Terrorsikring af Christiansborg
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at sikringen af selve Slotspladsen fastlægges gennem den af Folketinget foreslåede proces (bilag 2) således, at det samlede terrorsikringsprojekt for Christiansborg og Christiansborg Slotsplads forelægges til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, inden arbejdet med en permanent sikring udføres. Teknik- og Miljøudvalget lader hermed Folketinget stå for at lede og betale en proces for en ny udformning af terrorsikringen på Christiansborg Slotsplads,
- at Rigsdagsgården, Tøjhusgade og et vejstykke mod Slotspladsen foran Finansministeriet lukkes for gennemkørende biltrafik, og Tøjhusgade samt vejstykket mod Slotspladsen kan nedklassificeres til grundareal og sælges til ansøger (selve salget vil senere blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen),
- at Teknik og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre de nødvendige ændringer af vejstatus og den tilhørende sikring af færdselsret for gående og cyklister gennem Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade,
- at de nedlagte pladser erstattes af ansøger i Grøn zone med en efterfølgende udmøntningsindstilling til udvalget,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling vedr. etablering af erstatningspladser. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,85 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.22.07.3 i 2013/2014 i 2014.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Standsningsret)
Problemstilling
Politiets Efterretningstjeneste (PET) anbefaler, at Folketinget sikrer Christiansborg bedre mod terrorangreb med en fysisk sikring af slot og slotsplads, der nødvendiggør en lukning af Rigsdagsgården og Tøjhusgade for biltrafik. På udvalgsmødet 17. juni 2013 blev sag om Terrorsikring af Christiansborg standset af Lars Berg Dueholm med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen. Grundlaget for udvalgets behandling af sagen var en skitse udarbejdet af Folketinget.
Nærværende indstilling erstatter den standsede indstilling samt beslutningerne fra udvalgsmødet d. 17. juni 2013. Det sker som følge af nye oplysninger i sagen, idet Folketinget nu ønsker at gennemføre en anden proces vedr. den endelige udformning af sikringen af Slotspladsen, samt at udvalgsmedlem Lars Berg Dueholm har trukket sin standsning af sagen.
Sikringen af Christiansborg betyder nedlæggelse og genoprettelse af op til 17 p-pladser i grøn zone.
Løsning
Med baggrund i anbefalingen fra PET indstiller forvaltningen, at Folketingets ansøgning om sikring af Christiansborg imødekommes, så der gives tilladelse til, at Folketinget kan ombygge Christiansborg Slotsplads og lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade for gennemkørende biltrafik. Passage for cyklister og gående opretholdes.
Folketingets ønskede proces for sikring af Christiansborg
Slotspladsen og vejarealer umiddelbart op til Slotspladsen indgår i sikring af Christiansborg. På den baggrund vil Folketinget kunne iværksætte den ønskede proces (se bilag 2) for en æstetisk og funktionel udformning af sikringen, samt de nødvendige trafikale tiltag sikringen kræver. På baggrund af processen udarbejder Folketinget et projektforslag, der fremlægges til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse medio 2014. Den politiske behandling af sagen betyder, at processen for udformningen endnu ikke er igangsat og derfor forventes en fremlæggelse for Teknik og Miljøudvalget først ultimo 2014.
Lukning af Rigsdagsgården og Tøjhusgade for biltrafik
Politiet har ud fra terrormæssige hensyn anbefalet at lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade permanent for biltrafik. Folketinget har derfor besluttet at søge Københavns Kommune om samtykke til lukningen. Københavns Kommune skal som vejmyndighed godkende den faktiske lukning ud fra en færdselsmæssig vurdering, herunder om det fx er nødvendigt med særlig skiltning eller andre foranstaltninger.
Lukningen vil betyde, at det ikke er muligt i bil at køre igennem Rigsdagsgården og Tøjhusgade uden særlig tilladelse. Folketinget træffer i samarbejde med PET beslutning om, hvilke biler, der kan få adgang til det sikrede område. Folketinget og kommunen er enige om, at det også fremover skal være muligt for cyklister og gående at færdes igennem Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade.
Folketinget har besluttet, at ministerbiler, anmeldte diplomatkøretøjer, kongehusets køretøjer, formandsbilen samt alle former for udrykningskøretøjer skal være de eneste køretøjer, som kan få adgang til Rigsdagsgården. Modtagelse af vareleverancer til slottet vil komme til at foregå på det afspærrede område på Slotspladsen.
Politi eller civilt personale fra Christiansborg vil alt efter situationen kontrollere adgangen til Rigsdagsgården.
Trafikale konsekvenser af lukningen
Lukningen vil have konsekvenser for trafikken på vejene omkring Slotsholmen. Ruten via Rigsdagsgården-Tøjhusgade afvikler ca. 4.500 biler i årsdøgnstrafik (ÅDT). Størstedelen af denne trafik forventes i fremtiden skulle afvikles via ruterne ad Stormgade og Christians Brygge.
Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne for at justere indstillingen af de signalregulerede kryds, der styrer trafikken ad Christians Brygge. På den baggrund er det forvaltningens vurdering, at kapaciteten kan øges med de 4.500 daglige biler, der tidligere kørte gennem Rigsdagsgården.
Folketinget er i forbindelse med den permanente lukning indstillet på at bekoste de videre analyser, og krydsombygningerne med de signaltekniske ændringer. Det forventes, at der skal ske justeringer ved Bernstorffsgade, Puggaardsgade, Vester Voldgade, Fodgængerovergange ved Det Kongelige Bibliotek og Havnegade. Ændringerne vil ikke have afsmittende effekt på trafikafviklingen i øvrigt.
Omkostningerne til krydsombygning og de signal tekniske ændringer vurderes at beløbe sig til 450.000 kr.
Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har sammen med Movia drøftet konsekvenserne for busserne. Det vurderes, at den midlertidige spærring giver anledning til forsinkelser, men at omfanget hverken er klart udtrykt, eller overstiger den tålegrænse bustrafikken i almindelighed har i forbindelse med vejarbejde i byen. Forvaltningerne vurderer derudover, at den permanente spærring ikke vil give anledning til forsinkelse af bustrafikken, hvis kapaciteten på Christians Brygge forøges med mindst de 4.500 biler fra Rigsdagsgården. Det skyldes, at Christians Bryggelinjen i så fald bliver den letteste og hurtigste vej og derved trækker den forøgede trafik væk fra Stormgade.
Forvaltningen har i juli/august 2013 udskiftet styrerapperater på strækningen Christians Brygge/ Kalvebod Brygge. I den forbindelse blev kapaciteten for biltrafik ud af byen øget til det maksimale. Dete har forbedret den trafikale afvikling på strækningen. Der mangler fortsat en færdiggørelse af den fysiske ombygning af krydset Christians Brygge / Vester Voldgade.
Den nuværende metrobyggeplads ved Gammel Strand har den nødvendige udstrækning til at sikre gennemførelsen af metrobyggeriet frem til 2016 og bør derfor ikke søges ændret i tilknytning til dette projekt
Fremtidig vejstatus og ejerforhold
Tøjhusgade og vejarealet ved Slotspladsen, som Folketinget ønsker at lukke for gennemkørsel, er i dag offentlig veje ejet af kommunen. I Rigdagsgården er der er en tilsvarende ret til almen færdsel, selv om den er en del af slottes ejendom. I fremtiden vil færdselsretten kun blive sikret for cyklister og gående.
Folketinget skal overtage omkostningerne til driften af de arealer, der permanent afspærres for biltrafik af hensyn til terrorsikringen. Det betyder, at vejstatus og eventuelt ejerforhold tilpasses den fremtidige situation. Selve slotspladsen forbliver offentlig vej.
Folketinget er indstillet på at købe de kommunale arealer, som derfor nedklassificeres fra offentlig vej til grundareal. Ved salget sikres der fortsat færdselsret for cyklister og gående. Selve salget vil efterfølgende blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen til Borgerrepræsentationen.
Konsekvenser for bus- og taxiholdepladser
Lukningen i enden ved slotspladsen vil betyde, at busser og taxier ikke længere kan komme ind i Rigsdagsgården. Folketinget og forvaltningen ønsker fortsat en bus- og taxiholdeplads i umiddelbar nærhed af Rigsdagsgården.
Folketinget har skitseret en løsning, hvor bussernes og taxiernes holdeplads flyttes til Slotsholmsgade og til den eksisterende taxiplads ved Slotspladsen. Derudover ønsker Folketinget at etablere taxiholdeplads ved Tøjhusgade/Prinsens bro, jf. bilag 4. Folketinget skal udarbejde et endeligt forslag, som skal godkendes af forvaltningen, før pladserne kan etableres. Løsningen vil betyde nedlæggelse af parkeringspladser, se nedenfor.
Nedlæggelse af parkeringspladser - erstatningspladser
Lukning af Tøjhusgade for biltrafik vil betyde nedlæggelse af 13 offentlige p-pladser, da de ikke længere vil være tilgængelige for offentligheden. Det samme gør sig gældende for 4 gæste p-pladser, der nedlægges foran Rigsdagsgården mod Christiansborg Slotsplads. Samlet set vil sikringen af Christiansborg betyde nedlæggelse af op til 17 p-pladser i grøn zone, jf. bilag 3 Parkeringsredegørelse.
For at skaffe et tilsvarende antal offentlige parkeringspladser til byen, bidrager Folketinget med et beløb svarende til omkostningerne ved etablering af et tilsvarende antal parkeringspladser ved brug af skråparkering. Da det ikke er den muligt at finde ekstra parkeringspladser i umiddelbar af slottet, anlægges disse i stedet i Grøn zone på Vesterbro (se bilag 3).
Nedlæggelsen af parkeringspladserne vil betyde et øget parkeringspres på området, specielt i dagtimerne. I Tøjhusgade er belægningsprocenten 100 (13 pladser) og i Slotsholmsgade 87 (149 pladser). På Slotsholmen er der dog stadig gader indenfor gangafstand, hvor belægningsgraden er under 90%, så det er forvaltningens vurdering, at området kan bære nedlæggelsen - men at det vil opleves som svært at finde en ledig parkeringsplads i dagtimerne.
Økonomi
Midlertidige omkostninger til busdriften
De midlertidigt øgede omkostninger til busdriften bæres af Københavns Kommune og afregnes via betalingerne til Movia.
Justeringer af signaler og kryds
Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.). På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014.
Nedlæggelse af parkeringspladser
Med anlægsprojekterne i Rigsdagsgården og Tøjhusgade skal der nedlægges i alt 17 p-pladser i grøn zone. Folketinget indbetaler derfor 0.850 mio. kr. excl. moms til finansiering af opførelse af nye parkeringspladser i grøn zone.
Salg af de nedlagte vejarealer
De tidligere vejarealer kan senere sælges til markedspris til staten (naboen) i henhold til lovgivningen.
Videre proces
Efter indstillingens godkendelse vil Teknik- og Miljøforvaltningen myndighedsbehandle og give de nødvendige tilladelser til, at Folketinget kan igangsætte projektet.
Økonomiforvaltningen indstiller og gennemføre salget af de nedlagte vejarealer.
Teknik- og Miljøforvaltningen anlægger de besluttede erstatnings-parkeringspladser i løbet af 2014.
Pernille Andersen /Niels Tørsløv
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at sikringen af selve Slotspladsen fastlægges gennem den af Folketinget foreslåede proces (bilag 2) således, at det samlede terrorsikringsprojekt for Christiansborg og Christiansborg Slotsplads forelægges til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, inden arbejdet med en permanent sikring udføres. Teknik- og Miljøudvalget lader hermed Folketinget stå for at lede og betale en proces for en ny udformning af terrorsikringen på Christiansborg Slotsplads.
2. at Rigsdagsgården, Tøjhusgade og et vejstykke mod Slotspladsen foran Finansministeriet lukkes for gennemkørende biltrafik, og Tøjhusgade samt vejstykket mod Slotspladsen kan nedklassificeres til grundareal og sælges til ansøger (selve salget vil senere blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
3. at Teknik og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre de nødvendige ændringer af vejstatus og den tilhørende sikring af færdselsret for gående og cyklister gennem Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade.
4. De nedlagte pladser erstattes af ansøger i Grøn zone på Vesterbro.
5. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014.
6. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling vedr. etablering af erstatningspladser. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,85 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.22.07.3 i 2013/2014 i 2014.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. februar 2014
A stillede følgende ændringsforslag til 4. at-punkt:
”at de nedlagte pladser erstattes af ansøger i Grøn zone med en efterfølgende udmøntningsindstilling til udvalget.”
I stillede følgende ændringsforslag til 4. at-punkt: ”at de nedlagte pladser erstattes af ansøger i nærområdet.”
I stillede følgende ændringsforslag om et nyt at-punkt 2a:
”at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger forslag til hvorledes trafikafviklingen i området kan ske på samme niveau som før terrorsikringen af Christiansborg.”
Der blev stemt om ændringsforslaget til 4. at-punkt fra A:
For ændringsforslaget stemte otte udvalgsmedlemmer: A, Ø, B og F.
Imod ændringsforslaget stemte et udvalgsmedlem: V.
Et udvalgsmedlem undlod at stemme: I.
Ændringsforslaget til 4. at-punkt fra A blev anbefalet.
Herved faldt ændringsforslaget til 4. at-punkt fra I.
Der blev stemt om ændringsforslaget om nyt at-punkt (2a):
For ændringsforslaget stemte to udvalgsmedlemmer: V og I.
Imod ændringsforslaget stemte otte udvalgsmedlemmer: A, Ø, B og F.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget om nyt at-punkt (2a) blev ikke godkendt.
Indstillingens 1., 2., 3., 5. og 6. at-punkt blev godkendt.
Lars Berg Dueholm gjorde brug af sin standsningsret med henblik på, at indstillingen bliver indbragt til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø og B.
Imod stemte: V, C og I.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. marts 2014
Liberal Alliance genfremsatte sit forslag til ændring af indstillingens 4. at-punkt fra udvalgsbehandlingen:
”at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger forslag til, hvorledes trafikafviklingen i området kan ske på samme niveau som før terrorsikringen af Christiansborg.”
Liberal Alliance genfremsatte sit forslag om tilføjelse af et nyt 2a at-punkt fra udvalgsbehandlingen:
”at de nedlagte pladser erstattes af ansøger i nærområdet”.
Det af Liberal Alliance fremsatte forslag til ændring af indstillingens 4. at-punkt blev forkastet med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, O og Ø.
Det af Liberal Alliance fremsatte forslag om tilføjelse af et nyt 2 a at-punkt til indstillingen blev forkastet med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, O og Ø.
Der ønskedes herefter afstemning om indstillingens 1.- 3. at-punkt:
1.- 3. at-punkt blev godkendt med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Der ønskedes herefter afstemning om indstillingens 4. – 6. at-punkt.
4. – 6. at-punkt blev godkendt med 41 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Indstillingen var dermed godkendt.