Endelig vedtagelse af tillæg 7 til lokalplan Carlsberg II, Valby og Vesterbro/Kgs. Enghave
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 5. februar 2024 at muliggøre flere almene boliger i et byggefelt ved Ny Carlsberg Vej i Carlsberg Byen. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til tillæg 7 til lokalplan 432 Carlsberg II som skal muliggøre dette. Der er modtaget 64 høringssvar i høringsperioden. De indkomne høringssvar har ikke givet anledning til ændringer.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende tillæg 7 til lokalplan Carlsberg II (bilag 2).
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Et boligselskab er ved at udvikle et alment boligprojekt med familie- og ungdomsboliger på Ny Carlsberg Vej og Lagergade i Carlsberg Byen, hvor der efter lokalplan 432 Carlsberg II med tillæg 6 skal etableres en nærgenbrugsstation i en del af stueetagen. Der er dog ikke afsat midler til nærgenbrugsstationen.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 5. februar 2024 (A, B, C, F, V og Ø), at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde et lokalplantillæg, for at muliggøre almene boliger i stueetagen i stedet for en nærgenbrugsstation (bilag 1). Det er efter forvaltningens vurdering ikke muligt at udpege en anden placering til en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen.
Løsning
Planområdet ligger i bydelene Vesterbro og Valby. Carlsberg-området er siden 2009 omdannet fra et industriområde til et blandet bykvarter med boliger, serviceerhverv, skole, daginstitutioner og kulturtilbud. Udviklingen sker på baggrund af lokalplan 432 Carlsberg II med tillæg 2-6.
Lokalplan Carlsberg II fastlægger en nærgenbrugsstation som særligt fællesanlæg og forudsætning for ibrugtagning af nyt byggeri i lokalplanens område I-IV. I tillæg 6 fra 2016 er der udpeget et areal i en stueetage på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Lagergade, som kun må anvendes til nærgenbrugsstation.
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til tillæg 7 til lokalplan. Formålet med tillægget er at ophæve alle bestemmelser om en nærgenbrugsstation samt at ophæve krav om udadvendte funktioner i stueetagen i et byggefelt mod Ny Carlsberg Vej / Lagergade. Når disse krav er ophævet, kan der tillades boligfunktioner i hele stueetagen i det alment boligprojekt på Ny Carlsberg Vej og Lagergade.
Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplantillæg har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.
Lokalplantillægget er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2024.
Byliv
Boliger i stueetagen langs Ny Carlsberg Vej vil bidrage med mere liv i denne centrale gade i Carlsberg-kvarteret, hvor der ellers kun er boliger i stueetagen i Humleby-bebyggelsen. På hjørnet etableres fællesrum til boligerne, og større vinduespartier giver mulighed for visuel kontakt til livet i bygningen. Det understøtter princip nr. 5 i Københavns Arkitekturpolitik 2017-2025 om at prioritere en blandet by med variation i bygnings- og boligmasse.
Parkering
Lokalplantillægget giver ikke nye byggemuligheder. Derfor ændres ikke på bestemmelser i den gældende lokalplan om parkering til biler og cykler.
Almene boliger
Lokalplantillægget ændrer ikke byggemuligheden eller boligandelen i lokalplanens område og muliggør således ikke nye boliger. Derfor stilles ikke krav om minimum 25 % almene boliger.
Høring
Forslaget har været i høring fra 3. juli 2024 til 29. august 2024. Forvaltningen har modtaget 64 henvendelser i høringsperioden (bilag 3). I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor. 56 af 64 høringssvar inkl. Vesterbro og Valby Lokaludvalg ønsker ikke at ophæve krav om en nærgenbrugsstation. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.
Valby og Vesterbro Lokaludvalgs hovedsynspunkter (Bilag 3, henvendelse nr. 53 og 55)
Valby Lokaludvalg opfordrer til at lytte til Vesterbro Lokaludvalgs kommentarer, da grunden ligger udenfor Valbys område. Principielt mener Valby Lokaludvalg, at der skal være så gode muligheder for genbrug og genanvendelse som muligt i hele byen, især i tæt bebyggede områder.
Vesterbro Lokaludvalg finder det uansvarligt og uigennemtænkt at ophæve kravet om en nærgenbrugsstation til fordel for fire almene boliger. Ved at henvise til Enghave Nærgenbrugsstation, skubbes løsningen på basale hverdagsbehov ud af det nye kvarter på Carlsberg. Det er ikke lokaludvalgets indtryk, at Enghave Nærgenbrugsstation er stor nok til at kunne opfylde det fremtidige behov for sortering.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen er enig i betragtningerne om gode muligheder for genbrug og genanvendelse.
Forvaltningen enig i betragtningen om, at der i fremtiden vil være behov for mere kapacitet i bydelen Vesterbro. Derfor er der en nærgenbrugsstation i Jernbanebyen i Ressource- og Affaldsstrategi 2030, der er besluttet i Teknik- og Miljøudvalget den 7. oktober 2024. I den kommende strategi for nye nærgenbrugsstationer vil forvaltningen forsøge at finde lokalisering til endnu en nærgenbrugsstation i bydelen Vesterbro. Forvaltningen vurderer, at der ikke i øjeblikket er behov for en lokal nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, da Enghave Nærgenbrugsstation ligger blot 400 meter væk og indtil videre vil kunne opfylde behovet for beboerne i Carlsberg Byen. Enghave Nærgenbrugsstation er sat i drift i april 2019 i en midlertidig version. Den permanente løsning afventer et fælles udbud sammen med de to andre bygninger på den kommunale grund.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (Bilag 3, henvendelse nr. 1—52, 54-55, 57-64)
- En nærgenbrugsstation vil bidrage til bedre klima og miljø, og behovet for affaldssortering dækkes ikke med de nuværende ordninger.
- Hvis der ikke kommer en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, vil der være tale om serviceforringelse og forskelsbehandling i forhold til andre nye bydele.
- Der er ikke behov for en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, da der allerede er en nærgenbrugsstation med gode adgangsforhold på Sønder Boulevard.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen anerkender beboernes ønske om bedre affaldssortering og fokus på klima og miljø. Forvaltningen vil være opmærksomme på ønsket og tage det med i det videre arbejde med den kommende strategi for nye nærgenbrugsstationer. Se også bemærkningerne til Valby og Vesterbro Lokaludvalg i afsnittet ovenfor.
- Forvaltningen vurderer behovet for nye nærgenbrugsstationer på bydelsniveau og foreslår bl.a. en nærgenbrugsstation i Jernbanebyen for at udvide kapaciteten i bydelen Vesterbro. Det betyder ikke, at hvert byudviklingsområde får sin egen nærgenbrugsstation.
- Forvaltningen er enig i, at der ikke er behov for en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, da Enghave Nærgenbrugsstation ind til videre vil kunne opfylde behovet for beboerne på Carlsberg.
Politisk handlerum
Det kan besluttes ikke at vedtage tillæg 7 til lokalplan Carlsberg II. Dermed vil der fortsat være krav i lokalplan Carlsberg II med tillæg 6 om etablering af en nærgenbrugsstation med en placering i stueetagen i byggefeltet på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Lagergade. Det vil altså ikke være muligt at anvende hele stueetagen til almene boliger i dette byggefelt, som Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 5. februar 2024.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 7 til lokalplan Carlsberg II (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V og Ø
Imod stemte: Å
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Nærgenbrugsstationer er blevet en vigtig del af den nødvendige infrastruktur i byen. Derfor skal der i fremtidige lokalplaner for større områder sikres plads. Og sikres at pladsen ikke tages fra almene boliger. Konkret skal der findes plads på Vesterbro, herunder i Jernbane-byen, da så stor en bydel ikke kan nøjes med én nærgenbrugsstation.”
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten, SF og Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. november 2024:
”Nærgenbrugsstationer er blevet en vigtig del af den nødvendige infrastruktur i byen. Derfor skal der i fremtidige lokalplaner for større områder sikres plads. Og sikres at pladsen ikke tages fra almene boliger. Konkret skal der findes plads på Vesterbro, herunder i Jernbane-byen, da så stor en bydel ikke kan nøjes med én nærgenbrugsstation.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning:
”Nærgenbrugsstationer er blevet en vigtig del af den nødvendige infrastruktur i byen. Derfor skal der i fremtidige lokalplaner for større områder sikres plads. Og sikres at pladsen ikke tages fra almene boliger. Konkret skal der findes plads på Vesterbro, herunder i Jernbane-byen, da så stor en bydel ikke kan nøjes med én nærgenbrugsstation.”