Mødedato: 13.05.2004, kl. 17:30

Udmøntning af midler til miljøcertificering

Udmøntning af midler til miljøcertificering

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 13. maj 2004

 

 

BR 205/04

Udmøntning af midler til miljøcertificering

Udmøntning af midler til miljøcertificering

 

 

Indstilling om, at der under forudsætning af overførsel af ikke-forbrugte midler fra 2003 til 2004 ydes støtte af puljen til miljøcertificering til

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen, på 75.000 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Københavns Kommunes Bedriftssundhedstjeneste på 117.250 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, på 60.000 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen, på 770.000 kr. i 2004, og

- et projekt om indførelse af miljøledelse i 14 fritidshjem og klubber i Vanløse Skoledistrikt, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, på 499.400 kr. i 2004.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at der under forudsætning af overførsel af ikke-forbrugte midler fra 2003 til 2004 ydes støtte af puljen til miljøcertificering til

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen, på 75.000 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Københavns Kommunes Bedriftssundhedstjeneste på 117.250 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, på 60.000 kr. i 2004,

- et projekt om indførelse af miljøledelse i Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen, på 770.000 kr. i 2004, og

- et projekt om indførelse af miljøledelse i 14 fritidshjem og klubber i Vanløse Skoledistrikt, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, på 499.400 kr. i 2004.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2004

Tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen om udmøntning af midler til miljøcertificering.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Der er i oktober-november 2003 fremsendt ansøgninger fra Københavns Kommunes Bedriftssundhedstjeneste, Sundhedsforvaltningen, Ejendomsvedligeholdelse og Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen om støtte til projekter omhandlende indførelse af miljøledelse.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet projekterne og finder det formålstjenligt, at der gives støtte til gennemførelsen af disse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med fastlæggelsen af budget 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøledelse og miljøcertificering i kommunens forvaltninger og institutioner.

Indsatsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes tiltræden i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" den 13. juni 2001. Dogme 2000 er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. I Dogme 2000 fastsættes konkrete mål for de deltagende kommuners miljøarbejde, men der er ingen tidsfrist for, hvornår målene skal være opfyldt. Det afgørende er, at man indleder en proces i retning af at kunne nå målene. Et af målene i Dogme 2000 omhandler forankring af miljøarbejdet, hvor det blandt andet er et krav, at kommunens forvaltninger og institutioner over tid lader sig miljøcertificere.

Kriterier for puljen, ansøgningsmaterialet samt hvordan arbejdet med at fremme miljøledelse og miljøcertificering i kommunen kan finde sted, har været drøftet i kommunens "Dogmeforum". Dogmeforummet har repræsentanter fra samtlige forvaltninger i Københavns Kommune.

Forvaltningerne bliver løbende opfordret til at søge midler fra puljen for miljøcertificering ved opsøgende arbejde fra Miljøkontrollen, møder i Dogmeforum og i arbejdsgruppen for miljøcertificering. Der er blevet gjort opmærksom på, at der kan ydes støtte til miljøcertificeringsprojekter både af økonomisk og rådgivningsmæssig karakter.

Før en forvaltning eller institution kan miljøcertificeres, skal der indføres et miljøledelsessystem, som fører til løbende forbedringer af miljøpræstationen, samt til overholdelse af gældende regler og lovgivning inden for miljøområdet. Dette omfatter blandt andet udformning af en miljøpolitik, en miljøgennemgang af institutionen, udpegning af indsatsområder med konkrete mål og handlingsplaner samt periodevise evalueringer af miljøindsatsen.

Der er i forbindelse med tidligere indstillinger truffet beslutning om, at såfremt der sker tildeling af støtte til indførelse af miljøledelsessystemer, skal der efterfølgende ske en certificering efter den internationale standard for miljøledelsessystemer ISO 14.001 eller en registrering i henhold til EU forordningen om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision, EMAS-forordningen.

 

Uddybning af indstilling

Bedriftssundhedstjenesten, Sundhedsforvaltningen

For at få hævet niveauet for miljøhensyn i det daglige arbejde i Københavns Kommunes Bedriftssundhedstjeneste (BST) ønskes der indført og certificeret et miljøledelsessystem med handlingsplaner, der lægger op til stadige forbedringer af indsatsen og evaluering af initiativerne.

Miljøledelsesarbejdet ønskes integreret i BSTs arbejdsmiljørådgivning, og miljøledelsessystemet vil blive opbygget som et integreret kvalitets-, miljø- og arbejdsmiljøledelsessystem. Dette ønskes blandt andet af hensyn til det velfungerende kvalitetsstyringssystem, som er godkendt for en 5-årig periode af DANAK (DANAK er det nationale akkrediteringsorgan, som i henhold til aftale med Erhvervs- og Boligstyrelsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet foretager akkreditering af danske virksomheder).

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet dels vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i driften af BST, og dels vil have væsentlige indirekte effekter via den rådgivning, som BST giver til institutioner under Københavns Kommune. Desuden giver projektet mulighed for at indhente erfaringer med at integrere miljøledelse og andre ledelsessystemer.

 

Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen

Formålet med projektet er at indføre og få certificeret et miljøledelsessystem i Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen, i henhold til ISO 14.001.

Indførelse af miljøledelse i Ejendomsvedligeholdelse skal ses som et led i en øget fokusering på miljøarbejdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor forvaltningen i øjeblikket gennemfører en generel kortlægning af miljøforholdene.

Når Ejendomsvedligeholdelse efter knap et års arbejde forventes at være miljøcertificeret, kan erfaringerne fra miljø­ledelsesforløbet bruges til at gøre det lettere for andre enheder i forvaltningen at blive miljøcertificeret.

Projektet gennemføres ved, at forvaltningens miljørådgiver guider Ejendomsvedligeholdelse gennem selve miljøledelsesforløbet, og er den daglige sparringspartner i miljøarbejdet. Miljørådgiveren er desuden behjælpelig med fortolkning af ISO 14.001 standardens krav og bidrager med relevante skabeloner mv. til opbygning af selve miljøledelsessystemet i Ejendomsvedligeholdelse. Desuden står miljørådgiveren for kompetenceopbygning på miljøområdet via afholdelse af informationsmøder for personalet, kurser, temadage osv.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i drift og vedligeholdelse af de bygninger, som Ejendomsvedligeholdelse forestår. Desuden forventes væsentlige indirekte effekter af et øget samarbejde mellem Ejendomsvedligeholdelse og lejerne i de enkelte bygninger om at gennemføre miljøforbedringer.

 

Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen

Indførelse af miljøledelse i Hovedbiblioteket skal ses som et led i en øget fokusering på miljøarbejdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen fik primo 200 3 bevilget støtte fra puljen til miljøcertificering til ansættelse af en miljørådgiver og gennemfører for øjeblikket en generel kortlægning af forvaltningens miljøforhold. Desuden iværksættes pilotprojekter i de enkelte dele af forvaltningen, hvor institutioner (i dette tilfælde Hovedbiblioteket) med hjælp fra forvaltningens miljørådgiver indfører miljøledelse og bliver certificeret efter ISO 14.001.

Miljørådgiveren guider pilotinstitutionerne gennem selve miljøledelsesforløbet og er den daglige sparringspartner i miljøarbejdet. Miljørådgiveren er desuden behjælpelig med fortolkning af ISO 14.001 standardens krav og bidrager med relevante skabeloner mv. til opbygning af selve miljøledelsessystemet (miljøhånd­bogen) i Hovedbiblioteket. Desuden står miljørådgiveren for kompetenceopbygning på miljøområdet via afholdelse af informationsmøder for personalet, kurser, temadage osv.

Når Hovedbiblioteket efter knap et år forventes at være miljøcertificeret, kan erfaringerne fra miljøledelsesforløbet bruges til at gøre det lettere for de 24 andre biblioteker i forvaltningen at blive miljø­certificeret, men andre institutionstyper vil også kunne få gavn af erfaringerne. Et lignende initiativ er iværksat i Ejendoms­vedligeholdelse, som nu er i gang med den indledende miljøgennemgang som led i indførelse af miljøledelse.

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet dels vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i driften af Hovedbiblioteket, og dels skabe væsentlige indirekte effekter via formidlingen af resultaterne til offentligheden.

 

Vanløse Skoledistrikt, fritidshjem og -klubber, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Formålet med projektet er dels at gennemprøve og udvikle et pædagogisk miljøledelseskoncept for fritidshjem og -klubber og dels at udvikle et koncept, som skaber sammenhæng i miljøarbejdet mellem skoler og fritidshjem og -klubber. Udgangspunktet er de erfaringer, der er samlet fra miljøledelseskonceptet for Vanløse Skoledistrikt.

Som resultat af pilotprojektet vil 14 fritidshjem og -klubber i Vanløse Skoledistrikt blive miljøcertificeret, så de på en målrettet og systematisk måde kan arbejde frem mod en bæredygtig udvikling. En væsentlig del af projektet er at sikre, at denne proces sker ved at involvere børnene og de unge gennem en tæt kobling af fysiske/tekniske tiltag og det pædagogiske arbejde på institutionerne.

Miljøcertificeringen vil blive foretaget som en integreret del af miljøcertificeringen af det etablerede miljøledelsessystem på skolerne i Vanløse Skoledistrikt, som tidligere har fået tildelt støtte i december 2001 og marts 2003.

I projektforløbet vil der blive opbygget miljøkompetence på pilotinstitutionerne i Vanløse, blandt andet gennem efteruddannelse af miljøkoordinatorer på hver institution samt ved etablering af en miljøledelsesgruppe, der styrer og planlægger institutionens indhold og aktiviteter på miljøområdet.

Efterfølgende vil et gennemprøvet og gennemarbejdet koncept for miljøcertificering af fritidshjem, -klubber og skoler kunne tilbydes kommunens øvrige skoledistrikter. Det er vigtigt, at miljøledelse ikke kun bliver en teknisk disciplin, men gøres til en proces, hvor alle deltager, og indholdet er en naturlig del af de daglige aktiviteter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet dels vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i driften af fritidshjem, -klubber og skoler i Vanløse Skoledistrikt og dels give væsentlige indirekte effekter via formidlingen af resultaterne til offentligheden.

 

Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen

Københavns Brandvæsen søger støtte til et projekt om at indføre miljøledelse i første omgang på tre pilotområder; Brandstation Vesterbro, værkstedet i serviceafdelingen på Tomsgården og Forebyggende Afdeling på Hovedbrandstationen.

Pilotprojektet omfatter kortlægning og styring af de miljøforhold, brandvæsenets drift medfører. Det gælder driftsforhold i forbindelse med selve tilstedeværelsen af brandvæsenet, men også de forhold brandvæsenets funktion i forbindelse med brand, ulykker og miljøuheld samt øvelser medfører. Pilotprojektet afsluttes med en miljøcertificering af de tre pilotområder.

Miljøledelsessystemet vil blive opbygget således, at det på sigt kan omfatte hele brandvæsenets organisation.

København Brandvæsen er en organisation med i alt ca. 830 ansatte fordelt på 7 afdelinger, 7 brandstationer, brandskole, værksteder og depoter på i alt 8 adresser, og det er brandvæsenets ønske med miljøledelsesprojektet, at

-           fremstå som en miljøvenlig virksomhed med stor opmærksomhed på forbrug og udslip til miljøet,

-           at arbejde for størst mulig forståelse for miljøproblematikken hos alle medarbejdere og hurtigt at kunne reagere på ideer og indhentet ny viden for at fremme miljøforståelsen i såvel brandvæsenet som i hele kommunen,

-           opnå besparelser i driftsudgifter, således at udgifterne til miljøledelsen som et minimum kan dækkes af disse besparelser.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet vil være med til at skabe direkte miljøforbedringer i driften af Københavns Brandvæsen og skabe afledte miljøforbedringer via en ændring i brandvæsenets indsats i forbindelse med brand, ulykker og miljøuheld samt øvelser.

De fem ovenfor nævnte ansøgninger om støtte er i tråd med tidligere ansøgninger og bevillinger fra puljen til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

 

MILJØVURDERING

Effekten af projekter om indførelse af miljøledelse forekommer dels som en direkte effekt, der som oftest vil kunne måles umiddelbart, dels som indirekte effekter, hvor det oftest ikke er muligt at etablere en direkte sammenhæng mellem indsats og effekt.

Den direkte effekt af at indføre miljøledelse i en institution eller forvaltning vil ofte være en reduktion af forbruget af el, vand og varme samt andre forbrugte ressourcer. Denne effekt kan skyldes både egentlige reduktionsmål på forbruget, men kan også skyldes den forøgede fokus på miljøforhold og ressourceforbrug.

En anden direkte effekt af at indføre miljøledelse i Bedriftssundhedstjenesten vil være en forøget fokusering på miljøforhold internt i Bedriftssundhedstjenesten og gennem den rådgivning, Bedriftssundhedstjenesten giver til andre institutioner i Københavns Kommune.

En direkte effekt af at indføre miljøledelse i Ejendomsvedligeholdelse vil være den øgede fokusering på miljøforhold i forbindelse med ejendomsvedligeholdelse, som vil føre til mindre miljøbelastninger ved selve vedligeholdelsesarbejdet og til mindre miljøbelastning ved driften af de ejendomme, som Ejendomsvedligeholdelse forestår.

Indførelsen af miljøledelse i Hovedbiblioteket vil have en effekt i forbindelse med driften af biblioteket, men vil også have væsentlige indirekte miljøeffekter, da Hovedbiblioteket har en meget central formidlingsrolle ud mod den brede offentlighed. Ved at Hovedbiblioteket bliver miljøcertificeret, og at denne certificering benyttes ved en aktiv formidlingsindsats, vil de miljømæssige fordele ved miljøarbejde blive formidlet ud til de mange mennesker, der benytter biblioteket.

Udvidelsen af projektet i Vanløse Skoledistrikt vil sikre en bedre miljømæssig gennemslagskraft, da alle dele af skoleområdet vil blive omfattet.

Ved at indføre miljøledelse i Københavns Brandvæsen vil der kunne opnås ressourcebesparelser samt ske en minimering af de miljøpåvirkninger, som brandvæsenets drifts og indsats medfører.

Gennemførelsen af projekterne i Bedriftssundhedstjenesten, Ejendomsvedligeholdelse, Vanløse Skoledistrikt, Københavns Brandvæsen og Hovedbiblioteket vil desuden være et skridt på vejen til opfyldelse af målet i Dogme 2000 om at indføre miljøledelse i kommunens forvaltninger og institutioner.

 

ØKONOMI

I budget 2002 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. om året i perioden 2001 - 2004 til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Puljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Nedenfor er en oversigt over tidligere tildelte midler samt den aktuelle ansøgning om støtte, fordelt på det forventede træk på puljen pr. år:

 

Alle beløb i kr.
eksklusiv moms

2001

2002

2003

2004

I alt

Bedriftssundheds­tjenesten
Ny

 

 

 

117.250

117.250

Ejendoms­vedligeholdelse
Ny

 

 

 

75.000

75.000

Hovedbiblioteket
Ny

 

 

 

60.000

60.000

Københavns Brandvæsen
Ny

 

 

 

770.000

770.000

Fritidshjem og klubber, Vanløse Skoledistrikt
Ny

 

 

 

499.400

499.400

Afholdelse af kursusaktiviteter
Afsat 11-2003

 

 

45.000

125.000

170.000

Daginstitutioner på Indre Nørrebro
Tildelt 11-2003

 

 

246.840

273.550

520.390

Screening i f.m. miljøvurdering af indstillinger
Afsat 02-2004

 

 

 

300.000

300.000

KKK
Tildelt 06-2003

 

 

107.100

 

107.100

Evaluering
Afsat 06-2003

 

 

100.000

 

100.000

RIA
Tildelt 03-2003

 

 

252.000

327.000

579.000

Stenurten
Tildelt 01-2003

 

 

75.995

54.500

130.495

KFF
Tildelt 01-2003

 

 

535.000

470.000

1.005.000

KE
Tildelt 01-2003

 

 

467.000

497.500

964.500

Indkøbsfunktionen
Tildelt 10-2002

 

25.000

35.000

20.000

80.000

KTK
Tildelt 05-2002

 

779.870

 

 

779.870

Vej & Park
Tildelt 12-2001

20.000

410.000

315.000

 

745.000

Vanløse Skoledist.
Tildelt 12-2001 og 03-2003

186.000

275.000

320.000

135.000

916.000

Mindreforbrug, tilbageført fra institutioner

 

 

-54.390

 

 

I alt pr. år

206.000

1.489.870

2.444.545

3.724.200

7.864.615

 

Mindreforbruget på i alt 2.304.130 kr. fra 2001 og 2002 er overført til 2003. I 2003 var der et mindreforbrug på 1.859.585 kr., som er søgt overført til 2004 i forbindelse med ansøgningen om tidlig overførsel (MFU 48/2004).

Til finansiering af de foreslåede projekter foretages følgende omplaceringer, under forudsætning af overførsel af uforbrugte midler:

- i budget 2004 foreslås omplaceret 75.000 kr. til Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning,

- i budget 2004 foreslås omplaceret 117.250 kr. til BST, Sundhedsforvaltningen, funktion 05.32 og organisation 28.100,

- i budget 2004 foreslås omplaceret 60.000 kr. til Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning,

- i budget 2004 foreslås omplaceret 770.000 kr. til Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen, funktion 0.95.1 Forvaltning, og

- i budget 2004 foreslås optaget omplaceret 499.400 kr. til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning.

Der anvises kassemæssig dækning for de uddelte støttemidler i puljen til miljøcertificering, som er placeret under Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål.

Såfremt indstillingen vedtages, vil der af den samlede pulje på 8 mio. kr. være udmøntet 7.864.615 kr. Der er fortsat kontakt til forvaltningerne med henblik på at få iværksat nye initiativer til miljøcertificering indenfor den resterede ramme.

 

HØRING

Indstillingen omfattende projektansøgningerne fra Københavns Kommunes Bedriftssundhedstjeneste, Sundhedsforvaltningen, Ejendomsvedligeholdelse og Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen, samt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været sendt i høring i Arbejdsgruppen for miljøcertificering. I denne gruppe er der repræsentanter for alle forvaltninger.

Der var ingen bemærkninger hertil.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

BILAG

Ansøgning fra Bedriftssundhedstjenesten, Sundhedsforvaltningen, dateret 17. november 2003.

Skrivelse fra Kultur- og Fritidsforvaltningen om justering af de ansøgte beløb, dateret 3. marts 2004.

Ansøgning fra Ejendomsvedligeholdelse, Kultur- og Fritidsforvaltningen, dateret 24. oktober 2003.

Ansøgning fra Hovedbiblioteket, Kultur- og Fritidsforvaltningen, dateret 6. november 2003.

Ansøgning fra Københavns Brandvæsen, Bygge- og Teknikforvaltningen, dateret 12. november 2003.

Ansøgning fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, dateret 6. november 2003.

 

 

Peter Elsman

                                                                 / Hjalte Aaberg

 


Til top