Mødedato: 13.05.2004, kl. 17:30

Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 samt handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2004

Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 samt handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2004

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 13. maj 2004

 

 

BR 229/04

Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 samt handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2004

Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 samt handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2004

 

 

Indstilling om, at evalueringen af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 tages til efterretning, at der afholdes Bilfri Dag onsdag d. 22. september 2004 i dele af Middelalderbyen efter de i denne indstilling beskrevne retningslinier, at forvaltningerne på baggrund af forslag fra Vesterbro Lokalråd undersøger mulighederne for at lukke Sdr. Boulevard på den Bilfri Dag og i dagene omkring den bilfri dag, at Miljøtrafikugen 2004 afholdes i uge 39 efter retningslinierne beskrevet i denne indstilling, at udvalgene forelægges forslag til et samlet større trafikforsøg juni 2004, at udvalgene orienteres om de øvrige konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen 2004 i juni 2004, at mindreforbruget vedrørende 2003 på 799.000 kr. søges overført til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3, i forbindelse med overførselssagen til Borgerrepræsentationen og under forudsætning af at de af Borgerrepræsentationen besluttede regler for overførslen er til stede, at finansiering af projektets samlede ramme på 4,4 mio. kr. drøftes, samt at Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til Miljøtrafikugen på 1,3 mio. kr. dækkes af funktion 0.81.3, anlægsbevilling til jordoprensning. Midlerne overføres til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3.

Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til projektet finansieres ved at udskyde projektet vedrørende cykelparkering på Højbro Plads og/eller reducere puljen til trafiksikkerhedsprojekter.

 (Økonomiudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at evalueringen af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 tages til efterretning,

 

at  der afholdes Bilfri Dag onsdag d. 22. september 2004 i dele af Middelalderbyen efter de i denne indstilling beskrevne retningslinier,

 

at forvaltningerne på baggrund af forslag fra Vesterbro Lokalråd undersøger mulighederne for at lukke Sdr. Boulevard på den Bilfri Dag og i dagene omkring den bilfri dag,

 

at  Miljøtrafikugen 2004 afholdes i uge 39 efter retningslinierne beskrevet i denne indstilling,

at udvalgene forelægges forslag til et samlet større trafikforsøg juni 2004,

 

at  udvalgene orienteres om de øvrige konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen 2004 i juni 2004,

 

at  mindreforbruget vedrørende 2003 på 799.000 kr. søges overført til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3, i forbindelse med overførselssagen til Borgerrepræsentationen og under forudsætning af at de af Borgerrepræsentationen besluttede regler for overførslen er til stede, og

 

at  finansiering af projektets samlede ramme på 4,4 mio. kr. drøftes.

 

 

Miljø- og forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor  Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til Miljøtrafikugen på 1,3 mio. kr. dækkes af funktion 0.81.3, anlægsbevilling til jordoprensning. Midlerne overføres til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2004

Søren Pind (V) stillede ændringsforslag om, at sagens behandling afventer en konkretisering af borgmester Winnie Berndtsons forslag om en bilfri by

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C)

 

 

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Lars Engberg (A)

 

 

 

Kim Christensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, at Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til projektet tilvejebringes ved en tillægsbevilling, således at en udskydning af projektet vedrørende cykelparkering på Højbro Plads og/eller en reduktion af puljen til trafiksikkerhedsprojekter undgås.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C)

 

 

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Lars Engberg (A)

 

 

 

Kim Christensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

 

X

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Indstillingen blev anbefalet, idet Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til projektet finansieres ved at udskyde projektet vedrørende cykelparkering på Højbro Plads og/eller reducere puljen til trafiksikkerhedsprojekter.

 

Søren Pind (V) og Wallait Khan (V) tog forbehold.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2004

 

Afstemning om sidste at-punkt:

 

For

Imod

Stemte ikke

Winnie Berndtson (A)

X

 

 

Mogens Lønborg (C)

 

X

 

Abderrahman Ben Haddou (D)

 

X

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Carl Christian Ebbesen (O)

 

X

 

Annette Engell (V)

 

X

 

Bente Frost (V)

X

 

 

Rikke Fog-Møller (Ø)

X

 

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalget kan ikke over for Borgerrepræsentationen anbefale, at Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til Miljøtrafikugen på 1,3 mio. kr. dækkes af funktion 0.81.3, anlægbevilling til jordoprensning, og at midlerne overføres til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3.

 

Afstemning om 1. - 8. at-punkt:

 

For

Imod

Stemte ikke

Winnie Berndtson (A)

X

 

 

Mogens Lønborg (C)

 

X

 

Abderrahman Ben Haddou (D)

 

X

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Carl Christian Ebbesen (O)

 

X

 

Annette Engell (V)

 

X

 

Bente Frost (V)

X

 

 

Rikke Fog-Møller (Ø)

X

 

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalget kan ikke anbefale Borgerrepræsentationen at tiltræde 1. – 8. at-punkt.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget videresender således indstillingen til Borgerrepræsentationen med bemærkning om, at udvalget ikke kan anbefale Borgerrepræsentationen at tiltræde indstillingen.

 

Protokolbemærkning fra Mogens Lønborg (C) om, at han ikke kan støtte indstillingen, ikke mindst forslaget om en Bilfri Dag, da han ikke mener, at det giver meget 'miljø for pengene'. Tiden er løbet fra den slags miljømanifestationer. De mange penge kan bruges langt bedre, fx til påmontering af partikelfiltre på kommunens dieseldrevne køretøjer. Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at inden 1. januar 2003 skulle alle kommunen s større dieseldrevne køretøjer have partikelfilter. Denne beslutning er desværre ikke blevet efterlevet endnu.

 

Protokolbemærkning fra Abderrahman Ben Haddou (D) om, at han betragter Bilfri Dag som ren chikane mod københavnerne, især i relation til den dårligt fungerende kollektive trafik.

 

Protokolbemærkning fra Carl Christian Ebbesen (O) om, at den Bilfri Dag kan medføre kaos med overfyldte busser og dårlig oplevelse af Bilfri Dag.

 

Protokolbemærkning fra Annette Engell (V) om, at den Bilfri Dag på ingen måde står mål med den økonomiske udgift på over 4 mio. kr. Der er ingen effekt at spore på afholdelse af den Bilfri Dag og miljtrafikugen. Det er hendes opfattelse, at der fortsat skal arbejdes på at få folk til at optræde miljøvenligt, men at det ikke sker ved forbud mod bilkørsel en enkelt dag i udvalgte områder af byen. Annette Engell (V) ønsker i stedet, at der sættes fokus på kollektiv trafik gennem oplysning om mulighed for hurtig transport gennem byen, HUR's ruteplanlægning mv. som erstatning for forbud mod biltrafik en enkelt dag.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. maj 2004

Udsat

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen behandlede i mødet den 1. marts 2004 en indstilling om evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003 og handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2004. På mødet blev der rejst en række uddybende spørgsmål til indstillingen, og udvalget besluttede at udsætte sagen. Efterfølgende har forvaltningerne udarbejdet et uddybende notat, der besvarer de rejste spørgsmål. I mødet den 29. marts 2004 blev indstillingen taget af dagsordenen, og det blev besluttet, at udvalget skulle have forelagt en ny indstilling den 19. april 2004.

Bygge- og Teknikudvalget behandlede indstillingen på mødet den 10. marts 2004. I Bygge- og Teknikudvalget blev indstillingen ikke vedtaget.

Den 23. marts 2004 har der været afholdt et møde med borgere og lokale grupper m.fl., hvor der blevet orienteret om den politiske behandling af sagen herunder forvaltningernes oplæg til handlingsplanen for 2004. De fremmødte kom på mødet med forskellige ideer til Miljøtrafikugen 2004 og Bilfri Dag. Mødet blev afholdt med forbehold for den endelige poliske behandling af sagen.

På mødet fremkom der forslag om bl.a. pladsdannelse/trafikomlægning på Trianglen og efterfølgende har forvaltningerne modtaget forslag om lukning af Sdr. Boulevard på den Bilfri Dag og dagene omkring den bilfri dag.

Forvaltningerne har vurderet, at disse forslag er så vægtige, at denne indstilling fremsendes til behandling i udvalgene.

Denne indstilling indeholder evalueringen af Miljøtrafikuge 2003, inklusive Bilfri Dag. Miljøtrafikugen blev gennemført som vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 8. maj 2003. Indstillingen indeholder også de overordnede retningslinier for Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2004. De konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen 2004 vil blive forelagt udvalgene i juni.

Borgerrepræsentationen vedtog i maj 2003 de overordnede retningslinier for afviklingen af Miljøtrafikugen 2003, 04 og 05. Miljøtrafikugen i 2003 blev gennemført i henhold til disse retningslinier, bortset fra at den Bilfri dag kun blev gennemført søndag den 21. september og ikke både den 21. september og den 22. september.

Det overordnede mål med Miljøtrafikugen var at sætte fokus på udviklingen i trafikken i København, samt fremme og synliggøre miljøvenlig trafikadfærd til gavn for dem, der bor og færdes i byen. Indsatsområderne bestod af en kampagne om vores daglige transportvaner afviklet som et bilafvænningskursus, en slogankonkurrence, en workshop, lokale aktiviteter og 10 trafikforsøg, en formidlingsindsats og Bilfri Dag søndag den 21. september.

Trafikforsøgene fungerede godt, kampagnen skabte debat om tiltaget til et Bilafvænningskursus og ca. 1000 unge deltog i slogankonkurrencen. Den Bilfri Dag gav mulighed for at opleve en del af byen med et klart lavere støjniveau end på en normal søndag. Den Bilfri Dag blev dog påvirket af, at der var kraftig regn det meste af dagen.

En samlet evaluering har vist, at der er behov for at forenkle budskaberne i Miljøtrafikugen, indsnævre fokus og øge informationsindsatsen.

Miljøtrafikugen er afholdt indenfor budgettet på 4,3 mio. kr. Der har været et mindreforbrug på 799.000 kr. Den største afvigelse er opstået i forbindelse med, at afspærringer og skiltning af bilfrit område er blevet billigere end budgetteret.

For 2004 foreslås, at den overordnede handlingsplan for Miljøtrafikugen 2003-05 fortsat følges, men at der sker en bedre kobling mellem de enkelte hovedindsatsområder, der gennemføres i Miljøtrafikugen.

Hovedformålet med Miljøtrafikugen vi l således fortsat være:

Der skal sættes fokus på udviklingen i trafikken i byen samt fremmes og synliggøres miljøvenlig transportadfærd til gavn for dem, der bor og færdes i byen. I ugen skal vi demonstrere og debattere, hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagen til miljøet, byen og vores sundhed

 

Indhold i Miljøtrafikugen 2004:

·     Miljøtrafikugen afholdes fra en mandag til en søndag i den uge, den europæiske Bilfri Dag, d. 22. september, ligger. I 2004 vil det være uge 39, fra mandag d. 20. til og med søndag d. 26. september.

·     Trafikforsøg bliver opprioriteret i forhold til tidligere år. Et større trafikforsøg, initieret af kommunen, gennemføres i tæt samarbejde med politiet og lokale grupper. Trafikforsøget forelægges udvalgene i marts måned. Forsøget kunne være på en af brogaderne.

·     En række mindre trafikforsøg – genereret af de lokale aktører – gennemføres i tilknytning til det store trafikforsøg og på andre lokaliteter spredt i kommunen.

·     De lokale aktiviteter knyttes til de fysiske trafikforsøg. Der gives desuden mulighed for aktiviteter uden geografisk forankring, f.eks. forsøg med delebilsordninger, hvor forsøget kan løbe over 1 år og eventuelt danne optakt til næste års Miljøtrafikuge.

·     Kampagne som optakt til Miljøtrafikugen gennemføres igen i 2004.

·     Informationsindsatsen intensiveres.

·     Bilfri Dag afholdes onsdag d. 22. september, samme dag som det europæiske initiativ "In Town Without my Car". Primær målgruppe: Bilister der pendler til arbejde i byen. Det afspærrede område gøres mindre, og omfatter den del af Middelalderbyen, der ligger vest for Bremerholmlinien. Området afspærres fra 06.00 – 20.00. Til gengæld gøres området mere bilfrit end i 2003, taxier og turistbusser får ikke adgang. Al nødkørsel får naturligvis adgang og HT-busser kører som vanligt. Beboerne i det afspærrede område kan få tilladelse til at køre ved henvendelse til kommunen. Der etableres det antal porte, som Københavns Politi og Brandvæsen skønner nødvendig. Området er defineret i samarbejde med Københavns Politi.

Aktiviteterne under Bilfri Dag koncentreres i randen af området, især ved portene, og især i myldretiderne. I selve området vil der være mere stille end sædvanligt.

Finansiering af Miljøtrafikugen 2004:

På baggrund af erfaringerne fra tidligere Miljøtrafikuger og de i sagsfremstillingen foreslåede aktiviteter foreslår forvaltningerne, at finansieringen af projektets samlede ramme på 4,4 mio. kr. drøftes.

Der er i forbindelse med kommunens budgetter for 2004 ikke afsat midler til gennemførelse af Miljøtrafikugen 2004. Såfremt at Miljøtrafikugen skal kunne planlægges og afvikles på en tilfredsstillende måde, er det nødvendigt, at der træffes beslutning om projektets finansiering nu.

Såfremt der træffes politisk beslutning om, at finansieringen skal ske indenfor forvaltningernes nuværende budgetrammer, kan udgifterne til afholdelse af Miljøtrafikugen 2004 fordeles således, at 799.000 kr. dækkes af overførte midler fra miljøtrafikuge 2003, Økonomiforvaltningen bidrager med op til 800.000 kr. og Miljø- og Forsyningsforvaltningen bidrager med 1.300.000 kr. De resterende 1.500.000 kr. , som i givet fald skulle være Bygge- og Teknikforvaltningens bidrag, er der ikke dækning for på forvaltningens budget.

Såfremt udgifterne skal afholdes af Vej & Park, foreslås det, at disse anvises via anlægsrammen for 2004. Da midlerne under anlægsrammen er disponeret fuldt ud indtil 2008, kan denne anvisning kun lade sig gøre ved at udskyde planlagte anlægsaktiviteter. Ønsker udvalget at udskyde aktiviteter vil forvaltningen pege på projektet vedr. cykelparkering på Højbro Plads og eller en reduktion af puljen til trafiksik kerhedsprojekter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag til Miljøtrafikugen er på 1,3 mio. kr. Udgiften foreslås dækket af mindreforbrug fra 2003 på anlægsbevillingen til jordoprensning. Såfremt overførslen ikke vedtages af Borgerrepræsentation, vil det i 2004 være nødvendigt udskyde anlægsarbejde i Miljøkontrollen for 1,3 mio. kr. på jordoprensningsområdet. 

Økonomiforvaltningen bidrager med op til 800.000 kr. til finansiering af udgifter til information omkring Miljøtrafikugen og Bilfri dag. Da Bilfri Dag i 2004 er en onsdag, er det i samarbejde med Københavns Politi vurderet, at det kræver yderligere information af borgerne at afvikle arrangementet. Aktiviteten finansieres indenfor egen ramme, på bevilling Økonomiforvaltningen drift, konto 06.5-11.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

København har fire gange deltaget i Miljøtrafikugen, to gange er der afholdt Bilfri dag i Indre By. Det sker med baggrund i det europæiske initiativ "European Mobility Week" og "In town without my car". De første tre år opfordrede Trafikministeriet og Miljøministeriet de danske kommuner til at deltage. Den 8. maj 2003 godkendte Borgerrepræsentationen en generel ramme for afviklingen af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag i årene 2003-2005, hvilket betyder, at der skal afholdes Miljøtrafikuge i samme uge som den europæiske Bilfri Dag den 22. september, også selvom der ikke sker en opfordring fra ministeriernes side.

 

Organisering

Miljøtrafikugen og den bilfri dag gennemføres i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. De tre forvaltninger har nedsat en fælles styregruppe og en projektgruppe, som skal koordinere de forskellige aktiviteter og sikre gennemførelsen af projektet i 2004 og 2005.

I det omfang øvrige forvaltninger ønsker at iværksætte aktiviteter, vil planlægningen foregå i et samarbejde mellem projektgruppen og de pågældende forvaltninger.

Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget vil hvert år i januar/februar få forelagt en evaluering af den gennemførte Miljøtrafikuge og en handlingsplan for den kommende Miljøtrafikuge. Handlingsplanen vil omfatte et forslag til det kommende års aktiviteter og budget for de foreslåede delprojekter.

 

Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2003

Miljøtrafikugen 2003 blev igen gennemført i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Overordnet mål for Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003:

Der skal sættes fokus på udviklingen i trafikken i byen samt fremme og synliggøre miljøvenlig transportadfærd til gavn for dem, der bor og færdes i byen. I ugen skal vi demonstrere og debattere, hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagen til miljøet, byen og vores sundhed.

Følgende var indsatsområderne:

1.   Byens rum – tænk i nye muligheder

a. Bilfri Dag

b. Aktiviteter i hele byen uden trafikforsøg

c. Aktiviteter i udvalgte bydele, hvor der kan afprøves forskellige trafikforsøg

2.   Den daglige tur – tænk i nye vaner

a. Kampagne om transportvaner

b. Konference/workshop

3.   Formidlingsindsats

 

Evalueringen af Miljøtrafikugen og Bilfri Dag er baseret på en spørgeskema­undersøgelse (sendt ud til 2.500 københavnere med en svarprocent på 31 %), evalueringsmøder med alle interne og eksterne samarbejdspartnere, samt vurderinger i Miljøtrafikugen og Bilfri Dags projektgruppe.

Det er formentlig i høj grad københavnere, som i en eller anden grad er positivt indstillet over for et initiativ som Miljøtrafikugen, der har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Derfor ville nogle konklusioner formentlig rykke sig i mindre positiv retning, hvis svarprocenten havde været højere. Undersøgelsen giver et godt billede af målgruppens sammensætning. Dette kan give baggrund for planlægning af fremtidige miljøtrafikuger. Det fremgår eksempelvis af undersøgelsen, at miljøtrafikugens budskab og aktiviteter kun i ringe grad når bilpendlere. På denne baggrund vil det derfor være hensigtsmæssigt, at lægge vægt på denne målgruppe i planlægningen af aktiviteter i Miljøtrafikugen og Bilfri Dag.

I det følgende ridses hovedkonklusionerne op, idet der henvises til vedlagte evalueringsrapport.

 

1. Byens rum – tænk i nye muligheder

Formålet med dette indsatsområde er, at sikre en generel og en lokal debat om mulighederne for at bruge byen på en måde, der sikrer større livskvalitet og flere udfoldelsesmuligheder for dem, der bor og færdes her. Formålet er ligeledes at synliggøre og afprøve forskellige muligheder for at udnytte byens rum.

Derfor er der formuleret følgende delmål for hvert af de tre underindsatsområder:

1a.  Formålet med den Bilfri Dag er at skabe synlighed omkring byens problemer og potentialer. Det bilfri område skal fungere som hele Miljøtrafikugens flagskib.

Bilfri Dag blev i 2003 afholdt søndag den 21. september, og det er en synlig begivenhed, som mange københavnere har kendskab til. Af den gruppe, som har besvaret det udsendte spørgeskema, har 81 % kendskab til, at der har været afholdt Bilfri Dag, mod 56 % med kendskab til, at der har været afholdt Miljøtrafikuge.

Uheldigvis regnede det næsten hele dagen, hvilket betød, at mange københavnere ikke havde lyst til at bevæge sig ud og deltage i udendørs aktiviteter. Det vurderes at være en af årsagerne til, at mindre end hver tiende af dem, der har besvaret spørgeskemaet, har deltaget i aktiviteter i det bilfri område.

I forhold til målet om at skabe synlighed omkring byens problemer og potentialer, vurderes Bilfri Dag 2003 at have haft en synlig effekt. Knap halvdelen af dem, der har besvaret spørgeskemaet siger, at den Bilfri Dag i forskellig grad har øget deres opmærksomhed på udnyttelse af byens rum uden biler, og knap en tredjedel overvejer i forskellig grad at bruge bilen mindre fremover.

1b.  Formålet med aktiviteterne i byen generelt er at skabe en debat om byens problemer, behov og potentialer med fokus på byens rum, trafik, miljø, livskvalitet mm.

Aktiviteterne var enten knyttet til et trafikforsøg, aktiviteter i et område uden trafikforsøg eller aktiviteter uden geografisk forankring (f.eks. cykelkursus for indvandrerkvinder). Aktiviteterne uden geografisk forankring og dem der var i forbindelse med et trafikforsøg tiltrak flest borgere og opmærksomhed. De udsendte spørgeskemaer understøtter ligeledes denne tendens. I de bydele, som ikke har haft trafikforsøg, har mellem 81 og 90 % svaret nej til spørgsmålet "Har du kendskab til, om der var aktiviteter i dit lokalo mråde?"

1c.  Formålet med aktiviteterne i udvalgte bydele er – ved en koncentreret indsats – at skabe en synlighed omkring bydelens problemer, behov og potentialer. Dette sker ved at afprøve forskellige fysiske tiltag og iværksætte aktiviteter med fokus på byens rum, trafik, miljø, livskvalitet mm.

Trafikforsøgene i de udvalgte bydele fungerer godt. Der er mulighed for at sætte fokus på helt konkrete lokale problemstillinger og løsningsmuligheder, og hermed er der bedre mulighed for at starte en lokal debat. Et godt eksempel herpå er trafikforsøgene i Nørre Kvarter, hvor der er skabt en dialog mellem forskellige interesseparter som fortsætter efter Miljøtrafikugen. Et andet eksempel er trafikforsøget på Vejlands Allé, hvor beboerne er blevet opmærksomme på, at den løsning, de troede på, alligevel ikke fungerer efter hensigten.

 

2. Den daglige tur – tænk i nye vaner

Formålet med dette indsatsområde er at sætte fokus på vores daglige transportbehov og transportvaner. Målet er at synliggøre de forskellige transportmuligheder, der findes for københavnerne, samt at skabe debat om, hvordan vi kan transportere os, så vi skaber de bedst mulige vilkår i byen.

Under dette indsatsområde blev der besluttet to tiltag:

2a. Kampagne om transportvaner: Formålet var at give den enkelte deltager et indtryk af de forskellige transportmuligheder, der findes, samt at mindske antallet af bilture blandt deltagerne i Miljøtrafikugen.

Kampagnen op til miljøtrafikugen blev afholdt som et "Bilafvænningskursus". Kurset var bygget op som en pendant til rygestopkurser og henvendte sig til bilister, som havde lyst til at ændre deres transportvaner og til at bruge bilen mindre. Der var 10 deltagere på kurset, og det blev gennemført over 3 kursusgange i september 2003.

Deltagernes brug af bilen faldt uge for uge i kursusperioden. Samlet set faldt andelen af bilture hos deltagerne fra 63% til 44 %. Deltagerne lod altså bilen stå i næsten én ud af tre ture.

Andelen af kilometer, der blev kørt i bil, faldt fra 86 til 71 %. Der vil blive lavet en undersøgelse 1 år efter kurset, som skal vise, om kurset har haft en blivende effekt.

Kurset gav anledning til debat, såvel i danske som i udenlandske medier. I de danske medier blev der fokuseret en del på for eller imod kurset, og i mindre grad på kursets indhold. Derfor bør der i 2004 tilstræbes en tilgang til emnet, der bedre støtter diskussionen om transportvaner.

2b. Workshop/Konference: Formålet var at skabe rammerne for en samlet debat i byen omkring trafik og miljø

Erfaringerne fra Miljøtrafikugen 2002 var, at der kun dukkede få deltagere op til de mange lokale debatarrangementer. Derfor blev det besluttet, at der som forsøg skulle arrangeres en central konference/workshop i 2003 som erstatning for de mange lokale debatarrangementer. Arrangementet skulle tilrettelægges for almindeligt interesserede borgere, specifikke interessegrupper samt politikere.

Temaet i 2003 var: Bæredygtige transportvaner, mulighederne for at indrette vores daglige transportbehov, så miljøet, trafiksikkerhed og fremkommelighed tilgodeses bedst muligt. Der skulle tages udgangspunkt i forslaget til Trafik- og Miljøplan for København.

Workshoppen blev afholdt onsdag den 17. september 2003 – og der var 35 deltagere. Der var oplæg om børnenes transport, individuel rådgivning af beboere, virksomhedernes muligheder for at påvirke medarbejderes transport samt om transport til indkøb. Workshoppen mundede ud i ideer, som kommunen og deltagerne kunne arbejde videre med (se evalueringsrapporten i bilag).

Foruden disse to tiltag, blev der også gennemført en slogankonkurrence. Det skete i forbindelse med en rockkoncert i Tivoli. Formålet med konkurrencen var at få unge i tale samt at finde et slogan for Miljøtrafikugen 2004. Over 900 kom med forslag til et slogan og vinderen blev en 14-årig dreng, med følgende slogan: "Det kører for dig".

 

3. Formidlingsindsats

Målet er at skabe synlighed omkring de forskellige aktiviteter i Miljøtrafikugen. Endvidere skal københavnerne og de besøgende informeres om retningslinierne for at færdes i de bilfri områder.

Delmål:

·     Der gennemføres en informationsindsats både op til og under Miljøtrafikugen for dermed at medvirke til at skabe debat om brugen af byens rum, trafik- og miljøproblemer og transportvaner.

·     Informationen omkring de Bilfri Dage skal danne optakt til og skabe opmærksomhed om Miljøtrafikugen op til dennes start. Via pressearbejdet lanceres Miljøtrafikugen overfor Københavns borgere.

Spørgeskemaundersøgelsen viste, at der var et bredt kendskab til Miljøtrafikugen og Bilfri Dag idet ca. 56% kendte til Miljøtrafikugen og 81% kendte til Bilfri Dag. Det kan ikke konkluderes ud fra undersøgelsen, om kendskabet skyldes de synlige begivenheder, medieomtalen eller informationsindsatsen.

Til gengæld viste spørgeskemaundersøgelsen et ringe kendskab til aktiviteterne i bydelene, da kun 19% af de adspurgte svarede bekræftende på spørgsmålet. Der kan derfor være god grund til at øge formidlingsindsatsen på dette område. Delmål:

·      Der lægges op til, at niveauet for informationsindsatsen tager afsæt i den informationsindsats, der blev gennemført i forbindelse med de Bilfri Dage i 2001 og Miljøtrafikugen 2002. Derudover vil aktivitetskalenderen blive udvidet og blive mere detaljeret.

·      De øvrige udvalg i kommunen opfordres til at iværksætte initiativer, der understøtter ovennævnte intentioner i Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003, 2004 og 2005.

Evalueringen har vist, at beboerne i Indre By ikke har følt sig informeret tilstrækkeligt om Bilfri Dag. Tilsvarende viser evalueringen, at der ikke har været tilstrækkelig forvarsling på indfaldsvejene.

 

Miljøtrafikugen 2004

For 2004 foreslås, at den overordnede handlingsplan for Miljøtrafikugen 2003-05 fortsat følges, men at der sker en bedre kobling mellem de enkelte hovedindsatsområder, der gennemføres i Miljøtrafikugen. Derfor skal budskaberne i Miljøtrafikugen forenkles og fokus skal indsnævres, ligesom formidlingsindsatsen skal øges.

 

Baggrund

Den 8. maj 2003 vedtog Borgerrepræsentationen at der i årene 2003-2005 skal afholdes Miljøtrafikuge i samme uge som den europæiske Bilfri Dag den 22. september, også selvom der ikke sker en opfordring fra ministeriernes side.

Forvaltningerne foreslår, at Miljøtrafikugen i 2004 afholdes i uge 39, hvor onsdag d. 22. september indgår. Sidste år var det planen at afslutte Miljøtrafikugen med den bilfri dag. Forvaltningerne foreslår for enkelthedens skyld, at Miljøtrafikugen afholdes i en kalenderuge, således at Bilfri Dag i år indgår midt i Miljøtrafikugen.

 

Overordnet mål

Borgerrepræsentationen besluttede d. 8. maj 2003 at afholde Miljøtrafikuge hvert år i årene 2003-2005.

 

Slogan 2004

Som nævnt blev der i forbindelse med en rockkoncert i Tivoli gennemført en slogankonkurrence for at finde et slogan for Miljøtrafikugen 2004. Det vindende slogan fra slogankonkurrencen i 2003 blev "Det kører for dig". Det foreslås, at sloganet anvendes som Miljøtrafikugens slogan i 2004, såfremt at det kan indpasses i en relevant grafisk sammenhæng.

 

Indsatsområder 2004

Miljøtrafikugen vil indeholde aktiviteter indenfor tre forskellige indsatsområder:

1.      Byens rum – tænk i nye muligheder (Bilfri Dag og trafikforsøg)

2.      Den daglige tur – tænk i nye vaner (kampagne og lignende)

3.      Formidlingsindsats

I det følgende beskrives hver delindsats for sig med tilhørende delmål og succeskriterier.

 

1A - Bilfri dag 2004

Med baggrund i det europæiske initiativ "In Town Without My Car" har Københavns Kommune afholdt bilfri dag i 2001 og 2003. "In Town Without My Car" er fastlagt til den 22. september hvert år, og i år er det prioriteret at følge den fælles europæiske dato. Det foreslås, at Københavns Kommune i 2004 tilmelder sig det europæiske initiativ "European Mobility Week" – herunder "In Town Without My Car". På den baggrund har forvaltningerne i samarbejde med Københavns Politi udarbejdet et nyt forslag til Bilfri Dag – herunder et mindre område – som det vurderes realistisk at gennemføre på en hverdag.

Formålet med Bilfri Dag 2004 er at skabe opmærksomhed omkring transportmiddelvalg og miljøfordelene ved alternativer til individuel biltrafik, med særlig fokus på indpendlere og besøgende i Københavns Indre By.

Det betyder, at der hovedsageligt iværksættes aktiviteter rettet mod bilister i København og til/fra det bilfri område i særdeleshed. Vejnettet i det bilfri område vil være forbeholdt trafikanterne og forventes ikke inddraget til særlige aktiviteter. Aktiviteterne under Bilfri Dag koncentreres i randen af området, især ved portene, og især i myldretiderne. I selve området vil der være mere stille end sædvanligt.

Tirsdag den 23. marts 2004 afholdt forvaltningerne et informationsmøde for borgere og lokale grupper m.fl., hvor der blev orienteret om den politiske behandling af sagen, herunder forvaltningernes oplæg til handlingsplanen for 2004. I mødet deltog 37 personer. De fremmødte kom på mødet med forskellige ideer til Miljøtrafikugen 2004 og Bilfri Dag. Mødet blev afholdt med forbehold for den endelige poliske behandling af sagen.

Efterfølgende har forvaltningerne modtaget forslag om lukning af Sdr. Boulevard på den Bilfri Dag og dagene omkring den bilfri dag fra Vesterbro Lokalråd, (se bilag). Forvaltningerne vil undersøge mulighederne for at gennemføre forslaget.

 

Ansøgning til Justitsministeriet

I de generelle rammer for Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2003, 04 og 05, der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen 8. maj 2003, blev det besluttet, at Bilfri Dag mindst skal afholdes i Indre By og Christianshavn. Københavns Politi kan ikke godkende, at Bilfri Dag på en hverdag i 2004 afholdes i hele dette område.

Forvaltningerne har opnået enighed om nedenstående forslag med Københavns Politi, og vil på den baggrund – efter politisk behandling af denne indstilling – ansøge Justitsministeriet om tilladelse til at afholde Bilfri Dag i medfør af Færdselslovens §92d.

 

Geografisk afgrænsning

Det foreslås, at den Bilfri Dag omfatter det meste af Middelalderbyen, undtaget området mellem Bremerholmlinien og Holmens Kanal/Gothersgade (se vedlagte kort). Området afgrænses således af Bremerholmlinien, Gothersgade, Nørre Voldgade, Vester Voldgade, Stormgade, Vindebrogade, og Holmens Kanal.

Det foreslås endvidere, at alle de omkransende veje holdes åbne for biltrafik, således at trafikafviklingen sikres.

 

Praktisk udformning

Det foreslås, at den Bilfri Dag omfatter tidsrummet kl. 06 – 20. I det nævnte tidsrum foregår langt den største indpendling og besøgstrafik til Middelalderbyen. En udvidelse af den bilfri periode vil genere beboerne unødigt uden at bidrage yderligere til opnåelse af formålet.

I samarbejde med politiet og brandvæsenet fastlægges et antal porte, der giver adgang til området. Antallet af porte vil være tilstrækkeligt til at sikre redningskøretøjer og lignende adgang. Derfor foreslås alle andre gader ind til området lukket med faste afspærringer.

Forvaltningerne vil i samarbejde med politiet fastlægge en plan for skiltning af det bilfri område og evt. anvisning af alternativer for berørte bilister. Det er vigtigt at informere grundigt både omkring det bilfri område og f.eks. på de større indfaldsveje.

Det fremlagte forslag er udarbejdet i samarbejde med Københavns Politi, og politiet er indstillet på at deltage med uniformeret politi i et omfang, der sikrer konstant bemanding med mindst en betjent pr. port. Derudover skal hver port bemandes med mindst 2 vagter, f.eks. fra Parkering København.

 

Berørte beboere

Det foreslås at henstille til beboerne at undlade bilkørsel på Den Bilfri Dag. Det foreslås dog samtidig, at tillade beboerne at benytte egen bil i nødvendigt omfang. Dette reguleres f.eks. ved at beboerne ved henvendelse til forvaltningerne kan få en tilladelse til at køre i det bilfri område, f.eks. i form af et mærkat, der sikrer en nem og hurtig behandling ved kontrolportene.

Forvaltningerne planlægger at skrive til alle beboere i det berørte område i flere omgang for at sikre den bedst mulige information om projektet.< /p>

 

Andre berørte parter

Det foreslås at tillade rutebusser (dvs. linie 6A i Nørregade, Rådhusstræde og Løngangsstræde) at køre i det bilfri område, mens turistbusser og taxier ikke tillades. Varelevering tillades efter samme regler som gælder i gågaderne, dvs. varelevering er tilladt mellem kl. 04 og 11.

Udrykningskøretøjer tillades naturligvis i fuldt omfang. Politiet og Københavns Brandvæsen vil i fællesskab udarbejde et oplæg til det nødvendige antal porte, der skal sikre tilfredsstillende afvikling af udrykningskørsel. I Middelalderbyen findes endvidere en række behandlingssteder og offentlige institutioner som besøges af bevægelseshæmmede eller syge. Kørsel til behandlingssteder ol. foregår ofte i taxi. Disse transporter vil blive tilladt ved visitation ved indkørslerne til det bilfrie område.

De største konsekvenser vil mærkes af indpendlere, handlende og besøgende i området, der vil blive forhindret i at ankomme i bil.

Forvaltningerne planlægger en omfattende informationsindsats (breve, møder, annoncer, plakater og lignende) for at sikre den bedst mulige information om projektet og dets konsekvenser for de berørte parter.

 

1B. Trafikforsøg

Målet med trafikforsøgene er at skabe grundlag for diskussion om konkrete problemstillinger og fremadrettede løsningsmuligheder vedrørende trafik, byrum og miljø.

Der lægges op til tre delindsatser:

·     Et større trafikforsøg (f.eks. på Nørrebrogade) med udgangspunkt i overordnet og lokal planlægning i en udvalgt bydel.

·     Mindre trafikforsøg i tilknytning til det store trafikforsøg, gerne med udgangspunkt i lokale planer og ønsker.

·     Små trafikforsøg af lokal betydning.

 

Et stort trafikforsøg
Det foreslås at gennemføre et enkelt større trafikforsøg på en central strækning i København. Trafikforsøget bør tage udgangspunkt i den generelle trafikplanlægning og typiske trafikale og miljømæssige problemstillinger. Der kunne f.eks. være tale om at sætte fokus på Nørrebrogade, for at illustrere muligheder for en ændret trafikal indretning med f.eks. bedre forhold for busser og/eller cyklister.

Formålet med et enkelt større forsøg er at afprøve og evaluere forskellige tiltag, og dermed skabe bedre grundlag for fremtidige og mere permanente ændringer af gader og byrum. Hvis Nørrebrogade vælges, vil forsøget kunne give input til diskussionen om fremtidig udformning af handels- og brogader, som også er aktuel vedr. Østerbrogade og Amagerbrogade.

Forsøget bliver en koncentreret og meget synlig indsats. Initiativet hertil kommer fra kommunen, hvorfor det er vigtigt at projektet fastlægges i overensstemmelse med den øvrige planlægning.

Projektgruppen udvikler forsøget i tæt dialog først med politiet og dernæst med de lokale interessenter, eksempelvis de handlende. Styregruppen for Miljøtrafikugen godkender trafikforsøget, og udvalgene præsenteres for en konkret plan for forsøget i juni 2004. Forsøget skal evalueres grundigt, og denne evaluering vil blive forelagt udvalgene i forbindelse med evaluering af Miljøtrafikugen 2004.

 

Mindre lokale trafikforsøg i tilknytning til det store
I tilknytning til det store trafikforsøg kan borgere, organisationer og institutioner i lokalområderne ansøge kommunen om støtte til mindre, lokale og fremadrettede trafikforsøg og aktiviteter, der primært tager udgangspunkt i lokale planer.

Formålet hermed er, at aktiviteterne ved koncentreret indsats bliver mere synlige og dermed er med til at starte en lokal diskussion om forskellige konkrete trafikproblemer og- løsninger.

De mindre trafikforsøg skal ligeledes evalueres grundigt, og denne evaluering vil blive forelagt udvalgene i forbindelse med evaluering af Miljøtrafikugen 2004.

 

Øvrige lokale trafikforsøg
Endelig er der for alle lokalområder i København mulighed for at gennemføre små trafikforsøg af lokal betydning, eksempelvis ensretning af en boliggade eller lignende.

Formålet hermed er at give mulighed for, at beboere og grundejere ud til en given lokalvej kan afprøve konsekvenserne af en mindre, lokal trafikomlægning.

Mødet den 23. marts viste, at flere lokale grupper er langt fremme med udarbejdelsen af forslag til projekter til Miljøtrafikugen 2004. Bl.a. kan nævnes en pladsdannelse/trafikomlægning af Triangel. Forslaget er vedlagt.

Forvaltningerne forventer, at der i lighed med tidligere år vil komme forslag til lokale trafikforsøg og aktiviteter i lokalområderne. Alle forslag vil blive vurderet, og udvalgene vil i juni blive orienteret om, hvilke konkrete trafikforsøg og aktiviteter der vil blive gennemført.

 

2. Den daglige tur – tænk i nye muligheder

Formålet med dette indsatsområde er at sætte fokus på vores daglige transportbehov og transportvaner. Målet er at synliggøre de forskellige transportmuligheder, der findes for københavnerne, samt at skabe en debat om, hvordan vi kan transportere os, så vi skaber de bedst mulige vilkår i byen.

I  2004 vil der være et indsatsområde:

Kampagne om transportvaner

Formålet er at give den enkelte deltager et indtryk af de forskellige transportmidler der findes, samt at mindske antallet at bilture blandt deltagerne i Miljøtrafikugen.

På baggrund af erfaringerne fra 2001, 02 og 03 vil der blive gennemført en kampagne med fokus på ændring af transportvaner. Kampagnen vil blive tilstræbt knyttet tættere til de øvrige tiltag i Miljøtrafikugen.

Kampagnens indhold besluttes af styregruppen. Kampagnen søges tilrettelagt i samarbejde med HUR, DSB og Metro.

 

3. Formidlingsindsats

Målet er at skabe kendskab til miljøtrafikugens formål samt synlighed omkring de forskellige aktiviteter i Miljøtrafikugen og Bilfri Dag. Endvidere skal københavnerne og de besøgende informeres om adgangen til de bilfri områder.

Delmål:
Der gennemføres en overordnet informationsindsats både op til og under Miljøtrafikugen og Bilfri Dag for dermed at medvirke til at skabe debat om brugen af byens rum, trafik- og miljøproblemer og transportvaner. Via informationsarbejdet lanceres Miljøtrafikugen og Bilfri Dag overfor Københavnerne.

Der lægges dels op til en øget informationsindsats i forhold til beboerne i det bilfri område, og dels en øget informationsindsats omkring adgangen til det bilfri område overfor trafikanter fra København og omegnen.

Desuden lægges op til at kommunen støtter de lokale arrangører af trafikforsøg med planlægningen af den lokale informationsindsats.

Det foreslås, at succeskriterierne for informationsindsatsen, der er baseret på erfaringerne fra 2003, er:

·     At 60% af de adspurgte københavnere i den efterfølgende evaluering har kendskab til, at der har været Miljøtrafikuge i København.

·     At 25% af de adspurgte har kendskab til aktiviteter i deres lokalområde.

·     At 80% af de adspurgte har kendskab til, at der har været Bilfri Dag i Middelalderbyen.

 

Økonomi

Udgifterne til afholdelse af Miljøtrafikuge 2003 blev, jævnfør nedenstående regnskab, på 3.501.000 kr.

Miljøtrafikugen 2003      

 

Budget

Regnskab

Bilfrit område (fysiske foranstaltninger, skilte, information, vagter mm.)

1.600.000 kr.

1.026.000 kr.

Udvalgte bydele (fysiske foranstaltninger)

400.000 kr.

353.000 kr.

Bilfrit område og udvalgte bydele (aktiviteter)

500.000 kr.

326.000 kr..

Lokale aktiviteter i resten af byen

300.000 kr.

231.000 kr.

Kampagne

200.000 kr.

175.000 kr.

Information

400.000 kr.

397.000 kr.

Konference/workshop

100.000 kr.

23.000 kr.

2 mandeår

800.000 kr.

753.000 kr.

Evaluering, møder, rejser mv.

 

217.000 kr.

I alt

4.300.000 kr.

3.501.000 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der har i 2003 generelt været et mindre forbrug på alle poster. Den største afvigelse er opstået i forbindelse med afspærringer af bilfrit område. I forbindelse med tilladelsen til gennemførelse af den bilfri dag, stillede Justitsministeriet krav om en grundig evaluering af Bilfri Dag, hvilket har betydet, at der har været behov for at anvende midler til gennemførelse af dette. Derudover er der anvendt midler til at forvaltningerne og Københavns Politi har foretaget en studietur til München og Barcelona for at lære af deres erfaringer med gennemførelse af Bilfrie Dage.

Samlet er der et mindre forbrug på 799.000 kr., som foreslås overført til 2004 til finansiering af Bilfri Dag og Miljøtrafikugen 2004.

 

Miljøtrafikuge 2004

På baggrund af erfaringerne fra tidligere Miljøtrafikuger og de i sagsfremstillingen foreslåede aktiviteter foreslår forvaltningerne, at finansieringen af Miljøtrafikugen 2004,  4,4 mio. kr., drøftes. De 4,4 mio. kr. svarer til, hvad der anføres i indstillingen vedr. Miljøtrafikuge 2003 – 2005, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 8. maj 2003. Midlerne foreslås anvendt således:

 

 

  Budget

 

Bilfrit område (fysiske foranstalt-

ninger, skilte, information, vagter mm.)

770.000 kr.

Trafikforsøg (fysiske foranstaltninger)

860.000 kr.*

Aktiviteter i bilfrit område og i forbindelse med trafikforsøg

 

630.000 kr.

Lokale aktiviteter uden geografisk forankring

200.000 kr.

Kampagne

150.000 kr.

Information

700.000 kr.

Evaluering

210.000 kr.

Sekretariat (ca. 2 mandeår)

                 880.000 kr.

I alt

4.400.000 kr.

 

*I forbindelse med gennemførelse af Miljøtrafikugen 2003 er der opstået en tvist med en entreprenør. Udfaldet af denne tvist kendes ikke, men vil med negativt udfald for Københavns Kommune kunne få økonomiske konsekvenser , hvorfor der er taget højde for dette i budgettet. Et negativt udfald af tvisten vil kunne betyde en udgift på op mod 200.000 kr.

På baggrund af erfaringerne fra tidligere Miljøtrafikuger og de i sagsfremstillingen foreslåede aktiviteter foreslår forvaltningerne, at finansieringen af projektets samlede ramme på  4,4 mio. kr. drøftes.

Der er i forbindelse med kommunens budgetter for 2004 ikke afsat midler til gennemførelse af Miljøtrafikugen 2004. Såfremt Miljøtrafikugen skal kunne planlægges og afvikles på en tilfredsstillende måde, er det nø dvendigt, at der træffes beslutning om projektets finansiering nu.

Såfremt der træffes politisk beslutning om at finansieringen skal ske indenfor forvaltningernes nuværende budgetrammer, kan udgifterne til afholdelse af Miljøtrafikugen 2004 fordeles således, at 799.000 kr. dækkes af overførte midler fra miljøtrafikuge 2003, Økonomiforvaltningen bidrager med op til 800.000 kr. og Miljø- og Forsyningsforvaltningen bidrager med 1.300.000 kr. De resterende 1.500.000 kr., som i givet fald skulle være Bygge- og Teknikforvaltningens bidrag, er der ikke dækning for på forvaltningens budget.

Såfremt udgifterne skal afholdes af Vej & Park, foreslås det, at disse anvises via anlægsrammen for 2004. Da midlerne under anlægsrammen er disponeret fuldt ud indtil 2008, kan denne anvisning kun lade sig gøre ved at udskyde planlagte anlægsaktiviteter. Ønsker udvalget at udskyde aktiviteter, vil forvaltningen pege på projektet vedr. cykelparkering på Højbro Plads og eller en reduktion af puljen til trafiksikkerhedsprojekter.

Der anvises kassemæssig dækning for Miljø- og Forsyningsforvaltningens bidrag på 1,3 mio. kr. til Miljøtrafikugen på funktion 0.81.3 under Miljøkontrollen. Udgiften vil blive søgt dækket via overførsel af ikke-forbrugte anlægsmidler fra 2003 på jordoprensningsområdet. Hvis Borgerrepræsentationen ikke godkender overførslen, vil det være nødvendigt at udskyde anlægsarbejde på jordoprensningsområdet for i alt 1,3 mio. kr.

Økonomiforvaltningen bidrager med op til 800.000 kr. til finansiering af udgifter til information omkring Miljøtrafikugen og Bilfri dag. Da Bilfri Dag i 2004 er en onsdag er det i samarbejde med Københavns Politi vurderet, at det kræver yderligere information af borgerne at afvikle arrangementet. Aktiviteten finansieres indenfor egen ramme, på bevilling Økonomiforvaltningen drift, konto 06.5-11.

På baggrund af tidligere gennemførte Miljøtrafikuger og Bilfrie Dage, er det vurderet, at der udover bemanding af sekretariatet er behov for en arbejdsindsats på i alt 2 mandeår for at kunne gennemføre de i sagsfremstillingen foreslåede aktiviteter. De 2 mandeår dækkes af de 3 forvaltninger inden for de eksisterende budgetrammer i de tre forvaltninger, således at Økonomiforvaltningen bidrager med ½ mandeår, Miljø- og Forsyningsforvaltningen med ¾ mandeår samt Bygge- og Teknikforvaltningen med ¾ mandeår.

 

Afgiftsfrie arrangementer

Kommunen opfordrer til og støtter lokale arrangementer økonomisk, som falder inden for Miljøtrafikugens formål. Nogle af disse arrangementer bliver normalt afkrævet en afgift af kommunen for råden over vejareal. Det vil sige, at en del af det økonomiske bidrag fra kommunen vil skulle gå til at betale afgift til kommunen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Derfor foreslås det som i 2003, at de arrangementer, der er godkendt af forvaltningerne og indgår i den samlede aktivitetsliste over arrangementer med udgangspunkt i Miljøtrafikugen 2004, holdes afgiftsfrie.

 

Miljøvurdering

Miljøvurdering af Bilfri Dag 2003

Der blev foretaget trafiktællinger i Holbergsgade, Gothersgade og Nørre Farimagsgade. Trafiktællingerne er foretaget i tidsrummet 06.00 – 18.00 på Bilfri Dag og søndagen før.

Indenfor det afspærrede område:

-    I Holbergsgade blev trafikken på Bilfri Dag reduceret med 70% i forhold til søndagen før.

-    På Gothersgade blev trafikken på Bilfri Dag reduceret med 65% i forhold til søndagen før.

Uden for det afspærrede område:

-    Trafikken blev på Bilfri Dag forøget med 26% på Nørre Farimagsgade i forhold til søndagen før.

Der blev foretaget en demonstration af støjmåling på Gothersgade ved Prinsessegadekrydset, foretaget af Carl Bro Gruppen. Støjmålingen er en beregning ud fra antallet af biler på den Bilfri Dag og på samme tid søndagen inden, d. 14. september.

Udregningen viser en forskel på 4 dB(A) på de 2 dage. Da både busser og taxier måtte køre i området, vejede de perioder, hvor de passerede og gav samme støjniveau som på en hverdag, tungt i det samlede billede. De højest målte værdier på Bilfri Dag var 70 – 75dB(A), mens dagens gennemsnit lå på 58 dB(A) hvilket er en mærkbar reduktion, i forhold til søndagen inden på 62 dB(A). På Bilfri Søndag kunne man opleve perioder helt uden trafik, hvilket normalt ikke sker, hvorfor det gav mulighed for at opleve et lydmiljø i byen, der adskiller sig fra det daglige lydmiljø.

Miljøvurdering af Bilfri Dag og Miljøtrafikugen 2004

Bilfri Dag i år vil også blive evalueret gennem trafiktællinger på udvalgte strækninger. Endvidere skal det undersøges, om det er muligt at beregne en generel trafik- og miljøeffekt af forsøget.

Alle Miljøtrafikugens aktiviteter evalueres også gennem trafiktællinger og andre miljøvurderinger. Dette gælder særligt for det store forsøg, som kommunen selv initierer.

 

Høring

I forbindelse med trafikforsøgene og Bilfri Dag vil der blive gennemført en høring af Københavns Politi.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Evaluering af Miljøtrafikugen og Bilfri dag 2003

Bilag 2: Kort over område for Bilfri Dag 2004

Bilag 3: Regnskab, Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2003

Bilag 4: Besvarelse af spørgsmål stillet i MFU den 1. marts 2004

Bilag 5: Foreløbig ansøgning om støtte til gennemførelse af Miljøtrafikuge 2004 på Østerbro

Bilag 6: Vesterbro aktiviteter i Miljøtrafikuge 2004

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 61

Observerundersøgelsen, rapport september 2003– bilag til evalueringsrapporten

Observerundersøgelsen, rapport oktober 2003 – bilag til evalueringsrapporten

Spørgeskemaundersøgelsen – bilag til evalueringsrapporten

Program 2003 – bilag til evalueringsrapporten

Brochure om Bilfri Dag 2003 – bilag til evalueringsrapporten

Bilafvænningskursus – bilag til evalueringsrapporten

Workshop – bilag til evalueringsrapporten

 

 

Peter Elsman                              Paul Sax Møller                         Mette Lis Andersen

 


Til top