Mødedato: 12.12.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Håndtering af økonomisk udestående for klimatilpasningsprojekter

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til finansiering af et forbrug på 26,4 mio. kr. på igangsatte klimatilpasningsprojekter og masterplaner (foranalyser), samt annullering af bevillinger til en række projekter og foranalyser. Det afholdte forbrug kan ikke dækkes af HOFORs spildevandstakster som forudsat i skybrudsplanen fra 2012. Det skyldes bl.a., at der er trådt nye regler for finansiering af klimatilpasningsprojekter i kraft. Forbruget foreslås i stedet dækket ved en overførsel fra Økonomiudvalgets ”pulje for uforudsete udgifter” og af bevilling afsat i Budget 2022.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der afsættes en udgiftsbevilling på 26,4 mio. kr. i 2024 til bevillingen ”ordinær drift” under Teknik- og Miljøudvalget til afholdelse af udgifter til klimatilpasningsprojekter og masterplaner, der ikke må dækkes af HOFOR (kategori 1 og 2 nedenfor). Udgiftsbevillingen overføres fra Økonomiudvalget og ”Puljen til uforudsete udgifter” jf. økonomiafsnittet og bilag 2,
  2. at 25 skybrudsprojekter(takstmidler) annulleres, jf. bilag 2,
  3. at foranalyser af 179 skybrudsprojekter annulleres, jf. bilag 2.

Økonomiudvalget bemærker, at håndteringen af de økonomiske udeståender, der ikke kan løses inden for den afsatte budgetramme for året, som udgangspunkt håndteres ved, at fagudvalget anmoder om et internt lån.

Økonomiudvalget noterer sig, at uforbrugte midler i Puljen til Uforudsete Udgifter i de senere år er blevet anvendt til at dække merforbrug i forvaltningerne inden årets udgang, og at der efter oktoberprognosen i 2024 resterer servicemidler for 67,2 mio. kr., som kan anvendes til at afdække merforbruget under Teknik- og Miljøudvalget. De herefter uforbrugte midler i Puljen til Uforudsete Udgifter tilføres kassen i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Som følge af nye regler for klimatilpasning bliver det nye serviceniveau for takstfinansieret klimatilpasning for regnvand væsentligt lavere end hidtil, og de nye regler m.m. har medført et økonomisk udestående, jf. Orientering om konsekvenser af nyt serviceniveau over for regnvand (TMU den 16. september 2024). Forvaltningen har igangsat en række klimatilpasningsprojekter under de hidtil gældende regler, som ikke forventes at kunne gennemføres inden den 1. januar 2027, der iht. de nye regler er fristen for at kunne gennemføre projekter efter de hidtidige regler. Bilag 3 viser status for Københavns Kommunes projekter, herunder de projekter hvor anlæggelsen forventes påbegyndt inden den 1. januar 2027. Herudover er der afholdt et forbrug til planlagte overfladeprojekter, der overgår til HOFOR, og som HOFOR ikke vil kunne overtage finansieringen af. Endelig er der afholdt et forbrug til projekter, der har vist sig ikke at være behov for. Det afholdte forbrug til ovennævnte projekter kan ikke finansieres af HOFORs spildevandstakster, som forudsat i skybrudsplanen fra 2012, idet det er en betingelse for takstfinansiering, at projekterne realiseres. Ifølge skybrudsplanens rækkefølgeplan forventede forvaltningen at have færdiganlagt de sidste projekter omkring 2040. Det samlede forbrug er på 30,3 mio. kr., men Borgerrepræsentationen skal alene tage stilling til finansiering af et forbrug på i alt 26,4 mio. kr., da der tidligere er besluttet finansieringskilde, der kan dække de resterende 3, 8 mio. kr. Borgerrepræsentationen skal desuden tage stilling til annullering af en række projekter og foranalyser.

Løsning

Nedenfor er redegjort nærmere for de tre kategorier af projekter, hvor der er et afholdt forbrug, der ikke kan finansieres af HOFORs spildevandstakster. For projekter i kategori nr. 1 er årsagen ikrafttræden af nye regler, mens årsagen for projekter i kategorier nr. 2 og 3 er, at masterplanarbejdet har vist behov for ændringer. Disse ændringer er påvist under de hidtil gældende regler og er derfor ikke en følge af ikrafttræden af de nye regler.  

Kategori 1. Igangsatte projekter og masterplaner, der ikke gennemføres pga. ikrafttræden af nye regler

De nye regler trådte i kraft den 1. januar 2021 og indeholder en overgangsordning, der indebærer, at kun projekter, hvor den fysiske anlæggelse er igangsat inden den 1. januar 2027, kan gennemføres efter de hidtil gældende regler. Forvaltningen har igangsat 22 klimatilpasningsprojekter (medfinansieringsprojekter), som ikke forventes at kunne igangsættes fysisk inden den 1. januar 2027, ligesom der er gennemført masterplaner (foranalyser) af 132 projekter, der ikke forventes igangsat fysisk inden den 1. januar 2027. Pga. af det lavere serviceniveau vil volumenet, der kan takstfinansieres efter de nye regler, blive væsentligt mindre, hvorfor de oprindelige projekter falder bort.

Forbruget på projekter og masterplaner er opgjort til i alt 22,5 mio. kr., der er ufinansieret.  Arbejdet med projekter og masterplaner er løbende blevet stoppet i takt med afklaring af, om projekterne kunne realiseres inden den 1. januar 2027. Forvaltningen er sammen med HOFOR ved at undersøge, om der evt. skulle være mulighed for at finansiere en del af det afholdte forbrug via HOFORs spildevandstakster, som oprindeligt forudsat. En endelig afklaring afventer drøftelse med Vandsektortilsynet (tidligere Forsyningssekretariatet) under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (den statslige godkendelsesmyndighed vedr. vandtakster. Afklaring forventes inden udgangen af 2024). 

Den væsentligste årsager til, at projekterne ikke forventes at kunne igangsættes fysisk inden den 1. januar 2027, er, at det ikke er muligt at nå at igangsætte projekterne inden 1. januar 2027. Endvidere er årsagerne bl.a., at der pga. krav til kvaliteten af det vand, der skal udledes (ved fx De Indre Søer), endnu ikke er fundet et egnet vandområde, hvortil vandet kan udledes. Derudover at projekterne, der er analyseret i masterplaner, var planlagt igangsat efter 1. januar 2027, fx for at kunne opnå synergi med andre projekter. Årsagerne er uddybet i bilag 2.

Det er p.t. uafklaret, om skybrudsprojektet Korsgade kan gennemføres. Når forvaltningen og HOFOR har vurderet løsningsmuligheder for projektets videre forløb, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en sag herom. Forbruget på projektet er 3,2 mio. kr., der ikke er medregnet i ovennævnte beløb.

Kategori 2. Projekter, der overtages af HOFOR

Der er et ufinansieret forbrug på 3,9 mio. kr. til 25 projekter, som HOFOR overtager, hvoraf 22 er foranalyser af projekter. Projekterne var oprindeligt planlagt anlagt som overfladeprojekter af Københavns Kommune, men anlægges i stedet af HOFOR som underjordiske løsninger. Beløbet omfatter alle projekter, der er overtaget af HOFOR siden masterplanarbejdets start. HOFOR vurderer, at de ikke vil kunne overtage finansieringen af de indtil nu afholdte udgifter eller en del heraf. Årsagen til projektændringerne er uddybet i bilag 2. 

Kategori 3. Projekter, der ikke er behov for

I masterplanarbejdet er det vist, at der ikke vil komme skadevoldende oversvømmelser i områderne omkring 25 projekter. Forvaltningen anbefaler derfor, at der ikke arbejdes videre med de 25 projekter. Der er finansiering til det afholdte forbrug på 3,8 mio. kr., jf. nedenfor.

Finansiering af det afholdte forbrug

Udgifterne på i alt 26,4 mio. kr. til projekter i de to ovennævnte kategorier 1 og 2 afholdes på Teknik- og Miljøforvaltningens serviceramme i 2024. For at dække de ekstra udgifter på servicerammen søges der budget og servicemåltal fra ”Puljen til uforudsete udgifter” og Økonomiudvalget, jf. 1. at-punkt.  Udgifterne på 3,8 mio. kr. til projekter i kategori 3 afholdes af kommunen gennem en bevilling afsat i Budget 2022, jf. bilag 2.  Borgerrepræsentationen har tidligere godkendt tilsvarende bevillingsmæssige tilpasninger i tidligere afsluttede masterplaner (BR 14. december 2023). Den nævnte bevilling afsat i Budget 2022 kan ikke finansiere forbruget i kategori 1 og 2, idet det dels er uden for mandatet i bevillingen, dels overstiger de afsatte midler heri væsentligt.

Annullering af bevillinger

Som følge af, at der ikke arbejdes videre med projekterne foreslås, at bevillingerne annulleres, jf. bilag 2.

Med ovennævnte bevillingsmæssige ændringer vurderes p.t., at alle igangsatte projekter under de hidtil gældende regler, som ikke realiseres, er håndteret. Skulle det, mod forventning, vise sig, at enkelte projekter, der er planlagt igangsat inden den 1. januar 2027, bliver forsinket eller ikke kan realiseres og dermed ikke kan finansieres af HOFORs spildevandstakster, vil forvaltningen vende tilbage, hvis finansiering ikke kan findes inden for bevilling afsat i Budget 2022.


Behov for finansiering til nye projekter efter nye regler

Der kan desuden evt. være et forbrug forbundet med at planlægge klimatilpasningsprojekter efter de nye regler, som ikke kan finansieres via spildevandstaksterne. Afklaring heraf vil ske i forbindelse med rammesætning af de første projekter, der gennemføres efter de nye regler. Projekterne forventes forelagt for Borgerrepræsentationen til godkendelse af igangsættelse sammen med klimatilpasningsredegørelsen i foråret 2025.

Politisk handlerum

Det politiske handlerum er begrænset, da det er ufravigelige udgifter.

Alternativt til at dække det ufinansierede forbrug fra ”Puljen til uforudsete udgifter” kan det besluttes, at Teknik- og Miljøudvalget optager et internt lån for at dække forbruget. Afdragene på det interne lån forventes at medføre besparelser i forvaltningen, der vil påvirke driften af byen, som vil blive forelagt til prioritering i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

På baggrund af den manglende finansiering fra HOFOR beskrevet ovenfor, skal der med denne indstilling overføres i alt 26,4 mio. kr. (2024 p/l) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift fra Økonomiudvalgets ”pulje til uforudsete udgifter” til at dække udgifterne til klimaprojekterne i kategori 1 og 2, jf. tabel 1. Hvis de endelige udgifter til projekterne bliver mindre end det overførte budget, vil differencen blive overført til kommunekassen i forbindelse med regnskabet for 2024 og kan ikke anvendes til at dække merforbrug på andre områder under Teknik- og Miljøudvalget.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser (beløb i 1.000 kr. og 2024 p/l)

At-punkt

Udvalg

Bevilling
(nr. og navn)

Indtægt (I)/
Udgift (U)

2024

Varig?
ja/nej

1.

TMU

Ordinær drift - 1000

U

26.448

Nej

1.

ØU

1109 - Fælles driftspulje

U

-26.448

nej

I alt

-

-

-

0

-

De bevillingsmæssige konsekvenser af annulleringen af klimaprojekterne, hvor anlægsprojekternes budgetter overføres til kommunekassen, vil blive håndteret i 1. sag om bevillingsmæssige ændringer 2025, jf. bilag 2.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, iværksætter forvaltningen de bevillingstekniske ændringer.

Søren Wille / Peter Højer

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der afsættes en udgiftsbevilling på 26,4 mio. kr. i 2024 til bevillingen ”ordinær drift” under Teknik- og Miljøudvalget til afholdelse af udgifter til klimatilpasningsprojekter og masterplaner, der ikke må dækkes af HOFOR (kategori 1 og 2 nedenfor). Udgiftsbevillingen overføres fra Økonomiudvalget og ”Puljen til uforudsete udgifter” jf. økonomiafsnittet og bilag 2.
  2. at 25 skybrudsprojekter(takstmidler) annulleres, jf. bilag 2.
  3. at foranalyser af 179 skybrudsprojekter annulleres, jf. bilag 2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. november 2024

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som nyt 4. at-punkt:

 

“at forvaltningen vender tilbage med en sag, der beskriver konsekvenserne af annulleringer af projekterne for sikringsniveauet ved et skybrud, samt modeller (evt med behov for ændret lovgivning) som kan øge sikringsniveauet fx ved medfinansiering fra andre kilder end takster.”

 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Indstillingens 1.-3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Indstillingens nye 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er med stor ærgrelse, at partierne i dag siger ja til at annullere 179 skybrudsprojekter. De fleste projekter er annulleret på grund af ny lovgivning, som gør at vi ikke længere kan skybrudssikre til et lige så højt niveau som vi forventede. Det betyder desværre, i en tid hvor vi skal forvente flere og voldsommere skybrud, at flere Københavnere vil få vand i kælderen i fremtiden, hvis ikke vi finder alternative løsninger. Derfor er det vigtigt for partierne, at vi arbejder videre med løsninger, fx medfinansiering, så hele byen bliver sikret mod vandmasserne i fremtiden.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget bemærker, at håndteringen af de økonomiske udeståender, der ikke kan løses inden for den afsatte budgetramme for året, som udgangspunkt håndteres ved, at fagudvalget anmoder om et internt lån.

 

Økonomiudvalget noterer sig, at uforbrugte midler i Puljen til Uforudsete Udgifter i de senere år er blevet anvendt til at dække merforbrug i forvaltningerne inden årets udgang, og at der efter oktoberprognosen i 2024 resterer servicemidler for 67,2 mio. kr., som kan anvendes til at afdække merforbruget under Teknik- og Miljøudvalget. De herefter uforbrugte midler i Puljen til Uforudsete Udgifter tilføres kassen i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er med stor ærgrelse, at partiet i dag siger ja til at annullere 179 skybrudsprojekter. De fleste projekter er annulleret på grund af ny lovgivning, som gør at vi ikke længere kan skybrudssikre til et lige så højt niveau som vi forventede. Det betyder desværre, i en tid hvor vi skal forvente flere og voldsommere skybrud, at flere Københavnere vil få vand i kælderen i fremtiden, hvis ikke vi finder alternative løsninger. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder videre med løsninger, fx medfinansiering, så hele byen bliver sikret mod vandmasserne i fremtiden.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning fra et samlet Teknik- og Miljøudvalg:

”Det er med stor ærgrelse, at partierne i dag siger ja til at annullere 179 skybrudsprojekter. De fleste projekter er annulleret på grund af ny lovgivning, som gør at vi ikke længere kan skybrudssikre til et lige så højt niveau som vi forventede. Det betyder desværre, i en tid hvor vi skal forvente flere og voldsommere skybrud, at flere Københavnere vil få vand i kælderen i fremtiden, hvis ikke vi finder alternative løsninger. Derfor er det vigtigt for partierne, at vi arbejder videre med løsninger, fx medfinansiering, så hele byen bliver sikret mod vandmasserne i fremtiden.”

Til top