Mødedato: 12.12.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændret praksis af bødeudstedelse ved for sent anmeldt flytning og finansiering af en række merudgifter i Københavns Borgerservice

Se alle bilag

Indstillingen beskriver behovet for en ændret praksis af bødeudstedelse ved for sent anmeldt flytning for at sikre en mere korrekt registrering i Det Centrale Personregister (CPR). Den merindtægt, som den ændrede praksis medfører, anvendes til at finansiere en række merudgifter i Københavns Borgerservice. Merudgifterne omfatter øgede driftsomkostninger, som følge af hævet rådighedsbeløb til førtids- og folkepensionister vedtaget med budget 2014 samt systemudgifter til et nyt boliglånesystem.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Økonomiforvaltningen ændrer praksis og opjusterer udstedelsen af bøder til borgere ved for sent anmeldt flytning som beskrevet i indstillingen, dog således, at praksis ændres til, at der udstedes en bøde, hvis borgeren melder flytning mere end 1 måned efter flytningen, i stedet for som beskrevet i indstillingen efter 14 dage,
  2. at Københavns Borgerservice under Økonomiudvalget tildeles hhv. en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,6 mio. kr. i 2014 og 2,0 mio. kr. varigt fra 2015,
  3. at Københavns Borgerservice under Økonomiudvalget tildeles en anlægsbevilling på 0,8 mio. kr. i 2014 til indkøb af et systemmodul og afholdelse af en oplysningskampagne.
Der henvises til bilag 1 for indstillingens samlede bevillingsmæssige konsekvenser.

 (Økonomiudvalget)

Problemstilling

Registreringen i CPR danner grundlag for meget offentlig sagsbehandling, herunder hvilke ydelser en borger kan opnå. Det er derfor vigtigt, at der registreres korrekte oplysninger i CPR.

Der er igennem året en gruppe borgere, der af ikke legitime årsager er registreret uden adresse eller for sent registrerer adresseændringer. Årsager til den ikke korrekte registrering kan f.eks. være, at den person de faktisk bor hos, modtager offentlige ydelser, som vil blive mindsket eller helt forsvinde, hvis der sker tilmelding. Det kan f.eks. være udbetaling af børneydelse og boligstøtte.

Oplysninger i CPR lægges ofte uprøvet til grund i den daglige administration af offentlige ydelser, ligesom oplysningerne på nogle områder kan blive tillagt retsvirkning i anden lovgivning. Desuden bruges CPR-oplysningerne bl.a. i Københavns Kommunes demografimodel og har derfor også betydning for antallet og placeringen af daginstitutioner, skoler, mv.

Løsning

Siden implementeringen af CPR i 1968 har det være muligt at udstede bøder til borgere, der har anmeldt flytning for sent. Praksis i Københavns Borgerservice (KBS) har de seneste år været, at der tidligst er udstedt bøde, hvis flytningen er anmeldt mere end 6 måneder efter hændelsesdatoen. Dette har ikke haft den store præventive effekt på borgerne i forhold til at undgå for sen flytteanmeldelse, og mængden af bøder har de seneste år været meget begrænset, bl.a. på grund af et stort administrativt arbejde ved at finde for sent indmeldte flytninger og håndtere bødeudstedelsen.

KBS er blevet opmærksom på, at Aarhus Kommune pr. juni 2013 er begyndt at anvende udskrivelsen af bøder som incitament til at sikre rettidig indmelding om adresseændringer i kommunen. Dette er muligt som følge af en ny systemunderstøttelse.

Af CPR-loven fremgår det, at adresseændringen skal være sket senest fem dage efter flytningen. På baggrund af CPR-loven ønsker KBS at indføre samme praksis som i Aarhus Kommune, hvor der udstedes en bøde, hvis borgeren melder flytning mere end 14 dage efter flytningen. I dag udgør bøden ved for sent anmeldt flytning i Københavns Kommune 1.500 kr., men fremadrettet vil bøden være 500 kr., dog med mulighed for at graduere op til 1.500 kr. alt efter den specifikke hændelse. Ændringen skal medføre, at der opnås en præventiv virkning og dermed sker en nedbringelse af antallet af personer, der registrerer for sent eller med forkert adresse. Den ændrede praksis vil kunne implementeres og træde i kraft i 1. kvartal 2014.

Som led i ændring af praksis af bødeudstedelse ved for sent anmeldt flytning, vil Københavns Kommune lancere en oplysningskampgane for at informere borgerne om korrekt indmelding.

Den ændrede praksis for udstedelse af bøder forventes at give en indtægt på 2,4 mio. kr. i 2014 og herefter varigt 1,8 mio. kr. Faldet i indtægten skyldes en forventning om en højere grad af rettidig indmelding af flytninger efter praksisændringen. Indtægten anvendes til finansiering af en anlægsbevilling på i alt 0,8 mio. kr. i 2014 til anskaffelsen af ekstra moduler til it-systemet e-Flyt og en oplysningskampagne om korrekt indmelding af adresseændringer. Dertil udgør driftsomkostningerne 0,7 mio. kr. i 2014 og herefter årligt 0,5 mio. kr. som følge af en forventning om et fald i antallet af bøder, der skal håndteres. Netto opnås derved en merindtægt på 0,9 mio. kr. i 2014 og efterfølgende årligt 1,3 mio. kr., når udgifterne til implementering og administration af bøderne er afholdt. I tillæg til dette forventes en vis afledt effekt på ydelsesbudgetterne som følge af korrekt ydelsesudbetaling.

Finansiering af merudgifter

Den merindtægt, som den ændrede praksis medfører, anvendes til at finansiere en række merudgifter i Københavns Borgerservice.

Med budget 2014 hæves rådighedsbeløbet for pensionister og førtidspensionister, for at sikre dem et økonomisk råderum, der giver mulighed for at tage på et besøg hos deres familie, deltage i byens aktiviteter mv., således de ikke føler sig socialt isoleret. Det hævede rådighedsbeløb medfører, at et øget antal pensionister og førtidspensionister vil ansøge om økonomisk hjælp og få udbetalt ydelser. Myndighedsopgaven vedr. ansøgningerne ligger hos KBS, og der blev med budget 2014 ikke afsat driftsmidler til de ekstra administrative ressourcer, som stigningen af rådighedsbeløbet medfører. Udgiften udgør 0,8 mio. kr.

Derudover afsættes der årligt netto 0,5 mio. kr. (i 2014 kun med halvårseffekt) til at finansiere systemudgiften til den digitale løsning, som sikrer at ansøgning af lån til beboerindskud kan ske digitalt, hvilket pr. 1. december 2014 er et lovkrav i forbindelse med 3. bølge i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Udgiften opstår, fordi KBS ikke kan frigøre det af staten og KL forudsatte potentiale, da ressourcerne anvendt på området ligger væsentligt lavere end det af KL forudsatte niveau. Indførelsen af systemet vurderes dog at kunne frigøre et halvt årsværk svarende til 0,2 mio. kr.

Såfremt den indstillede ændring ved bødepraksis ikke vedtages, vil disse merudgifter blive afholdt indenfor KBS’ egen ramme. Dette kan påvirke serviceniveauet i KBS. KBS vil i givet fald, i løbet af 2014, vurdere hvilken effekt det vil få.

Økonomi

Se bilag 1 for de samlede bevillingsmæssige konsekvenser i indstillingen.

Videre proces

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tages til efterretning, at Økonomiforvaltningen ændrer praksis og opjusterer udstedelsen af bøder til borgere ved for sent anmeldt flytning,
  2. at Københavns Borgerservice under Økonomiudvalget tildeles hhv. en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,6 mio. kr. i 2014 og 2,0 mio. kr. varigt fra 2015,
  3. at Københavns Borgerservice under Økonomiudvalget tildeles en anlægsbevilling på 0,8 mio. kr. i 2014 til indkøb af et systemmodul og afholdelse af en oplysningskampagne.

Der henvises til bilag 1 for indstillingens samlede bevillingsmæssige konsekvenser.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet 26. november 2013

Det Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag om, at praksis ændres til, at der udstedes en bøde, hvis borgeren melder flytning mere end 1 måned efter flytningen, i stedet for som beskrevet i indstillingen efter 14 dage.

Ændringsforslaget blev vedtaget med 11 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F, B, Ø, O og V.

Imod stemte: C.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med med 11 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F, B, Ø, O og V.

Imod stemte: C.

 

A, F, B, Ø, O og V afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at der skal tages hensyn til hjemløse og særligt udsatte grupper i forvaltningen af praksis for bødeudstedelse.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2013

 

 

Indstillingen blev godkendt med 48 stemmer imod 4.

 

For stemte: A, B, F, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), V, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C.

 

 

Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi finder, at der skal tages hensyn til hjemløse og særligt udsatte grupper i forvaltningen af praksis for bødeudstedelse.”

 

 

 

Til top