politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

Aktivt ejerskab ("Corporate Governance") skulle sætte fokus på kommunens deltagelse i selskaber, bestyrelser o. lign. Målet har været, at sætte varetagelsen af kommunens interesser i diverse selskaber, bestyrelser mv. på den politiske dagsorden ved at udarbejde en politik for udøvelsen af et aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

Økonomiudvalget tilkendegav på mødet den 4. maj 2004 at en politik for aktivt ejerskab skulle sætte fokus på varetagelse af kommunens rolle overfor såvel større selskaber som mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

Økonomiforvaltningen nedsatte herefter en projektgruppe, der skulle koordinere aktiviteterne omkring udarbejdelse af en udkastet til en politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

Økonomiforvaltningen forelage den 14. juni 2005 udkast til politik for aktivt ejerskab til drøftelse i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget besluttede på mødet at sende udkast til politik for aktivt ejerskab til høring i kommunens øvrige udvalg med frist den 1. september 2005. 

Udvalgenes høringssvar er vedlagt indstillingen (jf. bilag 9-14).

 

2. Formålet med en politik for aktivt ejerskab

Formålet med projektet har været at sætte varetagelsen af kommunens interesser i diverse selskaber, bestyrelser mv. på den politiske dagsorden ved at udarbejde en politik for udøvelsen af et "aktivt ejerskab".

Varetagelsen af kommunens interesser vedrører sikringen af kommunens værdier og andre interesser.

Sikring af Københavns Kommune værdier drejer sig om at fastholde og udvikle Københavns Kommunes økonomiske værdier.

Sikringen af andre interesser drejer sig om at sikre sammenhæng mellem selskabernes virksomhed og de strategier, som Borgerrepræsentationen og kommunens udvalg har vedtaget for byens udvikling herunder fx kommune- og lokalplaner, erhvervs- og miljøpolitik.

 

3. Aktiviteter i forbindelse med udarbejdelse af udkast til politik for aktivt ejerskab

På baggrund af Økonomiudvalgets bemærkninger i forbindelse med beslutningen om at igangsætte udarbejdelse af en politik for aktivt ejerskab har projektgruppen gennemført følgende aktiviteter:

·        Gennemførelsen af interviewundersøgelse blandt kommunens bestyrelsesmedlemmer

·        Afholdelse af en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune

·        Udarbejdet et udkast til politik for aktivt ejerskab

 

4. Interviewundersøgelse blandt kommunens bestyrelsesrrepræsentanter

Økonomiforvaltningen bad i efteråret 2004 Rambøll Management om at foretage en interviewundersøgelse blandt et udvalg af kommunens bestyrelsesmedlemmer.

Rambøll Management har på den baggrund udarbejdet en rapport, der opsummerer bestyrelsesmedlemmernes erfaringer med bestyrelsesarbejdet samt forslag til indholdet af en aktivt ejerskabspolitik.

Rapportens konklusioner blev præsenteret på Økonomiudvalgets konference om aktivt ejerskab i januar 2005. Konklusionerne er endvidere inddraget i arbejdet med at formulere udkastet til politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

Rapporten er vedlagt som bilag til udkastet til politik for aktivt ejerskab.

 

5. Konference

Økonomiudvalget besluttede i december 2004 at afholde en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

Konference om aktivt ejerskab blev afholdt mandag den 17. januar 2005. Der var ca. 100 konferencedeltagere. Følgende temaer blev særligt berørt på konference:

·        Rekruttering af bestyrelsesmedlemmer

·        Uddannelse/information i forbindelse med bestyrelsesarbejdet

·        Tilbagemelding/koordinering

·        Mål og krav til selskaberne

Temaerne er bearbejdet videre i udkastet til politik for aktivt ejerskab med udgangspunkt i tilkendegivelser fra den efterfølgende paneldebat mellem politikere og oplægsholdere og øvrige konferencedeltagere.

 

6. Udarbejdelsen af politik for aktivt ejerskab

Projektgruppen har i efteråret 2004 indsamlet og studeret litteratur om aktivt ejerskab inden for den private og offentlige sektor. Desuden har projektgruppen søgt at afdække eksisterende vejledninger og politikker blandt kommunens forvaltninger for at få et overblik over kommunens nuværende praksis med styringen af Københavns Kommunes selskaber.

Udgangspunktet for udkastet til en politik for aktivt ejerskab i København Kommune har blandt andet været studiet af praksis i organisationer, der kan sidestilles med kommunen.

Blandt andet har staten i to publikationer Statslige aktieselskaber – tilsyn, ansvar og styring (2003) og i Staten som aktionær (2004) opstillet retningslinier for den statslige styring af aktieselskaber. Baggrunden for statens anbefalinger er dels inspireret af Nørbyudvalgets anbefalinger omkring god selskabsledelse i Danmark (2001) desuden er arbejdet med at professionalisere ejerskabet i staten blevet støttet af Rigsrevisionen, der anbefaler at der afsættes flere forvaltningsmæssige ressourcer til at give statens selskaber et professionelt modspil.

Statens retningslinier har desuden virket til inspirationskilde i arbejdet med at udarbejde politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

I forbindelse med formuleringen af en politik for aktivt ejerskab er erfaringer og synspunkter desuden indgået som et væsentligt parameter. Disse er opsamlet på henholdsvis konferencen den 17. januar 2005 samt i den rapport som Rambøll Management har udarbejdet.

Endelig har kredsen af administrerende direktører nedsat en følgegruppe i forbindelse med bearbejdelse af en politik med repræsentanter fra samtlige forvaltninger. Der er afholdt to møder i følgegruppen, hvor Rambølls rapport samt udkast til politik for aktivt ejerskab har været drøftet.

 

7. Implementering og opfølgning på politik for aktivt ejerskab

Politik for aktivt ejerskab opstiller en række anbefalinger for, hvorledes forvaltninger bør arbejde videre med at udvikle et aktivt ejerskab for større selskaber.

For de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. vedkommende opstilles en række anbefalinger for udvalgenes opfølgning særligt i forhold udpegningen og rekrutteringen af medlemmer til disse typer af bestyrelser. Det skal ske inden i forbindelse med konstitueringen af den nye Borgerrepræsentation.

Implementeringen af politikken for aktivt ejerskab for de større selskaber kan deles i to faser: En implementeringsfase og en opfølgningsfase.

I implementeringsfasen skal det fagudvalg, hvor kommunens ejerskab/kontakt til de enkelte selskaber, organisationer, institutioner mv. er forankret efter indstilling fra forvaltningen vedtage en strategi for aktivt ejerskab for hvert enkelt selskab på baggrund af nedenstående anbefalinger. Implementeringsfasen varer frem til 1.april 2006.

Opfølgningsfasen består af en årlig afrapportering til Økonomiudvalget om udviklingen i det aktive ejerskab i den enkelte forvaltning. Første afrapportering forelægges Økonomiudvalget inden sommeren 2006.

Desuden revurderes politikken for aktivt ejerskab mindst hver fjerde år efter tiltrædelsen af en ny Borgerrepræsentation for at følge op på udviklingen indenfor styringen af offentlige selskaber mv. Første gang bliver dog i 2010 efter som en revurdering af politikken med udgangspunkt i at følge op på ny viden ikke findes relevant at gennemføre allerede i foråret 2006. 

 

8. Ændring i udkast til politik for aktivt ejerskab

Afklaring af spørgsmålet om mulighed for at delegere udpegningskompetencen

I udkastet til politik for aktivt ejerskab blev foreslået:

"at kompetencen til at udpege bestyrelsesmedlemmer til mindre selskaber mv., hvor dette er muligt i henhold til den kommunale styre lseslovs § 17, stk. 2, delegeres til det relevante fagudvalg, og at kommunens forvaltninger på baggrund af arbejdsbeskrivelsen indstiller en eller flere personer til at varetage det pågældende bestyrelseshverv."

I forbindelse med Økonomiudvalgets beslutning om at sende politik for aktivt ejerskab i høring i forvaltningerne blev Økonomiforvaltningen pålagt, at undersøge denne mulighed nærmere (ØU 271/05).

Økonomiforvaltningen har efterfølgende henvendt sig telefonisk til Indenrigs- og Sundhedsministeriet for, at forhøre sig om det var muligt at delegere udpegningskompetence i de tilfælde, hvor kommunen ikke var forpligtet til at udpege en person til en bestyrelse, og hvor der kun var tale om at udpege én person. Indenrigs- og Sundhedsministeriet støttede i første omgang denne fortolkning af styrelseslovens regler.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har efterfølgende i brev af 23. august 2005 fastslået at det ikke er muligt at delegere udpegningskompetencen til kommunens udvalg. Brevet fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet er vedlagt indstillingen som bilag 7.

Det betyder at anbefalingen i politikken for aktivt ejerskab ændres til:

at kommunens udvalg på baggrund af arbejdsbeskrivelsen overfor Borgerrepræsentationen indstiller en eller flere personer til at varetage det pågældende bestyrelseshverv.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nedsat en arbejdsgruppe med en repræsentant fra Økonomiforvaltningen, der skal se nærmere på de styringsmæssige relationer i forhold til kommunale selskaber. Økonomiforvaltningen vil tage problemstillingen op i udvalget med henblik på at drøfte muligheden for en ændring af reglerne på området.

 

9. Oprettelse af en selskabsenhed

Det foreslås, at der oprettes en selskabsenhed under Økonomiforvaltningen pr. 1. januar 2006. Oprettelsen af selskabsenheden sker indenfor rammerne af de principper som Borgerrepræsentationen har besluttet for kommunens nye struktur (BR 303/05).

Det vil sige, at der ikke sker nogen ændringer i den ressortmæssige placering af selskaberne i forhold til principbeslutningen omkring kommunens nye struktur. I bilag 6 er der en oversigt over kommunens større selskaber og deres placering under den nye forvaltningsstruktur.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har desuden udarbejdet et fælles notat, der beskriver hvilke opgaver der er knyttet til de forskellige selskabstyper samt forslag til fordelingen af forvaltningsopgaverne såfremt det besluttes, at oprette en selskabsenhed. Notatet er vedlagt indstillingen som bilag 8.

 

Visionen for selskabsenheden

Visionen med oprettelsen af selskabsenheden er:

·        At styrke betjeningen af Økonomiudvalget i spørgsmål relateret til kommunens selskaber

·        At udvikle og koordinere kvartalsopfølgning omkring kommunens større selskaber

·        At styrke betjeningen af kommunens bestyrelsesmedlemmer omkring juridiske og økonomiske spørgsmål

·        At styrke rådgivningen af og sparring af kommunens øvrige forvaltninger i forbindelse med selskabsrelaterede spørgsmål

·        At kunne fungere som vidensbank i forhold til styring af selskaber i kommunen

Selskabsenhedens opgaver:

Selskabsenhedens opgaver vil være koncentreret omkring varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i de større selskaber.

Dette sker både med henblik på at optimere betjeningen af Økonomiudvalget og udvikle samarbejdet med kommunens selskaber for at kunne give selskaberne et professionelt med- og modspil. Desuden er formålet også at styrke samarbejdet med kommunens øvrige forvaltninger omkring økonomiske og juridiske spørgsmål i relation til kommunens selskaber.

Nedenfor gives der en række eksempler på de opgaver, der vil kunne løses af selskabsenheden.

 

Betjening af bestyrelsesmedlemmer i større selskaber

Samarbejde med forvaltningerne om betjeningen af bestyrelsesmedlemmer i kommunen større selskaber i overensstemmelse med politik for aktivt ejerskab. Disse opgaver vil være at udarbejde mødemateriale til kommunens bestyrelsesmedlemmer forud for bestyrelsesmøder og generalforsamlinger. Det samme gælder specifikt i relation til strategidrøftelser som de fleste selskaber har én gang om året, hvor koordineringen af fagspecifikke og økonomiske spørgsmål vil være vigtig.

Arbejdet vil blive udført i samarbejde med den forvaltning, som har ressortansvaret for det pågældende selskab med ressortforvaltningen som tovholder på arbejdet. Denne samarbejdsmodel kendes i dag blandt andet fra Lynettefællesskabet I/S og Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S, hvor både ressortforvaltningen og Økonomiforvaltningen i dag har plads i forberedende embedsmandsmøder.

 

Dialog med selskaberne

Opgaven består i at have løbende kontakt til direktionen i de kommunale selskaber bl.a. for at sikre ejerinformation til kommunen særligt på det økonomiske område. Dette kan være sikring af opfølgning på budgetter, anlægsaktiviteter og andre væsentlige forhold herunder risikovurderinger i forhold til selskabernes økonom iske disponeringer.

 

Større forandringer

Endvidere vil enheden kunne bistå selskaberne i forbindelse med større omstruktureringer o.lign af selskabet. Arbejdet vil blive udført i samarbejde med den forvaltning som har ressortansvaret for det pågældende selskab. Ved fusioner eller andre større ændringer i selskaberne vil kommunens interesser skulle varetages i et samarbejde mellem fagforvaltningerne og Økonomiforvaltningen. Der er netop nu igangsat overdragelse eller drøftelse vedrørende flere selskaber på miljøområdet.

Betjening af Økonomiudvalget

Selskabsenheden vil desuden sikre at der sker en løbende tilbagemelding til Økonomiudvalget fra selskaberne jf. forslag til aktivt ejerskabspolitik. Afrapportering vil i høj grad være baseret på den rapportering, der finder sted til fagudvalgene og forventes at ske 1-2 gange om året samt i forbindelse med større hændelser af økonomisk eller juridisk karakter i selskaberne.

 

Forvaltningernes opgaver

Oprettelsen af selskabsenheden ændrer ikke ved at varetagelsen af det overordnede ejerskab og varetagelsen af myndighedsopgaverne i relation til kommunens større selskaber fortsat vil ligge i de relevante forvaltninger, jf. Borgerrepræsentationen principbeslutning om Københavns Kommunes nye struktur (jf. BR 303/05). 

Afklaringen af faglige spørgsmål vil fortsat foregå i de relevante forvaltninger. , herunder:

·        Fastlæggelse af mål og rammer i sektorplaner

·        Beslutning i enkeltsager

·        Overvågningsprogrammer

·        Påvirkning af de nationale lovgivningsmæssige rammer

·        Godkendelse af takster i henhold til lovgivning

·        Valg af leverandør og fastsættelse af leveringsbestemmelser til selskaberne

·        Besvarelse af borgerhenvendelser vedrørende selskaberne mv.

Derudover vil det være forvaltningerne, der er ansvarlige for at udvikle og varetager det aktive ejerskab efter indstilling fra de enkelte udvalg i på områder som fx:

§        aktiviteter og resultater i selskabet

§        påvirkning af det eksterne miljø

§        udvikling og vedligeholdelse af interne vidensressourcer

§        etisk og socialt ansvar

§        arbejdsmiljø

 

Både selskabsenheden og de forvaltninger, hvor ejerskabet til de større selskaber er forankret vil have en forpligtelse til gensidigt at orientere hinanden omkring økonomiske og juridiske problemstillinger v edrørende selskabernes drift og udvikling. I forlængelse heraf vil det være relevant at såvel de kontorer, hvor ejerskabet er forankret og selskabsenheden deltager i møder med kommunens selskaber i forbindelse med afrapporteringen af ejermål.

 

Bemanding og organisatorisk forankring:

Selskabsenheden foreslås oprettet pr. 1. januar 2006 i forbindelse med implementeringen af den nye kommunale struktur.

Det foreslås, at selskabsenheden bemandes med 4 årsværk. Heriblandt en leder samt en forkontors funktion.

Bemanding af enheden kan ske ved intern omprioritering i Økonomiforvaltningen samt ved at der overflyttes medarbejdere fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

De økonomiske og personalemæssige konsekvenser vil indgå i indstilling om omflytningen af medarbejdere i forbindelse med ressortomlægningen pr. 1. januar 2006.

 

10. Høringssvarene fra de enkelte udvalg

 

Familie- og arbejdsmarkedsudvalget:

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede udkastet til en politik for aktivt ejerskab på mødet den 24. august 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget finder afgrænsningen og anbefalingerne for de større selskaber hensigtsmæssig. Udvalget har fortrinsvist forhold sig til politikkens anbefalinger for de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. Udvalget finder disse anbefalinger hensigtsmæssige, blandt andet fordi de enkelte repræsentanter, som følge af at der opstilles en arbejdsbeskrivelse i forhold til de sektorpolitiske interesser, der skal varetages i de enkelte bestyrelser klædes bedre på til at varetage hvervet

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Ingen bemærkninger.

 

Sundheds- og omsorgsudvalget:

Sundheds- og omsorgsudvalget behandlede udkast til aktivt ejerskab på mødet den 1. september 2005. Sundheds- og omsorgsudvalget har alene bemærkninger til anbefalinger vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv., som udvalget finder relevante. Udvalget tilkendegiver dog, at anbefalinger vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. vil medføre en del merarbejde i forvaltningen i forhold til det arbejde, der for tiden varetages i forbindelse med udpegning til de forskellige mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Økonomiforvaltningen skal fastholde, at udpegningen af bestyrelsesmedlemmer allerede er en opgave, der varetages af den enkelte forvaltning. Udkastet til politik for aktivt ejerskab giver af hensyn til arbejdstilrettelæggelsen i de enkelte udvalg og forvaltninger netop vidde rammer for at fastsætte ambitionsniveauet i forbindelse med udarbejdelse arbejdsbeskrivelser til de enkelte mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

En god arbejdsbeskrivelse giver til gengæld et godt udgangspunkt for at rekruttere den - eller de - rette personer til de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv., hvilket alt andet lige vil medvirke til at sandsynlighed for udskiftning i bestyrelserne i løbet af en Borgerrepræsentationens funktionsperiode bliver mindre, hvilket vil lette forvaltningens og udvalgenes arbejdsbyrde de kommende år.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget:

Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede udkastet til en politik for aktivt ejerskab på mødet den 15. september 2005. Miljø- og Forsyningsudvalget støtter, at der udarbejdes en overordnet ejerpolitik i kommunen. Udvalget er enig i at en politik for aktivt ejerskab kan medvirke til en bedre sikring af kommunens værdier og andre interesser. 

Miljø- og Forsyningsudvalget finder, at der i udkastet til politik for aktivt ejerskab bør være tilsvarende fokus på det, der benævnes "andre interesser" ligesom afrapporteringskravene til "anden information" er relevante, og at rapporteringen indenfor disse områder bør udvikles i relation til selskaberne.

Miljø- og Forsyningsudvalget er enig i at betragtningen om at bestyrelsesmedlemmernes rolle (med visse modifikationer) er at varetage selskabets interesser. Udvalget mener dog samtidig, at såvel ejerformen som selskabsformen har betydningen for, hvorledes man i praksis kan følge anbefalingen.

Det er Miljø- og Forsyningsudvalgets opfattelse, at det er hensigtsmæssigt, at den samlede indsats vedrørende selskaberne koordineres, og at der derfor godt kan etableres en selskabsenhed i Økonomiforvaltningen. Men det er samtidigt Miljø- og Forsyningsudvalgets opfattelse, at det ikke er hensigtsmæssigt at etablere en selskabsenhed med overflytning af selskaber.

Det er således afgørende for Miljø- og Forsyningsudvalget, at den sektor(politiske), faglige og myndighedsmæssige opgaveløsning har sit primære ophæng i de relevante fagudvalg og de tilhørende forvaltninger.

Miljø- og Forsyningsudvalget fremhæver endvidere at en selskabsenhed i Økonomiforvaltningen vil have betydelige snitflader og koordineringsbehov for så vidt angår fagkontorer og forvaltninger. Dette gælder også i forhold til de (sektor) politiske, faglige og myndighedsmæssige opgaver, der knytter sig til selskaberne.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Økonomiforvaltningen er enig i at såvel ejerformen – forstået som antallet af ejere af selskaber – som selskabsformen har betydning for, hvorledes det er muligt at adskille rollen som ejer fra rolle som bestyrelsesmedlem, der varetager selskabets interesser.

 

Økonomiforvaltningen er, at den opfattelse af udkastet til aktivt ejerskab tager højde for at der gør sig særlige forhold gældende vedrørende interessentselskaber i almindelighed og kommunale interessentselskaber i særdeleshed. Der er således både i kapitel 1 & 2 i udkastet til politik for aktivt ejerskab beskrevet situationer, hvor der juridisk er mulighed for – og det politisk kan være hensigtsmæssigt at - kommunen sørger at varetager sine interesser som ejer direkte gennem selskabets bestyrelse.

 

Økonomiforvaltningen skal for så vidt angår de øvrige bemærkninger i Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar henvise til fællesnotatet fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i bilag 8.

 

Bygge- og Teknikudvalget:

Bygge- og Teknikudvalget behandlede udkastet til en politik for aktivt ejerskab på mødet den 24. august 2005. Bygge- og Teknikudvalget kan tilslutte sig, at der sættes øget fokus på kommunens v aretagelse af sine interesser i diverse selskaber, bestyrelse mv., og at der derfor udarbejdes en politik for aktivt ejerskab.

Bygge- og Teknikudvalget finder, at etableringen af en særlig selskabsenhed kan være et væsentligt element, der kan medvirke til en styrkelse af arbejdet i bestyrelserne og medvirke til et bedre overblik og en bedre koordinering af arbejdet med aktivt ejerskab.

Bygge- og Teknikudvalget finder det relevant, at man fortsat undersøger og arbejder hen imod om en placering af en selskabsenhed mest hensigtsmæssigt vil være i Økonomiforvaltningen, i det der forudsættes, at snitflader til fagforvaltningerne afklares præcist, ligesom der i en lang række tilfælde vil være behov for tæt koordinering med den relevante fagforvaltning i det konkrete arbejde.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Økonomiforvaltningen skal på baggrund af Bygge- og Teknikudvalgets bemærkninger henvise til fællesnotatet fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen – jf. bilag 8.

 

Uddannelses- og ungdomsudvalget:

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede udkastet til en politik for aktivt ejerskab på mødet den 17. august 2005. Udvalget har først og fremmest forholdt sig til forslagene vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget bemærker i høringssvaret, at det er hensigtsmæssigt at foretage en grundig overvejelse af, hvorvidt forvaltningen (kommunen) har den fornødne interesse i at deltage/være repræsenteret i alle de nuværende bestyrelser, råd og nævn. Disse overvejelser kan meget naturligt foretages i forbindelse med den nye konstituering for 2006-2009.

Udvalget bemærker også at medlemmerne ofte lader sig udpege af interesse for en særlig institution til gavn for brugerne af netop den institution. Det er typisk ikke de økonomiske interesser som er afgørende.

Ud fra en generel betragtning bemærker forvaltningen, at etableringen af en selskabsenhed må ses som en styrkelse af kommunens ejerskab i de store selskaber. Der opnås herved et tættere samspil mellem de udpegede bestyrelsesmedlemmer og forvaltningen, herunder en tættere opfølgning på de mål og strategier, som politik for aktivt ejerskab anbefaler som det væsentligste redskab i kommunens styring af selskaberne.

Uddannelses- og ungdomsudvalget forudsætter, at etableringen af en selskabsenhed ikke medfører udgifter for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Ingen bemærkninger.

 

Kultur- og fritidsudvalget:

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede udkastet til en politik for aktivt ejerskab på mødet den 1. september 2005. Kultur- og Fritidsudvalget finder fokuseringen på kommunens deltagelse i selskaber hensigtsmæssigt. Kultur- og Fritidsudvalget finder endvidere at sondringen mellem større og mindre selskaber er relevant.

Kultur- og Fritidsudvalget finder, at samtlige selskaber under Kultur- og Fritidsudvalget bør kategoriseres som mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger:

Økonomiforvaltningen har opdateret listen over selskaber, der defineres som større selskaber – jf. bilag 6. Af listen fremgår det, at Kultur- og Fritidsudvalgets selskaber er udeladt fra listen over større selskaber, hvilket er i overensstemmelse med udvalgets ønsker.

 

ØKONOMI

Politikken for aktivt ejerskab forventes samlet ikke at medføre ekstra udgifter forvaltningerne, hvor der alene behandles spørgsmål vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. Vurderingen bygger på, at opfølgningen på anbefalingerne sker i forbindelse med en opgave omkring udpegning af bestyrelsesmedlemmer på der allerede varetages af de enkelte forvaltninger i forvejen.

For forvaltninger, hvor ejerskabet af kommunens større selskaber er forankret forventes implementeringen af en strategi for aktivt ejerskab at medføre et ekstra ressourcetræk i forbindelse med udarbejdelsen af strategierne for de enkelte selskaber. Modsat forventes efterfølgende en administrativ lettelse eftersom effekten af politik for aktivt ejerskab vil være klarer retningslinier for varetagelsen af arbejdet.

 

MILJØVURDERING

Politik for aktivt ejerskab har ikke i sig selv nogle miljømæssige konsekvenser, men et øget fokus på miljø i forbindelse med varetagelsen af kommunens ejerskab i større selskaber kan på sigt medfører miljømæssige forbedringer i kommunen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Der har i forbindelse med udarbejdelsen af udkast til politik for aktivt ejerskab været nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter fra samtlige forvaltninger

Udkast til politik for aktivt ejerskab har desuden været i høring i udvalgene. Høringssvarene er vedlagt som bilag.

 

BILAG

1.      Udkast til politik for aktivt ejerskab

2.      Rambøll Management, Analysebidrag vedr. Aktivt Ejerskab, (2005) (kan rekvireres i BR.sekr. eller ses på nettet)

3.      Uddrag af Budget- og regnskabshåndbogen, afsnit 7.5., (2003) (kan rekvireres i BR.sekr. eller ses på nettet)

4.      Rapport fra arbejdsgruppe om Københavns Kommunes deltagelse i selskaber (2000) (2005) (kan rekvireres i BR.sekr. eller ses på nettet)

5.      Udpeget af kommunen, KL & Københavns Kommune (2005) (kan rekvireres i BR.sekr. eller ses på nettet)

6.      Selskabsoversigt

7.      Svar fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende delegering af udpegningskompetencen

8.      Fællesnotat fra BTF, MFF og ØKF om fordelingen af forvaltningsopgaverne ved dannelsen af en selskabsenhed

9.      Høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

10. Høringssvar fra Sundheds- og Omsorgsudvalget

11. Høringssvar fra Bygge- og Teknikudvalget

12. Høringssvar fra Miljø- og Forsyningsudvalget

13. Høringssvar fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget

14. Høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget

 

 

 

Erik Jacobsen

/ Bjarne Winge

 

Til top