Mødedato: 12.12.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 efter høring

Se alle bilag

Der skal tages stilling til Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 godkendes (bilag 1).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 2. maj 2019 at sende udkast til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 i høring. Politikken har været i offentlig høring fra den 12. juni 2019 til den 1. september 2019 på Københavns Kommunes høringsportal Bliv Hørt og er sendt til relevante udvalg, foreninger og andre aktører.

På baggrund af de indkomne høringssvar har Kultur- og Fritidsforvaltningen indarbejdet en række ændringsforslag i politikken (bilag 1).

Løsning

Udkastet til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023, der blev sendt i høring, bygger på en bred inddragelse i efteråret 2018, både internt i kommunen og eksternt af foreninger, professionelle aktører og borgere (bilag 2).

Udkastet indeholder en indledning og to niveauer: En vision, som sætter retningen for udviklingen, og temaer, der særligt er i fokus de kommende år. De fem temaer er Fællesskaber og synergier, Faciliteter, Idræt og bevægelse, Børn og unge samt Kultur. Der er lagt vægt på, at Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 udstikker retning, angiver mål og er visionær på kultur- og fritidsområdet.

Høringssvar

Kultur- og Fritidsforvaltningen har modtaget 34 høringssvar. Helt overordnet er de fleste høringsparter positive overfor udkastet til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023. Kommentarerne fra de enkelte høringsparter afspejler i sagens natur deres interesser og position i byen. 

Særligt følgende temaer er gennemgående i flere af høringssvarene:

  • Mere fokus på tilbud til udsatte (børn og unge), personer med handicap og ældre
  • Flere konkrete mål og handlinger samt statistik til at underbygge visionen
  • Fred, ro og fordybelse i parker, pladser og naturområder
  • Efterspørgsel på strategi for demografisk udvikling
  • Aftenskoler og museer bør nævnes på lige fod med andre kultur- og idrætsfaciliteter

Ændringsforslagene til udkastet til kultur- og fritidspolitikken tager udgangspunkt i de gennemgående temaer og høringssvarene generelt. Ændringsforslagene er indarbejdet i bilag 1.

Resumé af høringssvar fremgår af hvidbogen (bilag 3), hvor også bemærkninger og eventuel anledning til ændringsforslag er angivet. Alle, der har indsendt et høringssvar, får en tilbagemelding på, hvorvidt, og i givet fald hvordan, deres høringssvar har givet anledning til ændringer i høringsudkastet.

De samlede høringssvar fremgår af bilag 4, og høringslisten fremgår af bilag 5. Der vedlægges to høringssvar fra DGI samt Idrætsforum København og DIF til orientering, som er indsendt efter svarfristen (bilag 6).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, videreformidles konkrete input til bydelsenhederne (Kultur S, V, N og Ø), med henblik på at de kan inspirere til det videre arbejde. 

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 bliver layoutet i den videre proces.

Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 afløser Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 og træder i kraft i januar 2020.

 

Mette Touborg                                     / Mads Kamp Hansen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 godkendes (bilag 1).

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2019

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med følgende bemærkninger til bilag 1:

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bemyndiget til, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at indarbejde hovedbudskaberne fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar i Kultur- og Fritidspolitikken.

 

7. afsnit under overskriften "Vision" får følgende ordlyd: "Alle ressourcer skal i spil og bruges optimalt - eksisterende såvel som kommende. Derfor skal ingen arealer i Københavns Kommune stå ubenyttede hen. Vi skal sikre kultur- og fritidsaktiviteter i alle byens kroge."

 

I 5. afsnit under overskriften "Tema: Faciliteter" slettes følgende foreslåede ord: "så vidt muligt".

 

Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at man ikke ønsker, at Kultur- og Fritidspolitikken bliver trykt i den videre proces.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Socialforvaltningen har ved en fejl ikke sendt Socialudvalgets høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Radikale Venstre opfordrer derfor Kultur- og Fritidsforvaltningen til i udmøntningen af politikken at arbejde med mere direkte målsætninger om at øge antallet af udsatte børn og voksne i fritidsaktiviteter og øge antallet af udsatte, der udfører frivilligt arbejde. Samtidig bør der være også fokus på, hvordan der arbejdes på med at få borgere med sociale udfordringer eller handicap ind i fællesskaberne."

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

"Socialforvaltningen har ved en fejl ikke sendt Socialudvalgets høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Radikale Venstre opfordrer derfor Kultur- og Fritidsforvaltningen til i udmøntningen af politikken at arbejde med mere direkte målsætninger om at øge antallet af udsatte børn og voksne i fritidsaktiviteter og øge antallet af udsatte, der udfører frivilligt arbejde. Samtidig bør der være også fokus på,                       hvordan der arbejdes på med at få borgere med sociale udfordringer eller handicap ind i fællesskaberne.”

Til top