Indførsel af gebyrfinansieret tilsyn med erhvervsaffald
En bekendtgørelse, der forventes offentliggjort inden årets udgang, medfører, at kommunerne med virkning fra den 1. januar 2025 skal føre gebyrfinansierede tilsyn med erhvervsaffald ud fra en ensartet praksis på tværs af landet. For at kunne opkræve gebyr for tilsynene, skal Borgerrepræsentationen godkende gebyret og en indtægtsbevilling inden årets udgang.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende, at gebyrerne, jf. bilag 2, udgør kommunens gebyrer for tilsyn med erhvervsaffald og opkræves med virkning fra den 1. januar 2025, og at der gives en indtægts- og en udgiftsbevilling til Teknik- og Miljøudvalget på service på 3,6 mio. kr. i 2025, 3,6 mio. kr. i 2026 og 16,1 mio. kr. i 2027 og frem, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I juli sendte Miljøstyrelsen en ny bekendtgørelse om affaldstilsyn i høring. Med de foreslåede ændringer skal kommunerne indføre gebyrfinansierede tilsyn med erhvervsaffald med virkning fra 1. januar 2025. Bekendtgørelsen er endnu ikke offentliggjort i sin endelige form, men hvis kommunen skal kunne opkræve gebyr med virkning fra den 1. januar 2025, skal dette godkendes af kommunalbestyrelsen senest den 31. december 2024. Borgerrepræsentationen skal derfor godkende de gebyrer, der skal opkræves fra 2025, hvis den nye affaldstilsynsbekendtgørelse vedtages. Det bemærkes, at kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune ligeledes forventes at skulle vedtage gebyr for affaldstilsyn enten inden årets udgang eller i løbet af januar 2025.
Løsning
I dag er det som udgangspunkt kommunerne, der fører tilsyn med virksomhedernes pligt til at sortere deres affald og sikre, at udsorteret genanvendeligt affald ikke bliver sendt til forbrænding. Tilsynet, som er skattefinansieret, vurderes af Miljøstyrelsen at være varierende på tværs af kommuner og i mange tilfælde begrænset. Derfor er det i den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi af 16. juni 2020 og den opfølgende politiske aftale af 30. august 2022 besluttet at styrke tilsynet med virksomhedernes affaldshåndtering fra 2025 med en ensartet, gebyrfinansieret praksis i alle kommuner. Det styrkede tilsyn har til formål at fremme lige konkurrencevilkår samt sikre høj genanvendelse og en højere regelefterlevelse i øvrigt.
Forventet
tilrettelæggelse af tilsynsindsatsen
Udkastet til den nye
bekendtgørelse om erhvervsaffaldstilsyn indebærer en opdeling af
affaldstilsynet i et administrativt affaldstilsyn, der udføres af
Miljøstyrelsen, og et fysisk affaldstilsyn, der skal udføres af kommunerne
eller af Miljøstyrelsen. Der er således tale om en ny, formel organisering af
affaldstilsynet, der skal sikre, at virksomheder fremover bliver underlagt både
administrative og fysiske affaldstilsyn.
De fleste administrative affaldstilsyn vil Miljøstyrelsen udvælge ud fra en risikobaserettilgang på baggrund af data fra Affaldsdatasystemet og data i CVR. Det betyder, at affaldstilsyn vil blive målrettet de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst.
Miljøstyrelsen udpeger herefter konkrete produktionsenheder og puljer af produktionsenheder til fysisk affaldstilsyn, som kommunerne skal gennemføre senest tre måneder efter Miljøstyrelsens udpegning. Dog skal kommunerne selv udpege virksomhederne indtil efteråret 2025.
Som følge af den politiske aftale fra 2022 skal hver 75. virksomhed udtrækkes til et fysisk affaldstilsyn i 2025. Denne frekvens stiger som udgangspunkt til hver 15. virksomhed årligt fra 2027. Det forventes, at der i Københavns Kommune skal udføres ca. 670 tilsyn i 2025 og 2026 og ca. 3.000 tilsyn i 2027 og fremover.
For at sikre at Miljøstyrelsens risikobaserede udpegning af virksomheder kontinuerligt bliver forbedret, forventes det, at kommunerne senest én måned efter, at et fysisk affaldstilsyn er udført, skal give oplysninger om affaldstilsynet til Miljøstyrelsen. Det er endnu uvist, hvilket IT-system der skal anvendes til overdragelsen af oplysninger, men Teknik- og Miljøforvaltningen planlægger at anvende samme fagsystem, som i dag anvendes til miljøtilsyn. Fagsystemet anvendes altså allerede i dag til tilsyn, overdragelse af oplysninger til Miljøstyrelsen og fakturering.
Akutte
tilsyn
Den nye strømlinede praksis
betyder, at kommunerne kun må føre fysisk affaldstilsyn med de virksomheder
eller byggepladser, som Miljøstyrelsen udpeger, eller i tilfælde, hvor
øjeblikkeligt, fysisk affaldstilsyn er påkrævet for at sikre virksomheders overholdelse
af regler om affald. Det er fx i forbindelse med håndteringen af affald fra et
byggerenoveringsarbejde, hvor pladsen ikke er stationær, eller hvis en
tilsynsmedarbejder kører forbi et affaldsbål på en virksomheds område og
konstaterer, at affald brændes af.
Udover de udpegede og akutte tilsyn forventes det, at kommunerne fortsat må føre fysisk tilsyn i tilfælde, hvor konkrete virksomheder formodes at anvende de kommunale affaldsbeholdere uden at være tilmeldt og betale for de kommunale indsamlingsordninger. Det er endnu uklart, om sådanne tilsyn fremadrettet skal gebyrfinansieres, eller om de fortsat kan skattefinansieres.
Gebyrfinansiering
Med den foreslåede
affaldstilsynsbekendtgørelse skal kommunernes tilsyn finansieres af gebyrer,
der dækker alle omkostningerne forbundet med tilsynene på de enkelte
virksomheder. Det omfatter både direkte og indirekte omkostninger, herunder
også den relevante andel af overhead relateret til affaldstilsyn. Gebyret
udgøres bl.a. af omkostninger forbundet med udgifter til personale, ledelse,
økonomistyring, HR-funktioner, husleje, IT-udgifter, drift af biler, transport
mv.
Med udkast til affaldstilsynsbekendtgørelsen kan kommunerne selv vælge mellem et fast gebyr per affaldstilsyn eller en timepris for et fysisk affaldstilsyn, der så beregnes i forbindelse med det enkelte konkrete affaldstilsyn og eventuelt suppleres af et fast administrationsgebyr. I bilag 2 ses forvaltningens forslag til en timepris, da tilsynene kan variere i tidsforbrug. Timeprisen foreslås suppleret af et fast administrationsgebyr per tilsyn, der skal dække de omkostninger, der ikke er variable i forhold til tid. Det er den samme gebyrstruktur, som anvendes i sager om anmeldelse og dokumentation af flyt af jord, der er erhvervsaffald. Gennemsnitsprisen for et tilsyn forventes at være ca. 5.000 kr. i 2025, men prisen for det enkelte tilsyn afhænger af tidsforbruget, som kan variere. Da Miljøstyrelsen skal udpege virksomhederne ud fra en risikobaseret model, forventes det, at kommunen hovedsageligt skal føre fysisk tilsyn med store og mellemstore virksomheder.
Gebyrerne skal genberegnes og godkendes årligt samt offentliggøres på kommunens hjemmeside. Gebyrerne for tilsyn har hverken sammenhæng med eller påvirkning på affaldsgebyrerne, som husholdningerne betaler, eller markedspriserne for kommunal affaldsindsamling, som nogle virksomheder betaler.
Kommunens
igangværende indsats med tilsyn og vejledning i affaldssortering og
-forebyggelse
Forvaltningen foretager i dag
som myndighed ca. 200 skattefinansierede ulempetilsyn årligt, som regel på
baggrund af klager. Desuden har forvaltningen i regi af Ressource- og
Affaldsplan 2024, siden 2022, ført tilsyn med og vejledt de københavnske virksomheder
i at øge genanvendelsen af deres affald og forebygge affald.
Med Budget 2025 er det besluttet at videreføre indsatsen til og med 2030. Målsætningen i Ressource- og Affaldsstrategi 2030 er på 30.000 tons sorteret erhvervsaffald. Som anført i budgetnotatet til Budget 2025 vil lovgivningen om de gebyrfinansierede tilsyn påvirke kommunens igangværende indsats med tilsyn og vejledning i affaldssortering og -forebyggelse. Når Teknik- og Miljøforvaltningen har skabt klarhed over, hvordan lovgivningen påvirker bevillingen fra Budget 2025, vender forvaltningen tilbage med et revideret behov for finansiering og prioritering af indsatsen.
Politisk handlerum
Som nævnt ovenfor kan kommunerne vælge et fast gebyr per affaldstilsyn, fremfor en timepris.
Økonomi
Indførslen af gebyrfinansierede affaldstilsyn vil medføre både indtægter og udgifter, som skal tilstræbes at balancere i det enkelte år. Det forventes, at der i Københavns Kommune skal udføres ca. 670 tilsyn i 2025 og 2026 og ca. 3.000 tilsyn i 2027 og fremover. Det konkrete antal tilsyn er endnu ikke udmeldt, men de konkrete gebyrsatser forventes ikke at være behæftet med stor usikkerhed. Da tilsynene skal gebyrfinansieres fuldt ud, har en ændring i antallet af tilsyn ingen økonomisk betydning for kommunens øvrige økonomi.
I bilag 2 fremgår de foreslåede gebyrer, som er beregnet med udgangspunkt i de forventede udgifter til tilsyn i 2025. Nedenfor fremgår de bevillingsmæssige konsekvenser, som er behæftet med usikkerhed, da den endelige bekendtgørelse endnu ikke er offentliggjort. Det kan derfor være nødvendigt at flytte budgettet til en anden konto og måske endda en anden bevilling.
Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser (beløb i 1.000 kr. og 2025 p/l)
At-punkt |
Udvalg |
Bevilling |
Funktion |
Indtægt
(I)/ |
2025 |
2026 |
2027 |
Varig? |
1 |
TMU |
1000 – Ordinær drift |
0.52.89.1 |
I |
-3.610 |
-3.610 |
-16.100 |
Ja |
1 |
TMU |
1000 – Ordinær drift |
0.52.89.1 |
U |
3.610 |
3.610 |
16.100 |
Ja |
I alt |
- |
- |
- |
- |
0 |
0 |
0 |
- |
Hjælp til fortegn: Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt gebyrerne, og hvis den foreslåede, nye affaldstilsynsbekendtgørelse vedtages, vil Teknik- og Miljøforvaltningen offentliggøre gebyrerne på kommunens hjemmeside og fra den 1. januar 2025 udføre gebyrfinansierede affaldstilsyn i henhold til lovgivningen. Forvaltningen vender tilbage primo 2025 med forslag til en revidering af den med budgetaftalen tildelte bevilling for 2025.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende, at gebyrerne, jf. bilag 2, udgør kommunens gebyrer for tilsyn med erhvervsaffald og opkræves med virkning fra den 1. januar 2025, og at der gives en indtægts- og en udgiftsbevilling til Teknik- og Miljøudvalget på service på 3,6 mio. kr. i 2025, 3,6 mio. kr. i 2026 og 16,1 mio. kr. i 2027 og frem, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.