Mødedato: 13.06.2001, kl. 16:00

Lokalplan "Rødkilde Skole"

Lokalplan "Rødkilde Skole"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. juni 2001

 

BR 254/01

Lokalplan "Rødkilde Skole"

Lokalplan "Rødkilde Skole"

Indstilling om, at lokalplan "Rødkilde Skole" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af § 8 om forsyningsforhold.

(Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Rødkilde Skole" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af § 8 om forsyningsforhold

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 30. maj 2001

Anbefalet

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring af lokalplanforslaget er der modtaget fem henvendelser. De modtagne henvendelser omfatter udformningen af den nye bebyggelse, trafikforhold og arkæologiske forundersøgelser.

Henvendelserne giver ikke anledning til at foreslå ændring af lokalplanen. Derimod foreslås lokalplanens § 8 om forsyningsforhold konsekvensændret under hensyn til, at Borgerrepræsentationen i mødet den 1. marts 2001 har godkendt revision af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", der er gældende retningslinier bl.a. i forbindelse med opførelse, ombygning og istandsættelse af kommunalt byggeri.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 25. januar 2001 (BR 18/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 6. december 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslaget "Rødkilde Skole". Forinden havde Overborgmesteren på vegne af Økonomiudvalget meddelt, at man ingen bemærkninger havde til, at forslaget søges gennemført.

Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen med tilhørende bilag er fremlagt til gennemsyn som bilag 1.

Offentliggørelsen

Planforslaget har været offentliggjort i perioden 13. februar – 18. april 2001. Der er udsendt 217 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 56 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. I øvrigt har offentliggørelsen været annonceret i områdets lokalaviser.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget fem henvendelser, der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag A.

Henvendelser fra kommunens forvaltninger

  1. Skrivelse af 2. april 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at der ikke er bemærkninger til materialet om lokalplanforslaget, der er taget til efterretning.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

  1. Skrivelse af 2. marts 2001 fra Brønshøj Museum v/ Lars Cramer-Petersen
  2. Brønshøj Museum henviser til de fremsendte oplysninger om den arkitektoniske udformning af de påtænkte tilbygninger til skolen samt til den eksisterende bebyggelses høje bevaringsværdi, herunder kvarterets parkmæssige værdier. I den forbindelse fremhæves det, at det må være magtpåliggende, at også nye tilbygninger velovervejet tilpasses de bestående forhold. Museet mener ikke, at der med det viste skitseprojekt er taget hensyn til skolens oprindelige arkitektur fra 1940´erne. Endvidere påpeges det, at den lille bygning længst mod nordøst (mindre fritliggende 1-etages væksthus) formentlig kan placeres, så det åbne bakkedrag med plænerne ikke formindskes unødigt.

  3. Skrivelse af 11. april 2001 fra Grøndal Lokalråd v/ formand Vagn Rotbøll
  4. Lokalrådet anfører, at det ikke har indvendinger imod udformningen af nybyggeriet. Samtidig anføres det, at lokalrådets overordnede hensigt er at sikre skolevejen for alle børnene på Rødkilde Skole. I den forbindelse foreslås det, at der på Bellahøjvej ved den nuværende udmunding af Godthåbsvej inden for lokalplanens rammer etableres en billomme til afsætning, således at dette kan ske uden at genere den øvrige trafik.

    Det foreslås, at der tinglyses en servitut om gennemgangsmulighed til stadighed for fodgængere og cyklister på den del af Godthåbsvej, der inddrages i skolens grund, for at sikre en direkte adgang mellem områderne henholdsvis nord og syd for skolen.

    Lokalrådet mener, at der skal være fri og uhindret adgang til grunden Godthåbsvej 251, således at den foreslåede adgang via Primulavej over grunden Godthåbsvej 249 annulleres. Begrundelsen herfor er, at den foreslåede adgangsvej vil være i et farligt vejsving og i øvrigt vil komplicere en trafiksanering netop af dette farlige vejsving.

    I øvrigt mener lokalrådet, at der uanset rådets forslag om billomme ved Bellahøjvej vil komme en uforholdsmæssig stor trafikstigning ved Bakkehusene på Rødkildevej, som bør forhindres ved at inddrage Rødkildevej i lokalplanen og sikre ved passende spærremuligheder, at afsætningsproplematikken ikke eskalerer, og at de lokale beboere sikres fri og uhindret adgang til deres boliger.

    Lokalrådet anbefaler i øvrigt en kort udsættelse af iværksættelsen af lokalplanen, således at de trafikale spørgsmål kan blive behandlet.

  5. Skrivelse af 16. april 2001 fra Jørgen Vangsgaard og Lis Langergaard, Rødkildevej 28, 2400 København NV
  6. Jørgen Vangsgaard og Lis Langergaard forudsætter, at den eksisterende og velfungerende ensretning af Rødkildevej bibeholdes, dvs. ensretning fra Rødkilde Plads mod Godthåbsvej.

  7. Skrivelse af 16. april 2001 fra M. Kofoed Rasmussen, Bækkeskovvej 94, 2700 Brønshøj

M. Kofoed Rasmussen oplyser, at området har været beboet siden oldtiden. Under hensyn hertil anbefales det, at der for at undgå eventuelt stop og forsinkelse af byggeriet på forhånd foretages en grundig arkæologisk undersøgelse af området.

Intern høring

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der som ansvarlig forvaltning for skoleudbygningen har modtaget kopi af henvendelserne, har udtalt sig i den til gennemsyn som bilag 3 vedlagte skrivelse af 3. maj 2001. Forvaltningen har kommenteret henvendelserne fra Brønshøj Museum, Grøndal Lokalråd samt Jørgen Vangsgaard og Lis Langergaard.

Det anføres, at landskabsmæssigt respekterer den nye bebyggelse intentionerne i den (eksisterende) overordnede "fingerplan" udtrykt ved skolens længebebyggelse anlagt parallelt med terrænskråningen, ligesom udearealerne løber ind mellem bygningslængerne. Den nye bygning langs Bellahøjvej vil fremstå som en overgang til Bellahøjbebyggelsens høje punkthuse.

Om tag og facader anføres det, at det ikke anses for arkitektonisk rimeligt, at den nye bebyggelse gentager de eksisterede bygningers sadeltagsmotiv og tyngde i facader, der i formsprog var oplagt på daværende tidspunkt. De nye bygninger ønskes udført i et nutidigt, funktionelt formsprog, som med deres facadeudtryk signalerer de nye pædagogiske skoletanker. Facaderne tænkes med deres glaspartier og transparente flader åbne mod omverdenen. De mange sammenstød og -skæringer mellem nye og eksisterende bygninger nødvendiggør flade tage. Derved sikres det, at det oprindelige saddeltagsmotiv ikke sløres, og at eksisterende bygningers gesimshøjder respekteres. Den mindre væksthusbygning mod nordøst vil blive lav og ydermere delvis sænket i terræn, således at den vil fremstå mindre markant.

Forvaltningen er enig i, at skolevejen for børnene skal sikres bedst muligt. Udvidelsen af skolen forventes at medføre en større trafikbelastning af området. I den forbindelse har man i projektet fastlagt hovedadgangen til skolen fra den blinde del af Godthåbsvej. Afsætning af børn vil derfor være mere naturlig på Bellahøjvej, eventuelt i en kommende billomme. Dette vil blive drøftet i den tværkommunale arbejdsgruppe vedrørende børns sikre skoleveje.

Det nævnes, at der opretholdes en offentlig stiforbindelse i den blinde del af Godthåbsvej for gående og cyklister. Det forventes, at adgang til Godthåbsvej 251 og 249 opretholdes, idet der her ligger et skolefritidshjem tilknyttet skolen, hvor det vil være naturligt at bevare adgangen umiddelbart overfor skolens indgang.

Forvaltningen har ikke planer om at foreslå ændringer af den eksisterende ensretning af Rødkildevej.

Vej & Park, der har modtaget kopi af de to henvendelser vedrørende trafikforhold (henvendelserne nr. 2 og 3), har udtalt sig i den til gennemsyn som bilag 4 vedlagte skrivelse af 8. maj 2001. Heri anføres det, at etablering af en lomme for af- og påstigning på Bellahøjvej vil kunne gennemføres som en almindelig trafikregulerende foranstaltning, såfremt der er plads til dette indenfor det udlagte vejareal og etablering kan ske uden at hindre udsyn i forbindelse med udkørsel fra parkeringsarealerne på den del af Godthåbsvej, der ifølge lokalplanen muliggøres nedlagt. Ligeledes vil regulering af trafikken på Rødkildevej kunne gennemføres med hjemmel i færdselsloven og lov om offentlige veje. Trafikken i forbindelse med en udvidet Rødkilde Skole vil blive behandlet i den tværkommunale arbejdsgruppe vedrørende sikre skoleveje.

Det anføres endvidere, at cykel- og fodgængerforbindelsen på den del af Godthåbsvej, der muliggøres nedlagt, sikres i lokalplanen, der tinglyses på de ejendomme, som lokalplanen omfatter.

Herudover bemærkes det, at det kun vil være den formelle vejadgang for Godthåbsvej 251, der vil skulle ske fra Primulavej via Godthåbsvej 249. En eventuel overkørsel fra Primulavej skal godkendes af Vej & Park. I denne forbindelse vil der ske en vurdering af trafiksikkerhedsforholdene.

Endeligt anføres det, at ensretning af veje fastlægges af Vejmyndigheden i henhold til færdselsloven og lov om offentlige veje, og reguleres således ikke af lokalplanen. Det vil være naturligt at inddrage Rødkildevejs ensretning i forbindelse med den ovenfor nævnte behandling i den tværkommunale arbejdsgruppe vedrørende sikre skoleveje af trafikken i forbindelse med en udvidet Rødkilde Skole.

Plan & Arkitekturs bemærkninger

I de modtagne henvendelser fremføres generelt bemærkninger til følgende forhold:

  1. Arkitektonisk tilpasning af ny bebyggelse til den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse og dens omgivelser.
  2. Trafikforhold ved skolen, herunder sikring af skolevejen.
  3. Arkæologiske forhåndsundersøgelser.

Idet man kan henholde sig til de i det foranstående afsnit Intern høring omhandlede udtalelser fra henholdsvis Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Vej & Park, skal der i øvrigt bemærkes følgende:

Ad 1: Det er Plan & Arkitekturs opfattelse, at de oprindelige skolebygninger, tegnet af arkitekt Viggo Jacobsen i 1940'erne, rummer særlige arkitektoniske kvaliteter og danner en selvstændig helhed, som ikke mindst kommer til udtryk i den store bygningsfløj mod Bellahøjvej. Bebyggelsen er i lokalplanen fastlagt som bevaringsværdig.

Tilføjelse af nybyggeri til eksisterende bevaringsværdige bygninger giver altid anledning til overvejelser om, hvorvidt en udvidelse skal ske med samme arkitektoniske udtryk som den oprindelige bygning, eller skal fremstå som et supplementsbyggeri i et moderne, selvstændigt formsprog – som et modspil til den ældre bebyggelse.

I det aktuelle tilfælde finder Plan & Arkitektur, at en udvidelse af skolen med et udseende, som svarer til den nuværende fløj mod Bellahøjvej, vil betyde en uønskelig svækkelse af denne bygnings arkitektoniske facadekomposition, som er præget af det store facadeudsnit med lette vindueselementer indfattet i rød blank teglmur. Facaden danner derved en afsluttet helhed.

I det viste skitseprojekt føjer nybyggeriet sig til den eksisterende bebyggelse som en ny selvstændig tilbygning, der med hensyn til gesimshøjde, lette vinduespartier og en tagopbygning i form af tilbagerykket terrassetag bevarer et slægtsskab med den eksisterende bygning uden at antaste dennes helhed. Plan & Arkitektur kan tilslutte sig denne fremgangsmåde.

Man finder, at skitseprojektet, der har været vist i forbindelse med offentliggørelse af lokalplanforslaget, efter en yderligere bearbejdning vil kunne supplere den eksisterende bebyggelse på en arkitektonisk acceptable måde.

Lokalplanen indeholder således bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden, der sikrer, at de beskrevne intentioner og de arkitektoniske kvaliteter kan opretholdes.

Ad 2: Adgangsforholdene til Godthåbsvej 251 efter gennemførelse af den muliggjorte nedlægning af en strækning af Godthåbsvej ud for skolen kan på baggrund af udtalelserne fra henholdsvis Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Vej & Park sammenfattes således, at adgang for fodgængere og cyklister fortsat kan ske fra Godthåbsvej, mens den formelle vejadgang skal ske fra Primulavej over Godthåbsvej 249.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i et høringssvar forud for vedtagelsen af lokalplanforslaget oplyst, at man som ejer af Godthåbsvej 249-253 (Frederikshøj Skolehjem) har kontaktet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på løsning af vejadgangsforholdene for ejendommene i relation til den påtænkte nedlægning af en strækning af Godthåbsvej ud for skolen. Som nævnt i det foranstående afsnit Henvendelser fra kommunale forvaltninger har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ingen bemærkninger til materialet om lokalplanforslaget, hvoraf det af bilag A til forvaltningens indstilling fremgår, at Godthåbsvej 251 sammenlægges med Godthåbsvej 249, hvorved den samlede ejendom får indkørsel fra Primulavej.

Under henvisning hertil, herunder udtalelserne fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Vej & Park, betragtes de trafikale spørgsmål i relation til henvendelserne som afklaret i forhold til lokalplanen.

Ad 3: Kultur- og Fritidsforvaltningen har i et høringssvar forud for vedtagelsen af lokalplanforslaget oplyst, at der ikke er bemærkninger til forslaget. Dermed er det antaget, at heller ikke Københavns Bymuseum, der på rigsantikvarens vegne fører det arkæologiske tilsyn med jordarbejder i Københavns Kommune, havde særlige bemærkninger i anledning af forslaget. Lokalplanen indeholder imidlertid en standardbestemmelse om, at arbejder, der forudsætter udgravning i grunden, kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til lov om museer m.v., § 26 (beskyttelse af jordfaste fortidsminder).

Supplerende bemærkninger

Københavns Energi gjorde i et høringssvar forud for vedtagelsen af lokalplanforslaget opmærksom på de bl.a. i forbindelse med opførelse, ombygning og istandsættelse af kommunalt byggeri gældende retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", specielt det igangværende revisionsarbejde, hvor der bl.a. arbejdedes på at medtage et krav om gas til nybyggeri. Det blev nævnt, at der i forhold til anvendelse af el i køkkener, kantiner m.v. er energimæssige fordele ved at anvende bygas, og at CO2-belastningen og dermed bidrag til drivhuseffekten er under halvdelen sammenlignet med el. Derudover er der ofte fordele ved at anvende bygas. Det blev påpeget, at i det påtænkte skolebyggeri kan bygas anvendes til madlavningsformål i et eventuelt kantinekøkken, i fysiklokalet og til tørretumblere m.v. i et eventuelt vaskeri.

Bestemmelser om bygas blev ikke medtaget i lokalplanforslaget, da der i planloven ikke er hjemmel til at stille krav om, at bebyggelse skal aftage bygas.

Efter vedtagelsen af lokalplanforslaget har Borgerrepræsentationen i mødet den 1. marts 2001 (BR 28/01) godkendt revision af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", hvorefter nybyggeri ifølge et nyt minimumskrav skal tilsluttes bygas, hvis ejendommene ligger inden for eller op til forsyningsområdet. Minimumskrav skal optages som bestemmelser i lokalplaner, når der er hjemmel hertil. Planloven giver mulighed for at kræve en ejendoms tilslutning til bygasnettet, mens aftagning af gas som nævnt ovenfor ikke kan kræves ifølge loven.

Københavns Energi har telefonisk overfor Plan & Arkitektur bekræftet, at der er ført gasledninger frem til gader omkring skolen. Under henvisning hertil er lokalplanen tilføjet en bestemmelse om, at bebyggelse ikke må tages i brug før bebyggelsen er tilsluttet Københavns Energis bygassystem. Der henvises til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

I øvrigt er der til stjernebemærkningen i lokalplanens § 1 om Borgerrepræsentationens vedtagelse i mødet den 3. december 1998 af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" tilføjet ovennævnte dato for Borgerrepræsentationens revision heraf (1. marts 2001). Der henvises til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

Ændring af lokalplanen

Der er følgende ændringer af lokalplanen i forhold til det offentliggjorte forslag, jf. også foranstående afsnit Supplerende bemærkninger:

Til stjernebemærkningen i lokalplanens § 1 om Borgerrepræsentationens vedtagelse i mødet den 3. december 1998 af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" med de deri indeholdte minimumskrav, anbefalinger og visioner tilføjes følgende: "… og i mødet den 1. marts 2001 tiltrådt en revision heraf."

Som nyt afsnit til § 8 tilføjes følgende: "Bebyggelse må ikke tages i brug, før bebyggelsen efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere anvisning er tilsluttet Københavns Energis forsyning af bygas."

I konsekvens af ovennævnte ændring vedrørende bygas ændres overskriften i § 8 fra "Kollektiv varmeforsyning" til "Kollektiv energiforsyning".

Herudover ændres af redaktionelle grunde den oprindelige bestemmelse i § 8 til : "Bebyggelse må ikke tages i brug, før bebyggelsen efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere anvisning er tilsluttet Københavns Energis fjernvarmesystem. Alternativ energiforsyning forudsætter dispensation i henhold til varmeforsyningslovgivningen."

Ændringerne af lokalplanen skønnes ikke at være af en sådan karakter, at fornyet høring i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet.

BILAG VEDLAGT

A. Liste over modtagne henvendelser.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 6. december 2000 tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 25. januar 2001.
  2. Kopi af modtagne henvendelser.
  3. Kopi af skrivelse af 3. maj 2001 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
  4. Kopi af skrivelse af 8. maj 2001 fra Vej & Park.

Jens Ole Nielsen

Til top