Annullering af anlægsbevilling til fritidstilbud på Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole
Anlægsbevillingerne fra 2018 til etablering af fritidstilbud på Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole skal annulleres, da projekterne ikke længere er aktuelle pga. beslutningen om i stedet at bygge skolerne og tilhørende fritidstilbud om til basisskoler i forbindelse med etableringen af Harrestrup Å Skole. Der er behov for en formel politisk annullering og tilbageførsel af midlerne fra Økonomiforvaltningen til kassen, da Økonomiforvaltningen skal aflægge anlægsregnskaber for projekterne inden udgangen af 2024.
Indstilling
Indstilling om,
- at anlægsbevillingerne til etablering af fritidstilbud på Lykkebo Skole og Kirsebærhaven Skole annulleres - og at restbudgettet føres tilbage til Kassen.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalget budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Økonomiforvaltningen (ØKF) har i årsrevisionen 2023 fået en revisionsbemærkning (behandlet på Økonomiudvalgets (ØU) møde den 27. august 2024), da der ikke er aflagt anlægsregnskaber for to projekter vedrørende etablering af fritidstilbud på Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole, som er besluttet med Budget 2015 og 2016. Anlægsbevillingerne er udmøntet til Byggeri København i 2018. Bemærkningen skal håndteres inden den 31. december 2024 ved, at der politisk tages stilling til annullering af projekterne og tilbageførsel af midlerne.
Anlægsbevillingerne er aldrig formelt blevet annulleret, og det kan i henhold til kommunens bevillingsregler kun ske ved en politisk beslutning i Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), ØU og Borgerrepræsentationen (BR).
Den 10. oktober 2024 besluttede BR at opdele Harrestrup Å skole i tre selvstændige skoler med to basisskoler og en udskolingsskole fra skoleåret 2025/26. Den beslutning påvirker ikke anlægssagerne og har derfor heller ingen betydning for denne sag.
Løsning
I forbindelse med budget 2015 og 2016 blev der afsat anlægsmidler til etablering af fritidstilbud på en række skoler i København, herunder Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole. Borgerrepræsentationen (BR) besluttede hhv. den 11. oktober og 13. december 2018 at udmønte de bevilgede anlægsmidler til udvidelse af det eksisterende fritidstilbud ved Kirsebærhavens Skole og Lykkebo Skole for at skabe et 1:1 forhold mellem skole og fritid. For at kunne opnå den ønskede struktur var behovet en om- og tilbygning. Det blev besluttet at udmønte 35,6 mio. kr. til projektet ved Kirsebærhavens Skole og 13,8 mio. kr. til projektet ved Lykkebo Skole.
Annullering af anlægsbevillinger
Med beslutningen om planlægningsbevilling til en ny samlet skole i budget 2021 i Valby Syd ved en skolesammenlægning af Lykkebo Skole, Kirsebærhaven Skole og den kommende skole ved Torveporten blev det uaktuelt at gennemføre de tidligere besluttede etablering af fritidstilbud, der blev givet anlægsbevilling til i 2018. Projekterne blev derfor standset før tid og der er derfor et restbudget på projekterne.
Det blev i den forbindelse ikke politisk besluttet at annullere projekterne.
Det skal besluttes politisk at de to projekter formelt skal annulleres, da projekterne er politisk besluttet med udmøntning af anlægsbevillingerne i 2018 og ikke kan gennemføres som planlagt. Beslutningen kan ikke træffes administrativt, da der er tale om en budgetændring i forhold til de oprindelige beslutninger i 2018. Ifølge bevillingsreglerne kræver dette BR’s endelige godkendelse.
Tilbageførsel af restbudget til Kassen
Da projekterne blev stoppet, skulle der have været truffet en beslutning om, at restbudgettet skulle have været tilbageført, men det skete ikke på daværende tidspunkt. Det er muligt nu at tilbageføre midlerne til Kassen eller til BUU. Der følger ikke måltal med midlerne, og BUU kan ikke anvende dem til andre formål uden en anlægsbevilling, som skal godkendes i BR.
Etableringen af den nødvendige kapacitet til fritidstilbud ved Lykkebo og Kirsebærhavens Skole er Need-to. Der er afsat planlægningsmidler, og forvaltningen forventer at søge om anlægningsbevillingen til Kirsebærhaven Skolen og fritid i forbindelse med budget 28 og til Lykkebo Skole og fritid i forbindelse med budget 29.
De tilbageførte midler kan bruges til at delfinansiere de kommende anlægsbevillinger, og det spiller ingen rolle for finansieringen eller for de konkrete need-to anlægsprojekter, om midlerne kommer fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) eller fra Kassen.
BUF anbefaler af teknisk-administrative årsager, at midlerne tilbageføres til kassen. Normalt kommer finansieringen af anlægsbevillinger, som afsættes ved budgetforhandlingerne, ikke fra fagudvalgene, og der er ingen grund til, at midlerne ligger i BUU de næste 4-5 år, indtil der søges anlægsbevillinger til ombygning af Lykkebo og Kirsebærhavens skole og fritid. Alternativt skal udmøntningen af de kommende anlægsbevillinger til Byggeri København ske fra både BUU og ØU.
Politisk handlerum
BUU kan vælge, at de resterende midler skal tilbageføres til BUU i stedet for til kassen. Der følger dog ikke anlægsmåltal med, og midlerne kan ikke anvendes til andre formål uden en anlægsbevilling godkendt af BR.
Økonomi
Restbudgettet er opgjort til i alt 53,0 mio. kr., som jf. bilag 1 føres tilbage til Kassen fra projekterne om etablering af fritidstilbud på Lykkebo Skole og Kirsebærhaven Skole.
Videre proces
Indstillingen skal behandles i ØU og BR, forventeligt hhv. den 3. og 12. december 2024.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at anlægsbevillingerne til etablering af fritidstilbud på Lykkebo Skole og Kirsebærhaven Skole annulleres - og at restbudgettet føres tilbage til Kassen.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. november 2023:
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget afgiver følgende erklæring over for Borgerrepræsentationen:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalget budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.