Behandling af Ungeråd KBHs forslag om større fokus på trivsel i den københavnske folkeskole
Indstilling
Det indstilles,
- at forslaget til håndtering af Ungeråd KBHs ønske om at sætte mere fokus på trivsel i den københavnske folkeskole godkendes.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Ungeråd KBH er et demokratisk valgt råd bestående af 35 unge i alderen 12-20 år med bopæl i Københavns Kommune. Det første ungeråd startede i efteråret 2017. I september 2019 blev medlemmerne til Ungeråd KBH 2019/20 valgt. Medlemmerne vælges for et år ad gangen.
Borgerrepræsentationen besluttede den 11. april 2019, at Københavns Kommunes ungeråd, Ungeråd KBH, inden for hver valgperiode kan anmode Borgerrepræsentationen om at behandle op til fire forslag, som rådet stiller. Forslagene kan vedrøre alle kommunens ressortområder og behandles på samme måde som borgerforslag, dvs. i det relevante fagudvalg, hvor den pågældende fagforvaltning sikrer den fornødne sagsoplysning.
Ungeråd KBH 2018/19 har stillet fire forslag - heraf tre om at nedbringe trafikken og den tilhørende forurening i Indre By og som derfor behandles i Teknik- og Miljøudvalget samt et om trivsel i skolen, som behandles med denne sag i Børne- og Ungdomsudvalget.
Løsning
Formålet med ungerådets forslag er at sætte større fokus på trivsel i den københavnske folkeskole. Det hænger godt sammen med Børne- og Ungdomsudvalgets strategi ”Vores børn – fælles ansvar”, som netop sætter mål om at forbedre trivslen blandt børn og unge og derved skabe de bedste forudsætninger for, at de kan forfølge deres drømme og få de bedste kort på hånden i deres videre liv.
Den seneste trivselsmåling i København viser, at selvom eleverne generelt er glade for at gå i skole og trives med de øvrige elever, så er der fortsat for mange børn og unge, der har det svært og ikke oplever at være en del af et aktivt fællesskab. Udvalget har tidligere understreget, at de vil gøre op med den stress og mistrivsel, som nogle unge oplever, og at det ikke blot er i skolen, men også i fx ungdomsklubber, på ungdomsskolen og i byens mange frivillige tilbud, de unge får mulighed for dannelse og relationer. Her indgår de unge i meningsfulde fællesskaber, som har betydning for deres samlede trivsel.
Ungerådet foreslår, at der fokuseres på trivsel på tre felter:
1. Bedre overblik over trivselsforløb, som kan benyttes af folkeskolerne
Ungerådet vurderer, at Åben Skole-portalen, som samler mange af de undervisningsforløb, der tilbydes skolerne af kommunen samt eksterne udbydere, ikke er tilstrækkelig intuitivt opbygget. På den baggrund foreslår ungerådet, at Åben Skole-portalen tilpasses med a) en bedre kategorisering af undervisningsforløb, b) en optimeret søgefunktion og c) en anmelder-funktion, hvor undervisere og elever kan tilkendegive deres tilfredshed med et undervisningsforløb.
Forvaltningen arbejder løbende med at opdatere systemet bag Åben Skole-portalen, og i Åben København overvejes lige nu forskellige evalueringsværktøjer. Forvaltningen tager ungerådets forslag med som input i den videre udviklingsproces og vil inddrage Ungerådet i processen. Forvaltningen foreslår, at Børne- og Ungdomsudvalget samarbejder med Ungeråd KBH om en kommunikationsindsats henvendt til skolelederne, når den tilpassede Åben Skole-portal er klar til lancering.
2. Opfordring til at arbejde mere med trivsel i folkeskolerne
Ungerådet ønsker en fælles opmærksomhed på trivsel blandt elever, forældre og skoler i København. Derfor foreslår rådet, at viden om trivsel – herunder viden om relevante undervisningsforløb i regi af Åben Skole - udbredes til hhv. elevråd, Københavns Fælleselevråd, skolebestyrelserne og skolelederne.
Forvaltningen arbejder løbende på at sætte trivsel på dagsorden og sikre at gode erfaringer med trivselsarbejde og elevinddragelse bliver delt. Dette udmøntes i det daglige arbejde på skolerne, i udviklingen af forløb, i kvalitetssamtaler, i kvalitetsrapporter og i skolebestyrelsernes principper mm.
Forvaltningen foreslår et samarbejde med Ungeråd KBH om en særlig kommunikationsindsats om trivsel, herunder fx et fælles nyhedsbrev til Åben Skole-ambassadører og kommunikation til skolebestyrelserne om at genbesøge deres antimobbestrategi.
Derudover foreslår forvaltningen, at Ungeråd KBH opfordres til selv at henvende sig til fx elevråd/Københavns Fælles Elevråd (KFE), repræsentanter fra Københavns Elevsikkerhedsorganisation (KESO), skolebestyrelser, undervisningsmiljørepræsentanter, foreningen Skolelederne Københavns Kommune (SKK), foreningen Skole og Forældre og Lærerforeningen om at benytte de tilgængelige trivselstilbud, sætte trivsel på dagsorden i relevante fora og arbejde konkret med elevinddragelse. Forvaltningen leverer sekretariatsbistand til Ungeråd KBH og kan i den forbindelse bidrage med den praktiske hjælp i kommunikationen.
3. Øget ungeinddragelse i udvikling af trivselstiltag
Ungerådet efterspørger, at skolernes arbejde med trivsel i højere grad afspejler børn og unges ønsker og behov. På den baggrund foreslår ungerådet, at a) ungerepræsentanter inddrages ved udvikling af nye undervisningsforløb (fx i form af en sparringsgruppe til arbejdet omkring Åben Skole), b) skolerne inddrager eleverne i udarbejdelse af skolens mobbepolitik og c) skolerne arbejder aktivt med eleverne om resultaterne af elevernes årlige trivselsundersøgelse.
Forvaltningen arbejder løbende på at sikre inddragelse af skolens elever. Det sker både i skolens demokratiske processer og i læringen. Forvaltningen vil fortsat være opmærksom på anledninger til styrke ungeinddragelsen i kommunen, fx ved at udbrede skolernes gode erfaringer med inddragende processer, trivselsdage mm. Forvaltningen foreslår desuden et nyt årligt møde med unge fra eksempelvis Ungeråd KBH og KFE til dialog om det kommende års fokus på trivsel i Åben Skole-regi.
Forvaltningen opfordrer Ungeråd KBH til - evt. i samarbejde med KFE - at sætte fokus på trivselstiltag i skolerne fx ved at sætte trivsel på dagsorden på møder, events eller workshops eller holde et årligt møde, der følger op på resultaterne af trivselsundersøgelsen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter udvalgets behandling, oversendes indstillingen til behandling i Borgerrepræsentationen.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslaget til håndtering af Ungeråd KBHs ønske om at sætte mere fokus på trivsel i den københavnske folkeskole godkendes.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 27. november 2019
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.