Mødedato: 13.06.2001, kl. 16:00

Københavnernes Grønne Regnskab 2000

Københavnernes Grønne Regnskab 2000

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. juni 2001

 

BR 279/01

Københavnernes Grønne Regnskab 2000

Københavnernes Grønne Regnskab 2000

Indstilling om, at Københavnernes Grønne Regnskab 2000 godkendes.

(Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavnernes Grønne Regnskab 2000 godkendes

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2001

Tiltrådt med den tilføjelse, at forordet side 3 rettes, så det i stedet for de to borgmestre er de to udvalg der står under forordet.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2001

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) stillede ændringsforslag om, "at siderne 22 og 23 i regnskabet slettes"

Afstemning:

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

     

Lars Rimfalk Jensen (B)

 

x

 

Johannes Nymark (A)

 

x

 

Taner Yilmaz (A)

 

x

 

Manja Sand (A)

 

x

 

Lubna Elahi (udenfor partierne)

 

x

 

Jens Johansen (F)

 

x

 

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

x

   

Ændringsforslaget bortfaldt.

Indstillingen blev herefter anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

Økonomiudvalgets beslutning den 29. maj 2001

Anbefalet.

Ø havde følgende protokolbemærkning: "Siderne 22 og 23 i regnskabet slettes."

 

 

RESUME

Denne indstilling - bilagt fortryk af Københavnernes Grønne Regnskab 2000 - fremlægges parallelt i Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget.

Der er i år valgt samme procedure for den politiske behandling som sidste år. For at give udvalgsmedlemmerne mulighed for at tage stilling til regnskabets indhold og valg af indikatorer, fik de to udvalg allerede i november 2000 forelagt et koncept for Københavnernes Grønne Regnskab 2000 til godkendelse.

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 29. november 2000 (BTU 553/2000) besluttede udvalget, at konceptet for Københavnernes Grønne Regnskab 2000 med tilhørende indikatorer kunne danne grundlag for forvaltningens videre arbejde med udarbejdelse af regnskabet – dog således, at udvalget ønskede indarbejdet en beskrivelse af delebil-ordningen.

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte på sit møde den 27. november 2000 (MFU256/2000) forvaltningens indstilling om at godkende konceptet som grundlag for forvaltningens videre arbejde med regnskabet.

Københavnernes Grønne Regnskab 2000 har igen i år følgende faste temaer: energi, affald, trafik, de grønne områder, de blå områder, forurenet jord, miljørigtig byggeri og lokal bæredygtighed.

Derudover er der i år medtaget et nyt tema om virksomhedernes miljøarbejde med eksempler på virksomheder, som arbejder målrettet med forebyggende miljøforbedringer ud over myndigheds krav.

Det betyder, at regnskabet for første gang viser udvalgte indikatorer for miljøpåvirkninger fra både borgere, erhvervsliv samt de kommunale myndigheder og institutioner.

Københavnernes Grønne Regnskab 2000 vil blive trykt i et oplag på 7000 eksemplarer på dansk og 2500 eksemplarer på engelsk. Regnskabet vil blive distribueret til biblioteker, forsøgsbydele, kvarterløftsområder, de grønne guider, lokale agenda 21-grupper, andels- lejer- og ejerforeninger, samt virksomhedsnetværk.

Det planlægges at lade lanceringen af regnskabet ske i forbindelse med Miljøfestivalen efter godkendelse i Borgerrepræsentationen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 28. marts 1996 tiltrådte Borgerrepræsentationen udvalgsbetænkning nr. 670/93 om udarbejdelse af Københavnernes Grønne Regnskab. Formålet var, og er stadig, at følge den miljømæssige udvikling i Københavns Kommune set som geografisk område. Det grønne regnskab skulle ligeledes ses i sammenhæng med det igangværende arbejde med at fastlægge kommunens Agenda 21 aktiviteter (BF.1995 s. 3343-45).

Siden det første regnskab udkom i 1996 er der løbende sket en vurdering og udvikling af temaer og miljøindikatorer, som præsenteres i det grønne regnskab.

I år giver Københavnernes Grønne Regnskab 2000 således plads til et nyt tema om virksomheders miljøarbejde.

Uddybning af indstilling

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 29. november 2000 besluttede udvalget, at konceptet for Københavnernes Grønne Regnskab 2000 med tilhørende indikatorer kunne danne grundlag for forvaltningens videre arbejde med udarbejdelse af regnskabet – dog således, at delebil-ordningen skulle medtages (jf. side 1).

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte på sit møde den 27. november 2000 forvaltningens indstilling om at godkende konceptet som grundlag for forvaltningens videre arbejde med regnskabet.

Som bilag til denne indstilling er vedlagt et fortryk af det grønne regnskab

Københavnernes Grønne Regnskab 2000 har igen i år følgende faste temaer: energi, affald, trafik, de grønne områder, de blå områder, forurenet jord, miljørigtig byggeri og lokal bæredygtighed.

Derudover er der i år medtaget et nyt tema om virksomhedernes miljøarbejde med eksempler på virksomheder, som arbejder målrettet med forebyggende miljøforbedringer ud over myndigheds krav.

Det betyder at regnskabet for første gang viser udvalgte indikatorer for miljøpåvirkninger fra både borgere, erhvervslivet samt de kommunale myndigheder og institutioner.

Regnskabet for år 2000 viser, at det store arbejde med at forbedre miljøet i København har båret frugt. Det ses bl.a. på tallene for CO2- udledningen, vandkvaliteten i vores søer og vandløb, genbrugsprocenten samt cykeltrafikken. Endvidere er der igen i år en række eksempler på, hvad lokale miljøfolk har udrettet for miljøet i en række lokalområder.

Københavnernes Grønne Regnskab har været forelagt Koordinationsgruppen for lokal Agenda 21, hvor samtlige syv forvaltninger og forsøgsbydele er repræsenteret. Endvidere har de grønne guider haft regnskabet til kommentering.

Københavnernes Grønne Regnskab 2000 vil blive trykt i et oplag på 7000 eksemplarer på dansk og 2500 eksemplarer på engelsk.

Det planlægges at lade lanceringen af regnskabet ske i forbindelse med Miljøfestivalen efter godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Regnskabet vil blive distribueret til biblioteker, forsøgsbydele, kvarterløftsområder, de grønne guider, lokale agenda 21-grupper, andels- lejer- og ejerforeninger, og som noget nyt til virksomhedsnetværk. De københavnske skoler vil blive tilbudt Københavnernes Grønne Regnskab 2000 som klassesæt. I forbindelse med udsendelsen af regnskabet vil der blive udformet specifikke følgebreve, der beskriver hvordan regnskabet kan bruges som inspiration til lokale initiativer og handlinger.

Regnskabet vil endvidere igen i år blive lagt på Københavns Kommunes hjemmside for at nå ud til en bredere offentlighed.

Københavns Kommune ønsker at tilslutte sig Dogme 2000, som er en aftale der forpligter de danske kommuner til at vise vejen mod en bæredygtig udvikling og til at inddrage erhvervslivet og borgerne bedre i løsning af byens miljøproblemer. Hvis kommunen tilslutter sig Dogme 2000 vil det bl.a. skulle afspejles i forhold til hvilke miljøindikatorer regnskabet fremover skal indeholde.

Økonomi

Budgettet for Københavnernes Grønne Regnskab 2000 er 450.000,- kr. I budgettet er medregnet udgifter til konsulenter, tekstforfattere, grafiker, oversætter samt tryknings- og distributionsomkostninger. Miljø- og Forsyningsforvaltningen betaler 250.000,- kr. og Bygge- og Teknikforvaltningen betaler 200.000,- kr. i form af driftsmidler afsat til formålet på budgettet for 2001.

BILAG VEDLAGT

Fortryk af Københavnernes Grønne Regnskab 2000

Ole Bach

Til top