Mødedato: 12.12.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af tiltag for bedre busfremkommelighed og skybrudssikring på Tagensvej (etape 1), Bispebjerg

Se alle bilag
Der skal tages stilling til et projektforslag for anlæg af busfremkommelighedstiltag og skybrudssikring på Tagensvej på strækningen Bispebjerg Station til Frederiksborgvej og til frigivelse af anlægsmidler.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 13,0 mio. kr. til videre projektering og anlæg af busfremkommelighedstiltag på Tagensvej på strækningen fra Bispebjerg Station til Frederiksborgvej. De 13,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 36,0 mio. kr. til bedre busfremkommelighed på linje 6A på Tagensvej på strækningen fra Nørre Allé til Frederiksborgvej. På Borgerrepræsentationens møde 26. maj 2016 blev der afsat 19,5 mio. kr. til skybrudsprojektet Tagensvej Nord (Bispebjerg Station til Frederiksborgvej). På Borgerrepræsentationens møde 12. oktober 2017 blev bevillingen nedskrevet til 7,5 mio. kr., da skybrudsprojektet efter projektmodning blev mindre end oprindeligt forudsat.

Der skal tages stilling til et projektforslag, som indeholder busfremkommelighedstiltag og skybrudssikring på strækningen Bispebjerg Station til Frederiksborgvej, jf. bilag 2. Anlægsprojektet om bedre busfremkommelighed fra Bispebjerg Station til Nørre Allé (etape 2) igangsættes i 2020, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 29. april 2019 om prioritering af anlægsmåltal.  

Løsning

På Tagensvej er der dagligt problemer med bussernes fremkommelighed, hvilket resulterer i, at busserne ikke kommer til tiden. Uden for sommerferieperioden er ca. 30 %. af busserne forsinket på strækningen.

Projektet udføres af Teknik- og Miljøforvaltningen på vegne af Økonomiforvaltningen og Movia. Der er nedsat en fælles styregruppe for projektet med deltagelse af blandt andet Økonomiforvaltningen, Movia og Teknik- og Miljøforvaltningen. Styregruppen har godkendt projektet, herunder rejsetidsgevinsten, som er aftalt med Trafikstyrelsen.

For at sikre fremkommelighed for busserne omdannes en vognbane i nordgående retning til busbane. I begge retninger anlægges fire fremførte busperroner (perroner, som er rykket ud mellem cykelsti og kørebane) ved de eksisterende busstoppesteder, jf. bilag 4. Busperronerne vil forbedre forholdene for cyklister og buspassagerer, da buspassagerne kan stige af og på bussen fra perronen. Ved alle busstoppesteder opsættes læskærme med siddepladser. Fire læskærme genplaceres, og fire nye læskærme etableres. Flytning samt opsætning af nye buslæskærme og den senere drift heraf afholdes af byudstyrleverandøren, det vil sige uden omkostninger for Københavns Kommune.

Skybrudssikringen består i, at vejvand ledes til skybrudsmagasiner under busperronerne, som kan tilbageholde vand ved skybrud. Derudover etableres plantebede ved blandt andet Lygten med kapacitet til at tilbageholde vand. Løsningen kan tilbageholde ca. 475m3 vand.

Konsekvenser for bilparkeringspladser
Projektforslaget medfører ikke konsekvenser for antallet af bilparkeringspladser.  

Konsekvenser for træer
Projektforslaget medfører ikke fældning af træer. Der er ikke afsat midler til plantning af træer i projektet. Forvaltningen vil dog vurdere muligheden for at plante nye træer på strækningen, jf. Strategi for Bynatur 2015-2025 med målsætningen om at plante 100.000 træer i byen. Finansieringen vil i givet fald ske via forvaltningens driftsbevilling til træplantning. Mulige placeringer af træerne fremgår af bilag 4.

Konsekvenser for fremkommeligheden

Busserne får en rejsetidsgevinst ved etablering af busbane og fremførte busperroner. I retning mod byen reduceres rejsetiden med ca. 40-50 sekunder og i retning ud af byen med 3-10 sekunder på strækningen.

Fremkommeligheden for biltrafikken reduceres, idet antallet af spor reduceres til ét i hver retning. For at minimere konsekvenserne for fremkommelighed i retning mod byen fastholdes to sydgående spor mellem Tuborgvej og Bispebjerg Station. Det vil forventeligt medføre en forbedring af rejsetiden for bus om morgenen på ca. 30 sekunder mod byen og en forsinkelse på ca. 35 sekunder ud af byen samt kødannelse i myldretiden. Derudover må der forventes kødannelse for biltrafikken i takt med, at Bispebjerg Hospital udbygges frem til 2025.

I Budget 2016 blev der afsat 30,3 mio. kr. i anlæg til tiltag, der forbedrer cykelfremkommeligheden på strækningen mellem Rovsingsgade og Nørre Allé. Cykelfremkommelighedsprojektet er omfattet af etape 2, som igangsættes, når projektet med anlægsmåltal prioriteres gennemført.

Høring

Københavns Politi har givet samtykke til projektforslaget. Lokaludvalget Bispebjerg er positive overfor projektet. Lokaludvalget ønsker, at stoppesteder er overdækkede og forsynet med siddepladser. Det fremlagte projektforslag er i overensstemmelse hermed. Lokaludvalget har ligeledes gjort opmærksom på tilgængeligheden for ambulancer til Bispebjerg Hospital. Forvaltningen vurderer, at tilgængeligheden for udrykningskøretøjer med udrykning ikke ændres med forslaget, da udrykningskøretøjer med udrykning anvender busbanerne. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 5.

Økonomi

I Budget 2016 blev der afsat 36,0 mio. kr. (2016 p/l) til bedre busfremkommelighed på linje 6A på Tagensvej på strækningen fra Nørre Allé til Frederiksborgvej, heraf blev 35,9 mio. (2016 p/l) overført til Teknik- og Miljøforvaltningen. 4 mio. kr. (2016 p/l) blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal der frigives 12,0 mio. kr. (2016 p/l). De 12,0 mio. kr. i 2016 p/l svarer til 13,0 mio. kr. i 2020 p/l. Den resterende anlægsbevilling til gennemførelse af strækningen fra Nørre Allé til Bispebjerg Station vil blive indstillet frigivet, når projektet igangsættes med anlægsmåltal i forbindelse med fremlæggelse af projektforslag for denne strækning. 

Tabel 1: Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/

projekt

Bevilling (nr.

og navn)

Funktion

Beløb i mio. kr. (2020 p/l)

2020

2021

I alt

TMU

Bedre

bus

fremkomme

lighed

på linje 6A på Tagensvej

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

6,0

7,0

13,0

I alt

-

-

-

6,0

7,0

13,0

Borgerrepræsentationen afsatte den 26. maj 2016 19,5 mio. kr. til skybrudsprojektet Tagensvej Nord (Bispebjerg Station til Frederiksborgvej). På Borgerrepræsentationens møde den 12. oktober 2017 blev bevillingen nedskrevet til 7,5 mio. kr., da skybrudsprojektet efter projektmodning blev mindre end oprindeligt forudsat.

Med Budget 2016 blev der afsat 0,1 mio. kr. til afledt drift for linje 6A på Tagensvej, der søges overført fra Økonomiforvaltningen, når det samlede busfremkommelighedsprojekt på Tagensvej er færdiganlagt.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Ordinær anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal. Der er afsat anlægsmåltal til projektet: 1,6 mio. kr. for 2019, 6,2 mio. kr. for 2020 og 3,1 mio. kr. for 2021.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen projektet i gang. Projektet forventes anlagt fra ultimo 2020 til primo 2021.

Søren Wille     /     Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

  1. at projektforslaget danner grundlag for videre projektering og anlæg af busfremkommelighedstiltag og skybrudssikring på Tagensvej på strækningen fra Bispebjerg Station til Frederiksborgvej jf. bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der frigives en anlægsbevilling på 13,0 mio. kr. til videre projektering og anlæg af busfremkommelighedstiltag på Tagensvej på strækningen fra Bispebjerg Station til Frederiksborgvej. De 13,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2019

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top