Mødedato: 12.12.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til overborgmesteren om skolebyggerier

Se alle bilag

Forespørgsel

Overborgmesteren bedes redegøre for,

  1. Hvorfor Arena-kvarterets Skole og Skolen ved Dybbølsbro fortsat står tomme, og hvornår Økonomiforvaltningen kan melde en dato for ibrugtagningen ud til offentligheden?
  2. Hvorfor Økonomiforvaltningen i 2024 har godkendt nye vinduer på Bavnehøj Skole, som var løse og nedstyrtningsfarlige ved skolens ibrugtagning – og hvorfor forvaltningen har godkendt, at sikre vinduerne ved at gøre flertallet af dem umulige at åbne eller fastgjort meget interimistiske beslag, der hindrer at de enkelte som fortsat kan åbnes, ikke kan åbnes mere end 30 grader?
  3. Hvorfor Økonomiforvaltningen i 2024 har fortsat med at have uafskærmet byggeri på Blågårds Skole efter skolestart i august?
  4. Hvordan ØKF opgør de ulemper, det merarbejde og de gener, som ringe udførelse og tilrettelæggelse af skolebyggeri og skolerenoveringer påfører de københavnske skolers drift? Opgøres de med en pris og hvis ja, hvem hæfter for udgiften?
  5. Hvad overborgmesteren vil gøre for at sikre, at fremtidige skolebyggerier og fremtidige skolerenoveringer lever op til den kvalitet man med rimelighed kan forvente?
  6. Hvilke forholdsregler Københavns Kommune yderligere kan træffe for at kunne føre løbende kontrol med kvaliteten af et rekvireret byggeri eller renovering? Herunder hvad der yderligere kan skrives ind i kontrakter med entreprenører?
  7. Hvilke muligheder Københavns Kommune derudover har for at blive mere aktivt involveret i kvalitetssikring af skolebyggerier og skolerenoveringer under udførelsen?
  8. Om Overborgmesteren i fremtiden vil prioritere, at sikre sammenhængende arealer til skolebyggerier, der er store nok til at skolerne har tilstrækkeligt friareal i terræn?

(Stillet af Enhedslisten)

Motivering

Formålet med forespørgslen er at blotlægge, hvordan København Kommune kan gøre andet og mere for at skabe overensstemmelse mellem det skolebyggeri, der ønskes, det skolebyggeri, der bestilles, og det skolebyggeri, der vitterligt leveres.

Arena-kvarterets Skole og Skolen ved Dybbølsbro, der samlet har kostet over en milliard kroner at bygge, står fortsat tomme på ubestemt tid. Begge skoler skulle have åbnet i august 24.

I forhold til Arena-kvarterets Skole, så hed det sig først at entreprenøren manglede at dokumentere brandsikkerheden. Siden er det kommet frem at der er alvorlige fejl ved brandlukningerne og forvaltningen vil ikke garantere, at skolen kan åbne til skolestart i august 25 heller.

Ibrugtagningen af Skolen ved Dybbølsbro blev først udsat til 1. januar, men er nu også udsat på ubestemt på grund af manglende dokumentation for bygningens statik. Forældrene er blevet oplyst at skolen tidligt kan tages i brug efter vinterferien. Det kan godt undre at det kan tage så lang tid at undersøge statikken og spørgsmålet er derfor om der også her er tale om mere grundlæggende fejl, som offentligheden endnu ikke er blevet oplyst om.

På Bavnehøj Skole har Økonomiforvaltningen godkendt nye vinduer som var løse og nedstyrtningsfarlige ved skolens ibrugtagning – og forvaltningen har efterfølgende godkendt, at sikre vinduerne ved at gøre flertallet af dem umulige at åbne eller fastgjort dem med meget interimistiske beslag, der hindrer at de enkelte som fortsat kan åbnes, kan åbnes mere end 30 grader.

På Blågårds Skole var der fortsat afskærmet byggeri til fare for skolens børn da skolen startede op igen eftersommerferien i august.

Det skaber omfattende ulemper for tilrettelæggelsen af god undervisning, at der er manglende sikkerhed for tidspunkter for ibrugtagning af skolekapacitet og vitterlig kvalitet af denne skolekapacitet efter byggeri og renovering. Situationen er alvorlig, når det virker som om alvorlige fejl er reglen snarere end undtagelsen.

Det ønskes derfor også oplyst hvad Overborgmesteren vil gøre fremadrettet for at sikre en ordentlig kvalitet i skolebyggeriet og -renoveringen. Herunder hvordan man vil følge op med løbende kontrol under udførelsen, således at der hurtigere kan sættes ind overfor dårligt arbejde og eventuelt selv overtage byggeriet.

Endelig ønskes det oplyst om Overborgmesteren vil prioritere at sikre sammenhængende arealer til skolebyggerier, der er store nok til at sikre skolerne tilstrækkeligt friareal i terræn, således at forvaltningen ikke behøver forholde sig til den for forvaltningens afdelinger meget udtalte risiko for vandindtrængen i bygninger ved at lave elevernes udearealer på flade tage. Herunder de ulemper der er ved at lade lokale parkeringsnormer opfylde ved at tage mulighed for legearealer fra eleverne.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024

Forespørgslen blev besvaret

Til top