Genfremsendelse. Forslag til lokalplan "Nokken"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Nokken” med henblik på lovliggørelse samt fastlæggelse af stiforhold i dette kolonihaveområde beliggende syd for Islands Brygge.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,1. at forslag til lokalplan ”Nokken” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger, samt
2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I forbindelse med vedtagelse af Kommuneplan 2009 tiltrådte Borgerrepræsentationen et forslag om, at der i den kommende kommuneplan skulle tages stilling til overnatningsmuligheder i vinterhalvåret i kolonihaveområdet Nokken. Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen ved Københavns Ejendomme, der administrerer området, Teknik- og Miljøforvaltningen og repræsentanter for Nokken, har derefter indledt en proces, der indebærer udarbejdelse af en lokalplan for området. En startredegørelse herfor er tiltrådt af Teknik- og Miljøudvalget den 27. april 2011 (2011-44416), og nye retningslinjer for Nokken er medtaget i Kommuneplan 2011. Af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fremgår, at den nord-sydgående fodgænger- og cykelsti skal forløbe langs havnen, hvilket har givet anledning til en del debat i lokalområdet.
Som led i lovliggørelsen vil der – foruden vedtagelse af lokalplanen – blive indgået en samlet lejekontrakt med haveforeningen. Kultur- og Fritidsforvaltningen er på vej med en indstilling herom til Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen. Indholdet af lejekontrakten og lokalplanforslaget er koordineret forvaltningerne imellem.
Sagen blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalget den 9. september, på Økonomiudvalget den. 1. oktober, og var på Borgerrepræsetationens dagsorden den. 10. oktober 2013. Sagen blev taget af dagsordenen ved mødets start på grund af manglende oplysninger om kloakering. Nærværende indstillling er suppleret med et notat, der giver yderligere oplysninger om kloakering på området. Blandt andet kan nævnes, at der arbejdes på Københavns Spildevandsplan 2013, der for Nokken skal muliggøre en offentlig kloakering, hvor spildevand fra husholdningen ledes til et rensningsanlæg (jf. også side 7 i lokalplanforslaget).” Det kan supplerende oplyses, at der på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2013 blev vedtaget en indstilling om forslag til tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008 (2013-0196012), der bl.a. fastlægger en kloakering af Nokken i 2014. Når forslaget er vedtaget af Borgerrepræsentationen, vil det blive sendt i offentlig høring i otte uger.
Det er derudover præciseret under Løsning at lokalplanen ikke giver mulighed for helårsbeboelse.
Løsning
Nokken ligger på et ca. 11 ha stort areal af en kommunal grund, der desuden omfatter Amager Fælled. Området var oprindeligt ejet af Københavns Havn, som udlejede en del af arealet som enkeltlejemål til havnearbejdere til opstilling af skure. Havnen lod området indgå i samejet mellem staten og kommunen, og ved samejets ophævelse overgik det i 1999 til kommunen. De oprindelige lejekontrakter gælder fortsat.
Der er i dag 112 individuelle lodder samt fælleslodder og fællesarealer.
Forvaltningen foreslår, at planen for Nokken ses i en lidt større sammenhæng med hensyn til adgangsforhold og stiforløb, herunder cykelruter og en kommende stibro til Teglholmen, samt beplantning mv. Lokalplanområdet omfatter derfor foruden Nokken også nyttehaveområdet Lille Nok samt arealerne langs havneløbet og de tilstødende vandarealer til og med den kommende stibro til Teglholmen.
Lovliggørelse og fremtidig bebyggelse
Lokalplanen udarbejdes med henblik på lovliggørelse af Nokken med hensyn til lodinddeling, bebyggelse, overnatning, og stiforløb mv. samt for at fastsætte bestemmelser for fremtidigt nybyggeri. Nokken skal i den forbindelse færdiggøre en brandsikringsplan, der skal godkendes af kommunen. Den del, der vedrører forebyggelse af brandsmitte mellem husene skal være gennemført, inden lokalplanens endelige vedtagelse. Når lokalplanen er endeligt vedtaget, vil den eksisterende bebyggelse blive lovliggjort ved fremsendelse af tegninger, der viser bebyggelsen. Byggesagsbehandlingen vil alene omhandle brandsikkerhedsmæssige forhold og en vurdering i forhold til bygningsreglementets bestemmelser om aftræk samt vand- og afløbsinstallationer.
Lokalplanen har bl.a. til formål at sikre, at overnatning kan finde sted også i vinterhalvåret, men ikke i et sådant omfang, at beboerne har bopæl på adressen, og at Nokkens karakter med en blanding af store og små lodder og snørklede stiforløb bliver bevaret. Lokalplanen indebærer således ikke, at helårsbeboelse bliver tilladt. Fremover er der mulighed for at opføre ny bebyggelse, der har samme karakter som den eksisterende. For lodder til og med 320 m² skal husets etageareal overholde en bebyggelsesprocent på 25, og for lodder på mere end 320 m² må etagearealet ikke overstige 80 m². Bygningerne skal være i én etage.
Trafik
Fastlæggelse af lokalplanforslagets stisystem skal ses i sammenhæng med det videre forløb og de beslutninger, der er truffet herom:
- I Kommuneplan 2011 er der fastlagt et net af grønne cykelruter, herunder Kalvebodruten og Kastrup Fort ruten, der begge forløber gennem planområdet.
- I lokalplan nr. 410 for Artillerivej Syd-området er der vist et nord-sydgående stiforløb langs havnen med en bro over den kommende vig med mulighed for en supplerende stibro i forlængelse af gaden Islands Brygge.
- På mødet den den 26. august 2010 (2010-73510) tiltrådte Borgerrepræsentationen et forslag om, at den fremlagte udviklingsplan for Roklubområdet lægges til grund for den videre udvikling af området. I denne plan er den nord-sydgående sti vist med et forløb, en belægning og en bredde, der primært gør den egnet til fodgængere og ikke indbyder til hurtig kørsel på cykel. I indstillingen er det præciseret, at udformningen skal invitere til, at hurtigkørende cyklister bliver på cykelstien langs gaden Islands Brygge.
- I forbindelse med behandling af en indstilling om etablering af en broforbindelse over vigen besluttede Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 6. juni 2012 (2011-174130), at Kalvebodruten skal forløbe langs havnen og dermed også, at stibroen skal ligge langs havnen.
Med lokalplanforslaget foreslår forvaltningen, at Kalvebodruten forløber gennem Nokken ad den eksisterende sti Nokken Strandvej, og at der fastlægges en smallere sti langs havnen, der gennem udformning og belægning lægger op til mere fredelig færdsel. Mod nord vil Kalvebodruten fortsætte i en dobbeltrettet cykelsti og et fortov, der anlægges på Rundholtsvej øst for roklubområdet og videre langs sydsiden af vigen til den planlagte stibro langs havnen. Den smallere sti langs havnen fortsætter mod nord langs den nye børneinstitution, der er under opførelse i den sydlige del af Roklubområdet. Herfra foreslås den fortsat gennem resten af Roklubområdet til broen. Med de hermed foreslåede stiforløb er der taget hensyn til roklubberne, til sikkerheden for såvel roere som cyklister, til Nokken og til den betydelige udgift, der er forbundet med opfyldning til et bredt stianlæg på denne strækning.
Der kan parkeres på de enkelte lodder, på to fælles parkeringsarealer samt på arealer, der udlægges til vej ved adgangene til området fra Rundholtsvej.
Fredning
I lokalplanområdet indgår arealer, der er omfattet af naturfredning. Her må der ikke foretages ændringer i terræn eller beplantning eller opføres bebyggelse eller anlæg, medmindre det umiddelbart er tilladt i bestemmelserne, tillades eller foretages af plejemyndigheden (Københavns kommune) eller tillades ved dispensation i medfør af naturbeskyttelseslovens § 50. Kommunens beføjelser udøves via en udviklingsplan, der fornys hvert femte år.
Nogle af lejerne på Nokken har uden tilladelse udvidet deres lodder ind på det fredede areal. Det drejer sig om ca. 12 lodder, der ligger delvis på fredede arealer. Heraf har tre lodder huse, der berøres, mens andre kun har skure eller ingen bygninger. Da lokalplanen fastlægger en lodplan og sigter mod lovliggørelse, forudsætter den endelige vedtagelse af lokalplanen, at Fredningsnævnet forinden har meddelt dispensation. Fremadrettet fastlægger lokalplanen fredningslinjen som byggelinje. Hvis Fredningsnævnet meddeler dispensationen, vil der blive taget højde herfor i den næste udviklingsplan.
I en kommende udviklingsplan vil der også skulle tages højde for de anlæg på Amager Fælled, der bliver nødvendige, når den i lokalplanen muliggjorte stibro til Teglholmen måtte blive aktuel.
Kommuneplan 2011
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011. I henhold hertil er Nokken fastlagt som varige overnatningshaver med særlige vilkår om, at overnatning også kan finde sted uden for perioden 1. april – 31. oktober, og at størrelsen på parceller og bebyggelse kan fastsættes i en lokalplan. Lille Nok er fastlagt til daghaver, hvor overnatning ikke er tilladt.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Borgerdialog
Forslaget offentliggøres i 8 uger. Der annonceres på kommunens hjemmeside, og planforslaget lægges på kommunens høringsportal Bliv Hørt, hvor der er mulighed for at komme med indlæg og bemærkninger til forslaget. Der afholdes et borgermøde, der tilrettelægges i samarbejde med Amager Vest Lokaludvalg og Nokken.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i marts måned 2014, hvis brandsikringen er gennemført, og der er opnået dispensation fra fredningsbestemmelserne.
Pernille Andersen /Bertha Lysgaard
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Nokken” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
- at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. september 2013
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At vinterovernatning ikke indgår i planen”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: C
Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, I
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: O
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den. 1. oktober 2013
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Borgerrepræsetationens beslutning i mødet den. 10. oktober 2013
Sagen blev taget af dagsordenen ved mødets start.
Genfremsættelse af sagen: Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 21. oktober 2013
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: I, A, F, Ø.
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: O, C.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev anbefalet.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Genfremsættelse af sagen: Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2013
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø, B og V.
Imod stemte: C og O.Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2013
Indstillingen blev godkendt med 42 stemmer imod 8.
For stemte: A, B, F, I, Jaleh Tavakoli (løsgænger), V, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.
Imod stemte: C og O.
Der blev givet frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 16. december 2013 kl. 12.00.